46
Следвайте ни

Бившият премиер Стефан Софиянски: Радев е чужд за десните, но интелектуалец с ГЕРБ отзад е по-смущаващо

viber icon

Стефан Софиянски е добре познато име в родната политика. Дългогодишен кмет на София, служебен премиер в най-тежкия момент за България след демократичните промени. Едно от лицата на СДС, но по-късно напусна „сините“ и създаде своя партия Съюз на свободните демократи. Стефан Софиянски говори пред „Марица“ на път за любимото си село Поручик Чунчево. „Ще видя и закъсалия кораб край Яйлата, направо си е атракция“, обясни събеседникът ни.

 

- Управлението на Бойко Борисов беше ляво, а Христо Иванов беше част от него

- Мнозина не харесваха и Валутния борд, но отсякох на втория ден

- В Левски влязоха сериозни хора, ще изчакат година, преди да решат за акциите

---------

- Г-н Софиянски, първо, ще участвате ли в изборите с Вашата партия, намерихте ли партньор?

- Събрахме се в неделя и взехме три важни решения. Първото е, подкрепяме президента Румен Радев за втори мандат. Основанията са последователната му позиция по разбиването на порочния модел „Борисов“, който закотви България на последно място в ЕС. Одобрявам външната политика, равноотдалечена от великите сили. Приветстваме и неговата позиция за Македония.

Второ, ще подкрепим новата формация на Кирил Петков и Асен Василев. Намираме общи ценности в идеологията.

Третото решение, което аз смятам за най-важно - приехме проекта за нова конституция. Но преценихме, че това не може да е партиен проект. Затова основаваме неправителствена организация „Конституционен спор“. Каним в нея партии и личности, които да доразвият идеята за ново конституционно устройство. Ако се приеме от обществеността и от другите партньори, които ще дойдат, вече ще се премине към проект за Велико народно събрание.

- Ще търсите ли споразумение с партията на Кирил Петков и Асен Василев?

- Ние работим с мандатоносителя. Целта ни е да помогнем в кампанията им. Имаме структури, защитаваме едни и същи позиции. Нито искам места, нито друго. Бихме били полезни с опита, все пак правим 20 години. Споразумение и места в листите не искаме. Въпросът е да помогнем.

- Ще Ви обвинят, че видимо десен човек като Вас подкрепя ляв, за какъвто минава Румен Радев. 

- Румен Радев показа независимост и последователност. Ок, аз не съм гласувал за него. Но сега ми е трудно да подкрепя човек на ГЕРБ.

- А Лозан Панов, който е издигнат от средите на Ваши бивши съпартийци?

- Честно, когато взимахме решението, Лозан Панов не беше издигнат още като кандидат. Не знам дали ще го подложим на размисъл. 

Има и друго. „Демократична България“ претендира за съдебна реформа, но аз не виждам на практика техните идеи. За мен по-големият проблем е административното деление, второто ниво на местно самоуправление. Тук сме включили и съдебната система. За целта тя трябва да бъде или избирана директно от населението, или самата да се избира.

- Как?  

- Предлагаме 6-те области, на които ще бъде разделена България, плюс София, да избират директно областен управител и съвет. Също така и главен прокурор на областта. И на ротационен принцип всяка година да има един главен прокурор за мандат от 7 години. Това би осигурило независимост на прокуратурата. За съдебната система ​- ние предлагаме хората в нея: съдии, адвокати, да избират чрез вътрешен вот Висш съдебен съвет. Защото сегашният квотен принцип е порочен.

Ок, нямам възражения срещу Лозан Панов, не го познавам, сигурно е отличен професионалист. Но да не забравяме техните общи позиции с Христо Иванов в продължение на година и половина с ГЕРБ. Иванов беше правосъден министър. В едно ляво правителство. Това не ти дава белег на дясно и на независимост.

- Ляво правителство на Борисов?

- А какво беше!  Да, членуват и в ЕНП. Но едноличното управление е характерно за левите  партии. Борисов влизаше в парламента и нареждаше какво да правят. „Аз дадох това на учителите, аз дадох заплати на не знам кои“. Кой говори така! Един комунист. Десен политик не го прави. Философията на ГЕРБ  е лява. Това е чиста посткомунистическа партия. И като биография, и като управление. Каква е основната разлика между ляво и дясно? Дясното е повече свобода и по-малко държава. Лявото - обратното.  Да използваш държавата като инструмент на икономически частни проблеми! Какво е това? Ляво управление.

- Появата на Панов в президентската битка може ли да разбърка пасианса, евентуално да измести Герджиков от балотаж?

- Допреди седмица Радев изглеждаше без алтернатива. Тези 3 кандидатури, плюс добрия старт на Луна (смее се), ще вдигнат активността вероятно над 50 процента. Трудно някой ще спечели от първи тур. Не мога да гадая за балотажа. Точно питахте, един десен човек трудно ще подкрепи Радев! Сложно ще е. При Герджиков има много мои близки приятели. В деликатна позиция съм. Кампанията ще е интересна от гледна точка как кандидатите ще излязат от дебатите. За нас ключово ще е отношението им към Велико народно събрание и нова конституция.

Вижте, не може 14 години да сме в ЕС и 14 години да сме все последни. Защото ни управляват хора без амбиции и познания. А имаш голямо финансиране от ЕС, това е невероятно предимство. И да не можеш да стигнеш поне Вишеградската четворка! Как може само българите да не могат да стигнат БВП от 10 000 евро на човек. Ето, румънците минаха 11 000 евро. А като влязохме, двете държави бяхме по 6400.

- Не съм сигурен, че ще дебатират, предпазлив изглежда проф. Герджиков, Лозан Панов още пази мълчание.

- Има нещо много съмнително интелектуалец да бъде кандидат на ГЕРБ. Не знам каква е причината, но тя не е убеждение, защита на кауза. Просто не мога да си го обясня.

- Защо и тримата кандидати бягат от партии и формално поне са издигнати от комитети?

-  Заради факта, че идват от непартийни институции – Президенство, Софийски университет, съд, колкото и съмнително да е независимостта на последния заради квотния принцип. Какво значи аз съм пратен там от една партия, но съм независим.

- Доколко президентските избори ще повлияят на парламентарните, и обратно? 

- Ако имаше ясна идентификация с партия, сигурно ще помогне. Най-явна е връзката на Радев с БСП, най-малкото заради вицето Илияна Йотова. Останалите изглеждат не толкова свързани с партии. Но повтарям, бързината, с която ГЕРБ застана зад проф. Герджиков, ме притеснява. Човек като него да се свърже с посткомунистическа партия е смущаващо.

- Социолозите дават към момента победа на ГЕРБ, вероятно второ място на „Продължаваме промяната", а натам през един процент ще бъдат подредени БСП, ИТН, Демократична България и ДПС. Така ли виждате и Вие картинката?

- Ако има нещо, което не мога да преценя, е доколко партията на Слави ще запази консолидация.  Безспорно новата формация ще вземе най-много избиратели от ИТН, след това от Демократична България. Най-малко от БСП. Но тези 20-30 процента, около които витаят, трябва да дойдат отнякъде. Хубаво би било да е от негласувалите, но силно се съмнявам. Започва се и с грубите атаки. Виждате, преди беше „Магнитски“, сега е „Пандора“. Това ще бъде от значение.

-  Ще успее ли новият парламент да състави правителство?

- Ще има. Ако Радев спечели изборите, подкрепящите го партии ще се съберат. Аз имам забележки към неговото поведение. Най-вече че не беше настоятелен към някои партии да подкрепят редовно правителство. И още една голяма грешка - България не е изпратила Плана за възстановяване и развитие. Идва криза, ние имаме парите да се справим, но не ги искаме!

- Може би казусът с ТЕЦ-овете още е неразрешим?

- Просто трябва да имаш смелост да взимаш решение. Да не мислите, че въвеждането на Валутен борд беше еднозначно подкрепено. Имаше куп противници. Ние казахме на втория ден: „Край, това е!". И колко години трае!

- Може ли Планът за възстановяване и развитие да се окаже тази спирачка на инфлация и галопиращи цени, каквато при Вашето правителство се оказа въвеждането на Валутен борд?

- Заварихме инфлация от 230%. И за един месец стана един процент. Защото взехме парите навреме, влязоха в страната. Но тук парите не трябва да са самоцел. Трябва да има стратегия за бюджета. Да качваш стандарта. И ето тук да се върна към съдебната система. Не оспорвам важността <210>. Но важното е да станеш сутрин, да произведеш нещо, за да може утре някой да го купи и да живее по-добре. Това е основният проблем на България. Ние произвеждаме най-малко в ЕС, но изключително скъпо. Като пътищата ни например. И после се чудим защо парите отиват при малко хора и няма икономически ръст.

- Личен въпрос, чувате ли се с Вашия сват Васил Божков?

-   Не съм от миналите избори, може би. Рядко се чуваме. Децата поддържат връзка с него. Ние не сме били и толкова близки, за да се чуваме всеки ден.

- С две думи - кой ще е президент и премиер на България след 14 ноември?

-  Ако ме провокирате да кажа Румен Радев и Кирил Петков - няма да го направя. Нямам по-задълбочен анализ от този, който има всеки българин, интересуващ се от политика. 

Друга Ваша страст е Левски, спаси ли се клубът?

-  Дойдоха сериозни хора. Оставили са Мъри да води изцяло нещата футболно. Но са затегнали изключително финансовата дисциплина. На тях Левски им трябва като марка, за да им помогне в бизнеса. Ще искат да го направят. Не са взели акциите, ще спонсорират една година, ще усетят нещата и тогава ще решат. Това е изключително разумен подход. Левски горе-долу е стабилизиран, е, с доста жертви. Харесвам Мъри, с постоянство ще вкара отбора в първата шестица, повече не можем да искаме. 

 

Ивайло Йолчев

Ивайло Йолчев

Редактор

Ивайло Йолчев е работил във вестниците "7 дни спорт", "Планета спорт" и "Стандарт", агенциите Standartnews и OFFnews, както и в PR сферата. Носител на журналистическата награда "Черноризец Храбър" за 2011 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (11)

лъжеш

лъжеш

08.10.2021 | 14:28

лъжеш, изобщо не е предпазлив проф. Герджиков. Гледахме го по нова телевизия и покани няколко пъти радев на дебат. Какъв демократ си щом подкрепяш радев.

Отговори
4 1
Изненадан

Изненадан

07.10.2021 | 16:12

Изненадата е, че "десния" Софиански не се поколеба да каже, че Борисов и мафията му са вредни за страната. И втората изненада - защо до сега прокуратурата не се самосезира за бившия кмет на София? Та той направи с държавни пари ремонта на "Врана" и я предостави на мадридския комарджия? Кой го караше да дава пари за този ремонт? Сега - да ги върне от джоба си!

Отговори
11 1
Евльо

Евльо

07.10.2021 | 11:22

До кога ще ни навирате в очите хора които трябваше отдавна да търкат скамейките на централния Софийски затвор?! Този престъпник заедно с Тиквата, Царчето, Доган, Делян, Сергей, Орешарски и разни други доброжелатели на народа като например Р. Овчара и други подобни животни!!!Амин.

Отговори
14 1
Абе

Абе

07.10.2021 | 10:45

Не се пише и казва изотзадзе, не знам как е във ваше село, но....

Отговори
1 4
И ДПС е изотзадзе на ГЕРБ, и те..

И ДПС е изотзадзе на ГЕРБ, и те..

07.10.2021 | 10:54

Извинявай, само цитирам Вожда Боко! Той такъв термин използва...

Отговори
4 7
вождове

вождове

07.10.2021 | 10:38

голямо шоу....всеки е велик а истината е една...много вожд малко индианец.... Радев сигурен втори мандат...

Отговори
6 10
И ДПС е изотзадзе на ГЕРБ, и те...

И ДПС е изотзадзе на ГЕРБ, и те...

07.10.2021 | 08:06

Да не забравяме обаче, кой стои изотзадзе на ГЕРБ!

Отговори
14 15
Георги v.

Георги v.

07.10.2021 | 07:54

Най-смущаващото е, че измамник, като Софиянски, вместо да е на политическото бунище, още битува в медийното пространство и ни поучава.

Отговори
35 4
Не щем диктатура

Не щем диктатура

07.10.2021 | 07:52

Ужасно е, да подкрепя един юмрук. Явно заради Дубай. Проф. Герджиков е най-добрия избор. Нека види атракцията на Яйлата, както казва. И тя показва немощта на Радев.

Отговори
30 32
вождове

вождове

07.10.2021 | 10:39

много мазно това нещо герджиков бе ?!?! ще се изплъзне от маз.... не става за нищо той даже и за поста си не става .....

Отговори
13 15
въпрос

въпрос

08.10.2021 | 12:36

Сам ли прецени ( и как успя толкова бързо ), или така ти казаха?

Отговори
1 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?