71

Божидар Божанов, ДБ: Едва 3 партии заявиха желание да проверят кода, отидох само аз

В БСП се заблуждават - няма да спечелят от хартиените бюлетини, избирателите им одобряват машините

Коалицията с ПП за кметове на София и големите градове е сигурна, това може да промени България

 

- Г-н Божанов, да обясним на човек, който няма образование и ценз в IT сектора, какви са тези вълшебни кодове на машините за гласуване, за които се говори толкова дни!

- Първо, няма кодове, а изходен код. В единствено число е. Направих това уточнение и от трибуната, защото мнозина от колегите използваха множествено число. Тоест, не са информирани, а това е проблем. Изходният код описва какво трябва да направи машината в резултат на гласуването. В сравнително човешко четим вид: описват се последователност от действия - приемане на гласа от екрана, проверка, записване на флашката, проверка дали е записан правилно на флашката, преминаване към следващ избирател. Всичко се описва с инструкции, които след това машината да изпълни. Това е изходният код. Наскоро някой го сравни с инструкция за сглобяване на мебели. 

- Смятам, че доста просто и ясно обяснихте. Сега по-важният въпрос - този код може ли да бъде направен така, че да брои гласовете нечестно в полза на една или друга партия?

- В някакви конспиративни сценарии вероятно може. Въпросът е да има достатъчно гаранции, че това не се случва. Достъпът до кода на политически партии е гаранция, а ние сме предложили в Изборния кодекс той да бъде достъпен за всеки български гражданин. Най-стандартната конспирация е, че ако избереш една партия, примерно, в 10 процента от случаите той отива за друга. Примерно, гласуваш за ГЕРБ, но 1 на 10 вота отиват за ДБ (б.а. - смее се). Това може да бъде описано с код, но подлежи на куп проверки - на Министерството на електронното управление, на партиите, от производителя на софтуера, който разчита изцяло на репутацията си, за да продава и в други държави. Дори и само този фактор е важен. Ако някой доставчик си го позволи и бъде заловен, повярвайте, с бизнеса му е свършено на секундата.

- Благовест Кирилов, заместник-министър на електронното управление в момента, между другото член на БСП, написа, че е имало покана и преди тези избори към всички партии да проверят кода, но малцина са се явили?

- Имаше записани едва три партии, отзовали се на поканата - ГЕРБ, „Продължаваме промяната“ и „Демократична Българи“. На конкретното събитие отидох само аз.

- И видяхте, че кодът е окей?

- Да, в присъствието на министерството, на ДАНС и на едната от международните неправителствени организации. И не беше установен проблем. Вижте, до изборите оставаха дни или недостатъчно време за пълна проверка, не го крия. Затова и от ДБ пледираме от 2017 година за външен, независим одит. 

- Добре, хипотетично и да има 10 процента фалшификация в машината, как ще мине тя през хартиения отрязък, който получава всеки гласуващ, и ще види подмяната. А и нали после се прави засичане на резултатите.

- Хартиената следа е гаранция, че няма машинации в машината. Първо, хората си преглеждат разписката. Второ, тези отрязъци се броят. Всъщност в момента ГЕРБ предлагат хартиените разписки да бъдат водещото. Да се броят отрязъците и те да бъдат валидни, а резултатите от машините и флашките да бъдат махнати. Това обаче е проблем, защото хората не се справят с броенето. Изморените хора - още по-малко. Всички случаи на разминаване между броенето на хартиените разписки и машинния протокол се доказват като човешка грешка при повторното броене. Сега от трибуната г-жа Нинова и г-н Карадайъ развяват три секции, в които има разминаване. Да, и преди е имало такива, но при проверка се е установило, че става въпрос за човешка грешка. Поради процесите в ЦИК проверката на тези случаи за последния вот все още предстои. И отново, убеден съм, ще бъде установена човешка грешка при броенето.

- А конкретно за хартиената бюлетина - ако минат сегашните промени, ще има ли достатъчно гаранция за честност на вота, тъй като на всеки са известни манипулации и с белязане, и с „индианската нишка“, и с какво ли не?

- Надяваме се с видеонаблюдението и записването да има гаранция. ГЕРБ не искаха да има запис, което означава липсва на доказателствен материал. Както вече казах, ако ГЕРБ направи нещо в електронното управление за толкова години, това е създаването на DATA център с достатъчно място за съхранение. Особено при 6 месеца пазене на видеата, проблем няма да има. Така че е някаква превенция. Но не във всички секции може да има наблюдение. Гласува се не само в училища, но по спортни зали, крайпътни заведения, частни имоти, за които не съм убеден как стоят нещата законово.

- Кой печели от връщането на хартията и гласуване във вида, в който предвиждат промените към този момент?

- Безспорно печелят ГЕРБ и ДПС, и то офанзивата е заради местните избори. БСП си мислят, че ще си върнат избиратели, но за мен това е невярно. Както казаха леко иронично от „Възраждане - „не ги губите тези избиратели заради машините, просто те вече са при нас“. Ще продължа и със социологическо проучване дали съответният запитан е съгласен, че машината гарантира честност на изборите. Той трябва да даде оценка от 0 до 10, като се получава среден резултат от 7,4. Тоест, масово хората смятат вота с машините за честен. При избиратели на БСП резултатът е 7,5! Затова си мисля, че ще им изиграе лоша шега. От 2019 г. до сега са обяснявали на своите избиратели как трябва да се гласува с машини. Изведнъж променят на 180 градуса позицията. 

- Да минем към правителството - ще има ли такова, с кой мандат? Или отиваме на избори напролет?

- Г-н Борисов каза, че ще има на 100 процента правителство. Явно вече има опции, като най-голяма група в ГЕРБ разполагат с достатъчно информация. Дали с трети мандат във формат коалиция „Рашидов“, не знам, но засега това изглежда вариант, защото ние и ПП разговори извън прожекторите не сме водили. Ако Борисов е сигурен в следващо правителство, значи той е водил с някого. Иначе нашата цел е ясна - да направим правителство с втори мандат.

- С извинение, но вие и „Промяната“ не събирате 80 гласа. Как ще стане?

- Трудно ще бъде, защото мнозинството или мнозинствата по различните теми могат да играят „сечено“, казано народно. Затова и ще поискаме гаранции, че ще бъдат гласувани на две четения законопроекти, за да работи правителството, без да попада в подобни течения на плаващи мнозинства.  Не казвам, че е добър вариант, но другите са по-лоши. Трябва да изберем най-малко лош за страната. Иначе най-лесно за нас е да сме опозиция. 

- Това правителство няма да бъде на малцинството, а направо на камикадзетата, защото утре могат да ви бутнат за парите от АПИ, за Украйна, за каквото се сетиш.

-  Има такива рискове. Въпросът е, че актът на бутане на правителство след 3 или 6 месеца има своята политическа цена. Избирателят ще го види. 

- Пак теоретично, за да има въобще ваше правителство, трябват поне 121 гласа, тоест, не може без ГЕРБ или ДПС, или „Възраждане“. Точно вашите избиратели ще ви обвинят, че правите сделки с „партии на статуквото“ или прокремълски такива.

- Затова искаме да сложим на масата безспорните приоритети -  Шенген, еврозоната, съдебна реформа, бизнес пакет, социален пакет. И след 6 месеца евентуално всеки депутат, гласувал против, да каже защо вече не ги подкрепя. За тази политическа цена говорех.

- Ще има ли общ фронт между ПП, ДБ и други по-малки формации на места за общинските избори, които вече са в дневния ред?

- Засега съгласието е да има такъв поне за големите градове, за да изместим оттам ГЕРБ. Колко години те управляват София например? Ако алтернативни политически сили като нас, „Промяната“ вземат София, Пловдив, Варна, това би било променило България. Затова ще загърбим всякакви междупартийни различия. Гражданите виждат, че тези големи градове определено са в застой, което е неприятно. 

- Конкретно за София има ли съгласие около име - спомена се вашият колега Васил Терзиев, основател на „Телерик“, също архитект Любо Георгиев, за Борис Бонев е ясно?

- Имена не са били обсъждани конкретно - този ще е наш кандидат, бихте ли го подкрепили. Само по формулите - общи кандидати, общи листи, общи районни кметове. Тези неща предстоят да бъдат уточнени. 

 

Божидар Божанов е роден на 19 август 1987 г. в Бургас, но израства в Димитровград. Завършва математическата гимназия там, а през 2011 г. - компютърни и информационни системи в „Голдсмитс Колидж“, част от Лондонския университет. След това работи като софтуерен инженер в София и Амстердам. Участва в неправителствената организация „Общество.бг“, популяризираща електронното управление, а през 2015-2016 г. е съветник по тези въпроси на вицепремиера Румяна Бъчварова във второто правителство на Бойко Борисов. В началото на 2017 г. е сред основателите на „Да, България!“ и е избран за член на нейния Изпълнителен съвет. 

На изборите през ноември миналата година е избран за депутат. На 13 декември оглавява Министерството на електронното управление в кабинета на Кирил Петков.  Депутат и в сегашния парламент. Семеен, с едно дете.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
Пей си,Пенке ле,кой ли те слуша..

Пей си,Пенке ле,кой ли те слуша..

01.12.2022 | 11:05

Колкото и дда лансирате платените лъжи,хората имат очи,уши и мозък да разсъждават.Другите без третата даденост,си повтарят опорките ви като мало’умни.

Отговори
2 2
Божо, Божо

Божо, Божо

01.12.2022 | 08:44

Тия горди от предпоследното си място на изборите, пак се тикат да управляват. Да пази Бог! Къде го видя този застой в София? А фирмата производител на машините Смартматик е изгонена отвсякъде, освен от Венецуела. Прочетете статията в "Труд" на Людмил Цветанов "Машините на "Смартматик" са опасност за България".

Отговори
4 5
Боожо по 3

Боожо по 3

01.12.2022 | 10:16

Некоя друга съветска медия няма ли да препоръчате?

Отговори
3 0
До Божо Божо

До Божо Божо

01.12.2022 | 10:41

Мощно **** върху парцала на гнусния кадесарски доносник агент Бор!

Отговори
2 0
Стефан Гамизов

Стефан Гамизов

01.12.2022 | 08:35

Стефан Гамизов – Липсата на съпротива срещу ужаса на русофилския преврат в България предвождан от Радев и поддържан от ГЕРБ и ДПС, ще коства много повече на Бай Ганьо като събирателен образ на простака в България. България все повече е като на “свинче звънче”, останала сам-самичка балкански русофилски дивак в ЕС и цивилизацията. Другите балкански диваци просто не са в ЕС и не са част от цивилизацията на нормалността и демокрацията, което ги прави безпроблемни, защото не заплашват този демократичен хабитат. Те са нещо друго и съответно екзотика, която има своето място покрай описаното място. Властването на руската диктатура над България, което е садистично нагло и свирепо през тази година на война в Европа и крах на московските престъпници, трябва да отвори очите на цивилизованите българи, че имат срещу себе си бандити-превратаджии на власт в София, които са на руска служба и подчинение. Не ние сме незаконни, а те са незаконна противоконституционна шайка от комунисти, морални и обществени агресори, русофили, корумпета и продажници. Ограбиха само тази година 18 милиарда лева и изкуствено “напомпаха” инфлацията до двойна на ЕС, за да грабят в тази отдала им се мародерска ситуация, заедно с руската олигархична орда. И нямат никакво намерение да спират през тази зима. Ще грабят и ограбват българите, дори и ганьовците, които ги подкрепят, с кърджалийска свирепост за каквато само се носят легенди по Балканите от времето на Османската империя. Спи народе! Спи и сънувай снегурачки и как ти Ганьо ще се доредиш до службица с рушвети или фирмичка с грабежи, докато ти режат мръсните престъпни ръце парчета от живота, бъдещето на децата ти и направо забиват нож в последните искрици надежда, че България може да оцелее насред този черен мръсен демоничен путинофилско-комунистически мрак! Числата се вкарват на ръка от компютърните специалисти, след редицата поправки от нашарения и надраскан протокол, което е предпоставка за неточно отразен вот.  

Отговори
5 4
Ентусиаст

Ентусиаст

01.12.2022 | 08:28

Искаме си хартията! И с дървените клечки, скрити в ръкавите! И с канапчетата, отрЕзани на точно определена дължина, за НАШИТЕ хора! Това е НАЙ-ВАЖНОТО за нас в момента! Не бюджета, не пенсиите, не социалните плащания! ХАРТИЯТА и ЧУВАЛИТЕ!

Отговори
4 0
Уест

Уест

01.12.2022 | 08:00

Този лъже, софтуера много лесно може да се манипулира, така че да изважда една разписка на принтера и други данни да записва на флашката, а и едната флашка много лесно може да унищожи избирателни данни в другата флашка.

Отговори
4 5
смях в залата

смях в залата

01.12.2022 | 07:54

абре божко девственик я се връщай при киро простия и не се показвай!

Отговори
6 5

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?