46

Боян Чуков: Зад атентата вероятно стоят украинските спецслужби, но под британски надзор

Не изключвам да има в обозримо бъдеще още атентати срещу представители на руския елит 

Дугин е най-опасният за американската хегемония руски обществен деец

Либералите в руското правителство са по-голяма заплаха за Путин от Навални

 

- Г-н Чуков,  възможно ли е противници на Путин и водената от него политика и война в Украйна да стоят зад атентата, в който загина Даря Дугина? Може ли доскоро неизвестната Национална републиканска армия да извърши и други нападения срещу ключови руски фигури, както се заканиха?

- За това кой е поръчителят на атентата, при който загина Даря Дугина, има множество версии. За мен е малко вероятно, че руската, напълно непозната до този момент Национална републиканска армия, е извършител на това престъпление. Професионалната интуиция ми подсказва, че въпросната организация се използва само като „фалшив флаг“. Въпреки че украинската страна е категорична, че убийството на Даря е извършено от руснаци, които са противници на Путин.

Този подход не е нов във воденето на терористична война срещу геополитически противник

В Европа бяха извършени множество терористични актове, за които моментално поемаше отговорност Ислямска държава. Но с времето множество детайли насочваха следите към съвсем други поръчители.

Възможен е вариант, при който изпълнител да са украинските специални служби, но поръчител да е някоя чужда разузнавателна служба, която курира ГУР МО (Главно разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна).

Естествено, на този етап не би трябвало да се изключва нито една предварителна хипотеза. 

- Каква е ролята на Даря Дугина?  

- Тя беше удивително вярна дъщеря на своя баща. Двамата стояха на имперски позиции и имаха за цел възраждане на Руската империя върху развалините на СССР. Даша не бе просто сянка на своя родител, а един от интелектуалните лидери на руските младежи. Признат експерт международник,  владеещ перфектно английски и френски, Даря бе връзка между европейската съпротива срещу глобалистите и Русия. 

Тя послужи за посредник между Льо Пен и Меланшон във Франция. Дружеше с италианските и германските евроскептици, поддържаше връзка с турски евразийци като Догу Перинчек.

- Версията на руската Федерална служба за безопасност ли е най-убедителна до момента?

- Според руското контраразузнаване Даря Дугина е убита от украинските служби. Изпълнител е гражданката на Украйна Наталия Вовк.  След взривяването на автомобила с шофьор Даря терористката е напуснала страната и се е скрила в Естония.

Наталия Вовк се числи към състава на полка „Азов“. По данни на англоезичен информационен източник, Путин незабавно след убийството на Даря Дугина е подписал указ за спешно активиране на световноизвестната група командоси „Алфа“, която работи под егидата на ФСБ.

В Русия преобладават мнения, че извършителите на терористичния акт са украинските специални служби, но курирани от британските служби. Руснаците не считат, че ЦРУ е силно замесено в този случай. Редица руски анализатори взели участие в предаването на Владимир Соловьов по федералния телевизионен канал „Россия-1“, поставят акцент върху „британска следа“ на терористичния акт. Необходимо е време, за да се разсее окончателно мъглата около трагичното събитие.      

- Александър Дугин ли е бил мишената? Толкова  важен идеолог ли е известният философ за руската политика? 

- Убеден съм, че Александър Дугин е бил мишената. Но Даша трудно би могла да бъде отделена от своя баща. Двамата са едно цяло като значение за „Руския свят“. И само една случайност е направила така, че на шофьорското място в неговия джип да седне неговата талантлива 30-годишна дъщеря, която върви по пътя на своя баща. 

Ролята и значението на Дугин в руската политика и неговото влияние върху Владимир Путин е преувеличено. Повечето от коментиращите не го познават, не са прочели нищо от него, а ползват предимно коментари от западни медии. Последните са прекарани през оптиката на евроатлантическата когнитивна (познавателна) матрица и е пределно ясно, че ще са насочени срещу Дугин и Путин. Защо? Дугин е руски патриот. Вярващ православен старообрядец. Антилиберал. Ултраконсерватор, който постоянно говори за Примордиалната традиция (предшестваща всички местни традиции), термин, въведен от френския философ Рене Генон. Дугин е антиатлантист. Имперец. Антиглобалист. Привърженик е на концепцията „Руски свят“ и защитава многополярния свят. Дугин е философ, социолог и геополитик. Основоположник на постсъветската геополитика. Съизмерим по значение с британския геополитик Халфорд Джон Макиндер. Лидер е на евразийското движение. Перфектен оратор и определено много талантлив човек. Радетел за сближаване между Русия и Турция като евразийски държави. 

На млади години Дугин е бил допуснат да работи в архивите на ФСБ (руското контраразузнаване) и ГРУ (руското военно разузнаване). Той

винаги е твърдял, че Русия е обречена да се възроди като империя. 

Дугин постоянно генерира съвременната идеология на „Руския свят“ и нейните смисли. Руският геополитик досега никога не се е движил с охрана, затова е бил лесна мишена за своите врагове.  Статии и книги на Дугин се публикуват на множество езици в целия свят. Западните либерални глобалисти го определят като „кремълски идеолог“, „мозъкът на Путин“, „автор на инициативата на Путин да превземе Крим“, „най-опасният човек в света“, „ултрадесен идеолог“, „фашист“ и много други подобни. Да, Дугин много преди 2014 г. настояваше Крим да се върне в състава на Русия. Той даже заедно с други свои съмишленици от обкръжението на Путин предлагаше да се присъедини Новорусия, а не само Крим. 

 Преди Дугин да бъде рекламиран като „съветник“ на Путин, като такъв бе сочен години наред философът богослов Иван Илин, белогвардеец и антикомунист, погребан през 1948 г. в Швейцария като политемигрант.

- Чуха се мнения, че напоследък Дугин се е изказвал не толкова ласкаво за руския президент?

- В последните години Дугин много остро критикуваше Путин. Даже в един момент заяви, че Путин си е свършил работата, преустановил е разпадането на Русия, но вече се е превърнал в спирачка и трябва да бъде сменен от друг, който ще продължи да реформира и укрепва суверенитета на РФ. 

Дугин спомена, че Путин прилича на Брежнев от неговия застоен период. Така че формулировката „силно човек на Путин“ не подхожда на Александър Дугин, който бе уволнен за антипутински изказвания от Московския държавен университет и бе лишен от достъп до руските федерални телевизионни канали. Руският геополитик обаче е особено опасен за глобалното лидерство на САЩ.  Александър Дугин е най-опасният за американската хегемония руски обществен деец.

 Закриват неговите канали в Youtube без обяснения. Лепят му етикета „фашист“. Неговите книги са забранени в „Амазон“. Джордж Сорос го нарече свой враг. 

Дугин се демонизира в глобалните либерални медии 

М​уамар Кадафи и Саддам Хюсеин ​бяха унищожени, защото искаха да сринат глобалната доларова матрица, която бе фундамент на американския хегемонизъм. Александър Дугин, особено със своя труд „Четвъртата политическа теория“, атакува челно либералната когнитивна матрица и я разрушава.

Така създава основите на многополярния свят.

Ето защо Дугин е толкова опасен за консолидирания Запад, начело със САЩ. 

- Изключено ли е атентатът да е дело на кръгове около Кремъл, или на фигури от ФСБ? Може ли покушението да е търсен повод за по-категорична разправа с противници на режима? 

- Към днешна дата не изключвам нито една от лансираните тези, но тази във въпроса оценявам като най-малко вероятна. Още повече че получената информация на ФСБ за Наталия Вовк, извършител на терористичния акт, е прекалено конкретна.

Наистина Путин се бори с Петата колона в Русия, но по-опасна за неговата власт е Шестата колона (прозападните либерали в управленските и финансовите институции на Русия). Либералите в правителството на  Михаил Мишустин и в гравитиращите около него държавни институции са далеч по-опасни за Кремъл от Алексей Навални и компания. Някои от руските олигарси също работят за свалянето на Путин. 

Излезе информация, че флотът от частни яхти на руските олигарси струва повече от отпуснатите пари от правителството за подкрепа на малкия и средния бизнес в страната.

Впечатляващо, нали!

Дни  преди Даша да бъде убита, се появиха злостни коментари в глобалните медии срещу Дугин. Ден преди терористичния акт в украинския телевизионен канал „1+1“ се излъчи предаване, в което се каза: „Дугин управлява Путин“. 

Украинците обявиха, че „всичко, което прави Путин, е работа на Дугин“. 

Очевидно, че това не е истина.

3 дни преди атентата „Амазон“ пусна в продажба книга „Вътре в мозъка на Путин“ от Майкъл Милерман, в която Дугин е определен като „най-опасния философ в света“.

Точно на 20 август шефът на президентската администрация в Киев Андрей Ермак заяви, че тяхната „задача е да направят така, че да плати не само сегашното поколение руснаци, но и техните деца и внуци“. Осем часа по-късно е взривен джипът, в който загина дъщерята на руския геополитик.

В периода 20-22 август „Амазон“ пусна на своя сайт 11 издания от различни автори във формат Kindle, посветени на Даря Дугина и 4, пак в същия формат, за нейния баща.

Подобен мултивекторен медиен синхрон трудно може да постигне неизвестната руска Национална републиканска армия, Киев или Кремъл. Не изключвам да има в обозримо бъдеще още атентати срещу представители на руския елит, които са последователи на идеята за имперско бъдеще на Русия и „Руския свят“. Или нови „сакрални жертви“. 

- Войната в Украйна се затяга. Държи ли Путин все още здраво юздите в Русия? Вътрешни или външни са по-опасните дестабилизатори за Кремъл?

- Да, от два месеца няма значително движение по фронтовете в Донбас и Запорожка област. Някои твърдят, че Украйна и Русия са се изтощили тотално и приличат на грохнали боксьори. Това е постановка на антируските пропагандатори, които не познават ситуацията.

Русия участва в бойните сражения на украинска територия с 15% от потенциала на своята армия и от 2 до 4 пъти по-малко военни на фронтовете в Донбас и Запорожието. За Кремъл събитията в Украйна са само увертюра към генералното сражение между САЩ плюс НАТО срещу РФ.

Не виждам Путин да изпуска юздите в Русия, въпреки че на много от неговите противници им се иска да е така. Търси се дестабилизация на обстановката в страната и отслабване на властта на Путин, неговото сваляне от власт. Руснаците имат вътрешнополитически проблеми, и то немалко.

Либералната руска бюрокрация бойкотира указите на Путин. В началото на 2022 г. президентът се разпореди да бъдат дадени по 5000 рубли на пенсионерите. Мина повече от половин година, но няма никакъв резултат. Тези дни ЦБ на Русия закупи за 2 милиарда долара американски ценни книжа. А уж Русия воюва със САЩ!

Но няма да е вярно и ако кажа, че в обозримо бъдеще предстои Путин да бъде изхвърлен от Кремъл. Западът пое активно линия да свали руския президент от власт и очевидно хвърля огромни ресурси за реализирането на тази цел. Дестабилизиращите фактори за Путин са и външни, и вътрешни.

Много коментатори години наред предсказват, че Путин е болен и всеки момент ще умре. Както и че скоро ще бъде свален с генералски преврат или от службите.

Но  Путин стана на 70 години и не виждам да се е променила радикално подкрепата за него в руското общество. В момента официално тя е около 80%. Малко са държавните глави, които могат да се похвалят с подобно одобрение.

Пускат се слухове, че рейтингът на Путин е фалшифициран и реално е едва 40%. Въпреки че, сравнен с този на други държавни глави, пак не е малък.

За финал ще перифразирам думите на френския държавник от 19. век Шарл дьо Талейран: "Убийството на Даря Дугина е по-лошо от престъпление, това е грешка". Предполагам, че в обозримо бъдеще ще се убедим в правотата на тази констатация. 

ВИЗИТКА

Инж. Боян Чуков е експерт по борбата с тероризма. Бивш дипломат. Завършва специалност „Радио и телевизия“ в Техническия университет в София. Специализира в Института за политически науки, Париж. В периода от 1988 до 1992 година завежда консулския отдел в Посолството на България в Мадрид.  Външнополитически съветник и съветник по националната сигурност в правителството на Тройната коалиция (2008-2009). Има над 500 публикации на международни теми.  Владее френски, испански, руски, гръцки и английски.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
67 коментара
Драган

Драган

27.08.2022 | 05:10

Поръчител Путин от ясно по ясно.Типичен метод на престъпните управления в криза.

Отговори
2 0
dimitar

dimitar

26.08.2022 | 16:38

Бърза и надеждна услуга за предлагане на заем за всички Нашата финансова институция има за цел да подпомага финансово фермерите, като им предоставя финансиране. офертите са налични от 10 000 евро до сума от 5 000 000 евро с възможност за връщане с лихвен процент от 2,5% годишно за период на изплащане до 30 години. За контакт: infos@pacific-offshorebank. com

Отговори
0 1
Филибелия

Филибелия

26.08.2022 | 16:28

Абе Чукши, имаш богата фантазия,защо организатора да не е Адолф Путлер,за да може да обвинява украинците? Не е изключено,нали,но не обслужва КГБ-то в България?

Отговори
6 0
лимбо

лимбо

25.08.2022 | 19:45

Чуков да са изходи и кой стои зад взривовете в България и за Гебрев

Отговори
5 0
Предположение

Предположение

26.08.2022 | 09:10

Неговите начальници?

Отговори
5 0
Сърпов

Сърпов

25.08.2022 | 09:50

Този е голям чук

Отговори
7 1
тъй е то в "демокрацията"

тъй е то в "демокрацията"

24.08.2022 | 15:32

Като те нарочат другарите соросояди - спират ти книгите, лепят ти етикети и накрая те взривят!

Отговори
4 9
Да, така е

Да, така е

24.08.2022 | 15:49

Но има ли клеветник - любимец на поколения та !!!!????? Не !!!!!!! Нека бьдем !!!!

Отговори
3 3
Dii

Dii

24.08.2022 | 15:08

Любимецът на "българските медии" Боян Чуков е: - магистър инженер по електронни комуникации - експерт по борбата с тероризма - специализирал в Института за политически науки в Париж - майор от Първо главно управление на ДС/филиал на КГБ/ Виден арабист и специалист по Либия, корифей по близкия изток и Сирия. Компетентен по въпросите за талибаните. - и т.н. послендия да затвори вратата От февруари 2022 е направил следните прогнози: 19.02: Засега не виждам основания за война между Русия и Украйна БНР - Българско национално радио 25.02: Следва втора фаза, Киев и Одеса ще паднат Bulgaria ON AIR 30.03: Русия съсредоточава свръхмодерна техника, въпросът е ще остане ли нещо от Украйна - Bulgaria On Air 08.03: Лавината тръгна и скоро няма да се спре - Фейсбук, цитиран от Епицентър, Буднаера и др. 11.03: Това, което остане от Украйна, ще бъде лишено от излаз на Черно море - NOVA News 09.06: Путин постигна цел №1. Украинската „държавност“ като такава от преди 24.02 не съществува - Епицентър 20.07: Русия ще стане безпощадна към Киев, ако украинците атакуват Крим - Епицентър Разумеется, Боян Чуков опява в последно време дето седне и падне, че алтернатива на Газпром няма. Мисирки и мисероци в "българските медии" продължават ентусиазирано да канят този потресаващ "експерт", който от години АБСОЛЮТНО БЕЗКОРИСТНО славославя Московия и кълне лошите американци. Явно този навик не е напуснал "експерта" от времето на бай Тошо насам. В пика на ковид пандемията тоя другар от екрана на Българска национална телевизия. БНТ под блесналия поглед на видния журналяга Георги Любенов, внушаваше, че лошите американци стояли зад заразата. Наравно с такива авторитетни медии като Барикада, Буднаера, Петел и др., Чуков е чест гост и в НОВА, БНТ, БТВ, Дарик, Bulgaria On Air, БНР и т.н.

Отговори
13 3
кой знае, какъв помияр си бил

кой знае, какъв помияр си бил

24.08.2022 | 15:29

през комунизма!>

Отговори
5 8
Браво Dii!

Браво Dii!

24.08.2022 | 15:35

6+ за коментара! Така хубаво им го нахлузи на рублоядите...с факти и обосновано!!!

Отговори
11 3
Св. Ерм

Св. Ерм

24.08.2022 | 13:57

Има още една версия: може да е Божие наказание!

Отговори
4 5
Човек

Човек

24.08.2022 | 14:46

Божие наказание е ,че САЩ имат такьв НеАдЕквАтен Президент !!!! Всички виждат , Царя е гол ,.....но сё вьзхищават от одеждите му !!!! Това 7 G Ви е изпьржило подкупните мозьци !

Отговори
7 12
Шиши

Шиши

24.08.2022 | 13:52

Този е на всяка манджа мерудия.

Отговори
15 3
...

...

24.08.2022 | 13:31

По случай Деня на независимостта на Украйна авторитетното издание The Washington Post публикува обширен материал за отбраната на столицата Коев в началото на руската инвазия. В публикацията се разказва, че в първия ден на пълномащабните бойни действия 24 февруари от Кремъл се позвънили в офиса на украинския президент Володимир Зеленски. Обадил се Дмитрий Козак - близък сподвижник на Путин, който е роден в Украйна, но в продължение на две десетилетия заема ключови постове в Кремъл и изпълнява особено важни за руския диктатор задачи. Той заявил, че е време украинците да се предадат, в отговор на което шефът на президентския офис в Киев Андрий Ермак отговорил с нецензурна фраза и затворил телефона В статията се споменават и разговори между министъра на отбраната на Украйна Олексий Резников и беларуския му колега Виктор Хренин – непосредствено преди нахлуването и няколко дни-по-късно. На 22 февруари Хренин, давайки „офицерска дума", уверявал, че няма да има настъпление от територията на Беларус. При следващия разговор – на 26 февруари, белоруският министър позвънил на Резников, за да му предаде с "треперещ глас" от руския министър на отбраната Шойгу, че "ако Украйна подпише акт за капитулация, нахлуването ще бъде прекратено". Резников отговорил: "Готов съм да приема капитулацията на Русия."

Отговори
11 1
лимбо

лимбо

25.08.2022 | 19:52

Тия дни министъра на отбраната на Украйна отправи ултиматум към Русия - да капитулира своевременно , после ще е късно

Отговори
3 0
Филибелия

Филибелия

26.08.2022 | 16:35

Ти къде си видял или чул комунист да не лъже? ...'тихо мъртвият казал...бла бла бла ето ти една прочута лъжа-

Отговори
1 1

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?