Следвайте ни

Атаките срещу Висшия съдебен целят Бойко Борисов

Митът, че съм човек на премиера, тръгна от една снимка в районния съд на Сандански

viber icon

Димитър Узунов смени Соня Найденова като представляващ ВСС в края на януари. Той е избран като член на ВСС от парламентарната квота, след като през 2012 г. бе номиниран от партия "Ред, законност и справедливост" на Яне Янев. Той беше посочен от бившия министър на правосъдието Христо Иванов като човека, изпратил до премиера Бойко Борисов есемеса, информиращ какво се разисква на последното заседание по скандала "Яневагейт". Узунов категорично отрече това. Първоначално бе избран за председател на комисия "Съдебна администрация", а впоследствие оглави комисията "Бюджет и финанси".

Димитър Узунов е работил като инспектор в РПУ- гр. Сандански. След като завършва право в школата на МВР през 1996 г. и придобива юридическа правоспособност, през 1997 г. започва работа като съдебен изпълнител в РС - гр. Сандански. От 1998 г. е назначен за съдия в РС - гр. Сандански, а от 2001 г. е избран за изпълняващ длъжността председател на същия съд, две години по-късно е назначен за титулярен председател на съда. 


Г-н Узунов, в последните месеци висшите магистрати се превърнаха в медийни звезди. Как ще коментирате твърденията, че от скандали във Висшия съдебен съвет не ви остава време за пряката ви работа?

-От социологическото проучване, публикувано преди ден, се установи, че много малка част от българските граждани се интересуват от разказаното от Янева и Ченалова, както и от СМС скандала около ВСС.

Според мен тези, които се стремят дълго време да бъде разследван този скандал, целят точно дискредитирането на определени членове от  ВСС и на главния прокурор Сотир Цацаров. А както се вижда съвсем ясно, крайната цел е премиерът Бойко Борисов. Очевидно това е изгодно на определени политически кръгове и на определени кръгове от съдебната система. 

Нека си го кажем направо, СМС скандалът, който се разрази с дейното участие на председателя на ВКС Лозан Панов, на практика даде старт на предизборната кампания за президент на републиката ни. За голямо съжаление това стана на заседателната маса на Висшия съдебен съвет, където не му е мястото, нито времето.

Там е мястото, където се решават само въпроси, важни за съдебната система. По отношение на Ченалова аз съм предпазлив в изказванията си, защото съм в качеството на подсъдим от нея. Имам две дела, които тя ми образувала за клевети.

Няма ли подобни дела и срещу колежката ви Галя Георгиева?

- Да, има. Тук искам да отворя една скоба, че всичките дисциплинарни неудачи на Ченалова започнаха от мен и колежката Галя Георгиева. Но ние си носим си кръста, както се казва. От справката, която направих, когато разбрах от медии, че съм подсъдим по тези две дела, установих, че са по повод на мои изказвания, които съм правил при нейното отстраняване и при нейното  уволнение.

Първата реплика е, че Ченалова дискредитира работата на Софийски градски съд. Втората е, че тя не върши в пълен обем всички процесуални действия като докладчик по делото „Октопод” с цел да протака процеса във времето и се държи за това дело като удавник за сламка. От тези две реплики тя се чувства оклеветена и е завела дела срещу мен.

-Набедиха ви за автор на прословутия СМС до премиера, но това се опроверга. Въпреки това продължават да ви наричат „човека на Бойко Борисов във ВСС”. Защо?

- Всичко тръгна от една снимка, която бе разпространена в интернет. Тя е от периода, когато бях председател в районен съд Сандански. Беше през пролетта на 2012 г., а премиерът изненадващо посети съда. Тогава той пожела да се снимаме пред един исторически кът, който бях направил в сградата на съда. Оттам тръгна легендата, че съм изключително близък с премиера.

Оттогава насетне премиера съм го виждал един-единствен път в Министерството на правосъдието, когато като член на ВСС чаках и се борех за бюджет за съдебната власт. Това беше през август 2013 г.

-Това, че се преборихте за бюджета на съдебната система, ви спечели много симпатии сред работещите в нея…

-Заслугата не е моя, а на комисията за бюджет и финанси, на която съм член и председател и, разбира се, на целия ВСС. Нямам никакъв индивидуален принос. Имайте предвид, че членовете на съвета не притежават каквито и да е индивидуални правомощия. Всичко е ставало по решения на комисията по бюджет и финанси, респективно  на ВСС.

Смятате, че съдебната система е „брашненият чувал” на държавата, който се отупва, за да си изтрият ръцете с вас?

- Последните години е точно така. Ако преди няколко мандата е било истинско удоволствие да си член на ВСС, в днешно време е истинско изпитание.

-Каква е печелившата формула съдебната система да заработи?

-Спазване във всеки един съд на законовите изисквания и на вътрешните правила, които административните ръководители са изработили, утвърдили и наложили в своята дейност. Разбира се, честност, почтеност, откровеност и вяра в закона.

Да, но това звучи като по учебник. В живия живот магистратите не са ли подложени всеки ден на различен натиск и изкушения?

- Така е. Но затова споменах волята. Воля да отстояваш, воля да налагаш законовото решение, воля да разгледаш проблемния въпрос.

Богати хора ли са магистратите?

- Въпросът ви е вероятно по повод на излезлите списъци на вложители в КТБ. По този повод ще се въздържа да отговоря дали са богати, тъй като е възложена проверка. При всички положения за нас е важно да установим и да разберем произхода на средствата. Всеки български гражданин, в това число и магистратите, имат право свободно да избират къде да държат своите средства.

Дали КТБ е банка на магистратите? Не смятам, че е така. Установява се, че броят на магистратите, които са вложители в КТБ, отнесено към общия брой вложители, е незначителен. Тоест, ако имаме няколко десетки магистрати, има стотици други български граждани.

Освен това от 182 съдилища в България, в това число и върховни съдилища, едва 6 съдилища са били обслужвани от КТБ. Това напълно опровергава налаганата теза, че това е банка на съдебната власт. В противен случай би следвало всички съдилища да се обслужват от КТБ. /Марица.бг

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Ostavka

03.03.2016 | 20:51

Ostavka

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?