Следвайте ни

Конспиративните теории процъфтяват в моменти на криза

viber icon

Дезинформациите, публикуването на подвеждаща погрешна информация, както и явни лъжи се е увеличило от началото на епидемията, констатира говорител на Европейската комисия. ЕК дори създаде свое стратегическото звено за борба с дезинформацията - EUvsDesinfo, което има за цел да наблюдава и разобличава информационните манипулации, които ни заливат напоследък - от митовете, че COVID-19 е биологично оръжие до твърдението, че коронавирусът слага край на цивилизацията, каквато я познаваме. Твърди се още, че голямата фармацевтична индустрия преувеличава епидемията, за да увеличи продажбите си. Друга версия разказва как прозорливи хора, като Ванга и Нострадамус, са предсказали епидемията. Как да се ориентира публиката в морето от „алтернативни факти“. По темата разговаряме с историка Божидар Савов.

 

- Г-н Савов, темата за Covid-19 сякаш попадна в контекста на множество конспиративни теории? Така не я ли омаловажихме?

- Съвсем не. Това придаде на темата по-голяма атрактивност. Шегувам се, защото и в най-тежката ситуация сме длъжни да запазим чувството си за хумор.

Да, ситуацията е тежка, но не е нова и необичайна. Преди почти сто години се случва същото с т.нар. испански грип и положението е било много по-тежко, защото жертвите са неизмеримо повече от тези до момента и епидемията избухва след опустошителната Първа световна война. В България починалите са десетки хиляди и сред заразените е и цар Фердинанд. И тогава, и сега се вихрят всякакви конспиративни теории. За съжаление те процъфтяват именно в момент на кризи, макар че някои от тях се повтарят.

- Коя е най-необичайната теория, която чухте?

- Най-необичайната е като от филм за Джеймс Бонд, а именно, че агент на ЦРУ изпуска вируса на пазара в Ухан след преследване и престрелка с китайската полиция. Доста атрактивна теория, но нямаща нищо общо с реалността и здравия разум.

- А коя е най-вероятната от всички - откъде тръгна този вирус?

- Теориите са две. Първата и официалната е, че произходът на коронавируса е естествено биологичен и се е предал от животно на човек. Чували сте я. Впрочем произходът на повечето опасни за човека вируси е именно този. Например случаят със смъртоносния испански грип е такъв.

Втората, бих я нарекъл конспиративна теория е, че Covid-19 е лабораторно създаден от човешка ръка. От 1972 г. съществува Конвенция за забрана върху разработването, производството и складирането на бактериологично оръжие. Не е тайна, че тя не се спазва и има стотици тайни лаборатории в целия свят, които се занимават с това. Има нещо притеснително в поведението на Covid-19, а именно фактът, че той се задържа много повече по метални повърхности, отколкото по всичко останало. Това се приема от някои изследователи като доказателство за изкуствения му произход, защото една от целите на бактериологичните оръжия е поразяването на живата сила на противника чрез полепването на вирусите по въоръжението (огнестрелно оръжие, танкове, оръдия и други). В дадения случай това е налице.

Дори това да е така, аз лично не смятам, че вирусът е разпространен умишлено. По-скоро, ако приемем втората теория, изпускането е станало случайно. Смятам, че това е така, защото почти няма държава, която в по-малка или по-голяма степен да не е засегната от сегашната пандемия.

 

- Един от най-богатите хора в света - Бил Гейтс - предрече избухването на пандемия, подобна на  CОVІD-19, още през 2015 г. Дори тогава той посочи, че светът не е подготвен за подобна ситуация. Кое е страшно за човечеството в момента?

- Да, има интервю на Бил Гейтс от преди години, в коeто той развива теорията, че най-голямата опасност в бъдеще за човечеството няма да е Световната война, а именно вирусите и болестите. Мисля, че е прав, защото в по-голямата си и развита част човечеството страда все повече от занижен имунитет. Това се дължи на начина на живот, екологичните промени и проблеми, а също и на влиянието на новите технологии.

 

- Заговори се за връзката на вируса с 5G мрежата?

- Новите технологии определено влияят на имунитета на големи групи от населението и аз не изключвам в това число да влиза и 5G мрежата. Има изследователи, които смятат, че една от предпоставките за избухването на испанския грип е масовата електрификация на Европа и по-специално на Испания след Първата световна война.

 

- В мрежата върви още една интересна теория за връзката на Covid 19 и числото 666. Как се получава този сбор?

- Числото на звяра 666 e особено число, посочено в Библията, под което е скрит апокалиптичният звяр, който ще унищожи света. Някои веднага почнаха да търсят всякакви асоциации с наименованието на сегашния вирус. Имаше и комични, които чрез разместването на буквите получиха 19 водки.

Получаването на числото на звяра е чисто аритметично и то става, като се използва представката на вируса, изписана на латиница с букви една под друга - CORONA. Общо буквите са шест, а сборът на мястото им в азбуката е 66. Така поставени едно до друго те изписват числото 666.

 

- Доколко този вирус е свързан с тайните общества - илюминати, масони?

- Няма конспиративна теория, в която да не присъстват тайните общества. Много хора смятат, че щом те правят нещо тайно, то е непременно лошо. Напротив, точно обратното. Едни от най-светлите умове в света, да не кажа всички, са били и са масони. Във връзка с темата ще посоча само едно име - носителя на Нобелова награда и откривател на пеницилина сър Александър Флеминг. Неговото лекарство спасява от смърт милиони хора и се смята за едно от най-великите открития в областта на медицината.

 

- А доколко във всичко това са намесени световни финансови групировки?

- Това е другата най-разпространена конспиративна теория, в която най-богатите фамилии в света предизвикват бедствия и войни с цел финансово и материално облагодетелстване. Да, в подобни ситуации като днешната има финансови кръгове, които използват момента и колкото грубо да звучи това, е нещо естествено, защото винаги това е една от целите им - увеличаване на финансовия ресурс. Това е по-скоро следствие и е грубо да се твърди, че именно тези кръгове са създали и разпространили вируса.

 

- Накъде трябва да насочат изследванията си учените?

- Със сигурност този ужас ще приключи. Надявам се да е скоро, защото опитът и с най-страшните вируси показва, че те мутират, губейки силата си, а хората изграждат естествено противодействие на своя организъм. В условията на пандемия е много трудно да се правят подробни научни анализи, защото повечето усилия са насочени към намирането на лекарство и ваксина. Много е важно, когато обстановката се успокои, всяка една наука подробно да анализира случилото се и всички изводи да бъдат обединени в обща концепция.

 

- Как ще излезем от тази криза според Вас и какви ще са поуките за нас, хората?

- Силно се надявам човечеството да си извлече поука от случващото се и да бъде много по-подготвено при следваща световна пандемия. Тази няма да е последната. Трябва да се спрат рискованите експерименти с природата и хората да се върнат към традиционните духовни и морални ценности. Ключовата дума, колкото и банално да звучи, е солидарност. В близък план призовавам всички да бъдат отговорни към себе си, близките си и обществото. Предстои един от най-светлите християнски празници - Възкресение Христово. Нека почетем Спасителя в тесен семеен кръг и домашна обстановка!

 

 

Божидар Савов е историк, доктор на историческите науки. Специалист по съвременна българска история. Изследовател на масонството. Автор на книгата „100 известни личности от българското масонство (1879-1940)“.

Собственик на галерия „САВОВ“ и издателство „ИТА ЕСТ“. Председател на фондация „Пентаграм“.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

особено от мацква

01.04.2020 | 12:04

оня посерич путев скоро няма да има две рубли за армията тролове и ше гризне дръвцето

Отговори
1 0

Партиен секретар

01.04.2020 | 10:33

Защо триете това което е казал Премиера?

Отговори
1 0

Партиен секретар

01.04.2020 | 10:31

КАК СИ ПОЗВОЛЯВА ДА ПРОТИВОРЕЧИ НА г-н Борисов, който каза, че"някой ние пуснал тая гад" Историка да си гледа масоните и историята, да не ни дезинформира с разни конспиративни теории!!!

Отговори
1 0

Стоян

01.04.2020 | 09:40

То Бойко го каза"Няма да разберем кой ни я пусна тая гад"

Отговори
4 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?