Следвайте ни

Божидар Димитров: Само президентска република ще върне величието ни

Новото движение "Кубрат" предлага управление на професори и 120 депутати

Божидар Димитров е един от най-известните български историци. Завършил е история в Софийския университет. Специализирал е палеография в Париж и във Ватикана. Почетен професор на Университета по библиотекознание и информационни технологии. Директор на Националния исторически музей в продължение на 20 г. Министър без портфейл, отговарящ за българите в чужбина в първото правителство на Бойко Борисов. Автор на 20 монографии и над 200 студии и статии. Сред книгите му са „Десетте лъжи на македонизма”, „Македония - свещена българска земя”, „12 мита в българската история”.
През 2015 г. проф. Димитров основа движение "Боянски клуб" на университетски професори.  В края на 2017 г. проф. Димитров излезе в пенсия и обяви сериозни намерения за влизане в политиката. На 4 февруари 2018 г. в Народния театър „Иван Вазов” видният историк създава надпартийно професорско движение „Кан Кубрат”, което има амбиции за драстични промени - създаване на президентска република и възход на България.    

Защо избрахте кан Кубрат за патрон на новото движение, което учредявате на 4 февруари?

- Защото Кан Кубрат е истинският създател на нашата държава. Той я прави Велика България и я прави толкова здрава, че близо 140 години след това не могат да я разрушат. Кан Аспарух само разширява държавата на юг от Дунава, след като тя вече е заела териториите на днешна Молдова и Украйна.

Да припомня, че пръв, още през 90-те,  започнах борбата титлата на първите ни владетели да не е хан, а кан. Това е индоевропейска титла. Българите са  народ с ирански произход от индоевропейска раса - там титлата е кан.  

Поставяте си амбициозни цели - възход и величие на България. Как ще ги постигнете?

- С новото движение поставяме  началото на промяната на системата на управление на България.  Ще се борим не за оцеляване и спасение на България, а за възхода и величието на страната, наричаме ги двете В. 

Как ще го постигнем? Много лесно - като назначим т.нар. професорски правителства. В тях ще участват хора, които са се изявили и като добри мениджъри в своята област, и като добри специалисти. Става въпрос за професори от всички сфери, като целта е да се възроди традицията на професорските правителства от 1935-1943 г.   

Това ще направи бъдещият президент, например аз 

 Така няма повече да имаме министри на културата фризьорки или министри на МВР - социолози. Не сме забравили, че имахме шеф на културното ведомство, която обявяваше по телевизията, че  един от най-известните ни композитори Панчо Владигеров е голям български художник. (Става въпрос  за министъра на културата и туризма в кабинета "Сакскобургготски" през 2005 г.  Нина Чилова, юрист, експерт по иврит, работила като фризьорка в родния си Видин. Дамата стана прословута с гафовете си - сериозни грешки, сред които: обърква при встъпването си в Министерството на културата композитора Панчо Владигеров с художника Златю Бояджиев и нарича Стефан Софиянски Музикалния театър „Стефан Македонски“,  бел. ред.)  

На каква поддръжка разчитате?

- Надявам се да получим широка подкрепа.  Дошло е време за промяна. На българския народ му писна да го управляват недоносчета.

Защо парламентарната ни република, която уж е демократична форма на управление, атрофира?

- Много преди президента Румен Радев обявихме,  че парламентарната република се е изчерпала. 

Това впрочем е свойствено за парламентарните републики. Първата - Атинската морска република, атрофира само 30-40 години след като беше създадена. И се стигна до срамния случай 7-хилядна Спарта да победи 300-хилядна Атина.

Същото е ставало и по-късно у нас, през 1931-1934 г.

Защо се случва? Защото партийните лидерчета искат постове от основния конкурент, който има мнозинство, но няма възможност да състави правителство.  И той дава. Резултатът е плачевен - нито те могат да си изпълнят програмата, нито той. Да, някога нещичко  може да се изпълни, но под натиска на много хора.  

- Смятате ли, че президентската република е удачна форма  за българите в този момент?

- Щом като парламентарната република е атрофирала, може да се оправи само с президентска - като в развиващи се държави като САЩ, Франция, Русия, Турция, Чехия.  

Естествено, че тази форма е удачна. Дори и защото българите имат нужда от силна ръка, от човек, който да каже стоп на корупцията. Ето един случай на корупция, и то за милиони - Русия изпраща 800 000 туристи по нашите курорти, вместо 3-4 милиона, колкото изпраща в Гърция и Турция. Защо е този дисбаланс? Защото визите при нас се дават в някои руски градове от индийска фирма, представете си! Това ако не е корупция! И затова само 800 хиляди руснаци идват тук, вместо 4 милиона, както при съседите ни, където визите се дават на границата.

- Т.е. сте убеден, че форма на управление президентска република ще пресече корупцията?

- В голяма степен да.

- Няма ли обаче опасност да се стигне до авторитаризъм?  

- Не мисля. Ето примерно, ако аз бъда президент - нима мислите, че ще докарам нещата до авторитаризъм?!  

- Кои са фигурите, които ще отговорят на такива високи очаквания за възход на българската нация? 

- Много са. Ще ги видите. Много професори са изявили желание да се включат в нов политически проект. Не сме зачеркнали никого. Напротив, казваме: елате, вижте, ако ви харесва - записвате се в партията на 4 февруари 2018-а. Ако не - шапка на тояга, довиждане!

Планирате доста сериозни промени в държавата?

 - Ще работим за

референдум за Велико народно събрание.

Ще минат поне 2 години, докато целта ни бъде изпълнена. Не се съмнявам, че ще бъде, не можем да се влачим с тази атрофирала парламентарна република с фризьорки в управлението на държавата.  Промените, които искаме, могат да се направят само от Велико народно събрание. Ще се борим да назначаваме професорски правителства, както цар Борис Трети  е правил през 1930-те. Тогава царят се е озовал в положение да е нещо като президент - назначавал е правителствата. Имало е куриозни случки - българският премиер пуска радиото сутринта и научава, че в кабинета му вече има нови министри.

Нека да е ясно - няма да забраняваме партиите, ще участват в избори. Може би ще намалим броя на депутатите - 240 души в парламента са твърде много, достатъчни са ни 100-120 народни представители.  

Ще успеят ли Гърция и Македония да разрешат най-сетне четвъртвековния си спор за името?  

- Много трудно вървят преговорите. Ако името на Македония съдържа географско определение, гръцкият народ в своето мнозинство няма да го приеме. Масовите протести в Солун и други гръцки центрове изразяват категоричната позиция на гражданите, за което заслужават уважение и респект. България също през годините е застъпвала подобна на гръцката позиция. Още президентът Първанов протестира, а мисля, че след това и премиерът Бойко Борисов.

Не бива да се съгласим с географско определение, в смисъл Северна или Южна, тъй като ние имаме част от Македония. Това е повод за териториални претенции в бъдеще. Премиерът Зоран Заев няма да ги прояви, но може би ще го направи някой друг след него. Затова не трябва да се създават ситуации, които в близкото бъдеще могат да предизвикват ерозии в националната сигурност.  

Ще е необходим евентуален референдум в Македония за името.

„Македония“ е име на гръцка държава

и гръцки народ, безследно изчезнали през 2 в. пр. Хр., но това днешните македонци не го знаят.  


 Копие на меча на Кубрат  

България ще направи първо копие на меча на кан Кубрат, открит през 1912 г. край село Малая Перешчепина в Украйна. Заедно с множество сребърни съдове той се съхранява в Ермитажа в Санкт Петербург. Мечът на кана е с дължина близо 95 см и тегло 1.150 кг. Обкован е със злато и стъклени инкрустации, има версия, че е подарък от византийския император. 

Важно е копието  да бъде в България, защото е повод за национална гордост и самочувствие. Предмети от съкровището са копирани с разрешение на руската държава за НИМ в София. Досега обаче не са разрешени да се вземат отпечатъци и отливки единствено на меча на кан Кубрат.

Държавата ни има право да направи три музейни копия - равни по размер и от същия материал на оригинала.  

13-вековен юбилей  

Тази година се навършват 1300 г. от победата на кан Тервел над арабите, редно е да бъде честван подобаващо. Кан Тервел е спасителят на Европа от арабското нашествие през 8. век. България първа е защитила Европа от османската инвазия с храбрите български войски, предвождани от кан Тервел, които са победили арабите през лятото на 718 г. Канът е  канонизиран и като първия български светец, припомня проф. Димитров. /Марица.бг

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?