Следвайте ни

Богомил Грозев: Ще върна в Стария град ресторантите, които отидоха в Капана

viber icon

Как виждате бъдещето на Стария град? 

 За мен Старият град трябва да има общ план за управление. Собствеността в резервата е три вида - частна, общинска и държавна. Смятам, че представители и на трите трябва да се съберат и да решат как ще функционира Старият град с обща концепция. Има частни къщи, които са занемарени, някои са пред срутване. Липсва обща визия в архитектурата. Всичко това трябва да стане в диалог и добро сътрудничество.

 

Г-н Грозев, има промяна в комбинирания билет за посещение на обекти в Стария град. Каква е тя?

Доскоро в комбинирания билет влизаше и Малката ​базилика. Сега тя ще образува друг комбиниран билет, който включва нея и Епископската ​базилика. А в този за Стария град ще се включват къщите​ музеи, чийто вход се изравнява. Всички те ще са с вход на стойност 5 лв., като това важи и за къща „Клиaнти“, чиято такса досега беше 10 лв. Важно е къщите да са с еднаква такса, защото те са за хората. Таксите им трябва да са толкова, че да се използват за поддръжка.

Как се изчислява колко да е таксата?

Компонентите за фиксирането на цената са много. Основно е разходът за поддръжката на всяка къща. Сравняват се също така други обекти в България и чужбина. Водещ е и социалният елемент, дори разходите да са по-високи.

Старият град се нуждае от общ план за управление

В Стария град няма магазини, от които туристите да си взимат вода. Има ли възможност в къщите музеи да се предлага, особено в летните месеци?

Съгласен съм, но нашата функция е съхранение, управление и опазване на културното наследство. Вменяването на дейност като кафеджии не е резонна. В Института „Старинен Пловдив“ работят висококвалифицирани кадри, със сериозно образование. Ако се стигне дотам някой да продава кафе и вода в къщите, няма кой друг да го прави, а те не са тук за това.

Уредниците се грижат за къщите и туристите, така че моето желание е да се акцентира върху това. Надявам се, че бизнесът ще се съгласи да се върне към Стария град, за да го развием. За жалост квартал „Капана“ дръпна много ресторантьори и така изтегли и част от потока от Стария град. Аз ще работя за това да ги върна.

Къщите музеи трябва да са с еднакви такси, двете базилики ще са с отделни билети

Кои къщи в Стария град предстои да се ремонтират?

Предстои ремонт на една от фасадите на къща „Стамболян“. Пуснали сме проект към Министерството на културата за реставрация на къща „Хиндлиян“, където е необходим интериорен и екстериорен ремонт, и за Павлитова къща, т.н. Синята къща, която от доста години е в аварийно състояние. Идеята ни за нея е цялостна реставрация на фасадата с подмяна на дограмата. Искаме да върнем блясъка и автентичния вид. И най-важното - да я отворим за посетители.

Отделно, с цел допълнително финансиране, търсим подкрепа и от външни източници, кандидатстваме по различни програми на регионално, национално и европейско ниво.

Ще реставрираме и отворим за посетители Синята къща

Да очаква ли Пловдив чужди изпълнители на сцената на Античния театър?

Тази година не очаквам подобни изяви. Ситуацията с пътуването е много сложна, а и хората не си правят дългосрочни планове. Но след като градовете бяха затворени, сега им се пътува. От тази гледна точка Пловдив се превръща в много атрактивна дестинация за уикенд туризъм.

Предполагам, че хотелите бързо ще успеят да се адаптират в посока добри предложения за гостите си. Достъпът до града е лесен и бърз, така че призовавам българите да идват при нас, за да си припомнят културно-историческото ни наследство.

 

 

 

Бившият тв водещ Богомил Грозев изненадващо оглави като директор Общинския институт „Старинен Пловдив“ преди няколко месеца. Роден е в София, а зад гърба си има 20 години журналистически стаж. Започнал е кариерата си в “Дарик радио”, минал е като стажант и през вестник “Сега”. След това работи в бТВ, а през последните седем години е репортер и водещ новините в Нова телевизия.

След като навлезе в проблемите и опозна потенциала на архитектурно-историческия резерват Стария град, Грозев обяви като цел да се изготви обща концепция за бъдещото му развитие. 

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

УМЕН

УМЕН

21.06.2020 | 15:21

Нищо няма да направиш Богомиле стария град бавно се руши онзи руски хотел пьотър 1 архитектурата му е друга има и други сгради които не са автентични няма да се учудя ако вземете да строите Византийски или Римски стил тези къщи са Български и трябва да ги съхраните иначе ще се получи като на мястото на ТЕЗИ КОПТОРИ ЦИГАРЕНИТЕ СКЛАДОВЕ там е имало стари къщи като стария град а сега какво има там даже и паметници ги изкараха постепено искат да заличат Българската следа в Пловдив.....

Отговори
1 0
jjj

jjj

20.06.2020 | 20:59

Нищо няма да направиш, Богомиле! - защо, ли? - ще ти кажа: - защото нямаш нищо общо с този град и не ти пука за него, освен заплатата, която вземаш като "парашутист"!

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?