1939

Борислав Гуцанов: Преизчисляването на пенсиите ще оправи огромна несправедливост за 770 000 българи

- Г-н Гуцанов, кои от прокараните от БСП мерки за справяне с ценовата криза ви правят горд?  

- Лично съм удовлетворен, че благодарение на БСП успяхме да наложим социална политика, което не се беше случвало последните години. Ние се борехме през целия този период да го направим, но нямаше никаква чуваемост от страна на тогава управляващите ​- ГЕРБ. Факт, една трета от бюджета на държавата е отделен за социални политики - това никога не е било. С актуализацията бюджетът на Министерство на труда и социалните грижи става 22 милиарда лева. Това наистина няма как да не бъде отбелязано.

- Относно конкретните мерки от антиинфлационния пакет?

- Разбира се, вдигането на пенсиите с 20 процента от първи юли. И това преизчисляване на пенсиите от октомври, за да има необходимата солидарност. А не този, който се е пенсионирал преди 15 години, да получава коренно различни пенсия в сравнение с друг, пенсионирал се сега, като говорим за една и съща професия. Втората мярка през октомври ще засегне около 770 000 пенсионер​и, което е малко над една трета от всички. Това приравняване е от изключителна важност! Тези над 2 милиона наши майки и бащи живеят при много трудни условия и няма как нас, като социалисти, да не ни вълнува. Успоредно идват мерките за младите семейства. Винаги в БСП сме коментирали, че най-големият проблем у нас е демографският - не криза, а направо катастрофа. Успяхме да направим детските градини и ясли безплатни. По-социална мярка от това трудно ще откриете. Едновременно бяха намерени държавни средства за строителство на детски градини, където е необходимо. Новото е чрез необлагаемост в данъчната система да бъдат подпомагани семействата с по 50 лева месечно за първо и по 100 лева при второ дете.  Да, не е много. Но 1200 лева на година и безплатни детски градини - действително се прави голяма крачка напред. Трябва да благодарим на коалиционните си партньори и за нулевото ДДС на хляба и хлебните изделия. 

- Ще облекчи ли това крайния клиент, защото според опозицията мярката ще сработи само за търговеца? 

- Ще облекчи и търговеца, и крайния клиент. Това е логичното и нормалното, защото 20 процента падане на цената не е никак малко. Хлябът е основен за голяма част от българските трапези.

Друго наше конкретно предложение е да се наложат с данък свръхпечалбите в енергетиката. 

- Печалбите на АЕЦ "Козлодуй“ за първото тримесечие са наистина феноменални. 

- Тук не е само АЕЦ "Козлодуй“. Говорим за всички частни и държавни дружества, които произвеждат или търгуват с енергия. Кой докара дотук, че да има свръхпечалби! Кой направи всички промени в закона? ГЕРБ, разбира се. И сега, вместо да си траят, че хората плащат тези високи цени на енергията до голяма степен и заради тях, те продължават да коментират. Нали те говореха, че ако наложим мораториума през декември на цената на тока, както направихме, ще повлияем на пазара. Ами ако не го бяхме гласували, колко български семейства нямаше да успеят да си платят тока! А сега защо не коментират - вдигна ли се цената на тока? Не! Тези шамани от ГЕРБ нека малко да замълчат, защото са завъртели такава каша, че се чудим как да оправим всичките им бакии.  

 

Ще ударим свръхпечалбите в енергетиката със закон 

- Ще обложите допълнително свръхпечалбите в енергетиката, но това няма ли да настрои срещу вас допълнително хора от въпросните браншове? 

- Според вас нормално ли е да има печалби от десетки, а на някои места стотици милиони за последните няколко месеца! И да няма допълнително облагане. Къде го има по света!? Да не говорим, че плоският данък от 10 процента, ако е имал някаква роля, тя е останала далеч във времето. В момента обстоятелствата са различни. Никъде в Европа няма по-нисък данък. Нормалната печалба е около 15 процента, а тук говорим за грандиозни печалби на гърба на всеки от нас и на гърба на българската икономика. Трябва да има някаква солидарност в обществото.

- Кога очаквате да гласувате този закон? 

- Още другата седмица го вкарваме. Да се върнем - АЕЦ "Козлодуй“ поне е производител на електроенергия, и то най-големият. Добре че навремето е бил построен. Силно се надявам, че ще направим новите ядрени мощности, за които БСП навремето направи референдум по темата и събра над 750 000 гласа. 

- Друга теза на опозицията е, че въпросните 25 стотинки отстъпка на литър гориво ще доведе до хаос по бензиностанциите?

- Не е ли така в Испания? По памет ще цитирам: отстъпката там е 11 процента. Тоест зареждаш за 100 евро и веднага ти връщат 11. Кое е по-различното тук? Само нюанси. Разбира се, че ще подкрепим предложението на колегите, както те направиха с нашите.  Това облекчава ли семейния бюджет - облекчава. Какво значи хаос, като трябва да бъдат взети екстремни мерки. Ще се справим, както направихме и с тока, да не се притесняват. Наистина, ГЕРБ понякога не ги разбирам, по-добре да замълчат след глупостите, които са надробили през последните 10 години. Нека имат малко срам.

Нека шаманите от опозицията замълчат, че още не може да им оправим кашите

- Едн​о мнение на Томислав Дончев - тези мерки само ще стимулират инфлацията?

- Г-н Дончев по-добре да замълчи  и да види какви закони са приели в областта на енергетиката. Да питам къде отидоха тези 8,5 милиарда лева инхаус, раздадени през последната година на тяхното правителство. Платени са пари за озеленяване на магистрала, която ще се строи в неизвестно още време. Ако имаше прокуратура намясто, отдавна този разговор нямаше да бъде воден.

В тази екстремна ситуация беше много важно да се вземат мерки, за да се промушим буквално през иглени уши. Да запазим работни места, хората да живеят нормално в тази обстановка. 

- Протестите навън обаче са факт.

- Нормално е да има протести в тази тежка обстановка. Но не са в планирания мащаб, защото превозвачи и работодатели разбраха, че се взимат всякакви възможни мерки.

- Пред коалицията остана един голям препъникамък - Северна Македония.

- БСП е с категорична позиция, и дума не може да става за нещо различно. Удържахме на думата за оръжието за Украйна, така ще е и тук. Темата се решава в парламента. Може да се приказва много как нещо щяло да се случи, но не съм видял още предложение в зала. Ако има, ще го гледаме. Аз не вярвам да има политическа партия, която да отстъпи. 

ВИЗИТКА 

Борислав Гуцанов е дългогодишен депутат от БСП и лидер на варненските социалисти. По професия инженер, завършва Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров“, както и Военна академия „Раковски“.  От 2016 г. е председател на Съвета по финанси и икономика на БСП. В настоящия парламент е заместник-председател на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление, член на Комисията по отбрана. Женен, с две деца.

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?