Следвайте ни

Боян Рашев: Със Зелената сделка Западът издига нова Желязна завеса

експерт по управление на околната среда

viber icon

- Има ли вероятност Зелената сделка в един момент да разцепи Евросъюза?

- Това го пиша и говоря от няколко години. Дори имам статия от 2018 година, в която казвам, че климатичната политика издига нова Желязна завеса в Европа. И става все по-зле. Въглеродните емисии имат въздействие върху климата. Въпросът е, че не си струва ние да се самоубием заради това. Това е едно глупаво решение.

- Г-н Рашев, какво ще се случи с цената на електроенергията при осъществена Зелена сделка?

- Цената на тока за домакинствата в Германия последните 15 години се умножи по 3. В момента е 31 евроцента на киловатчас. Ако ние тръгнем да правим това нещо /Зелената сделка - б. р./, в следващите 10 години цената на тока ни ще достигне сегашната цена в Германия.

- При нивото на доходи това значи, че българинът ще работи само за да си плаща тока?

- Точна така! С голяма част от населението ще бъде точно така.Никакви социални помощи не могат да компенсират това. Много е смешно да казваме: Ние правим тук една сделка за доброто на Европа, обаче ще направим специален механизъм да спасим бедните от нея. Това е такъв шизофренизъм, че няма накъде! А най-големият проблем в България е, че ужасно много хора се топлят на ток.

Това ги прави жизненозависими от ниската му цена

В Германия могат да си позволят такава цена, защото само 3% се топлят на ток. 70% са на газ или на топлофикация. В страни, които разчитат на вятър и други подобни ресурси, винаги има драми, свързани с електроенергийната система, но това го знаем малко хора, които се занимаваме само с това. Политиците го игнорират - тотално го игнорират!

Най-големият проблем в България е, че ужасно много хора се топлят на ток

- Казвате, че е прекалено амбициозно за 10-15 години да направим такава мащабна трансформация като Зелената сделка? Политиците в Еврокомисията нямат ли експерти, които да им обяснят това?

- Политиците си наемат експерти, които им дават аргументи за политиките, които искат. Експерти има, въпросът е кого питаш. Политиците в Западна Европа са избрани и са на власт с подобни послания. Там има много масова подкрепа за подобни неща.

Тя идва от много гласоподаватели, които не осъзнават какво искат

В по-северните страни като Германия вярата в правотата на „фюрера” е такава, че каквото каже той - това правим. Няма значение каква е цената - това го знаем исторически. Докато в по-южните страни и особено в Средна Европа, където хората нямат толкова много излишни пари, няма такова нещо. Във Франция, Италия, Испания трудно могат да станат тези неща. Да не говорим в Източна Европа. Едно по-значимо увеличение на цените на енергията ще бъде посрещнато на нож и това е напълно нормално. Ако някой политик не разчита правилно това, значи не знае какво прави.

- Едно правителство на Бойко Борисов падна само след едно повишаване на цената на тока. Това обеца ли е за родните политици и управници?

- Тогава имаше и други фактори. Това, което предложи Европейската комисия сега, ще има невиждано мащабно въздействие върху цените на всичко. Енергията стои зад всичко. Това ще има много голямо въздействие. Ако

Европа си мисли, че може да бъде само континент на услугите,

и да смята, че благодарение на това ще продължава да живее все по-добре - това е много тежка заблуда! Това би проработило в някакви перфектни условия - в света да цари абсолютен мир и никой да не иска да надделее над другия. Така можеш да се специализираш в някакви услуги - да кажем Европа прави само IT, няма проблем. Истината е много, много по-различна - в света винаги ще има борба за надмощие. Това, което китайците правят, е точно това, а Русия се възползва от глупостите на Европа. И в момента „Газпром” прави такива пари, каквито но е правил никога в историята.

Въглеродното мито, което готви Брюксел, няма как да се случи

- Защо мълчат големите индустрии на Стария континент?

- Те никога не са мълчали. През годините малко по-малко бяха така притиснати до стената - говорим за тежката индустрия в Европа. От доста време тя вече няма никакво политическо влияние. Много малко хора работят в нея. Тежките индустрии имат силно икономическо въздействие, но на никого не му пука от това. А и реално голяма част от тази индустрия напусна Европа. Големите компании произвеждат в Китай, Индонезия и там правят по-големи печалби отколкото тук.

- Чуват се гласове, че още много индустрии ще станат напълно неконкурентоспособни при такива цени на енергията?

- Затова Европейската комисия иска да въведе „въглеродно мито”. Ще направим протекция срещу лошите производители, които идват от другаде. Но това, нали се сещате, е обявяване на световна търговска война, но под някакъв благовиден предлог. Според мен няма никакъв шанс това „въглеродно мито” да се случи. За да спечелиш такъв спор, трябва да имаш политическа, икономическа и военна сила. Европа нямо нито едно от тези неща вече. Не знам как ги мислят тези неща.

Климатичните проблеми са изключително удобен виновник за всички провалени политици

- Един икономист каза преди година, че единственият добър ефект от ковид кризата ще е това, че ще погребе Зелената сделка. Това не стана. Сега сякаш сега още по-усърдно я пробутват.

- И аз така мислех. Собствените им оценки, които са публични, казват, че в краткосрочен план ще има негативен ефект върху икономиката. Ние все още не сме излезли от едната криза и навлизаме в следващата. Климатичните проблеми са изключително удобен виновник за всички и най-вече за политиците, които са се провалили. Как е възможно по време на летните наводнения в Германия да има 200 /по последни данни са над 800 - б. р./ жертви, а в Холандия 0. Знаете ли как е възможно? Там са се провалили в много отношения в реакцията си към това бедствие. И там ще има голяма драма - това ще е основната тема на изборите.

Визитка:

Боян Рашев е управляващ партньор в denkstatt, експерт по управление на околната среда и ресурсите. Професионалната му експертиза е в сферата на устойчивото развитие, управление на околната среда, остойностяване на екосистемни услуги, кръгова икономика, качество на въздуха, управление на природните ресурси. Преди седмица Еврокомисията обяви поредното си  решение - след 2035 година в Европа няма да има повече автомобили на бензин. И заяви отново, че основният ѝ приоритет е до 2050 година Европа да е въглеродно неутрален континент, независимо от социалната цена.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?