Следвайте ни

Архимандрит Васиан Змеев, настоятел на Руската църква в София: Пишат на Св. Серафим на различни езици от целия свят

viber icon

Автор Оля Ал-Ахмед

- Ваше Високопреподобие, как се стигна до канонизирането на св. Серафим?

- Архиерейският събор на Руската православна църква заедно със Светия синод на Българската православна църква, след като проучиха жизнения път и архипастирския подвиг на архиепископ Серафим - чудесата, извършени чрез неговите молитви и непрестанното всенародно почитане, се взе общо решение архиепископ Богучарски Серафим да бъде причислен към лика на светиите. Свети Серафим обединява Русия и България, нашите народи и църкви по специален начин. Той беше верен син на Руската православна църква, който стана духовен баща и наставник за руснаци и българи. 

- Какво е известно за молитвената му помощ? Защо носи званието  Чудотворец Софийски?

- Известни са стотици случаи на посмъртно съдействие от архиепископ Серафим. Най-вече това е изцеление на заболявания или значително облекчаване на страданието, обръщане към вярата, раждане на деца, сключване и запазване на брак. Има многобройни случаи на помощ при разрешаване на ежедневни проблеми, избавяне от несправедливо наказание и помощ при полагане на изпити. Свидетелствата за посмъртна помощ на архиепископ Серафим непрекъснато нарастват. Трябва обаче да се помни, че много зависи и от вярата на молещия: според вашата вяра ще ви бъде дадено.

- Как се развива до ден днешен традицията да се пишат и оставят бележки на гроба на св. Серафим?

- Документирано е, че още през 1952 г., т.е. две години след смъртта му, енориаши оставяли бележки на гроба му в руската църква „Св. Николай Мерликийски“ в София. В православната традиция съществува такава форма на обръщение към светците, например почитането на блажената Ксения Петербургска. Освен това тази форма на обръщение ви позволява спокойно да премислите и да формулирате правилно молбата си. Ние, духовенството и енори​ашите от Руската църква в София, сме свидетели на това колко редовно хората се обръщат не само с бележки, но и с писма до св. Серафим, които пристигат от различни страни на различни езици.

- Свети Серафим винаги е бил много почитан в България, но как той самият се е отнасял към нашата страна?

- Архиепископ Серафим искрено обикнал България, наричайки я „добрата страна“.  Владиката много е почитал българския светия Йоан Рилски Чудотворец, наричал го „славата и красотата на Българската църква“ и му е написал акатист. Жителите на София много са обичали владиката приживе, а посмъртното му почитане само нараства с годините. Дори при трудните условия на пандемия, с необходимите противоепидемични мерки, потокът от хора не спира.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?