2374

Боян Леков: Войната в Украйна ни спаси от фалити

Боян Леков е изпълнителен директор на фабрика за производство на пелети „Ахира“ АД, която е на пазара от 15 години. Зам.-председател е на Асоциацията на пелетопроизводителите в България.

От 2 години насам се отчита липса на работна ръка, която да добие дървесина 

При тези цени пелетите няма как да са алтернатива на всички останали горива

Страхът на хората в Европа от енергийна криза е много по-голям, отколкото у нас  

 

- Господин Леков, пелетите от евтина алтернатива за отопление се превърнаха в едно от най-скъпите горива - за няколко месеца скочиха двойно. Отчитате ли отлив на клиенти?

- Обикновено клиенти има почти през цялата година. Купуващите пелети са се научили на обща енергийна дисциплина. Някои от тях взимат през април, май, юни, други - през лятото до края на август. За септември остават хора, които са с нови отоплителни инсталации. Този месец е слаб като потребление на дребно, защото това са хора, които тепърва си монтират инсталации. Тази година съвсем ги няма, тъй като никой няма да тръгне да монтира инсталация при високите цени на пелетите. В момента средната им цена е 900 лева.

Тази година тенденцията с липсата на дървен материал се повтаря. Процесът тепърва ще се задълбочава. Догодина нещата ще бъдат съвсем различни, и то в отрицателна насока. Връщане назад няма да има. Нито с твърдите, нито с течните горива. Това, че в момента са паднали с 20 стотинки, не е от съществено значение.

- Каква е причината да се повиши двойно цената на пелетите? 

- Основната причина е в липса на суровината. От миналата година цената ѝ се покачва с всеки изминал месец. Горивата също скочиха, електричеството в момента бележи пик. За август цената му е 75 стотинки. Токът за бизнеса поскъпва всеки месец. Това са двата основни компонента, които влияят върху цената на пелетите.

- Защо липсва суровина? 

- Дървета в гората има колкото искате. Причината е, че от 2 години насам се отчита липса на работна ръка, която да добие дървесината.

Трудът е тежък, на открито, ставките са много ниски, а печалбите на фирмите са високи. Заплащането е критично зле, няма осигуряване. Печалбите са за сметка на работника. Затова в момента бригадите се броят на пръсти.

В същото време големите заводи за преработка на дървесина имат огромна нужда от този материал. Ние не можем да се мерим с тях. Те имат по 200 души персонал и нагоре, ние сме с 15 служители. От своя страна, те правят всичко възможно цялата суровина да отива при тях. Ние се борим, но чисто формално. Спасението е да дадем отгоре над тяхната цена, за да може същият доставчик да достави и на нас. 

- Не отива ли суровината при тези, които я изкупуват за строителни материали? Там цените са рекордни…

- При тях става въпрос за строителна дървесина, а не за технологична. Този материал е за дъски, греди, кофражи за строителството и мебелната промишленост. Строителната дървесина също се вдигна и е от порядъка на 350 лева .- двойно повече от 2006 г., когато беше бумът на този бизнес у нас. Тогава търсенето надхвърляше предлагането. След като пирамидите със строежите по морето се срутиха и дойде икономическата криза, цената пак падна наполовина. После започна постепенно да се вдига, докато стигна до настоящия си връх.

Търсенето в момента е стремглаво, а няма никаква обосновка за него. Миналата година, когато много гастарбайтери се прибраха покрай пандемията и започнаха да си оправят къщите, търсенето беше резонно. Но тази година и тях ги няма. Дограмите не са дървени, а PVC, кофражите вече са изкуствени, няма греди. Бума на строителството с дървен материал го няма. Но те пак се напъват да купуват, дори на 400 лева. По този начин се самоубиват. Единственото спасение е пазарът да се саморегулира.

- Предстои да се приеме наредба за отпускане на безплатна дървесина на хора, които чистят реките. Това ще реши ли проблема с дефицита?

- По този начин няма как да се реши въпросът с дървата за огрев. Само се замислете: кой остана по селата? Възрастни хора над 70 години. Те могат ли да нарамят резачката, ако ще и без пари да им дадат разрешителното, и да добият 10 кубика дърва, да ги отсекат, да ги нацепят, да ги сортират и да ги прекарат. Това е абсолютна демагогия. Те трябва да наемат някой млад човек, на когото да платят. По този начин дървата отново се оскъпяват.

- Не ви ли плаши, че при тези цени трудно хората ще се решат да минат на отопление с пелети?

- Плаши ни. Определено в момента нещата са страшни и вървят към още по-зле. Ако не настъпи някаква драстична промяна, а аз не виждам в близко бъдеще да се очертава такава, няма как хората да продължат да се отопляват с този вид гориво. Преди 17 години, когато стартирахме производството, основната ни идея беше пелетите да са алтернатива на всички останали горива - нафта, електричество, дърва, въглища. Да се приравним с газта. Това в момента не може да се случи.

- Ако вашата браншова организация натисне на национално ниво, не може ли нещата да се подобрят? 

- Кого да натиснем? Има ли правителство, има ли министерство на земеделието, на екологията? МОСВ в момента само пречи. Спира проекти заради пристрастия. Като „Марица Изток“ например. Как ще затвориш „Марица Изток“?! Дори да не говорим за хората, които ще останат без работа, къде отива отоплението в тази криза на горива? Хората се чудят как да свържат двата края. И това е само началото. Съгласно директива в Плана за възстановяване до 2025 г. битовите потребители също трябва да минат на свободния пазар на електричество. Ако сега плащаш 100 лева сметка, следващия месец ще платиш 250 лв. За бизнеса също е трагично. Последната ми сметка от август, ако ги нямаше компенсациите, трябваше да е 117 308 лева. Едно предприятие с 15 души персонал… Как тогава да произведем евтин пелет?! От октомври, след като спрат компенсациите за бизнеса, ще настанат масови фалити, тъй като има огромни фабрики, които са на електричество.

- Миналата година отчетохте рекордни продажби, а тази? 

- Пак имаме големи продажби, но извън България. Страхът на хората в Европа от енергийна криза е много по-голям, отколкото у нас. Отчитаме бум на търсене от Италия, Гърция, Германия и Австрия, където продаваме на същата цена като тук. Търсенето е толкова голямо, че се налага да отказваме поръчки. Хората там са основателно притеснени, защото газовата криза идва. Не се знае какво ще стане през зимата. Докато при нас не се говори за нищо подобно. Всичко е наред, ток имаме, газ, дърва и пелети също...

Стигнахме до положение, в което можем да планираме максимум месец напред. Преди планирахме цялата година. В момента не приемам поръчка за повече от седмица напред, защото не знам какво ще се случи утре. Отказваме на клиенти, които искат да платят сега, а да вземат пелетите след месец, тъй като не се знае дали тази цена ще се задържи.

- Има хора, които заради по-ниски цени поръчват пелети от Македония.

- Имам клиенти, които още през април направиха запитване каква ще бъде цената. Казах им, че по-ниска стартова цена от 450 лева тази година не може да има. И тръгнаха да търсят алтернатива отвън. Лятото обаче се върнаха при мен, тъй като дори в Украйна пелетите заради транспорта се вдигнаха почти до нашите нива. Но смело мога да кажа, че войната ни помогна.

- Защо?

- Защото кризата с дървесината не е заради войната. Това е наш вътрешен проблем. Ако нямаше война, съм сигурен, че тази година браншът ни щеше да е фалирал. Няма кой у нас да купи този скъп пелет. Намалили сме печалбата до минимум, за да можем да работим и да съхраним работниците си. Но ако не беше войната, трябваше да затворим, защото от чужбина щяха да ни залеят с евтини пелети, силно конкурентни на нашите. 

- Има ли решение на кризата с дървения материал? 

- Ако имах решение, щях да съм в министерството, там, където уж коват законите. Повечето от хората там обаче са книгоядци, които само подписват документи.

Не са отишли на обект в гората, за да видят за какво става въпрос. Затова се случи бедствието в карловските села. А сега и дървата не им дават, още ги описват… Това е бюрокрацията, тесногръдието. Нямат виждания по основни проблеми на хората, какво остава да решават тези на бранша ни.

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?