Следвайте ни

Консултантът Моузес Налока: Обграждай се с успешни хора и ще успееш

viber icon

Работи повече над себе си, вместо да се вторачваш в бизнеса

С Тони се консултират лидери в различни области, като Опра Уинфри, Серена

Уилямс и Ким Кардашиян  

Вярвай в силата, която ти дават хората около теб. Тези, с които общуваш в ежедневието си. 

 

Тони Робинс е най-известният и уважаван американски експерт по самоусъвършенстване, специалист по life coaching, бизнесмен и филантроп. На 8 февруари 2020 г. в Гранд хотел "Пловдив" ще се проведе UPW Preview ​-  съкратена версия на най-големия семинар на Тони Робинс - Unleash The Power Within.

Събитието ще води Моузес Налока, бизнес консултант, предприемач и официален представител на Тони Робинс за България. 

 

Моузес, помните ли първата си среща с Тони Робинс?

През 2017 година си купих билет и отидох на най-големия семинар на Тони Робинс - „Освободи силата в себе си” (Unleash The Power Within) в Лондон. Това е най-базовият семинар на Тони, продължава 4 дни и в него участват 12 000 души.

В края на събитието се качих на тази огромна сцена и си казах: един ден аз ще бъда с Тони! За мен събитието промени коренно перспективата ми на мислене и начина, по който гледам на живота си. Процесът на семинара е построен така, че ми помогна да видя къде съм грешил досега и съм се подценявал, в какво е моята сила и какви действия е необходимо да предприема, за да постигам мечтите си. 

На следващата година се записах като доброволец на събитието. Бяхме 1000 души и помагахме за организирането му. Избраха ме за капитан, управлявах отбор от 150 души. Постепенно аз бях поканен да помагам на Тони и неговите най-добри клиенти да минат през жаравата с боси крака.

Опра Уинфри също е минавала боса през огъня

Представете си, бях там и ролята ми бе да спра и да прегърна тичащия Тони Робинс, който „отваря” вървенето по жарава. Тони е висок над 2 метра, премина като влак, но за мен това изживяване е повече от изпълнена мечта. Всички ние, заедно с Тони, бяхме там, за да помагаме на хората да се преборят с техните страхове. Вървенето по жарава е метафора на твоите страхове, които те спират да живееш живота, който заслужаваш.

Това ли е вашата мисия в живота - да служите на хората?

Постепенно открих, че мисията ми в живота е да повлияя на колкото се може повече хора, за да изживеят изключителния живот, за който са създадени, с моята любов и с моята енергия.

Защо хората около Тони Робинс са толкова успешни?

Тони Робинс вярва в силата, която ти дават хората около теб. Тези, с които общуваш в ежедневието си. Тони вярва в тази задружност, в екипността. Ако в твоята компания има хора, които са банкрутирали и те са девет ​души, ти ще си десетият.

Ако обаче се движиш сред трима, които са успешни, ти ще си четвъртият. Защото успехът оставя “ключове” и ако можеш да копираш тази среда, ти ще се учиш от най-добрите. И ще имаш своите резултати.

Така че покачи стандартите си и се обграждай с успешни хора!

Преди няколко дни гледахме експресната 40-секундна победа на ирландеца Конър Макгрегър, с която прати в нокаут Доналд Серони Каубоя. А знаете ли, че

Тони Робинс беше в неговия ъгъл?

Тони беше там, празнувайки с Конър. Защо някой, който е толкова успешен, като ММ боеца Конър Макгрегър, като Серена Уилямс или Ким Кардашиян, има нужда да се консултира с Тони Робинс? Просто защото ти си успешен, но винаги има следващо ниво.

Какво искате да научите българите?

Дойдох за първи път в България през март 2019-а. На събитие в Новотела в София срещнах лидери от всички области на живота: бизнес, политика и това, което почувствах, бе една много силна енергия. Хората в България наистина са гладни за знание. Импровизирах с една игра, попитах ги: колко от вас имат висше образование - отговориха ми 95% от присъстващите, колко имат по две висши - 70%, а по три образования - 25%. Можете ли да си представите колко са гладни тези хора за знания и колко силно желание имат да учат?

Винаги имам една мантра-въпрос -какво би се променило вследствие на срещата ви с мен?

Чел съм историята на народа ви, зная, че сте живели 500 години под робство. След това сте преживели комунизма - огромни сили, които са се опитали да потиснат величината на народа ви. Сега е тъжно да видиш този велик потенциал, който се е притаил там някъде и стои затворен. Прекрасните българи сякаш са забравили своето величие в миналото.

Искам да променя това. Иска ми се да съм онази кибритена клечка, която ще запали вашия потенциал, този скрит пламък и той ще продължи да гори! Това ме мотивира да дойда в България!

Кой страх трябва да преодолеем в себе си, за да бъдем успешни?

Като цяло в човешкото същество има два основни страха - страх от това да не бъдеш обичан и страх от това, че не си достатъчно добър.

Нека разгледаме второто: докато българите се сравняват с други държави, националности и култури и не смеят да погледнат настоящето каквото е, винаги ще чувстват тази пропаст, че не са достатъчно добри. Ако обаче погледнете навътре в себе си, ако се върнете към величието на историята си, без да се оглеждате наляво и надясно, ще видите, че нямате нужда от сравнения.

Обществото е съставено от индивиди

Всеки един от нас носи това семенце вътре в себе си. Например някои родители не се чувстват достатъчно добри да се грижат за децата си. И затова все им купуват подаръци, играчки. А това, от което има нужда детето, е да почувства вниманието на родителя.

Къде е разликата между успелите и неуспелите хора?

Разликата между успешните и неуспелите хора е първо в липсата на „глад”, т.е. на стремеж. Един успешен човек винаги си казва: добре, аз постигнах това, коя е следващата стъпка?

Въпросът е кой трябва да стана аз, за да изкача този връх?

Н успелият човек вижда препятствието. Затова в края на деня си той ще си каже: аз не съм най-лошият човек, все има някой друг, който е по-зле от мен. Ето гладуващите деца в Африка, аз поне имам какво да ям. Всъщност неуспелият ще се сравни с някой, който е в по-лоша ситуация от него. И няма да предприеме действие.

“Гладът” и предприемането на някакво действие - това е успехът!

 

 

 

Правилата за успех на Моузес Налока 

- Първо: Работи повече върху себе си, отколкото влагаш в бизнеса си! Първите 20 минути, след като се събудиш, твоят мозък е на определена честота. Ако искаш успешен ден, не започвай с Фейсбук, Инстаграм. Пусни си вдъхновяваща музика, видео. Или просто прочети нещо позитивно.

- Второ: Винаги помни откъде си тръгнал! Никога не забравяй, когато си бил там долу, на най-ниското стъпало, защото това е твоето гориво и то винаги ще ти напомня къде си искал да стигнеш.

- Трето: Подготви се за успеха, защото животът те „гледа” и си задава въпроса: защо трябва да ти даде нещо, когато ти не си се подготвил и няма да можеш да се справиш с управлението му. По-добре да го дам на някой, който вече е готов, защото той се е подготвял. Защо да ти дам тази писалка, ако ти я хапеш или чупиш? Защо тогава да ти дам скъпата химикалка?

- Четвърто: Бъди благодарен, защото в момента, в който си благодарен, ти отваряш вратите си да получиш повече. В този момент ти приемаш прогреса и не влизаш в спиралата на стреса. Защото си казваш: днес аз съм по-добре от вчера, мога да си купя бензин, да си платя сметките. Колкото по-благодарен си, толкова повече ще ти бъде дадено!  

 

Моузес Налока е реномиран международен говорител, бизнес консултант и предприемач. Той е официален представител на Тони Робинс за България.

Роден в Уганда, Източна Африка, той отраства в Италия. Учи право, но започва своя първи бизнес едва на 23 години. Моузес е бил топконсултант на Съксес Рисоурсес (Success Resources) - световна компания за организиране на семинари, подкрепящи събития на Тони Робинс, Робърт Киосаки, Гари Вий и други. Повече от 15 години Моузес помага на хората да играят играта на живота на едно по-високо ниво. През последните 4 години е част от най-близкото обкръжение на Тони Робинс, чиито почитатели са хора като Доналд Тръмп, Дона Карън, Андре Агаси, Хю Джакман и Опра Уинфри. В момента Моузес работи с компании като експерт, промотира и организира събития със световни експерти.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?