2374

Божидар Божанов, ДБ: ГЕРБ трябва да извърви дълъг път, за да има смисъл да преговаряме

 

- Възможен ли е вариант, в който лидерите на партии да се оттеглят и да бъде съставен кабинет от експерти? 

- Все пак лидерите представляват партиите, за които са гласували хората. Логично е те да носят отговорност. А както отбелязаха и колегите от „Продължаваме промяната“, не намирам за приемлив вариант, в който някакъв почетен председател да си седи в кабинета, където да привиква всеки ден т.нар. експерти министри. 

 

 Трябва да поставим ясни приоритети при президента, не да преговаряме с Паси и Плевнелиев   

Експертен кабинет значи министрите да са на отчет пред почетния председател

Не е честно да правим обща група с „Промяната“, победителят от изборите е друг 

- Г-н Божанов, какъв е шансът новият парламент да излъчи правителство?

- Много трудно е да прогнозирам, но към момента по-скоро не виждам как ще бъде съставено правителство. Ние, „Продължаваме промяната“ и БСП не правим математически 121 или повече депутати, а няма как да влезем в коалицията с ГЕРБ, ДПС или „Възраждане“.

- Но пък ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ правят математически мнозинство, дори без депутатите от партията на Стефан Янев.

-  Математически да, но не и идеологически. Не виждам как ще има успешен мандат с „Възраждане“ за партньор.

- Какво мислите за предложението на Бойко Борисов да прати Соломон Паси и Росен Плевнелиев да преговарят с всички партии за коалиция „анти Путин“?

- Както нашият лидер Христо Иванов вече каза, мястото за разговори между политическите сили е Консултативният съвет за национална сигурност към президента. Иначе нямаме нищо против тези известни граждани политици, ясно ни е, че те би трябвало да излъчват позитивно послание. Но няма смисъл от имитации на преговори. Тяхното място е при президента. Там трябва да бъдат очертани ясно приоритетите на парламента, като бюджет, закони, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, компенсации на енергоносителите. А не да бъдат чертани червени линии. В крайна сметка, важно е това, което е добро стратегически за България, а не червените линии. Нека това не звучи като едва ли не вид склонност за компромиси, напротив, съставянето на коалиция ми изглежда почти невъзможно. Но поне докато работи парламентът, трябва да има приоритетни задачи. 

- Пред „Марица“ социологът Васил Тончев изрази интересно мнение - че „Демократична България“ би могла да бъде успешният носител на мандат за съставяне на правителство като трети избор.

-  Само да не е деветият мандат - третият от по-следващия парламент, както се шегува Христо Иванов. Нашите позиции са ясни, така че за да има мнозинство, трябва някой да направи компромиси, независимо чий е мандатът. Говорим за съдебна реформа, за борба с корупцията, все теми, които ГЕРБ към момента като че ли не са разбрали. Ако го направят някой ден, добре, може да седнем да преговаряме. Но все ми се струва, че процесът при тях ще е продължителен. Нека не забравяме, че ние имаме 20 депутати от 240. Правителство може да има и без нас. 

- Възможен ли е въобще кабинет, като червените линии на ДБ и ПП към ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ са ясни? От друга страна пък, се получи страшен разлом на тема "Русия" с бившия ви коалиционен партньор БСП.

- Наистина, реториката на БСП спрямо войната в Украйна ескалира по време на кампанията в крайно неприемлива за нас посока. Ние няма как да сме безучастни към нападението срещу свободна държава и анексирането на нейните територии. Това въобще не би трябвало да бъде и обсъждано. Така или иначе, математически гласовете на „Демократична България“, „Продължаваме промяната" и БСП не стигат за мнозинство, така че това дълбоко различие със социалистите не е на дневен ред. Нашата позиция е категорична.

- Как приемате идеята за обща парламентарна група с ПП, за да сте първа сила в парламента и така да получите първия мандат?

- Не я приемам. Асен Василев беше точен, че това ще подмени резултата от изборите, където ГЕРБ е първа политическа сила. Няма да е феърплей от наша страна. Така или иначе, вторият мандат отива при „Промяната“ и ще получим възможност за съставяне на правителство. Не виждам разлика.

- Трябваше ли все пак ПП и ДБ да се коалират преди изборите в общи листи, за да постигнат психологическо първо място, очевидно съдейки по резултатите?

- Към тази тема ще се връщаме отново и отново, убеден съм. Обединени листи със сигурност щяха да дадат стимул на мнозина, които искаха да видят обединена политическа сила за промяна на модела. Щяхме да увлечем нови хора, сигурен съм. Но така решиха от „Промяната“, няма какво да обсъждаме сега.

- Все пак като математик - кои шансове са над 50 процента - да се направи кабинет или отиваме на избори напролет? 

- Като математик (б.а. - смее се) няма как да отговоря, защото политиката не е математика. Важни са стратегическите интереси на България, които трябва да отстояваме. Приоритетите не подлежат на сметки между партиите. И да не стигаме до деветия мандат.

- Как оценявате резултата на ДБ на тези избори? Лично вашият е ясен, след като събрахте рекордните за коалицията почти 5000 преференции. 

- Първо, благодаря наистина на всички, гласували както за ДБ, така и дали преференциите си за мен. Всяка партия би искала по-добър резултат, няма как и ние да се задоволяваме с нашия. От друга страна, наистина е рядкост, когато управляваща партия вдигне гласовете, както направихме ние. Ако не се лъжа, само веднъж ГЕРБ го постига през 2017 г., ДПС също имат един подобен резултат, но там е друго. Така че говорим по-скоро за прецеденти. Затова приемам резултата като признание за работата на „Демократична България“ и стимул да продължим. Иначе, не знам дали моят резултат е рекорден за нашата партия. Имало е и други отлични постижения, но при много висока активност. Не е коректно да правим сравнение.

- Какво не успяхте да свършите като министър на електронното управление и от какво сте доволен? 

- О, със сигурност за 7-8 месеца не може да се свършат много неща. Сблъскахме се с проблеми, тъй като реално България не беше правила почти нищо в продължение на десетки години. Но определено мога да бъда доволен, защото започнахме много проекти в електронното управление, които помагат на гражданите и спират корупцията. И хората го видяха. Някои от идеите ни вече работят, други бяха в процес на стартиране. Съжалявам лично, че малко не достигна да пуснем приложението за e-идентификация, което страшно ще улесни работата на институциите и ще спести време на хората. Трябваше ни съвсем малко време да се приемат промени в законите, за да се пусне приложението. И аз ще работя това да стане максимално бързо в новия парламент. Не е пречка да го правя, дори ако бъда част от опозицията. 

ВИЗИТКА

Божидар Божанов е роден на 19 август 1987 година в Бургас, но израства в Димитровград. През 2006 година завършва математическата гимназия там, а през 2011 година - компютърни и информационни системи в „Голдсмитс Колидж“, част от Лондонския университет. След това работи като софтуерен инженер в София и Амстердам. Участва в неправителствената организация „Общество.бг“, популяризираща електронното управление, а през 2015 - 2016 година е съветник по тези въпроси на вицепремиера Румяна Бъчварова във второто правителство на Бойко Борисов. В началото на 2017 година е сред основателите на „Да, България!“ и е избран за член на нейния Изпълнителен съвет. 

През 2021 година Божанов участва активно в няколкото кампании на коалицията „Демократична България“. На изборите през ноември е избран за депутат в XLVII народно събрание. На 13 декември оглавява Министерството на електронното управление в кабинета на Кирил Петков.  Кандидат за депутат и на последните избори като лидер на ДБ в Ловеч и трети в 23-ти МИР-София. Семеен, с едно дете. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
27 коментара
Румбата

Румбата

11.10.2022 | 16:23

Божо, объркал си партията, защо се захващате с тези измамници. Толкова ли нямате мозък да си основете нова партия с млади и умни хора без да са били обвързвани с политиката. Ристо Иванов е ясен кой му дърпа конците.

Отговори
4 0
само

само

08.10.2022 | 23:32

едно е ясно - ако толкова ви вярваха на програми и идеи,защо на изборите отидохте в кенефа?И като сте толкова кадърни,а ГЕРБ крадливи,защо когато прилапахте - с помощта на машинките, властта,държавата беше без кредити,заеми,хазната на *плюс*,а за само половин година натрупахте огромен дефицит и заеми в милиарди?

Отговори
9 2
Абе

Абе

08.10.2022 | 06:34

Този "голям" математик от котилото на разни Нпо-та и на почетната възраст от 33год., той ли се намери да каже, че герб трябвало да извървят дълъг път. Мисля, че дългия път той и съпартийците му са тези които трябва да извървят, за да ги харесат хората. То само с празни приказки за съдебна реформа не става. Ясно е че нямат никаква иде за тази реформа, освен да съсипят прокуратурата и главния прокурор, за това са им платили и сега, о ужас, трябва да връщаме пари. А, защо си траят за съдиите, все пак те са тези които раздават правосъдие, защо си траят за онзи "съюз на съдиите", или нещо подобно, щедро финансирани от Нпо-та. Това не влиза ли в съдебната им реформа, това независими съдии ли са според тях, да го кажат ясно. Или залога е главата на Гешев и всичко ще бъде реформирано. Не ги ли е срам, при очевадни злоупотреби и кражби на Нинова и киретата, да се чудят какви дивотии да съчиняват за герб и Борисов. Ако съм на Борисов на мястото, ще ги пратя да вървят на май.... та си и въобще няма да се занимавам с тези.

Отговори
13 1
dimitar

dimitar

07.10.2022 | 15:17

Индустриалното земеделско финансиране е лично за всеки Аз съм маркетинг мениджър в международна финансова институция, специализирана в международни заеми. Ние предлагаме услуги от 5 000 евро до сума от 1 000 000 евро при 2,5% годишно за вашите нужди, свържете се с нас на имейл: [email protected]

Отговори
0 10
Ей ,КАЛИНКИ общински

Ей ,КАЛИНКИ общински

06.10.2022 | 17:09

Ние затова ли ви плащаме заплатите по цял ден да пишете глупости по форума и да лепите плюсове и минуси по изказванията.И то в работно време! Излиза ,че ние плащаме на тролове на гепи герб, а не на служители.Тя затова общината е цъфнала и вързала.

Отговори
6 18
Тошко

Тошко

13.10.2022 | 15:53

Изтрийте я тая миризлива овуня всичко наоколо!

Отговори
0 0
Млъкнете бе нагли шапшали ! Не ви е срам! Гьонсурати!

Млъкнете бе нагли шапшали ! Не ви е срам! Гьонсурати!

06.10.2022 | 11:05

Вижте си посраните крадливи гъзове.Достатъчно се нагледахме на уникални золуми от мамин кратун ,Зикоко лапачу , Данка измамата , спартак грабител , баба мента.....още да изброявам ли? И този граблив тайфун само в Пловдив.

Отговори
6 18
Не са само в Пловдив зулите на Герб

Не са само в Пловдив зулите на Герб

06.10.2022 | 17:11

В цялата страна е така.Нямат засищане тия басмачи.

Отговори
2 17
ЗАПОМНЕТЕ !!!!

ЗАПОМНЕТЕ !!!!

06.10.2022 | 10:55

НЯМА ПО -ГОЛЕМИ КРАДЦИ В ЦЕЛИЯ ПРЕХОД ОТ ГЕРБ!!!!

Отговори
5 24
за сведение

за сведение

06.10.2022 | 17:41

Има, има! Костов ограби много повече, за социалистите да не говорим.Кризите, през които минахме, говорят красноречиво.

Отговори
17 2
Драган

Драган

07.10.2022 | 20:07

Има има просто завиждаш защото не можеш да бръкнеш в кацата.Ти си сто процента крадлив комунист.

Отговори
9 1
Тошко

Тошко

13.10.2022 | 15:58

Има има! БСП никой не може да ги надмине в кражбите! Особено Нинова. Кадър вече 88 години!

Отговори
1 0
Тошко

Тошко

13.10.2022 | 16:01

Кадър да се чете КРАДЪТ ! Редактора Ви е комуняга!

Отговори
2 0
ДиБи Крадците

ДиБи Крадците

06.10.2022 | 10:55

Трябва да извървят един път. До кофата за бок.лук и да скочат вътре.

Отговори
18 7
Д’б’ и крадливите алчни Де Бъ,същото в н-та степен важи за ПП-та

Д’б’ и крадливите алчни Де Бъ,същото в н-та степен важи за ПП-та

06.10.2022 | 10:50

Крадливи,национални предатели и тая шун’да Корни,дето съсипа БСП-то.Млъкнете,всички алчни депутЕта,престанете да се пазарите,да чупите държавата,защото веднага др.алчна рапсодия запявате,само като минат изборите,алчни мижитурки-схемаджии!Налягайте си парцалите и се хващайте на еабота,че вече не можем да ви траем,лъжлива сган крадлива!Влизайте да ковете закони и промяни,и да работи държавата,че ще ви бастисаме с паветата по главите,нахалитети крадливи!!

Отговори
23 2
Цв.Цв.

Цв.Цв.

06.10.2022 | 10:18

С близо един милион изчезнали българи по време на ДЖАМАХИРИЯТА на тиквата , той се нарежда в списъка на световните садисти психопати , като Ким Ир Сен , Пол Пот ,Мобуто , Шиака Стивънс ,Фердинант Маркус и други уроди на човечеството.

Отговори
4 19
Тошко

Тошко

13.10.2022 | 16:06

Ако е така ПАПАТА нямаше да го гали цели три пъти по главичката!... А изброените от вас сигурно даже няма да бъдат поканени НИКОГА от Папата!?!?

Отговори
3 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?