71

Боян Чуков: Американската мечта се спомина, а Европа я чака голям завой надясно

Либералната идеология торпилира сериозно американската държава

Зеленски е в орбитата на британците, а генерал Залужни е човек на Пентагона

Корейски сценарий за край на войната в Украйна не устройва Кремъл 

 

-  Г-н Чуков, докъде може да ескалира напрежението между Тексас и федералните власти в САЩ?

- Напрежението между Тексас и федералните власти е възможно да ескалира още повече, но не считам, че може да се стигне до драматичен разрив на отношенията. Не вярвам, че ще има развод, за който някои предсказват. Необходимо е да ситуираме конфликта в рамките на предизборната президентска кампания и битката между републиканци и демократи. Тогава картината се вижда от птичи поглед.

-  За какви пулсиращи вътрешни напрежения в американското общество е конфликтът? Колко сериозно е разделението в страната? При това в Тексас от три десетилетия действа национално движение, чиято цел е независимост на щата от САЩ.

- Американското общество силно се промени. Да, то се раздели на две групи, които се ненавиждат. Либералната идеология торпилира сериозно американската държава. Да не забравяме, че бурното развитие на американския капитализъм бе благодарение на WASP (White Anglo-Saxon Protestant, бял англосаксонски протестант) и ценностната система на бащите основатели. Днес от фундамента, върху който е построена държавата САЩ, не е останало почти нищо. Чернокожи и латиноси гледат с неприязън своите бели съграждани. В аптеките заключват пастата за зъби... защото се краде!

Америка години наред бе „страната на неограничените възможности“. По-ясно казано, САЩ ползваха позитивен подбор на американците на базата на техните знания и способности. Малцинствата като BLM, джендърите, ЛГБТ общностите и други подобни получиха обаче сега квоти във всички области на обществената дейност, независимо от своите качества. Даже за военните летци в американските ВВС има малцинствени квоти. Все повече републиканци не желаят да живеят в щатите, управлявани от демократите. Това са просто хора, които не могат да приемат, че зад гърба им може да се сменя полът на техните деца. Става въпрос за различни начини на живот, които са несъвместими.

Отделно имаме сериозно обедняване на населението. „Американската мечта“ се спомина. Това води до повишаване на социалното напрежение. Но не виждам към днешна дата Националното движение за независимост на Тексас да има сериозни възможности да постигне своите публично декларирани цели. Просто тенденцията за все по-голямо разделение на американското общество се задълбочава. И тя ще се запази в обозримо бъдеще. Ултралиберализмът десакрализира Америка. В дългосрочен план това е фатално за нея.

-  Преувеличени ли са опасенията от гражданска война в САЩ?

- Има сериозни основания да се говори, че в едно неопределено бъдеще може да има гражданска война в САЩ. Предпоставките за нея са налице. Мисля, че кулминацията на напрежението ще настъпи по време на президентските избори през ноември тази година. Допълнителен риск е огромното количество стрелково оръжие, с което разполагат американците. Всичко ще зависи от методите и средствата, с които демократите като управляващи ще се опитат да спечелят предстоящия вот. Те спечелиха предишния вот с измами и фалшификации. За демократите гласуваха включително и хора, умрели преди 200 години.

-  Как конфликтът с Тексас ще се отрази на предизборната ситуация, която и без това е достатъчно напрегната и несигурна?

- Разглеждам конфликта с Тексас като вътрешна мобилизация на Републиканската партия (губернаторът на Тексас Грег Абът е републиканец) преди президентските избори. Виждаме, че щатите, управлявани от републиканци, застанаха като стена зад Грег Абът, който е образцов християнин. Конфликтът на федералните власти с Тексас се вписва точно в битката между републиканци и демократи. Той позволява на Доналд Тръмп да овладее окончателно лидерската позиция в Републиканската партия, което му дава много предимства преди вота през ноември. По принцип много от жителите на САЩ страдат от неконтролируемата мигрантска вълна. В този план антимиграционните лозунги на Доналд Тръмп и републиканците са съставна част от предизборната им кампания. Лозунгите се подкрепят и от една значителна част от пристигналите в САЩ чужденци, които са легализирали своето присъствие в страната, получили са американско гражданство. Темата „мигрантска вълна“ е една от основните, които се разиграват в предизборната президентска кампания. Тя носи много електорални дивиденти.

-  Какви са шансовете за победа на Байдън? Могат ли демократите да извадят друг кандидат в последния момент? Демократ в Белия дом ли е по-малкото зло за САЩ?

- Джо Байдън няма никакъв шанс да победи в честна битка с Доналд Тръмп. Това е пределно ясно на всеки непредубеден и мислещ индивид. За демократите вече е доста късно да извадят друг кандидат. Известно време се спрягаше Мишел Обама, но темата заглъхна. Хилъри Клинтън е също в „трета възраст“ и няма нито визия, нито потенциал да се пребори успешно с Доналд Тръмп. Това - кое е зло или добро за САЩ - би трябвало да определи американският гласоподавател през ноември 2024 г. В случая е определящо какво ще реши „дълбоката държава“. За нея е важно новият президент на САЩ да бъде неокон (представител на неоконсерватизма - идеология на част от консервативните политици в САЩ, които са за използване на икономическата и военната мощ на САЩ за победа над враждебни режими в чужбина и установяване на демокрация в тези страни. Направлението се появява в рамките на Демократическата партия в началото на 1970-те - бел.ред.).

 А неокони има както при демократите, така и при републиканците. Но Тръмп не е неокон. И тук е проблемът. „Дълбоката държава“ се опитва да се бори с него вътре в неговата партия. Лансира Ники Хейли, бивш представител на САЩ в ООН. Тя е от Републиканската партия, но е неокон. Въобще не би трябвало прекалено много да се впечатляваме от това кой от коя партия е в САЩ. Не можем да изключим и вариант, при който ще отпаднат едновременно Джо Байдън и Доналд Тръмп. И евентуално да се появят съвсем други кандидати за Белия дом. Съществува дори и друг неоптимистичен вариант, и той е Тръмп да спечели изборите, ако се съгласи да бъде купен от „дълбоката държава“. Но все пак аз мисля и се надявам, че Тръмп е дори по-силен като воля, отколкото дори в момента показва. Но са налице множество опции.

 

-  Колко резки промени за Европа ще донесе победа на Тръмп? Ще сложи ли бърз край на войната в Украйна, както амбициозно се закани?

- Сегашните процеси в Европа са необратими. Старият континент обеднява и помпа финансово и с оръжейни доставки войната в Украйна. Ако Доналд Тръмп се настани отново в Белия дом, то той може само да катализира процеса, който наблюдаваме днес.

САЩ постепенно се оттеглят от Европа и се съсредоточават в Югоизточна Азия. Войната в Украйна материално се прехвърля основно на Германия и донякъде на Франция, но под надзора на Обединеното кралство. Русия може много бързо да приключи войната в Украйна по военен път, но очевидно има съображения да не го прави. Възможно е проблемите на Кремъл с вътрешната опозиция да не позволяват на ръководството да действа по-радикално. Войната в Украйна е „странна“ и си остава такава.

-  Според западни експерти, цитирани от британския The Telegraph, Путин има нагласа Русия да воюва до 2027-2028 г. в Украйна. Може ли войната да се проточи толкова? 

- Откровено казано, не приемам сериозно какво е казал британският The Telegraph. Големите англосаксонски медии се занимават преди всичко с пропаганда и манипулиране на общественото мнение. Не че редица големи руски медии не правят същото. Русия динамично стратегира своето поведение по отношение на сраженията в Украйна. Затова всякакви прогнози би трябвало да се отчитат внимателно и с резерви. 

В момента Украйна е само една частна военна компания, ЧВК, която е на издръжка на Запада, който вече няма достатъчно ресурси да поддържа досегашния поток на финансова и оръжейна подкрепа на Киев. Руската икономика се държи уверено, а руският военнопромишлен комплекс набира все по-големи обороти. Руската ядрена триада е в отлично технологично състояние и единствено от политическото ръководство в Кремъл зависи кога ще приключи войната в Украйна. Но битката не е между Киев и Москва, а между Русия и Запада. В геополитически план въпросната битка никога не е приключвала. Защото е екзистенциална. Нищо не е започнало на 24 февруари 2022 г.

-  Възможен вариант ли е смяна на Володомир Зеленски с по-сговорчив лидер и евентуално туширане на конфликта по корейски сценарий?

- За смяна на Зеленски се говори от много време. Още в началото на тази година се разрази интрига между него и генерал Залужни, командващ ВСУ. Но погледнато по-отблизо, се вижда, че Зеленски е в орбитата на британците, а генералът е човек на Пентагона. Лондон е за война срещу Русия до последния украинец. Американците имат друга позиция по отношение на Кремъл. САЩ си дават ясна представа, че в стратегическото въоръжение изостават от Руската федерация и правят всичко възможно да не се стига до ядрен Армагедон. При една глобална ядрена война Америка ще бъде унищожена. „Сговорчивостта“ на Зеленски не е от значение. От него не зависи спирането на сраженията. От него просто нищо не зависи. Той е обикновена марионетка и това се вижда с невъоръжено око.

Корейският вариант се развърта в пропаганден аспект, но е абсолютно неприложим. Под „корейски вариант“ се разбира временно замразяване на конфликта. Но на Русия тази опция е абсолютно неизгодна. Кремъл има намерение да реши кардинално проблема с осигуряване на своята национална сигурност. Условията бяха обявени публично през декември 2021 г. А именно: Изтегляне на НАТО от Източна Европа. Както забелязвате, не става въпрос само за Украйна. Още по-малко за Зеленски.

- Ще завие ли Европа рязко надясно след изборите за нов Европарламент през юни?

- Европа се промени. Икономиките на големите европейски държави се задъхват. Германската икономика без евтините руски енергийни суровини изпадна в рецесия. Брюксел ще отделя за Киев 50 млрд. евро. Откъде ще ги вземе? Планира да вземе 17 млрд. от замразените руски активи в Европа. Останалите 33 млрд. ще бъдат получени от широко рекламираните до този момент различни европейски проекти - например от средствата за зелена енергетика. Около 8 млрд. от тях ще бъдат предадени на Киев. Други европейски фондове и проекти също се планира да бъдат „ощипани“. А ние продължаваме да си говорим за разширяване на ЕС в Западните Балкани! Звучи като подигравка. Социалното напрежение в Европа се покачва навсякъде. Виждате огромните протести във Франция, Италия, Испания и др. Европейците обедняват. Европейските народи ще гласуват на евроизборите срещу статуквото в сегашния Европарламент. Ще очакват смяна и на състава на ЕК. Вие сте права, че ще има завой надясно, но се съмнявам, че ще бъде драстично рязък. Усвоени са технологии за манипулиране на изборите. Ние в България на това вече му викаме електорално „ала-бала“. И усетихме резултатите от него.

- Как ще се промени стратегията на ЕС при десен завой?

- Това е най-лесният въпрос. ЕС в момента няма никаква стратегия. Той е лишен от всякакъв суверенитет. Наблюдаваме само тактическо отиграване на пожарните ситуации и следване на „генералната линия“ на глобалистите. Брюксел е полегнал на англосаксонците и изпълнява прилежно всички поставени задачи, които обслужват тяхната геостратегия. На това му се вика брюкселска „генерална линия“.

 

 Инж. Боян Чуков е експерт по борбата с тероризма. Бивш дипломат. Завършва специалност „Радио и телевизия“ в Техническия университет в София. Специализира в Института за политически науки, Париж. В периода от 1988 до 1992 г. завежда консулския отдел в Посолството на България в Мадрид. Външнополитически съветник и съветник по националната сигурност в правителството на Тройната коалиция (2008-2009). Има над 500 публикации на международни теми. Владее френски, испански, руски, гръцки и английски език.

Оцени новината

Оцени новината
3.7/5 от 20 оценки
3.7/5 от 20 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
43 коментара
Минаващ

Минаващ

09.02.2024 | 13:43

Тази приказка със загнивашият запад и другите болшевишки глупости ги слушам 50 години вече.

Отговори
2 1
Наблюдател

Наблюдател

08.02.2024 | 09:14

Американската мечта означава да живееш свободно и равноправно с всички останали хора в САЩ, означава възможност да станеш богат и/или известен, ако работиш усърдно и се стараеш максимално. Руската мечта е затънал до шия в лай___ната да завлечеш там всички останали! Но мръсната руска подлога Чуков не се интересува от истината.

Отговори
3 6
Вестник Марица - сървърът на Путин в България

Вестник Марица - сървърът на Путин в България

07.02.2024 | 16:32

Боян Чуков е експерт толкова, колкото баба ми е самолет. Един от троловете на Путин в България. Ясно заявен като такъв от доста време. Дали е полезен иди>от поради липса на знания и култура или платен такъв, не е важно. Важно е, че всеки, който му публикува глупостите, се излага и олеква. А вестник Марица редовно го прави.

Отговори
30 3
Дебилчетоми

Дебилчетоми

08.02.2024 | 00:03

Освен да одиш да си ЕПМ, нищо друго не ти остава с тази празна кратуна. Кратунчо седнал да оценява Боян Чуков, защото той представя нещата такива, каквито са. А не как ни ги пробутват изцяло продалите се мисирки, събрани по магистралите.

Отговори
5 6
ГЪДЮ -2

ГЪДЮ -2

07.02.2024 | 09:56

Правете разлика между тоя и Владимир Чуков-огромна е!!!

Отговори
4 2
ГЪДЮ

ГЪДЮ

07.02.2024 | 09:55

Като отворите КОМДОС"проверени лица" и му напишете имената, в търсачката ще се появи инфо,че е ченге на онази ДС.Оттук нататък "всеки сам на коня" относно мислите си кой какъв е и за какво се бори. Нали така?

Отговори
6 3
Лисицата и гроздето

Лисицата и гроздето

06.02.2024 | 22:16

Чуков, за разлика от лисицата, прави кариера повтаряйки, че гроздето е зелено. Всъщност гроздето е зряло и напращяло, но Чуков и Марица са на друго мнение, туй като служат на други интереси.

Отговори
11 3
Толкова за "Западаща Америка"

Толкова за "Западаща Америка"

06.02.2024 | 15:16

Следя тези дни новините за Супербоул - финалът в американския футбол. Най-евтините билети в момента са по 10 000 долара, демек за толкова гледаш мача с бинокъл. Да си купиш бокс /ВИП-кабина/ на стадиона струва 2 милиона долара! Но не за целия сезон, а за един единствен мач. А на летището в Лас Вегас има напрежение - не всички частни самолети могат да кацнат, графикът е претрупан, така че само тия милиардери с ранните резервации ще успеят. Въртят се огромни пари.

Отговори
7 4
Чукча

Чукча

06.02.2024 | 14:05

Чуко Боянов обича МАРИЦА и МАРИЦА обича Чуко Боянов! Да живей!

Отговори
9 3
Мдаа

Мдаа

06.02.2024 | 12:03

БОЯН СЪРПиЧУКОВ

Отговори
11 6
Машина времени

Машина времени

06.02.2024 | 10:40

Преди години така по цял ден в Работническо дело громяха Запада и го погребваха и оплакваха. Колко тъжно за Чуков, че не се е родил в онези "славни времена". Дано поне захлебва прилично сега.

Отговори
16 7
Чуков

Чуков

06.02.2024 | 22:20

е от същото повредено семе на Работническо Дело. Трябва да си много tъп, за да не си разбрал истината за 33 години.

Отговори
11 2

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?