Следвайте ни

Благовеста Костова: Обединения по специалности могат да защитят медиците

Съсловните организации невинаги застават зад хората си, на моменти се обезсмислят, казва акушерката

viber icon

Благовеста Костова е с 39-годишен стаж в родилните зали и отделения към МБАЛ-Пазарджик и МБАЛ „Хигия“. Тя е сред доайените на Алианса на Българските акушерки, който вече е пълноправен член на Европейската акушерска асоциация и работи в сътрудничество със Световната здравна организация и при спазване на нейните стандарти. Организацията е създадена от акушерки – за да отстоява правата им и да издига авторитета на професията.

Благовеста Костова беше сред хората, подкрепили протеста на медицинските специалисти в Пазарджик на 1 март. Използвахме възможността да й зададем няколко въпроса за ситуацията в здравеопазването.

 

Госпожо Костова, какво е, по Ваше мнение, решението за проблемите на медицинските сестри?

Като цяло – и за медицинските сестри, и за фелдшерите, и за другите специалисти по здравни грижи – е да имат собствени асоциации за всяка от професиите. Сами да се регулират, сами да си изработят медицински стандарти по европейски образец и, разбира се, с помощта на европейските институции. Защото се видя, че в България стандарти, протоколи за работа, регулация на професиите няма кой да изработи адекватно. А това е много, много жалко!

Освен Алианса на българските акушерки, който даде примера, има ли и други тръгнали по този път?

О, да! Това са асоциациите на фелдшерите на физиотерапевтите, на помощник-фармацевтите, на зъботехниците. Те извоюваха независимост, ние вървим по техния път.

Защо се стига до нуждата от професионални обединения? Няма ли съсловна, официално представена организация на медицински специалисти, която да работи ефективно и да защитава хората си?

В случая официално признатата от държавата съсловна организация е Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Според мен тя не работи достатъчно ефективно. Имала съм тесни контакти с тях и ми се струва, че или не са наясно с насоките, протоколите, стандартите за сестри, лаборанти, акушерки, рехабилитатори и така нататък, или са притиснати от лобита и не им се разрешава да ги направят, или не знаят как да ги направят. Когато една такава организация е тюрлю-гювеч и във нея има всичко, естествено, че тя бива управлявана много лесно, но до съответните съсловия никога не достига къде какво и как се случва.

Прави впечатление, че и Лекарският съюз, Зъболекарският съюз също невинаги са адекватни, невинаги защитават членовете си, невинаги правят най-дорото за тях. Защо се получава така и какво трябва да се промени, за да са по-полезни на хората си?

Освен, че имат лекарски съюз, представителите на всяка специалност – педиатри, акушер-гинеколози, вътрешни лекари, неонатолози, също си имат собствени асоциации. Чрез тях отстояват правата си. Докато медицинските сестри не си направят собствена сестринска асоциация и не членуват в европейските сродни организации, откъдето ще бъдат подкрепени, няма как да постигнат кой знае колко, а професиите ще затъват все повече и повече.

Но при това положение не се ли обезсмислят съсловните организации?

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи се обезсмисля, да. След случилото се около тези протести съвсем ясно показа това. Както и синдикатите се обезсмислиха – същите, които 25 години уж се грижат за нас. Знам, че сега ще се опитат да яхнат протеста, ще се опитат да партнират много, но мисля, че са изпуснали времето - от другите асоциации искат да си направят и синдикати по професии, тъй като синдикатът може да бъде страна по договори. Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи не е страна и в преговорите за национални рамкови договори, страна е КНСБ, подписват документи, които може и да останат забравени в някое чекмедже.   

Борислав Наумов

Борислав Наумов

Борислав Наумов е завършил Факултета по журналистика на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Има над 30-годишен опит в печатни и електронни медии. Бил е отговорен редактор в Агенция „Балкан”, на българското издание на в. New Europe, на сайта „Коментатор”, главен редактор на агенция Internews. Ръководил е отделите за вътрешна информация на вестниците „Дума” и „Република”, бивш зам.-главен редактор на в. „Дума”. Работил е като парламентарен репортер на в. „Класа”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?