Следвайте ни

Бодър дух, слънце и зеленчуци са панацея срещу вируса

viber icon

- Как се справяме в България в тази критична ситуация?

- Смятам, че най-критичната ситуация още не е започнала. Светът наистина е изправен пред голямо предизвикателство. Смятам, че в България засега сме в началото на епидемията и тя не се е развихрила тук както в Италия и Испания. Засега се вземат мерки, които да не позволят да се стигне до експлозия на случаите със заразени. Според вирусолозите около една трета от заразените ще бъдат диагностицирани. Останалите ще прекарат или дори вече може да са прекарали вирусната зараза под по-лека форма.

Тази епидемия е по-различна от много други тежки, които сме преживели - хонконгския грип, птичия грип например. При сегашния вирус латентният период е много дълъг и дълго време не може да се разбере кои са контактните, т.е. човек е заразил много повече хора около себе си, без да се предпазят. Благодарение на широко отворените граници по света вирусът се разпространи експлозивно по цял свят. Това са характеристиките на тази епидемия.

Смятам, че мерките, които се вземат, са много адекватни. Зависи от нас как ще се справим. Още сме в началото на епидемията, пикът още не е дошъл.

- Кой е най-важният съвет, който трябва да следваме?

- Най-важно е да се каже: Без паника! Тя е единственият по-лош съветник от страха. Биолози са доказали, че страхът съсипва имунната система. Всичко започва от психиката. Затова важна част от мерките, които трябва да се вземат, е в принудителната изолация човек да не изпада в негативни психически състояния. Статистиката доказва, че изолацията е средство, което наистина предотвратява взривоопасното разпространение на вируса. Както вече обясни пулмологът проф. Костов, изолацията ще ни помогне да нямаме пик на заразата, а плато - период на по-постепенно разпространение. Изолацията обаче крие и рискове - активира агресия и депресии.

- Как да се справим с тези опасни ефекти?

- Много е важно, докато сме в изолация, да използваме даровете на природата -слънчевата светлина и чистия въздух. В слънчевите дни задължително да се излиза поне на терасата или в малка градинка, ако има такава около къщата или блока. Трябва да се правят дихателни упражнения - дълбоки вдишвания, на отворен прозорец, сутрин и вечер. Дишането успокоява мисленето.

Самата аз съм в рисковата група на по-възрастните хора и правя това, които препоръчвам. Надявам се, че индивидуалните разходки в парковете ще бъдат разрешени, без събиране на групи.

Не трябва хората, особено по-възрастните, да се обездвижват. Не се обездвижвайте вкъщи - това е най-важното ми послание. Правете нещо - физическата активност се отразява пряко на ендорфините и поддържа имунната система в добро състояние.

Позитивните мисли и оптимистичната нагласа също са много важни.

Доказано е с много тестове, че в тежки ситуации оцеляват хора, които вярват, че всичко ще свърши добре, че има някакъв ред във вселената и нищо не се случва без причина. Хора с такава нагласа са оцелявали и в концентрационните лагери. Тази позитивна нагласа е нещо, което е изключително важно за поддържане и на имунитета.

Всъщност имаме два фактора - вирусът и имунната ни система, начинът, по който ще реагираме на вируса. Затова се смята, че рисковата група е от хора на пенсионна възраст, при които вирусът действа на увреден терен. Точно тези хора призовавам в никакъв случай да не се предават на негативни послания и паника.

Трябва да си намерим любими дейности. Точно принудителната изолация е времето, в което всеки трябва да открие кое е най-доброто, което може да му гарантира баланс в тази ситуация.

Пролет е, буйният разцвет на природата също ще ни помогне да превъзмогнем трудностите. Засадете саксия цвете вкъщи - това ще ви зареди със сила и настроение.

- Много важен фактор е и храненето. Какви са Вашите съвети?

- Препоръчвам най-вече лимони, които създават алкална среда в тялото, и банани, които са добри за мозъка. Плюс това на друго ниво лимонът също внася свежест и активизира ума. Важни са ядките. Доказано е, че в организма при тежко болните липсват цинк и селен. Не е нужно да ги купуваме на капсули от аптеките, тъй като тези важни елементи се съдържат в ядките - бадем, орех, лешник, кашу, както и в рибата.

Голям бонус са зелените храни, които сега излизат. Сега в природата всичко се събужда за нов живот. На пазара има коприва - чудесно средство, което придава активност, съдържа желязо. В менюто задължително трябва да присъстват зелените храни - лапад, спанак, киселец, които при това са достъпни за всеки. Препоръчвам в менюто поне 50 процента от храната да бъде непреработена термично.

Чесънът, традиционно българско средство, е с доказани бактерицидни свойства. Добре е да се консумират плодчетата на черния бъз, които стабилизират имунната система. Отлично средство са и пчелните продукти - спиртна тинктура от пчелен клей, пчелно млечице.

4-5 чаши топла преварена вода с малко лимон са чудесно средство за стабилизиране при първите белези на простуда. 

- Не трябва да забравяме и мерките за лична хигиена?

- Много важна е добрата лична хигиена, но вманиачването в хигиенните мерки е както безполезно, така и води до натрапчиви страхове. Най-доброто средство е разумна лична хигиена.

Не можем да избегнем вируса изцяло, важното е как нашият организъм ще го посрещне. Известен американски професор вирусолог заяви наскоро, че така или иначе вероятно всички ще прекараме този вирус, както всички останали, които се разпространиха. Въпросът е да прекараме вируса възможно по-леко, възможно по-късно, когато ще е по-познат на медицината.

Така че най-важните мерки са тези, които да ни поддържат в най-добър физически тонус, с добра защита, с оптимистично чувство за бъдещето.

- От какво ще ни лиши изпитанието коронавирус?

- Звучи парадоксално, но ще ни освободи от много излишни страхове. Ала преди това ще има доста труден процес на преминаване през страховете. 

Ще загубим и рутината. За всички трябва да е ясно, че човечеството няма да се върне към ситуацията, в която е било до началото на 2020 г. Оттук започва нещо ново за цялото човечество, за всеки човек поотделно.

- Какви ще бъдат основните моменти на тази кардинална промяна?

- Смятам, че ще излезем много по-осъзнати от това изпитание. Сега става ясно колко много човекът е замърсявал околното пространство. При принудителното спиране на човешката дейност станахме свидетели на изчистване на атмосферата на китайските градове и това ще се наблюдава навсякъде.

Наблюдаваме и още нещо важно - нещастието сплотява. Надявам се човечеството да се сплоти, надежда за това е съпричастността на всички към най-засегнатите страни. 

Друга очаквана позитивна промяна е и по-активното използване на нови технологии във всички сфери. И може би най-важната промяна ще е в това, че хората оттук нататък ще отсеят съществените от маловажните неща в живота си, че ще се обърнат към най-истинската си същност. 

- Възможно ли е покачването на температурите в края на април-май да доведе до постепенно затихване на епидемията?

- Според вирусолозите грипните епидемии обикновено затихват, когато времето се стопли и хората излизат навън сред природата. Ако тази епидемия следва същата логика, е вероятно да започне да затихва някъде в първата половина на май. Но е възможно след това да има втора възвратна вълна от средата на май точно поради това, че хората ще си помислят, че опасността е минала. Струва ми се обаче, че вероятно след края на юни ще е преминала най-тежката част от кризата.

Със сигурност ще се справим, българският народ се справя добре с всякакъв вид предизвикателства. Историята го е доказала. 

ВИЗИТКА

Пловдивчанката д-р Светла Балтова е кардиолог и ревматолог с дългогодишен стаж. Била е завеждащ  рехабилитационно кардиологично отделение в Спортния диспансер. Занимава се от години с холистична медицина. Преподавател по паневритмия.

Автор на книгите "Планетите и ритъмът на човешкия живот”, „Новата медицина”. Съставител на книги по беседи и лекции на Учителя Петър Дънов.

Изнася лекции и води курсове и семинари в България и чужбина в областите здраве и природна медицина, паневритмия.

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?