25

Белите яйца са предимно от внос, внимавайте за маркировката

Тези дни яйцата ще бъдат една от най-купуваните стоки. За какво да внимаваме като потребители разговаряме с Ивайло Гълъбов, председател на УС на Съюза на птицевъдите. 

- Г-н Гълъбов, какви яйца ще сложим на трапезата на Великден - български или вносни?

- Това е въпрос на личен избор. Но когато купуваме български яйца, увеличаваме БВП и бюджета на България. Когато купуваме вносни яйца, нашите пари подкрепят чужда икономика. Българското производство е достатъчно, за да задоволи потреблението на вътрешния пазар.

За съжаление, инфлуенцата по птиците /ВПИП - високопатогенна инфлуенца по птиците/ ни принуди рязко да намалим поголовието в страната. В момента износът е редуциран. Средното годишно потребление на яйца в България е 15,6 кг на човек и плавно расте. Този ръст обаче едва ли ще се запази поради високата себестойност на яйцата, произведени в ЕС. Освен, разбира се, ако производителността на труда и доходите на българите не се увеличат рязко.

- А от кои държави идва вносът и можем ли да бъдем сигурни, че яйцата са произведени при същите строги условия, които важат за българските производители? Опитът ми сочи, че яйцата с бели черупки, които масово се търсят за Великден, не са български.

- Има  български бели яйца, но действително за Великден преобладаващо по магазините се срещат вносни бели яйца. Когато са с произход ЕС, те отговарят на същите стандарти като българските. Българската агенция по храните със сигурност ще обърне специално внимание на агнешкото и яйцата за спокойствие на потребителите.

- Има ли разлика във вкуса от свободно гледани кокошки и тези при клетъчно отглеждане? От какво всъщност зависят вкусовите качества на яйцата?

- Вкусът на яйцата се влияе от храната, която приемат кокошките. Птицевъдите печелят от количеството яйца от една кокошка. За да имат повече яйца, хранят кокошките с пълноценни висококачествени фуражи. Това е предпоставка за добър вкус на яйцата.

- Има ли особености при съхранението на яйцата в домашни условия?

- В хладилник на температура от 6-9 градуса яйцата ще запазят своето отлично качество дори по-дълго от посочения на етикета срок.

- Мит ли е, че малките по размер яйца са по-здрави, с по-твърда черупка?

- Не е мит. Малките яйца обикновено наистина имат по добра черупка. Но факторите, които определят качеството и здравината на черупката, са много. Някои от тях са генетически.

- Забелязала съм, че има яйца клас А  - тези, които се продават в търговската мрежа. А къде отиват яйцата клас Б?

- Яйцата клас Б са предназначени за индустриална преработка. Те са маркирани с черно мастило. Това са яйца, които при окачествяване са били отстранени по различни причини. Като яйчен меланж те не се различават в качеството от яйца клас А.

Важен код

Срокът на годност на яйцата е 28 дни от датата на снасяне. Яйцата, които се продават в търговската мрежа, имат маркировка, която носи много информация, стига потребителят да може да я разшифрова. Най-отпред стои цифра от 0 до 3, която показва как са отглеждани кокошките носачки. 0 означава биологично, 1 - свободно, 2 - подово, 3 - клетъчно. Следва абревиатура, която показва държавата на произход. Родните яйца се маркират с BG. Следващите цифри означават областта, където е разположена птицефермата, и съответният регистрационен номер на производителя.

Маркировка също показва датата, до която едно яйце е годно за употреба, тоест 28-те дни след снасянето му. 

Още интересни четива за Великден ще намерите в специалното ни издание тук

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
11 коментара
Иван

Иван

07.05.2024 | 07:08

От години купувам яйца от Одрин. Много по-вкусни са.

Отговори
3 0
Т.н. “Пенка”, израелския бот

Т.н. “Пенка”, израелския бот

01.05.2024 | 18:08

Кво общо има това, дето си го изтропала, с яйцата, ма? За християнска традиция става дума.

Отговори
4 22
Пенка

Пенка

03.05.2024 | 09:33

Голяма чест ми оказваш, кремълски бот! Светът е изправен пред избор - Светлина или Мрак, Цивилизация или Средновековие...

Отговори
22 2
Ако не ми беше ясно, че си бот с фалшиви плюсове

Ако не ми беше ясно, че си бот с фалшиви плюсове

05.05.2024 | 17:45

щях да те нарека к у ч к а. Но сега не.

Отговори
3 3
Stiif

Stiif

01.05.2024 | 16:54

Че,то да си закупиш яйца,ти трябва и преводач.Коя област,кой татко ,коя мащеха,кога са се.......?!!!

Отговори
3 3
Пенка

Пенка

01.05.2024 | 11:55

Забелязахте ли как мръсният кюрд нападна полицая В ГРЪБ?

Отговори
15 3
Пенке, това е разправа помежду убийци

Пенке, това е разправа помежду убийци

01.05.2024 | 12:46

Какво общо имаме с тях?

Отговори
2 9
Кокошките на баба ми снасяха бели яйца

Кокошките на баба ми снасяха бели яйца

01.05.2024 | 11:31

Освен това бяха свободни и щастливи. Но минаха много години.

Отговори
12 8
Иво

Иво

04.05.2024 | 09:04

Как ги разбра, че са щастливи? Те ли ти казаха?

Отговори
4 3
Ами щастливи бяха, като за кокошки

Ами щастливи бяха, като за кокошки

06.05.2024 | 16:30

Имаха си пиленца, имаха си петел, не живееха наблъскани в цех. Какво знаеш ти. Беше време, когато всичко беше органично, еко на новояз (1984), organic на американски. Хлябът беше ръчен, кренвиршите от месо, каймата ти я мелеха пред очите, а луканката беше истинска и я “пускаха” за национални празници. За някои я имаше целогодишно.

Отговори
1 2
Аха

Аха

07.05.2024 | 10:32

То и сега си го има всичко това бе, байо! Ама ако ти се свиди да дадеш 20% повече от цената...ходи, яж л@@@ната! За всеки влак си има пътници! И само не ми хвали социалистическите кренвирши, със звучното име "кучешка радост"! Тях и КУЧЕТАТА не искаха да ги ядат!

Отговори
3 1

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?