Следвайте ни

Атанас Кунчев: Забравихме вкуса на българските краставици

В Испания ги предлагат на цена от 15 евроцента за килограм

viber icon

Атанас Кунчев е отличникът на Аграрния университет в Пловдив от випуск 2016. Година след дипломирането си е избран с конкурс за изпълнителен директор на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП). Изучавал е и “Регионално развитие” в Университета за национално и световно стопанство. С него разговаряме за вноса на зеленчуци и за ценовите им рекорди тази зима. 

- Г-н Кунчев, тази година има по-агресивен внос на зеленчуци. Защо българската продукция от домати и краставици все още е оскъдна на пазара?

- Действително българската продукция все още не е излязла масово на пазара. Първи извадиха продукция оранжериите в Звъничево. Вече започнаха да берат в Йоаким Груево, Куртово Конаре, Стара Загора, Симитли, Петрич. През март ще има краставици и от оранжериите в Първомай. Тази година се забавихме с разсаждането, особено при краставиците. Причината е в изключително ниската цена на краставиците в Испания - 15 евроцента за килограм. Това придаде много лоша пазарна конюнктура в целия Европейски съюз, а като цяло нямаше търсене и реализацията беше по-трудна. Затова умишлено забавихме залагането на нашите краставици. А доматите се очакват малко по-късно.

- Забелязват се и ценови рекорди. Килото на краставиците е над 5 лв. Кое ги оскъпява толкова?

-  Високите цени на краставиците са вследствие на дефицита и на ниските температури, особено в Гърция, откъдето основно ги внасяме през зимата. Тяхната реколта също страда от минусовите температури. Гърците отглеждат зеленчука в полиетиленови оранжерии, които не се отопляват, и сега не могат да наваксат. Но като че ли стана практика през зимните месеци цените да са високи поради липса на продукция. Очаквам към края на март цената на краставицата да падне до 2,50 лв. за кг. В България дефицитът през зимата се дължи на факта, че нашите оранжерии нямат достатъчно осветление през зимата, което е важен фактор за нормалното развитие на растенията. Но като се има предвид, че у нас цените за електроенергия и горива не са ниски, а този разход не се субсидира, нормално е да нямаме голямо производство през зимата.

-  Но пък тази зима беше благосклонна откъм температури и липса на сняг, което предотврати падане на оранжерии, каквото имаше през миналата година? 

- Да, климатичните условия бяха благоприятни, но като няма достатъчно светлина, както казах, всичко друго е без значение. Именно заради меката и топла зима колегите в Испания се наводниха с краставици и цената се срина, а обикновено е 90 евроцента до евро за кг. 

- Българските фермери като цяло страдат от неравнопоставено субсидиране спрямо европейските си колеги. Адекватно ли е обаче обвързаното подпомагане за произведена продукция, което се дава на оранжерийните зеленчукопроизводители? 

- Без обвързаното подпомагане целият сектор „Плодове и зеленчуци“ е загинал. Но няма как да кажем, че е адекватно, тъй като ние не сме равнопоставени на сектор животновъдство например. Те получават повече, въпреки че преди няколко години ни бе обещано подпомагането за тях и за нас да е 50 на 50. Останахме само с обещанието. Внесли сме предложение за корекция при министър Порожанов. Надяваме се на равнопоставеност поне за следващия програмен период, защото без обвързана подкрепа сектор „Плодове и зеленчуци“ е обречен. Сега чакаме до края на март да получим парите си по тази схема.

- Доколко сектор „Оранжерийно зеленчукопроизводство“ е готов да прилага цифровата трансформация в земеделието? 

 При нас големите и модерни оранжерийни комплекси се управляват чрез компютър и това са 60-70% от всички съоръжения в страната. Но няма как високи технологии да се прилагат на полето с палатковите оранжерии. 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?