Следвайте ни

Борислав Инчев: "Южен" се задъхва без инвестиции в пътища

Районните кметове имат ограничени правомощия, защото са зависими финансово от голямата община

viber icon

Кметът на район „Южен“ Борислав Инчев е на 36 години. Има две висши - по туризъм и държавни и общински финанси в Аграрния университет.  Член на ВМРО. В мандата на кмета Славчо Атанасов две години беше главен секретар в Община Пловдив.  Занимавал  се е със собствен бизнес - маркетинг, търговия и реклама, но е напуснал  управлението на дружеството, след като беше избран за кмет на района, издигнат от  Патриотичния фронт.  Педантичен е за разходването на бюджетните средства, знае наизуст сметките  и изключително държи на прозрачност в управлението.  Живее  в „Южен“. 

 

Г-н Инчев, достатъчни ли са правомощията  на районните кметове, за да отговорят поне на 50 процента от очакванията на хората?

 

 Не са достатъчни, особено при положение че  тези правомощия  не са обезпечени финансово. Веднага давам примери. Имаме одобрени схеми за поставяне на заслони, но няма средства да ги поставим. Имаме схеми за скоби за платено паркиране,  но пари за тях няма.  Изготвили сме над 20 проекта за изграждане на паркоместа,  за част от които са избрани изпълнители, но от Община Пловдив не е осигурено финансиране.  Необходим е ремонт на редица улици и тротоари, но няма средства. Подготвихме 4 проекта за обновяване на съществуващи спортни площадки, но пари  отново няма. Имаме 10 проекта с  издадени строителни разрешения,  но средства са дадени само за една.  Имаме 9 строителни разрешения за изграждане на улично осветление, но отново няма финансиране.

 

Какво успяхте да свършите за 4 години?

 

Откровено казано, не  съм удовлетворен от това, което  свършихме, пак по същата причина - финансова необезпеченост. Но ще посоча  три задачи, за които положихме големи усилия и ги изпълнихме.  Първо,  изградихме  13  детски площадки. Последната е  на ул. „Поручик  Въльо Стефов“ . Второ, направихме  над 400 паркоместа. През 2016 - 2017 г. над 50% от средствата, с които разполагахме, вложихме  в паркинги, защото необходимостта  от места  в „Южен“ е изключително голяма.  В някои квартали дори се водят междусъседски войни. Третото, на което наблегнахме, е  изграждането на уличното осветление.  Бях много учуден, когато разбрах, че през 21. век на повече от 30 улици в района липсва осветление.

 

Кои проблеми на района остават за решаване в следващия кметски мандат?

 

Те са почти същите, но този път като приоритет №1 бих поставил изграждането на  паркоместа  и ремонта на уличната инфраструктура. Настилката е в лошо състояние, като се започне от бул. „Никола Вапцаров“, мине се през улицата до автогара „Родопи“ и кварталите и се стигне до  ул. "Даме Груев", която трябва да бъде  основно ремонтирана. Изключително важни са за улеснение на трафика  подлезът „Модър - Царевец“ и продължението на бул. „Македония“.  Трябва  поне да се завърши проектирането на реконструкцията на ул. „Скопие“ и „Кукуш“. Бул. "Александър Стамболийски" трябва да бъде разширен. Ако това не се направи, районът ще продължи да се задъхва. Населението на „Южен“ расте, строи се все повече и ако не се инвестира в пътната инфраструктура, проблемите ще се задълбочават. В следващия мандат трябва да  се инвестира и в обновяването на  детски  и спортни площадки. 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Станимир Василев

Станимир Василев

07.06.2019 | 16:33

господин "кмете" и ти се оказа грешно кадрово решение!! чиновницитеп ти в района си правят каквото искат, архигекта още повече, какви проекти дза парко места бе смешник слагаш парко колчета на асфарт от 50 години и се правиш на велик пред Тотев!! С това натягане знаеш ли в колко района си създал напрежение между съседите с това налудничаво решение и просташко изпълнение за "платеното" паркиране!! След като разрешихте презастрояване сега ще изграждате парко места ама не платени а за свободно паркиране. Много Ви е лесно да насъсквате хората едни срещу други ама ще дойде видьов ден, ако не го виждаш скоро ще ти стане ясно ! И ти ще последваш примера на Ральо скоро май, знаеш го нали!!!

Отговори
5 0
Петрана Иванова

Петрана Иванова

07.06.2019 | 07:35

Района се задъхва от строежи __а защо няма детски градини, училище, паркоместа, детски площадки, от булевард Александър Стамболийски, Асен Христофор????

Отговори
6 0
Кметеее,

Кметеее,

07.06.2019 | 00:58

Само се оправдаваш ! Нищо не направи за района,който се задъхва от пришълци. Имаш апетити за кмет на града,но се видя,че само с един район не се оправяш,а как ще се оправяш с град като Пловдив ?!?!

Отговори
9 0
паметлива

паметлива

06.06.2019 | 17:52

всичко което обещаваше, нищо не изпълни

Отговори
12 1
Батко

Батко

06.06.2019 | 16:45

Може да е добър, но е от грешната партия. Затова няма финансиране!

Отговори
8 5
обективен

обективен

06.06.2019 | 16:29

не е на 36 а на 40години

Отговори
0 1
Obektiven

Obektiven

06.06.2019 | 14:37

Един добър кмет.

Отговори
6 10

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?