49

Археологът Десислава Давидова: Попаднахме на първото селище, което слага началото на Пловдив

Главен асистент Десислава Давидова е ръководител на екипа, който от миналата година извършва археологическите разкопки на Брезовско шосе. Тя работи в Археологическия музей на Пловдив вече 30 години. Досега е участвала в множество проучвания, включително и на древния акведукт, разкрит при ремонта на Коматевско шосе в участъка от бул. "Александър Стамболийски" до входа в Коматево.

 

- Г-жо Давидова, какво представляват археологическите разкопки на Брезовско шосе? 

- Идеята е да стартираме новите проучвания от началото на април - колкото по-рано започнем, толкова е по-добре. Предстоят още разговори с представителите на Община Пловдив и на фирмата, която извършва реконструкцията на трасето. Останали са 100 метра, които трябва да се проучат, след което строителите ще положат тръбите и ще завършат проекта за водния цикъл. Искаме да работим с два екипа, каквато оптимална организация беше предприета през октомври миналата година. Ако от фирмата бяха спазили предварителната ни уговорка, още през август можехме да осигурим два екипа и щяхме да сме напреднали много повече. 

- Какъв периметър обхващат разкопките? 

- Проучванията ще се правят между пресечката след фирма „Солис” и пресечката до хотел „Филипополис”. Това е част от трасето, където няма нито една друга вътрешна улица за преминаване на коли. През зимата не можехме да работим, затова разкопките бяха спрени и се възстанови настилката, макар и временно, за да може хората да имат относително улеснен достъп. Надявам се, че с новото ръководство на Общината ще бъдат предприети

по-ефективни мерки по създаване на качествени обходи,  

което е много важно за гражданите. Ангажиментът за осигуряване на обходи, указателни табели и пътни знаци е изцяло на инвеститора - Община Пловдив, и фирмата изпълнител.

- Преди да започнат ремонта на Брезовско шосе, в Общината не са ли знаели, че ще се наложи в този терен да се правят археологически разкопки? 

- За тази могила е известно повече от 50 години, а през 2006 г. НИНКН и комисия от Министерството на културата са оформили границите на този национален паметник. Когато са правили проекта за водния цикъл, би трябвало да предвидят, че под трасето има могила. За съжаление, в Пловдив рядко питат археолозите, преди да реализират намеренията за строителни дейности. Същият пропуск беше допуснат и при реконструкцията на Коматевско шосе, където минава старинен акведукт. Ние от години говорим, че когато предстоят изкопни работи, следва да искат информация от нас, археолозите. Пловдив се развива вертикално и 

под целия град може да се намерят останки от нашето минало.

Това изисква да се прави допитване до специалистите, за да се знае поне приблизително какво се очаква в даден терен. В конкретния случай с Брезовско шосе веднага можехме да дадем информация в кои граници попада могилата и колко време ще отнеме проучването, но нямаше кой да ни пита.

- Колко време ще продължат разкопките?

- Предвидили сме отново 130 работни дни, защото това е срокът, в който можем да завършим проучванията, в това се убедихме и през миналата година. Надяваме се, че когато сме с два екипа през целия сезон, би трябвало работата да се оптимизира още повече. Това е праисторическа епоха, няма как да се работи по бърз начин. Когато на 6 март представихме отчет пред Археологическия институт на БАН, бяхме изключително добре приети и адмирирани за работата, която сме извършили, за скоростта на темповете ни и обработката на откритите материали, която се прави постоянно. Колегите ни бяха много впечатлени.

- Какво намерихте през миналата година?

- През 2023 г. проучихме сто метра. Могилата се развива основно през халколитния период - 5-ото хилядолетие преди Христа. Тя е селищна, не е от могилите, които представляват гробници. Хората са живели тук продължително време. Открихме материали от бронзовата и от желязната епоха. Насипът на самата могила е с приблизителни размери около 6 метра и всичко това се работи на ръка. Намираме жилищни структури, някои от тях са двуетажни, съдове, термични съоръжения, които са служили за дейности, свързани за подгряване и отопление. Селището се е развивало до ранножелязната епоха -около средата на първото хилядолетие преди Христа. Откриваме структури, които били срутени и върху тях са градени други. 

- Къде ще видим намерените на Брезовско шосе артефакти?

- След това мащабно проучване ще покажем пред обществеността резултатите. Към настоящия момент имаме само една десета от това, което трябва да направим, и тепърва предстоят консервационно-реставрационните дейности на артефактите и създаването на модели какво точно представлява това селище. Тепърва ще бъдат анализирани находките, след като получим данните от изследванията. Могилата е много важна не само за историята, защото това е най-ранното място, на което са се заселили хора в този район. Оттам тръгва структурата на селището, което прераства в град, наречен по-късно Пловдив.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
3.9/5 от 13 оценки
3.9/5 от 13 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
9 коментара
Николай Ралчев,Тутракан

Николай Ралчев,Тутракан

17.03.2024 | 19:12

Никога няма да простя на полицаите от гр.Тутракан, които ме биха, обезобразиха, окървавиха и унижиха!!!!! Никогиш !! Никаква прошка за никого от мен на днешния ден!!!!! Никогиш прошки! Възмездие!! Зъб за чене, око за две!!!!!! Възмездие!!!

Отговори
1 0
Васко Василев

Васко Василев

15.03.2024 | 15:15

Пълна измама. Снимах така наречените разкопки последната седмица на миналия април. 5-2.5м дупка пълна с вода, която си остана така недокосната до октомври. Кого лъжете безогледно? Три години се изпотрепахме по УЛ Поглед и през търговците. Дори не запълнихте дупките, на места кратери. Хората се гледат на кръв, всеки е готов на саморазправа. Писна ни отдавна, няма да ви търпим повече.

Отговори
4 1
Драган

Драган

14.03.2024 | 10:32

Кадърните управници кои са според вас .

Отговори
1 0
Могила

Могила

13.03.2024 | 23:05

Могилата май и до днес не е пипната защото е в частен имот ама иначе много разбираме от писане и археология, утре ще погледна и пак ще драсна нещо, ех все писачи без да се осетя и аз станах като тях

Отговори
1 1
Надя Драганчева,Тутракан

Надя Драганчева,Тутракан

13.03.2024 | 22:23

Надя Драганчева се казвам (Слоницата) и живея в гр.Тутракан7600 на ул.Панайот Хотов 5.Аз съм стара баба на 72 години и си търся млад мигрант до 45 годишен , с когото да се любим много.Аз плащам щедро в евро.Аз имам ракия, така пе споко!!!!

Отговори
1 5
Момчо

Момчо

22.03.2024 | 11:23

Духаш ли добре ?

Отговори
1 0
То не става само с пари, трябва и акъл!!!

То не става само с пари, трябва и акъл!!!

13.03.2024 | 15:28

А кой да се сети предварително да ремонтира бул. Северен между гара Филипово и Брезовско шосе, та да може оттам да се прекара голяма част от трафика?! То вярно, че планирането и мрежовите графици са непосилни за мозъците на съвременните „управляващи”-укривляващи, но все още се намират кадърни специалисти, които биха могли да им налеят малко от своите умствени залежи.

Отговори
19 0
Димо

Димо

13.03.2024 | 15:17

Защо не погледнахте и под проектите на БДЖ, там копат и си траят и всичко се бетонира.

Отговори
21 2
Асен

Асен

13.03.2024 | 14:47

Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим.!--- https://e.vg/mens

Отговори
1 8

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?