Следвайте ни

Антоний Гълъбов пред "Марица": Топенето в Брюксел може да ни лиши от средства за справяне с ковид кризата

viber icon

Европа няма за какво да се занимава с България. Когато Радан Кънев и Елена Йончева събират заедно подписи за едно и също нещо, това е диагноза

Има криза в жанра при протестите. Голяма част от обществото напоследък се мобилизира срещу стратезите им 

Дори да стане първа политическа сила, което е малко вероятно, БСП няма да намери партньор, с който да управлява

Машинното гласуване не решава нищо. Мая Манолова като зам.-председател на парламента похарчи пари за 14 000 копирни машини и днес никой не знае къде събира прах техниката

 

- Доколко доверието в ГЕРБ ще ерозира заради протестите и нежеланието на управляващите да подадат оставка?  Могат ли да загубят първата позиция на следващите избори?

- Има данни, които показват намаляваща подкрепа, но тези данни имат два възможни прочита.  Единият е в това, което чуваме - намаляване на проценти поради това, че ГЕРБ остава на власт. Моето разбиране е по-различно. Смятам, че причината е в това, че ГЕРБ се отнасят към протестите изключително толерантно. Смятам, че в момента онова, което започва да влияе негативно върху образа на ГЕРБ, е отказът да бъдат предприети по-сериозни мерки спрямо протестите. Високата степен на търпимост към протестите започват да разклащат подкрепата към управляващите сред останалите българи.

При следващи избори ГЕРБ по-скоро ще запази първа позиция, но с по-слаб резултат

От самото възникване на ГЕРБ казвам, че партията има своя социална основа, не е еднодневка. В това отношение социалната основа на ГЕРБ си е тук, не се е променила. Въпросът е, че избирателите и симпатизантите на ГЕРБ им дават сигнал, че очакват от тях по-решителни действия.

- До март ли ще сме свидетели на протести и работа със стискане на зъби от страна на кабинета? Това ли е реалният сценарий?

- Първоначалният сценарий на подбудителите и организаторите на протеста беше да постигнат бърз резултат. Нямаха готовност за продължителен натиск на противопоставяне от този тип. Така че според мен не е случайно това, че има криза в жанра. Липсва какъвто и да е хоризонт отвъд това, което зададе от самото начало президентът Радев.

- След прекия избор на лидер БСП отиват на конгрес този уикенд. Левицата декларира готовност да управлява. Има ли обаче шанс да стане първа политическа сила и да поеме следващото управление на страната?

- Това е трудно осъществима задача. Не виждам стратегически партньор, с който БСП би могла да управлява. Първо, вероятността да станат първа политическа сила продължава да е по-скоро малка, и второ - те нямат стратегически партньор, с който биха могли да изградят устойчиво управление. Това са двете изходни условия на тази задача.

Съвсем друг въпрос е какво се случва с БСП. Защото победата на Корнелия Нинова означава, че за мнозинството от хората, които са редовни членове на партията, този конфронтационен стил няма алтернатива. Голямата дистанция на избора между г-жа Нинова и Кирил Добрев говори за консолидация в БСП около един реваншистки, радикален модел на поведение, който сам по себе си не разширява подкрепата за БСП. Ако г-жа Нинова успя да консолидира подкрепа в рамките на партията си,  това далеч не означава, че е в състояние да спечели нови гласове.

- ДПС ли държи ключа за този мандат? Докога ще го крепят?

- ДПС няма интерес от предсрочни избори, както и всички други политически партии. Всъщност усещането за двуличие у хората идва именно от това. На практика нито една партии не иска избори. Целта на всички, които противостоят на ГЕРБ, е  просто максимално да отслабят влиянието на ГЕРБ и да разчитат на някаква особена ситуация, която да ги изведе напред. Но никой не иска избори сега. Така че ДПС ще продължи да се дистанцира спрямо БСП.

Според мен ДПС ще направят всичко възможно това Народно събрание да завърши мандата си.

- Според социологически изследвания Слави Трифонов измества ДПС от третата позиция? Това моментно ли е?

- Партията на Трифонов най-вероятно има потенциал да постигне подобен резултат, но без да има структура и разчитайки по-скоро на ситуативен вот. Но така или иначе това не е изгодно за ДПС. И това е една от причините те да не бързат с предсрочните избори.

Партията на Трифонов печели най-много популярност, без да се явява на първа линия, именно защото формално подкрепя протестите, без да се опитва да ги оглави. Това е тактиката, която в момента изглежда печеливша. Онези политически субекти, които се опитват да насочват протеста и да говорят от негово име, не печелят.

Съвсем различни неща обаче са процентите в социологическо проучване и реалните бюлетини в урните. В ИТН (Има такъв народ, бел.ред.) могат да разчитат на избиратели, които не са дисциплинирани. Техните симпатизанти не са сред активно гласуващите хора в България. Това е скритият риск пред тях.

- Докъде ще доведе президента твърдата му политика? По-скоро втори мандат или политически проект?

- Това, което виждаме отпреди дни -  ако това е наистина поводът за освобождаването на г-н Калоян Методиев като началник на неговия политически кабинет,  виждаме, че г-н Радев иска да се еманципира, да скъса връзките с БСП. И да концентрира цялата енергия на протестите в своята собствена фигура. Самият факт, че президентът започна тази предизборна кампания сега, означава, че той има намерение по-скоро да се бори не толкова за  втори мандат,  колкото за

доминираща роля в политическия живот.

В същото време е очевидно, че поне засега г-н Радев не разполага с ресурс да създаде политическа партия. Така че според мен той избърза много, излезе извън институцията си. Оттук насетне отслабване на енергията на протеста ще се отрази негативно и върху неговия образ.

- Доколко на ситуацията влияят външни фактори - нов дипломатически скандал с руски шпиони, предстоят обсъждания на българската криза в Брюксел?

-  Това са различни неща. От една страна е ясно, че Руската федерация  активизира  голяма част от дипломатическия си корпус в ЕС. Разбира се, нормална реакция на България е да експулсира онези дипломати, за които има информация за действия извън регламентираните. А иначе опитът да  бъде насочено обществено внимание в ЕС и ЕП към случващото се в България е изцяло партийна инициатива, която, за съжаление, вреди изключително много на образа на ДСБ. Самият факт, че Радан Кънев събира подписи за подобно нещо заедно с Елена Йончева, е диагноза. Няма съмнение в това, че Европейският парламент няма какво, свързано с България, да обсъжда. Освен, да кажем, поведението на президента.

Всъщност, ако трябва да говорим за нещо обезпокоително, то е, че

една държавна институция се обяви срещу трите власти.

Това би трябвало да се обсъжда, ако някой изобщо има намерение да обсъжда каквото и да е.

А опитът да се твърди, че ЕП ще се занимава с нелегални записи и нелегално направени снимки, е абсолютно несериозен. Това е политически провинциализъм, който е достатъчно добре разбираем за всеки грамотен европейски политик.       

- Какво тогава предстои да се случи в началото на октомври в Брюксел?

- Опасявам се, че може да се случи нещо друго, тъй като в момента всички държави членки са в много остра конкуренция помежду си по отношение на привличането на европейско финансиране. Тази кампания срещу България, която произлиза от България, много вероятно може да ощети страната от гледна точка на парите, които ще можем да привлечем. Могат да ни ги орежат от Брюксел предвид много острата конкуренция в момента.  Става дума за средствата, предвидени за възстановяване от ковид кризата. В тази остра конкуренция абсолютно безсмисленото говорене за корупция може да даде основание на част от страните членки да предпочетат да дадат по-малко средства на България. Вината за това би трябвало да поемат организаторите на тази кампания, на първо място г-н Радев, разбира се. А ощетени ще бъдем всички ние - това е най-реалното, което може да се случи.

- Неизбежно ли следващият парламент ще бъде твърде фрагментиран, труден за формиране на коалиции?

- Струва ми се, че да. При толкова дълбоко фрагментирано българско общество нормално е  политическото представителство да е такова, няма как то да е монолитно.

Оказва се обаче, че в парламент с осем фракции стихийно могат да се образуват много големи мнозинства. С други думи, от една страна, подобен парламент е неустойчив, от друга страна обаче може да формира мнозинства. По-малко на брой парламентарни фракции понякога трудно изработват мнозинство.

За съжаление, фрагментираният парламент е слаб от гледна точка на това, че

политиците са много зависими от експертите.

При добра работа с експертиза, при добро познаване на парламентарните процедури може да бъде произвеждано широко мнозинство.

- Защо машинното гласуване предизвиква толкова разностранни реакции?

- Само по себе си машинното гласуване няма да реши абсолютно нищо. Експертите говорят, че е по-добре да е машинно броене, а не машинно гласуване.  По принцип машинното гласуване може да коригира единствено грешките, допуснати от избирателите, но няма да реши нито проблема с  натиска върху избирателите,  нито ще подобри качеството на броене и на отчитане на резултатите.

В това отношение ми се струва, че българското общество е тласнато за пореден път  в грешна посока.

Според мен дебатът с машинното гласуване е фалшив. Но виждаме, че той е основна теза на опозицията, така че най-вероятно ще вървим към някакъв тип машинно гласуване, който няма да ни донесе нищо.

Искам да напомня, че когато Мая Манолова беше зам.-председател на Народното събрание, тя наложи в Изборния кодекс условието да бъдат закупени фотокопирни машини, за да може всеки представител на секционна комисия в изборната нощ да получи копие от протокола. България купи повече от 14 000 фотокопирни машини - оказа се, че никъде в света  няма толкова машини наведнъж. И никой след това не запита какво се случи с тези машини. Надявам се да не стигнем отново до подобна абсурдна ситуация.

- Най-вероятно протестите няма да доведат до предсрочни избори. Ще има ли обаче някакъв положителен резултат от тях? 

- По-скоро протестите в момента вече започват да консолидират обществено мнение срещу технолозите си.

Протестът вече доведе до много сериозни политически резултати - най-голямата смяна на министри от 20 години насам - след правителството на Иван Костов никой не е сменял шестима министри наведнъж. Както и отварянето на темата за нова конституция. Това са политически резултати, но за съжаление дори самите организатори и онези, които се представят за организатори на протеста, не са в състояние да разчетат това.

Визитка

Доц. Антоний  Гълъбов е социолог и политолог. Работил в Института по социология към БАН. Преподавател в Департамент Политически науки на Нов български университет. Член на Управителния съвет на Международната асоциация за културна политика Ubuquite Culrure(s) в Париж. Основател и член на Българско общество за индивидуална свобода БОИС (2003). Председател на УС на Института за публични политики и партньорство. Автор на монографии и студии. 

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (10)

Явно

Явно

28.09.2020 | 08:38

Явно сикаджиите са го напазарували и него. Ако "топенето" пред Брюксел спира кражбите от Еврофондовете, аз съм ЗА!

Отговори
3 1
Поредната слуга на Шайката

Поредната слуга на Шайката

26.09.2020 | 18:04

Кого се опитвате да накарате да мълчи господин Гълъбов, кого залъгвате ? Съветите си запазете в спалнята под възглавницата и не забравяйте да си вземете ДЕБЕЛИЯТ хонорар от вожда ,на когото слугувате.

Отговори
9 5
тони гладната хралупа, минчев, коларова, биков, харизанов,,,все помияр

тони гладната хралупа, минчев, коларова, биков, харизанов,,,все помияр

26.09.2020 | 15:36

И тоа бастун го напазарувайа гербопитеците смрадливи и сега и тоя смърди в нета.

Отговори
10 8
Мутра

Мутра

26.09.2020 | 14:22

Ето това представлява сикаджийската мутра дето се води мин. председател: Интересно умозаключение направи премиерът Бойко Борисов, който днес отново отиде със служебния джип да инспектира строителството на пътна отсечка. "В ГЕРБ сме виж колко жени, само жени. Дето се вика - тук-таме мъж, ама и той жена", изтъкна министър-председателят на кмета на Бургас Димитър Николов, след което вметна, че такава била модата. Борисов нагледа строителните работи в компанията и на зам.-регионалния министър Николай Нанков. В началото на инспекцията премиерът извика при себе си Хасан,за когото не стана ясно дали е държавен чиновник, който отговаря за строителството, или представител на частната фирма, извършваща дейностите. "Хасане, ай ела сега тука. Искам сега да минеш при кметовете на руенската община и да им кажеш тогава каквото обещахме, че ще го направим", поръча Борисов. "Аз обещах, ще го изпълня. Загубих баса, но няма значение", отвърна му Хасан. “Щом губиш бас - айде, аз не съм по агнешкото, но Нанков обича. Бургаският кмет и той обича", посъветва го премиерът, а Нанков от своя страна направи комплимент на кмета на Бургас, че не му личи любовта към агнешкото.

Отговори
8 10
Иво

Иво

26.09.2020 | 11:54

Толуп,до толуп.Калинка ,до калинка.Мисирка,до мисирка.А този,е гъзолизец!!!

Отговори
15 9
Мутра

Мутра

26.09.2020 | 11:19

Европа няма за какво да се занимава с България. Когато Радан Кънев и Елена Йончева събират заедно подписи за едно и също нещо, това е диагноза Изключително нагло герберско мекере.

Отговори
13 14
не минус

не минус

26.09.2020 | 14:01

съжалявам за минуса, последното изречение пропуснах...лошото е, че няма как да се коригира..

Отговори
7 7
ПОРАЗЯВАЩАТА УСТА

ПОРАЗЯВАЩАТА УСТА

26.09.2020 | 10:50

БРАВО ТОНИ , БРАВО ГЪЛЪБОВ. ВСЕ ЕДНО СЛУШАМ БИСЕРИТЕ НА НЕГОВО ПРОСТАШКО ВИСОЧЕСТВО МУТРАГЕНЬО БАНКЯНСКИ. КАК ТАКА ЩЕ СПИРАТ ПАРИТЕ ЗА ШАЙКАТА.

Отговори
18 11
Между

Между

26.09.2020 | 10:39

Редовете се чете Че най добре подготвената политическа сила е ДПС. Това ще го покаже и бъдещето.Метеорити партии като тази на Слави Трифонов сме виждали вече.Защото на избирателите не се предлагат подготвени политици и правилните хора.За това и избирателната активност е относително слаба.

Отговори
12 4
• •

• •

26.09.2020 | 10:13

И тая гладна въшка папка от коритцето на Шайката.

Отговори
19 12

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?