Следвайте ни

Благовеста Костова: Обединения по специалности могат да защитят медиците

Съсловните организации невинаги застават зад хората си, на моменти се обезсмислят, казва акушерката

viber icon

Благовеста Костова е с 39-годишен стаж в родилните зали и отделения към МБАЛ-Пазарджик и МБАЛ „Хигия“. Тя е сред доайените на Алианса на Българските акушерки, който вече е пълноправен член на Европейската акушерска асоциация и работи в сътрудничество със Световната здравна организация и при спазване на нейните стандарти. Организацията е създадена от акушерки – за да отстоява правата им и да издига авторитета на професията.

Благовеста Костова беше сред хората, подкрепили протеста на медицинските специалисти в Пазарджик на 1 март. Използвахме възможността да й зададем няколко въпроса за ситуацията в здравеопазването.

 

Госпожо Костова, какво е, по Ваше мнение, решението за проблемите на медицинските сестри?

Като цяло – и за медицинските сестри, и за фелдшерите, и за другите специалисти по здравни грижи – е да имат собствени асоциации за всяка от професиите. Сами да се регулират, сами да си изработят медицински стандарти по европейски образец и, разбира се, с помощта на европейските институции. Защото се видя, че в България стандарти, протоколи за работа, регулация на професиите няма кой да изработи адекватно. А това е много, много жалко!

Освен Алианса на българските акушерки, който даде примера, има ли и други тръгнали по този път?

О, да! Това са асоциациите на фелдшерите на физиотерапевтите, на помощник-фармацевтите, на зъботехниците. Те извоюваха независимост, ние вървим по техния път.

Защо се стига до нуждата от професионални обединения? Няма ли съсловна, официално представена организация на медицински специалисти, която да работи ефективно и да защитава хората си?

В случая официално признатата от държавата съсловна организация е Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Според мен тя не работи достатъчно ефективно. Имала съм тесни контакти с тях и ми се струва, че или не са наясно с насоките, протоколите, стандартите за сестри, лаборанти, акушерки, рехабилитатори и така нататък, или са притиснати от лобита и не им се разрешава да ги направят, или не знаят как да ги направят. Когато една такава организация е тюрлю-гювеч и във нея има всичко, естествено, че тя бива управлявана много лесно, но до съответните съсловия никога не достига къде какво и как се случва.

Прави впечатление, че и Лекарският съюз, Зъболекарският съюз също невинаги са адекватни, невинаги защитават членовете си, невинаги правят най-дорото за тях. Защо се получава така и какво трябва да се промени, за да са по-полезни на хората си?

Освен, че имат лекарски съюз, представителите на всяка специалност – педиатри, акушер-гинеколози, вътрешни лекари, неонатолози, също си имат собствени асоциации. Чрез тях отстояват правата си. Докато медицинските сестри не си направят собствена сестринска асоциация и не членуват в европейските сродни организации, откъдето ще бъдат подкрепени, няма как да постигнат кой знае колко, а професиите ще затъват все повече и повече.

Но при това положение не се ли обезсмислят съсловните организации?

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи се обезсмисля, да. След случилото се около тези протести съвсем ясно показа това. Както и синдикатите се обезсмислиха – същите, които 25 години уж се грижат за нас. Знам, че сега ще се опитат да яхнат протеста, ще се опитат да партнират много, но мисля, че са изпуснали времето - от другите асоциации искат да си направят и синдикати по професии, тъй като синдикатът може да бъде страна по договори. Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи не е страна и в преговорите за национални рамкови договори, страна е КНСБ, подписват документи, които може и да останат забравени в някое чекмедже.   

Борислав Наумов

Борислав Наумов

Борислав Наумов е завършил Факултета по журналистика на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Има над 30-годишен опит в печатни и електронни медии. Бил е отговорен редактор в Агенция „Балкан”, на българското издание на в. New Europe, на сайта „Коментатор”, главен редактор на агенция Internews. Ръководил е отделите за вътрешна информация на вестниците „Дума” и „Република”, бивш зам.-главен редактор на в. „Дума”. Работил е като парламентарен репортер на в. „Класа”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?