Следвайте ни

Арабистът Владимир Чуков: Корупцията подари на талибаните победата, но тя ще е пирова

viber icon

- Как тези необразовани брадати талибани постигнаха толкова бърза победа?

- Отговорът е корупция. Победиха афганистанската национална армия, която изобщо не се би с талибаните. За съжаление, корупцията, която обикновено виждаме в армейската институция, е в пъти по-голяма в Афганистан. Талибаните всъщност победиха мощната някога Съветска армия с пари. В Кандахар например войниците със седмици са били на пържени картофи. А там, където са очаквали съпротива, са раздавали по 150 долара на човек, по-големи суми за командирите. По същия начин е била победена Съветската армия, най-мощната в света тогава. 

Чел съм архиви на джихадисти, които са били в Афганистан. Тарифите са били силно занижени, купували са съветски войници с долари.

За съжаление, подобни тенденции видяхме и сега - буквално разпадане на афганистанската армия.

 

Няма как международната общност да признае превратаджии

Байдън падна в капана, който му беше заложил Тръмп

Афганистан реално беше 51-вият щат на САЩ, гълташе по 14 млрд. долара за година

 

- Проф. Чуков, на хаос и паника ли е обречен Афганистан след победата на талибаните?

- Всички сме свидетели на събитията на летището в Кабул - масова паника, опит на стотици хиляди афганистанци да напуснат държавата, видяхме и загинали, след като талибаните буквално за две седмици превзеха цялата страна. 

Четох покъртително признание на най-младата кметица в Афганистан, че стои и чака талибаните да я убият - няма къде да отиде, тъй като е в източните райони на страната.

Но талибаните празнуват пирова победа. Казват, че войната е свършила, че цялата държава е под контрол. Да, такъв е бил планът, но вече стана ясно разделението на влиянието в Афганистан.

Талибаните са всъщност инструмент на съседната държава Пакистан

Всъщност те там се родиха и дойдоха на власт през 1996 г. с помощта на пакистанската армия. След 2001 г. съседите  ги прибраха, реформираха ги - резултат е усмихнатата физиономия на бунтовниците в момента, обещанията, че ще спазват човешките права. 

В Афганистан има силен сблъсък на външни сили - това е сблъсък между САЩ и Русия. Но всичко е за сметка на афганистанския народ.

- Окончателно ли е поражението за досегашните управници и имаше ли разнобой сред тях? 

- Разнобоят ясно се вижда - председателят на парламента Мир Рахмани избяга в Пакистан заедно с депутати, докато президентът Ашраф Гани избяга в Узбекистан, където беше посрещнат с кортеж като държавен глава. Заедно с президента избягаха хиляди войници,  24 самолета, 27 хеликоптера.

Говори се, че Гани е взел големи суми от хазната. Ще видим дали ще бъдат за собствена изгода, или за организиране на съпротивата.  Заместникът му обяви в Туитър, че Гани никога няма да влезе в съглашение с талибаните и ще се бори докрай.

 Всъщност точно Гани е поднесъл голямата изненада. Очаквало се е да подпише примирие и да се откаже от властта, за да отвори път на правителството на прехода с лидер Али Джелали - човек близко и до САЩ, и до Пакистан.

Но Гани осуети плана и в момента е свален от преврат

Така, какъвто и режим да дойде в Афганистан, няма как международната общност да  приеме превратаджии. Около Гани има група влиятелни генерали, както и бившите лидери на Северния съюз, които няма да се примирят с промяната на властта.

Въпрос на време е те да се организират. Много скоро вероятно Афганистан ще се превърне в това, което беше през 1990-те - тогава северната част на страната никога не е била под властта на талибаните. 

- Защо Джо Байдън реши да изтегли американската армия от Афганистан?

- Доминиращият елемент в решението на Байдън беше заложен от предшественика му Доналд Тръмп, който се оттегляше, без да му пука, управляваше държавата като търговска фирма. Тръмп гледаше да съкрати разходи, което съвпада с желанието на американците. Афганистан реално беше 51-вият щат на САЩ - 14 млрд. долара беше приходната част от бюджета на страната, от които можеха да си гарантират само 10 процента от собствени приходи.

- Как ще управляват талибаните? Ще направят ли емират?

- Засега цари пълно объркване. Твърдят, че ще направят ислямско емирство. Може би ще го направят. Появи се дори името на бъдещия президент - Абдул Гани Барадар, един от големите вождове на талибаните. Той обаче няма как да се обяви, не е демократично избран и талибаните рискуват да останат международно изолирани.

През 2021 г.  демократичните държави няма как да признаят подобен тип режими. Американците обявиха, че всички авоари на щатското правителство ще бъдат замразени. Няма кой освен външни спонсори да покрие огромния луфт в бюджета на талибаните  от 1.6 милиарда.

Те се надяват това да са Китай, Русия, Иран и всички, които биха искали да инвестират в страната.

 Но 1996 г. не е 2021-ва - огромни групи афганистанци не са свикнали да живеят по талибански

По-високият жизнен стандарт създаде голяма прослойка афганистанци, която прие по-демократични критерии. Това поколение млади хора, които не знаят какво е талибани, едва ли ще приемат да се върнат с 20 години назад. 

А международната общност няма как да приеме подобен режим. Голям въпрос е дали талибаните биха рискували да правят избори, доколко прилагат шериата и какъв тип шериат прилагат. Въпросът е дали  могат да се превърнат в държава, сходна с тази в съседен Пакистан. Мисля, че не могат. 

- Провали ли се Западът в Афганистан, загуби ли битката с ислямизма? Кой ще е новият голям играч там?

- Западът не е единен. Германският канцлер Меркел каза, че това е най-голямото поражение на НАТО. Френският президент Макрон нарече случващото се много опасно за Франция, Европа и света. Но речта на Джо Байдън е точно в обратен дух. Това е тръмпизмът, Тръмп измисли цялата история - обеща изтегляне на всички американски войски по света. А Байдън прилага плана, тъй като 70 процента от американците не искат войни навън, искат тези средства в хазната на САЩ. Байдън не може да продължи да харчи пари навън, след като Тръмп му е заложил този капан.

Освен че Западът е раздвоен, има разлика между западен и източен подход към кризата в Афганистан.

Източните държави  остават на място - Русия, Китай, Иран.  

Турция е в много интересна ситуация, президентът Ердоган казва: Оставаме! Опозицията обаче настоява турският военен контингент да напусне веднага. Талибаните няма как да бъдат преодолени. Афганистан не е нито Либия, разделена на няколко центъра, нито Сирия, раздирана от противоречия. В Афганистан има много силен регионален играч ​- талибаните, плюс много силен регионален фактор - Пакистан. Турция няма място тук. Или ако Ердоган се опита да направи нещо подобно, ще си строши главата.           

- Доколко сериозна е опасността от активиране на тероризма и от нова бежанска вълна към Европа?

- Има идеологически различия между талибаните и Ислямска държава. "Ал Кайда" практически не съществува, а ИД не диктуват положението. Но бойците на тези терористични организации бяха част от талибаните при победата над режима. А талибаните отварят широко вратите на затворите и оттам излизат всички. Затова Западът се опасява, че могат да се възстановят тези ядки.

Що се отнася до бежанската вълна - видяхме хаоса на летище Кабул. Още преди два месеца Иран е създал три огромни бежански лагера на източната си граница. Там са може би хиляди хора.

ООН и Фронтекс потвърждават данните за вълната, която тръгва от Афганистан. 

За съжаление, т.нар. Балкански поток се е ориентирал през България, отколкото през Гърция заради много добрата работа на властите в Атина с Фронтекс.

Докато при нас оградата по границата не се поддържа.

Пред външните заплахи нямаме никакво време за вътрешни дрязги

 Между София и Кабул са 5000 км, но арабските медии посочват каналите от Афганистан през Иран и Турция. 125 км ограда няма да  спре бежанците.

Но бежанската вълна, която видяхме през 2015-2016 г., няма да се повтори, Европа има обеца на ухото. Предишната бежанска вълна трансформира ЕС, тя беше основната причина Великобритания да напусне. Сега вълната няма да е същата.

- Какво спешно трябва да направи България? 

- Политическата ни класа трябва да се вземе в ръце, а не да ерозира държавността.  Ние сме в най-източния фланг на ЕС и ставащото пряко ни касае като погранична държава с Турция.

За първите 7 месеца на тази година има  над 17 000 опита за незаконно проникване на наша територия, докато на гръцка са само 9. На изхода на Западните Балкани мигрантският натиск се е повишил с 90 процента за година. Засега обаче не виждам готовност за спешни действия на нашите политици.

 

Проф. Владимир Чуков е арабист, университетски преподавател и учен в областта на политиката на Близкия изток и исляма. Завършил е Дамаския университет в Сирия. Създава информационно-аналитичния сайт по проблемите на Близкия и Средния изток “Orient.bg”. Член на European Association for Middle East Studies. Автор на книги, сред които “Ислямският фундаментализъм”, “Ал Кайда с перо и сабя”, “ДАЕШ - (Не)ислямска държава”. 

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

ИСТИНАТА

ИСТИНАТА

18.08.2021 | 14:54

ТАЛИБАНИТЕ СА СЕ ДОГОВОРИЛИ С АМЕРИКА--ДА НАНЕСАТ ПЪРВИ УДАР СРЕЩУ ИРАН--ВСИЧКО Е ПЛАНИРАНО И ПОД СЦЕНАРИЙ

Отговори
2 3
ФОРЦА ТАЛИБАНИТЕ

ФОРЦА ТАЛИБАНИТЕ

18.08.2021 | 13:22

ЧАКАМЕ ВИ СКОРО И В БЪЛГАРИЯ

Отговори
4 3
НОСТРАДАМУС

НОСТРАДАМУС

18.08.2021 | 13:00

Едно е сигурно в момента там в Афганистан.Край на алкохола,край на кражбите,край на педерастията,край на проституцията и денонощното излъчване на пор.но канали и край на още хиляди други хубави и морални в кавички неща,които искаше да насади запада в Афганистан.

Отговори
5 5
Интересно

Интересно

18.08.2021 | 09:36

Г-н Борисов най добре ще изясни откога и за къде пропуска от година организираните групи. Солидарен е, платено му е, внася лекарство за джендъригей прайдилесбийки.

Отговори
6 10

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?