Следвайте ни

Арх. Влади Калинов: Паспорт на сградите ще се вади само при голям ремонт

viber icon

Трябва да минем в новия век и да правим нещата читаво и бързо

В "Артекс" са наясно, че разрешителното за "Златен век" е с изтекъл срок, но се възползват от недобре обмислените поправки в ЗУТ    

Съдбата на Тютюневия град в Пловдив е в ръцете на НИНКН, заявява директорът на ДНСК

 

- Арх. Калинов, компания "Артекс" изведе своите работници да протестират още преди да огласите в понеделник решението на ДНСК за прекратяване на строежа на  небостъргача "Златен век" в столичния квартал "Лозенец". Неизбежно ли беше становището, което предизвика толкова бурни реакции? 

- След обстойно проучване на цялата документация и анализ на множество правни становища, които получихме, стигнахме до извода, че разрешителното за строеж на „Артекс” за небостъргача „Златен век“ е изтекло на 10 януари 2020 г. Според Закона за устройство на територията,

10-годишният срок на разрешителното за строеж започва да тече от датата на откриване на строителната площадка,

което е станало с протокол от 10 януари 2010 г. Тезата на „Артекс”, че въпросното разрешително е до 2022 г., се базира на твърдението, че с презаверката на документа през 2012 г. този срок стартира наново и вероятно те се осланят на тълкованията на техните юристи. В допълнение ще отбележа, че самите представители на „Артекс” назад във времето също са приели, че разрешителното за строеж изтича в началото на 2020 г. В заявление, което собственикът на компанията арх. Пламен Мирянов е входирал в Столична община през февруари 2017 г., отбелязва, че разрешителното е в сила до началото на 2020 г.

- Защо се стигна до тази сага със спиране, пускане и ново спиране на строежа на небостъргача, съпроводено с протести и спорове в съда?

-   Цялата тази неразбория идва от недобре обмислените поправки, които бяха приети в ЗУТ и влязоха в сила през 2017 г. При тях липсват преходни и заключителни разпоредби, което дава възможност на всички въвлечени страни да тълкуват текстовете в нанесените поправки според своите интереси по отношение на срока на разрешителното.

Това, от една страна. От друга, виждаме как в продължение на близо 25 години Столична община е подкрепяла усилията на този терен да има небостъргач.

Още през 1996 г. е одобрен и влязъл в сила Подробен устройствен план, с който

е одобрено изграждането на сграда с височина 108 метра.

Тук бих искал да отбележа, че местната власт трябва да положи повече усилия да разясни на гражданите своите намерения и планове още при приемането на проекта на ПУП. Обикновено хората разбират какво предстои едва когато багерите започват да копаят, а за да се стигне дотам, означава, че инвеститорът е преминал дълъг път на процедури, които прилагат закона по отношение на вече приетия и действащ ПУП.

- Вече повече от месец сте начело на ДНСК. Какви ще бъдат вашите приоритети и какво искате да промените?

- За мен е важно да минем в новия век! Да правим нещата по съвременен начин - читаво, бързо. Т. е. да се възползваме от технологичния напредък и да започнем да дигитализираме процесите, както и отношенията помежду ни. Идеята ми е ние с колегите от надзорните фирми да можем да си говорим по нормален начин, без да е необходимо да се пропътуват тези големи разстояния между градовете. ДНСК трябва да упражнява своите функции в най-важните етапи на строителния процес. Да се намесим точно там, където е необходимо, за да се гарантира, че процесът не е прескочил законовите рамки и да има проследимост. За да се постигне това,

трябва да бъдем по-прецизни в контрола при издаването на разрешенията за строеж.

 Поставил съм си за задача да бъде облекчена малко работата на колегите от строителния надзор и проектантите, но същевременно с това отговорността на всеки участник в строителния процес трябва да е ясна. Да бъде търсена категорично тогава, когато установим, че нещо не е наред.

Вече имаме не един и два фрапиращи случая, когато законът бива нарушен от всички участници в строителния процес - консултанти, проектанти, администрация. Подобно нещо не трябва да се допуска повече. Ако мога да обобщя, то основният ми приоритет е спазването на закона, за да сме сигурни, че реализираме правилен продукт!

- Темата със задължителните технически паспорти на сградите засяга пряко и граждани, и бизнеса. Вече няколко пъти сроковете се отлагат, расте и брожението срещу това ново изискване. Каква ще бъде развръзката?

- Целта е МРРБ да облекчи ситуацията с паспортите на сградите. Предложението е такъв да се изготвя само когато се предвижда извършване на строително-ремонтни дейности по сградата с разрешение за строеж.

Така че, да, нека правим паспорти на сградите, но не на всяка цена. Малко хора днес могат да си позволят подобен харч, а и етажните собственици са разделени по казуса!

- Как ще коментирате случая със склада на ул. "Одрин" 8 в Пловдив? Сагата продължи с години, а собствениците на тютюневия склад "Ориент табако" - Георги Бранеков и Александър Николич, бяха обвинени, а след това оправдани за събарянето му през 2016 г. В крайна сметка може ли да се строи в Тютюневия град, при положение че все още няма одобрен план за зоната?

- Както знаете, през 2016 г. след протест на Окръжна прокуратура - Пловдив, РДНСК Южен централен район (сега РДНСК Пловдив) издаде две заповеди, с които се прогласява нищожност на издадените от главния архитект на Община Пловдив разрешения за строеж за общежития и за многофункционална сграда с офиси, хотел и бизнес апартаменти, общежития, хранителен магазин и подземен паркинг.

Причината за отмяната е липса на съгласуване с НИНКН

Съгласно Закона за културното наследство всяка сграда - паметник на културата, която бъде премахната незаконно, следва да бъде възстановена във вида, в който е била.

Заповедите на РДНСК ЮЦР бяха обжалвани в Административен съд - Пловдив. Тази за многофункционалната сграда е влязла в законна сила на 11.03.2021 г. Към настоящия момент административното дело, свързано със другата заповед, е спряно и не е възобновено.

Както знаете, в момента се процедира проектът за ПУП на централната градска част. 

- Другият проблем, който забелязваме в Пловдив, са недовършените или т.нар. просрочени строежи. Има ли механизми за решение на този проблем и какви санкции могат да се приложат спрямо инвеститорите в случая?

- Строежите, които са започнати и им е спряно строителството, са приоритет на общинските администрации. В ЗУТ изрично е записано, че общината се грижи за това как да изглеждат сградите или строежите. Там е записано, че кметът задължава собственика да извърши необходимите ремонтни и възстановителни дейности. ДНСК има функции по отношение на това как се изпълняват строежите, дали са законосъобразни, или не.

- МРРБ вече удължи срока за одобрение на инвестиционни проекти за достъпна среда. Кое наложи тази промяна?

- Проектите, изработени по реда на отменената Наредба № 4 от 2009 г. за проектиране, изпълнение и поддържане на строежите в съответствие с изискванията за достъпна среда за населението, включително за хората с увреждания, ще могат да се внасят за одобряване по стария ред.

И това ще е валидно за срок от една година

Така ще дадем възможност за едно по-спокойно и по-смислено изменение на текстовете на Наредба № РД-02-20-2 от 2021 г. за определяне на изискванията за достъпност и универсален дизайн на елементите на достъпната среда в урбанизираната територия.

В желанието си да направим нещо добро всъщност може да преобърнем с главата надолу строително-инвестиционния процес.

Жилищата стават по-големи, като полезната площ в тях се увеличава. Но за купувача това означава по-голямо вложение. Означава, че сумата, която хората са готови да инвестират в ново жилище - от порядъка на 80-90-100 хил. лв., вече няма да им бъде достатъчна. А когато започнем да говорим за инвестиция, поне с 30-40 процента ще се оскъпи имотът.

 

Арх. Влади Калинов оглави  Дирекция „Национален строителен контрол" (ДНСК) на 19 май, след като служебното правителство освободи арх. Иван Несторов.

Арх. Влади Калинов е роден в София през 1965 г. Завършва архитектура във ВИАС (днес УАСГ). Директор е на Общинска дирекция „Контрол по строителството” в Столична община от 2006 г. Преди това е бил и началник на отдел в тази дирекция. Работил е като главен архитект в Банкя, а също като проектант на свободна практика.

След повече от десетилетие кариера към Столична община той напусна поста директор на Дирекция "Общински строителен контрол" през юни 2019-а.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

"да дойдат танковете"

"да дойдат танковете"

23.06.2021 | 14:40

Мафия! Тази фирма е част от "обръчите" на ГЕРБ! Лобизъм, корупция и липса на правосъдие!

Отговори
7 4
Браво

Браво

23.06.2021 | 13:50

Едно читаво мнение от властимащ по отношение на техническите паспорти.

Отговори
19 2
11g

11g

23.06.2021 | 11:55

zem kov net tv radiaa dobri vyyyrrrr ko ma v1n.,

Отговори
1 6
Yyyy

Yyyy

23.06.2021 | 11:56

Dav koneee nt sfet 11g alb.

Отговори
1 7
Васил

Васил

23.06.2021 | 11:16

Влади, какво става с незаконния хотел на Сахат тепе на ул. "Стефан Караджа" ? Мария Дончева постоянно го спасява? Защо ли ? Айде и Вие от Марица какво чакате?

Отговори
16 2
Батко

Батко

23.06.2021 | 11:11

100 хиляди лева за жилище? Във Видин може би.

Отговори
11 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?