46
Следвайте ни

Боян Рашев: Мариците и "Козлодуй" ни спасяват от фатална енергийна криза

viber icon

- Г-н Рашев, пловдивският ТЕЦ се  модернизира през последните години и премина на газ. Дали ще може да мине пак на мазут след скока в цената на синьото гориво?

- Дано не е чак толкова осъвременен! Доколкото знам, пазят се някакви стари котли на мазут, но със сигурност няма да може да работят на пълна мощност, ако няма газ. А да се работи на газ тази зима, ще е безумно скъпо.

Не знам дали осъзнавате какво е положението - в момента в нефтен еквивалент цената на газа в Европа е равна на 205 долара за барел! Това е три пъти и половина повече от пазарната цена на нефта. Трябва да си луд да гориш газ, ако можеш да гориш мазут, който е много по-евтин.

- Вие предупредихте преди в интервю пред „Марица“, че нещата в световната енергетика вървят към колапс. Дойде ли най-страшното?

- От години предупреждавам, че това ще се случи. Част от обяснението за поскъпването на газа с 400% от началото на годината е спадът в търсенето на нефт миналата година. Същото се отнася и за въглищата. Ако погледнете международните цени на въглищата, ще видите, че и те се умножиха по 5 от миналата година до сега. Само за последните две седмици въглищата скочиха от 180 долара на тон на 270 долара на тон. Големият скок в цените на газа и въглищата се дължи на това, че през последните 10-15 години съществува една мантра, с която се управлява Западният свят. Тя е, че имаме огромен проблем с климата и той може да се реши само ако не добиваме и не използваме фосилни горива. И съответно последните 10 години има огромен спад в инвестициите за добив на нефт, газ и въглища.

- Инвестициите в енергетиката обаче са дълготрайни и с голям срок на откупуване. Какво е спасението при това разместване на пластовете?

- Добивната индустрия работи в хоризонти от десетилетия. Ако ти не инвестираш днес, то гарантирано след 10 години в някакъв момент ще имаш огромен проблем. Просто защото няма да има достатъчно предлагане, което да задоволи търсенето. Ние живеем с тази илюзия, че възобновяемите енергийни източници може да заменят лесно фосилните горива, инвестират се трилиони, ужасно много пари, които излязоха от добива на нефт, газ и въглища и бяха вкарани в изграждането на ВЕИ. В същото време в един момент потреблението на нефт, газ и въглища отново започва да расте. Спад имаше през 2020-а заради кризата, обаче сега всичко се върна на нормалните нива. И какво се случва? Ами няма мини, няма сондажи, няма откъде да дойдат нито газ, нито въглища. Когато не инвестираш достатъчно в една такава капиталоемка индустрия, тя в един момент не ти дава достатъчно продукт.

Добивната индустрия е такава - трябва да забиеш много пари в земята, за да можеш да извадиш достатъчно обратно. Като не забиваш нищо, нищо не вадиш. И сега има огромен проблем, който не е само за Европа и който става глобален, защото в Китай и Индия е същото. В Индия има 135 въглищни централи. Те дават 80% от тока в държавата, а това, че половината страна няма електричество, е друг въпрос. 80% от тези централи в момента имат въглища за три дни! Което означава, че след седмици, когато стане студено, те няма да имат ток. Не просто един квартал - никой няма да има ток. Същото, макар и в по-малки размери, се случва в Китай. Но същото става и в Германия - хората там си мислят, че с вятърни централи могат да осигурят достатъчно електричество. И си затвориха мините. А оня ден една въглищна централа спря да работи просто защото няма суровини. Те няма откъде вече да вадят въглища - една мина не се прави току-така. И сега най-много енергия в Европа се произвежда от лигнитните въглища, които са местни и които са единствените останали последни отворени мини.

В Източна Германия има лигнит, има и в цяла Източна Европа. В момента благодарение на „Марица изток“ и АЕЦ „Козлодуй“ сме защитени от тази глобална криза. Основната причина е, че дългосрочно не се инвестира достатъчно в тази индустрия, и когато не се прави това, тя в един момент не ти дава продукта, който ти трябва. А потреблението на електроенергия продължава да расте навсякъде.

- Появи се и един друг проблем - в много градове питейната вода се добива с помпи, които работят на ток 24/7/365. Какви цени да чакаме на водата?

- Няма нещо значимо в икономиката, което да не зависи от цените на енергията. Така че водата ще поскъпва. Ще ви дам друг пример. Обади ми се човек, който се занимава със земеделие в Пловдивско, който попита какво да очакваме да стане с цените на азотните торове при тези цени на газа. Нали се сещате при тези цени на газа какво ще стане с азотните торове? Те вече ще са пет пъти по-скъпи. И нали се сещате храната, произведена с тези азотни торове, колко ще струва.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?