Следвайте ни

Богомил Грозев: Ще събера всички гилдии в Стария град за една обща програма

viber icon

- По-добре ли усещате вече духа на Стария град, след като не сте тук като турист или като продуцент?

- О, разликата я има, дори ми е трудно да го опиша. Хората в Стария град вече ме познават, създадохме много добри взаимоотношения. Някои все още смятат, че искам нещо драстично да променям - не, не искам. Искам да се спазват правилата и да пазим нашите паметници на културата. Примерно, когато правим концерти на Античния театър, да се съобразяваме, че той първо е архитектурен, после туристически обект, и едва след това е сцена. Правилата не съм ги създал аз, те са от много години и за нарушаването им се носи и наказателна отговорност. Затова трябва да бъдем отговорни и заедно да ги спазваме.

 

Искам инициативите в Стария град да са през цялата година, за да върнем хората отново тук

Вече обмисляме стратегия за популяризиране на Епископската базилика

Отпуснатите 145 000 лева ще отидат само за най-неотложни ремонти 

 

- Г-н Грозев, празниците на Стария град отминават. Каква е личната ви оценка за първа такава проява, която ръководите?

- Моята лична оценка е, че успяхме да се справим свръх възможностите си. При това изключително добре. Разбира се, костваше ни много работа, стоене до късно, много подкрепа от организаторите, много предварителна подготовка и извънреден труд.

За което съм изключително благодарен на целия екип, всички бяха много всеотдайни и

никой не постави въпроса в колко точно му свършва работното време

или нещо подобно. Хората тук работят със сърце и душа, при това в този период на една много тежка година. С почти никакви пари успяхме да направим една много богата и пъстра програма и аз само мога да се гордея, че работя заедно с такива хора.

Не е тайна, че разполагахте с ограничен бюджет от 10 хиляди лева. Как се справихте?

- До голяма степен с много лични контакти, с молби за партньорство, за подкрепа, за отстъпки. Много от организаторите и участниците не са получавали хонорар. Те просто дойдоха да подкрепят една кауза, защото "Празници на Стария град" не е инициатива на института, това е кауза на Пловдив, на цяла България, защото Старият град е богатство от национално ниво. Важното е, че имахме силни изпълнители, гостуващи изложби, представяне и излъчване на филми на лятното кино на Небет тепе. 

- А имаше ли хора, които отказаха да се включат?

- Не, не си спомням някой да е отказал или да се е отдръпнал. Това не бяха само мои лични контакти, а от страна и на колегите. Разбира се, за да викнем една музикална група, която си има разходи, трябваха средства. Все пак има транспорт, девойките имат нужда от грим и прически. Ние нямаше как да покрием поне тези, бих казал санитарни разходи, но

повечето дейности бяха осъществени заради добри отношения и партньорство

Тук е мястото да отбележа откриващия концерт, който беше нещо грандиозно. Благодарение на фондация „Нашият дом е България“ и в частност на арх. Пламен Мирянов направихме едно наистина впечатляващо събитие. Той бе основният двигател и му благодаря, че ни се довери и благодарение на това се случи нещо уникално. Представителният гвардейски духов оркестър за първи път беше на Античния театър, а това е оркестърът с главна буква, мога да кажа.

- Да се върнем назад - при встъпването Ви в длъжност бяхте приет с доста резерви. Стопяват ли се вече ледовете?

- Резервите към непознат човек са нещо съвсем нормално и човешко. Аз и тогава помолих за кредит на доверие, който изисква време - да покажеш какво можеш и как го правиш. Неподправеният и натурален пловдивски шовинизъм също допринася за това един софиянец да бъде приет с недоверие - идва тук да управлява нещо, с което се гордеем - откъде накъде той ще ни каже как се прави.

Не, аз не дойдох да казвам кое как да се прави, а да работя това, което и мен ме вдъхновява

Искам да работим заедно и да правим освен празници на Стария град, също и да популяризираме къщите в него, както и Римския стадион, Малката базилика, живот и здраве - Епископската базилика.

Много е важно да отбележим, че тези обекти наистина са от национално значение, те не са на пловдивчани, не са мои или ваши. Те са на цяла България, дори на целия свят. А дали човек е от Пловдив, Асеновград, Карлово или София, не е толкова съществено, много управници на Стария град през годините не са били кореняци пловдивчани, дори и легендарният Атанас Кръстев - Начо Културата. Важното е какво вършиш и как го правиш…

- Успяхте да се справите с кризата, предизвикана от коронавируса, която доведе до много ограничения и промени. Имате ли готовност за втора вълна на епидемията, за която предупреждават всички?

- Работата с онлайн инструментите ще продължи и при нормална обстановка. Създадохме наша собствена медия, информационен канал, който смятам, че за около 9 месеца развихме много добре и ще продължи да работи. Ние ще продължим да правим виртуални изложби, ще продължим да представяме малко известни факти за къщите-музеи, за Античния театър и за Римския стадион. Разбира се, ние вече се готвим за предстоящото отваряне на Епископската базилика, обмисляме стратегия за нейното популяризиране. Смея да кажа, че екипът ни е креативен и прагматичен и мислим поне с крачка напред.

- Само за три месеца работа представихте един аргументиран доклад и получихте от Общински съвет 145 хиляди лева за ремонт на знакови обекти в института. Докъде стигнаха ремонтните дейности?

- На практика за ремонта на тези над 10 обекта тези 145 хиляди лева са нищо. Тук не става въпрос само за ремонт, а за консервационни и реставрационни дейности. Тези средства отидоха само за най-належащите аварийни ремонти - някои са по-сериозни, някои са козметични. Ето сега трябва да оправим преди дъждовете покрива на къща "Недкович", защото тече. Тази къща е в много тежко състояние, включително има конструктивно пропадане от едната страна, така че там ще трябват доста повече средства.

Тези 145 000 лева бяха някакъв много авариен вариант - не за друго, а защото

за първите шест месеца на годината ние имахме 76 % спад на приходите

Бюджетът на нашия институт се формира основно от приходи от дейност - входни такси, наеми на обекти и една много малка част - от продажба на сувенири. Нашата амбиция е догодина това, което направихме в "Празници на Стария град", да не се случи само в една седмица. Планувам в съвсем скоро време да събера всички съсловни организации, занаятчии и хотелиери, свързани със Стария град, и да направим един съвместен календар за такива празници, но целогодишен.  Искам инициативите да са през цялата година, за да върнем хората отново тук. Тази година нямахме бюджет за реклама, използвахме само наши подръчни материали, затова и много от хората не научиха за част от нещата, които предложихме. Сигурен съм, че с екипа, с който разполагам, и с подходящ бюджет - при нормална обстановка ще върнем славата и блясъка на Стария град.

 

След 20 години в журналистическата професия преди осем месеца Богомил Грозев стана директор на общинския институт "Старинен Пловдив". Преди това беше продуцент на филма “Завръщане” заедно с Башар Рахал и Ники Илиев. Тази лента, заснета изцяло под тепетата, беше част от програмата на “Пловдив - Европейска столица на културата”. Грозев е работил в  Дарик радио, сп. "Тема", в. "Сега" и в. "Банкер". В продължение на  6 години е в bTV, преди да смени медията и да се присъедини към Нова.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

GROZEN властелин да се яви на КОНКУРС, пък тогава

GROZEN властелин да се яви на КОНКУРС, пък тогава

08.10.2020 | 21:38

1.ГРОЗЕН няма ценз за длъжността 2.За да се поограмоти (ДОКАТО "РАБОТИ" и цица 8 осем заплати!) в АМТИ +И студенЦтва 3.СтуденЦтва не само, ами му отварят специЯлна програма за Докторат Хонорис Кауза, те там =т'ва го могат много, на бутикови цени 4.Слухът е, че Партийците в края преди потъването на "кораба" го гласят за "пловдивски" депутатин със доживотни имунитети, кис-кис 5.ПОСЛУШНИК мазен никаква полза няма за Града да донесе, ами с посредствените си вкусове ще въдвори по Тепетата Стил мутроБАРОК и дори мутРОКОКО. 6.ДОЛО! 7.МУТРАТА-ВЪН!

Отговори
2 0
Гражданин

Гражданин

07.10.2020 | 06:14

"Боги" единственото, което трябва да събира са партакешите си

Отговори
6 0
Шенчев

Шенчев

06.10.2020 | 11:01

Ей, пуяк, това не ти е студиото на новините, та да се дуеш до пръсване. Глупак. Играеш си с историята на най-стария град в Европа. Програма щял да прави. А досега за какво получаваше заплата. Мисир смотан.

Отговори
8 0
бай Ставри

бай Ставри

06.10.2020 | 09:07

И тази далавера е въпрос на немного време, за да лъсне. Дори не е разбрал опорните точки, които е трябвало да повтори в интервюто. Гилдии щял да обединява!

Отговори
11 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?