4232

Архитект Яна Желязкова: Пловдив се нуждае от повече зелени площи и многоетажни паркинги

Важно е да се запази чарът на градския център и той да се развие

Строителството расте, без да е подсигурена необходимата инфраструктура

Нов православен храм е последният ми проект в "Тракия"

 

Яна Желязкова е новият временно изпълняващ длъжността главен архитект в Община Пловдив. Тя има близо 12 години опит в общинската администрация

През 2015-а за кратко е временен районен кмет на „Тракия", докато титулярят Костадин Димитров участва в предизборната кампания. По онова време Желязкова е шеф на Дирекция "Устройство на територията и техническа инфраструктура" в най-младия пловдивски район, а последните години бе главен архитект на "Тракия". С Яна Желязкова разговаряме по наболели въпроси, свързани с развитието на Пловдив. 

 - Арх. Желязкова, след близо 12 години работа в администрацията как приемате предизвикателството да седнете на стола на главния архитект на Пловдив?

- За мен предизвикателството е да помагам с работата си на кмета на града Костадин Димитров за изпълнение на управленската му програма, за търсене на подходящи решения и предложения за решаване на проблемите на Пловдив.

Мотивира ме мисълта, че работим за създаването на условия за по-добра среда и качество на социален живот на гражданите.

За мен това е естествено продължение от работата ми от по-малкия район към големия град, за постигане на реални резултати за интересите и доброто на неговите жители. Особено съм удовлетворена, когато съм част от създаването на чисти, красиви и публични пространства или нови обекти на зелената система - това ме мотивира да работя, да влагам много усилия и цялата си енергия и знания.

- Кои са важните приоритети, които трябва да залегнат в развитието на Пловдив в следващите 4-5 години?

- На първо място, съхраняването на зелената система на града и изграждането на нова. Това означава не само да създаваме зелени паркове, но също така да помислим как да ги обединим чрез повече пешеходни пространства, хубави настилки, светлина и нов градски дизайн.

Важно е да се запази чарът на градския център и той да се развие. Приоритет на администрацията е също така изграждането и благоустройството на повече улици и булеварди. Да помислим как да направим така, че автомобилите да съжителстват хармонично с пешеходците - с повече озеленени поливни ивици, велоалеи, пешеходни пространства.

Необходимо е да се засили и контролът в строителния процес в частната инвестиционна инициатива и да работим по новата техническа и социална инфраструктура на Пловдив.

- Една от болните теми на града е презастрояването. Какви са механизмите за регулирането на тези процеси?

- Тук на първо място стои въпросът с усвояването на нови територии в градската периферия, урегулирането им и изграждането на техническата и социалната инфраструктура.

Частният инвеститор изпреварва плановото развитие на градските територии, строителството расте, без да е подсигурена необходимата техническа инфраструктура. Само че липсата на цялостно изпълнена улична мрежа с проектния си габарит, също води до усещането за презастрояване на града.

Необходимо е провеждане на процедури по отчуждаване за реализирането на тази инфраструктура, за разширяване на съществуващи артерии, за изграждане на нови. В тази посока е необходимо също изграждането на нова социална инфраструктура, техническата инфраструктура и обекти на зелената система в имоти, които са общинска собственост.

- Екозащитници активно се борят срещу новото строителство и казват, че "ограбва" зелените площи на града. Как мислите, достатъчно зелен град ли е Пловдив?

- Пловдив може да бъде по-зелен град. Ще работим за това да се съхраняват и изграждат нови зелени пространства, детски и спортни площадки. Нека всички заедно да ги пазим чисти и съхраним. Да имаме повече положителна енергия и да не забравяме, че те са отражение на обществото ни.

- Темата с паркирането също е на дневен ред с оглед нарастващия трафик. Какви са полезните ходове на общинската управа по решаването на този казус?

- За решаване на проблемите с паркирането ще трябва да се мисли за изграждане на нови многоетажни паркинги. Има предвидени такива, но в последния мандат не се реализираха. Например в район „Тракия“ има готови визуализации и идейна концепция за многоетажен паркинг на седем нива - паркинг за около 700 автомобила. Време е да заложим на по-ефективните транспортни решения.

- Завършили сте архитектура в Лион, Франция. С какво е по-различна френската школа и какво научихте от нея?

- Френската школа ме е научила на методичност и постоянство в работата, да влагам цялата си енергия и знанията си. Тя култивира у обучаващите се добра колективна и взаимна работа при изработването на проектите.

Теоретичните знания и практически умения се преподават на много добро ниво, но се иска наистина силно постоянство в работата, за да можеш да се справиш.

- Кой проект Ви е най-много присърце от това, което оставихте в наследство от работата си като главен архитект на район "Тракия"? 

- Последният проект в район "Тракия", в който участвах и проектирах, е нов православен храм, разположен срещу блок 14 и в непосредствена близост до Парка на репресираните.

Освен за социалния живот в района се погрижихме и за духовния. Показваме го чрез внушителната сграда на храма, а градоустройственото решено е такова, че сградата да бъде отворена към хората чрез хармонична поредица от пешеходни и зелени пространства. Храмът е обединяващото звено между двата парка - Парка на репресираните и Парк 2019, чрез плавна последователност. Търсили сме доброто съчетание на улицата, велоалеята, зелените ивици, пешеходните пространства с функцията и парковете.

 

Яна Желязкова е новият временно изпълняващ длъжността главен архитект в Община Пловдив. Тя е възпитаник на Математическата гимназия под тепетата. Учи архитектура в Лион, Франция, където завършва образованието си през 2006 г. Специализира и работи по сгради, които са паметници на културата. След престоя във Франция се завръща в България, където работи на свободна практика. Един от най-добрите <210> проекти е многофункционалната спорна зала на Европейския колеж по икономика и управление. Сградата е построена през 2010 г. в с. Оризаре и по онова време е първата и най-голяма частна инвестиция, правена от българско висше училище.

Има участие в проекта за известната "Спирала" на скулптора Жорж Трак на площад "Централен". Помага и при ситуирането на скулптурна композиция „Люсиен Шевалас” с автор Цвятко Сиромашки в Цар-Симеоновата градина. 

Оцени новината

Оцени новината
4.4/5 от 10 оценки
4.4/5 от 10 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
20 коментара
Ужас

Ужас

12.12.2023 | 09:37

Произхожда от нагло мафиотско семейство

Отговори
2 1
Мафията герб

Мафията герб

12.12.2023 | 08:11

Поредната гербаджийска парашутистка …..

Отговори
2 1
комунист

комунист

09.12.2023 | 11:56

Пловдив се нуждае от широки транспортни булеварди и улици от общински добър градски транспорт от облагородена рака от пресичания на две нива от красива сграда на опера и чак тогава всички други неща.За съжаление няма кой да нареди правилните приоритети.Няма авторитетен лидер.

Отговори
5 2
Постарай се да се научиш да пишеш!

Постарай се да се научиш да пишеш!

09.12.2023 | 12:09

Личи си какъв си, не можеш да пишеш, а акъл даваш. Жалко е да правиш правописни грешки. Успех с правописа!

Отговори
1 4
Иво

Иво

11.12.2023 | 09:41

Нещо не ти се разбира мисълта. Не случайно има препинателни знаци. Аз много обичам да чета коментари, но такива като твоя са безсмислени.

Отговори
0 1
Николай Ралчев,Тутракан

Николай Ралчев,Тутракан

09.12.2023 | 08:59

Николай Петков Ралчев се казвам(Геят) и живея в гр.Титракан7600 на ул.Панайот Хитов 5.Аз съм ненормален гей-бандит и озветсен психопат и си търся млад Гей,който да ме аргасва безпощадно много.Плащам щедро в евро.

Отговори
0 6
Културолог

Културолог

07.12.2023 | 16:30

Всичко хубаво, само дето църквата е пълна трагедия. То поначало новите църкви на нищо не приличат, но тази ги задминава. Нашите църковни дейци са потънали в някакво безпросветно средновековие. Днес не биха одобрили църквите на Кольо Фичето, още по-малко пък бароковите на Йосиф Шнитер. Е, ами новите поне да бяха копия на възрожденските, в тях има и дух, и красота.

Отговори
15 4
Свещеник

Свещеник

07.12.2023 | 16:43

Има си изисквания по църковните канони, ние свещениците знаем и казваме какви са. Прекрасна е!

Отговори
6 12
Каноните не изискват

Каноните не изискват

07.12.2023 | 17:50

църквите да са грозни.

Отговори
13 2
Диана

Диана

07.12.2023 | 12:15

Поздравления архитект Желязкова! Всички искаме градът ни стане зелен, красив и удобен за живеене. Пожелавам Ви успех, да реализирате всичко за което говорите!

Отговори
13 5
Donatella

Donatella

07.12.2023 | 11:28

Tova, ce PLOVDIV E GROZNO ZASTROEN, GO ZNAEM, IZBIRATELITE, KOITO VSE CHAKAME GODINI TEZI, KOITO IZBIRAME, ILI SAMI SA SE IZBRALI DA RABOTIAT PO VAPROSA, NO UVI...

Отговори
6 5
Иванова

Иванова

07.12.2023 | 09:38

Чудесна визия за това как трябва да изглежда града ни! Успех!

Отговори
17 5
Ивайла

Ивайла

07.12.2023 | 09:33

Доказали се с 12години работа в Тракия, нека продължат да работят за Пловдив. Лаута наистина остана единственият парк в града.

Отговори
10 6
Лаута

Лаута

07.12.2023 | 09:27

Това искаме пловдивчани - места, където децата ни да играят, да се движим и да има къде да си прибираме колите. Затова гласувахме, в Тракия кметът и архитектът 12 години се грижат за квартала - изчистиха Лаута, пълен беше с буренаци, направиха го най-красивия квартал. В блока ми сложиха рампа, инвалид съм, но сега мога да слизам сам долу. Могат и знаят да продължат да работят за града. Успех им желаем!

Отговори
12 4

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?