71

Антон Георгиев: Ще обновим старите и занемарени градинки в кварталите на Пловдив

След "Мисия Лаута" ще направим такава масова акция и на Гребната база, заяви директорът на ОП "Градини и паркове"

Вече имаме машина, с която може да местим дървета, за да не ги режем 

 


- Г-н Георгиев, извършва ли се санитарно прочистване на "Лаута" и в парка на Гребния канал? Според обследването, направено от Общинското предприятие "Градини и паркове", голяма част от дърветата в този парк са болни. Много изсъхнали дървета има и в парк "Отдих и култура".

- Не е минал и месец от четвъртата поредна мащабна акция за прочистването на лесопарка на "Лаута" от прекършени, сухи и болни опасни дървета. „Мисия Лаута“ започна по инициатива на Костадин Димитров през третия му мандат като кмет на район „Тракия“ и продължава сега. През всичките години г-н Димитров направи много за облагородяването на лесопарка и разширението му с над 80 декара и 2000 нови дървета в южна посока. „Лаута“ се възроди като едно от любимите места на пловдивчани. Сигурен съм, че като кмет на Пловдив Костадин Димитров ще направи още повече. В последната акция се включиха стотици доброволци. Ние обаче работихме на терен повече от три седмици. Предварително подготвихме растителността за по-лесното <210> изнасяне към алеите, а след това продължихме транспортирането <210> до компостиращата инсталация.

Санитарно прочистване на паднали и изсъхнали дървета редовно правим и на Гребната база. След като смогнем с косенето, там също предстои да насочим много хора и техника.  

- Какви са намеренията ви за тези зелени площи, за да станат по- привлекателни?

- Състоянието на част от растителността в „Лаута“ е тревожно. Това се потвърждава от направено със съдействието на Лесозащитната станция фитосанитарно обследване на дърветата. И за парк „Лаута“, и за „Отдих и култура“ са необходими проекти, съобразени с мнението на експертите и гражданите, с които да се кандидатства за финансиране от европейските фондове.

Задачата на „Градини и паркове“ е да поддържаме зелената система на града. Имаме идеи как да го направим по-добре. Затова сменяме политиката на предприятието.

- Какви промени предвиждате? В предходния мандат е направен оглед на тъй наречените кални пространства, предимно между блоковете. 

- Освен всекидневните грижи за централните паркове и градини, ще акцентираме и върху възстановяването на стари и занемарени паркови пространства. Това означава пълна рехабилитация и изграждане на автоматизирани поливни системи, ново затревяване и моделиране на терена, внасяне на по-атрактивна декоративна растителност с преобладаващи вечнозелени видове. Изцяло ще променим облика на зелените площи, предназначени за широко обществено ползване.

Идеята ни е да се подобри качеството на живот по кварталите, независимо в коя точка на Пловдив се намират. Започнахме вече да проектираме и прекрояваме тези стари паркови пространства, за да добият истински европейски вид.  

- Започнахте ли обследване на дървета в града със специална апаратура и какъв процент приблизително се нуждаят от подмяна?

- Заедно с районните еколози непрестанно правим обходи за потенциално опасни дървета, включително и по сигнали на граждани. Винаги когато имаме съмнения, че някой вид може да създаде проблем, правим проверка и със специализирания уред резистограф, който притежаваме. В Пловдив има стотици хиляди дървета с различни качества и дълголетие. Там, където се наложи да отстраним дърво, компенсираме с друго, което е с по-добри екологични качества.

- Преди време, в мандата на Славчо Атанасов, имаше конкурс за най- добре поддържана градинка. Такъв конкурс организираше и кметът Костадин Димитров в "Тракия". Имате ли намерение да последвате неговия пример?

- На този етап конкурси не смятаме да организираме. Оставяме инициативата на районните кметове. Но гарантирам, че ще съдействаме на всеки гражданин, който се обърне към нас с желанието да предоставим декоративна растителност и цветя за облагородяване на междублоково пространство. Единственото ни условие е след това да се поеме грижа за предоставените растения.  

- Как ще подобрите поддръжката на тепетата?

- Състоянието на растителността по тепетата е сходно с това на „Лаута“ и Гребната база. Основен проблем са инвазивните видове, най-упоритите сред които са айлант и акация. Стремим се да ги отстраняваме, за да не се нарушава екоравновесието в тези защитени територии. На Младежкия хълм например има няколко ендимита тревисти видове, сред които са срещаните само тук и никъде другаде в света подуточашковото клинавче и румелийската жълтуга. Някои дървета замират, тъй като кореновите им системи се развиват върху ограничения върху скалите почвен хоризонт. Общината има програма за управление на тепетата. Има и амбициозни проекти, които поетапно се реализират.

- С какъв бюджет разполага предприятието, достатъчни ли са тези пари и каква площ с колко души персонал се поддържа?

- Приетият от Общинския съвет бюджет на „Градини и паркове“ за 2024 г. е около 11 млн. лв., а щатът е от  560 души. Стремим се да интегрираме повече машини в предприятието, за да улесним и направим по-ефективно поддържането на около 8-те хиляди декара зелени площи, за които се грижим. Само за последните два месеца закупихме две много полезни нови машини. Едната е за преместване и пресаждане на дървета. Вместо да отрежем дърво заради изграждането на нова инфраструктура, можем да го преместим на друго място, без да похабяваме растителността. Съвсем навреме Общината ни отпусна средства и само за 30 000 лева закупихме нова машина за косене, която заменя 10 работници.

Ефектът вече е налице. Обработваме огромни тревни площи буквално за часове, а през това време служителите ни с тримери и роторни косачки премахват тревата в по малките междублокови пространства. Разчитаме догодина да имаме по една такава машина във всеки район. Всичко това води до по-рационалното изразходване на отпуснатите според възможностите на бюджета средства.

- Ще има ли и това лято достатъчно цветя в Пловдив?

- Нека още се порадваме на есенно-пролетните цветя. От началото на юни ще ги заменим със стотици хиляди стръка летни видове. Още преди Цветница ще разкрасим централната пешеходна зона с висящите по електрическите стълбове кошници с цветя. Ще изнесем и спираловидните саксии, в които вече засаждаме петунии и мушкато. Вече разцъфтяха и розите. От началото на годината са засадени над 5000 храста рози.

 

Антон Георгиев е роден на 22 март 1986 г. Средното си образование  завършва в Строителния техникум, специалност „Парково строителство и озеленяване“. Продължава висше образование в Аграрния университет, където се дипломира първо като бакалавър по екология и опазване на околната среда, а след това като магистър със специалност „Декоративни растения и ландшафтен дизайн“. Започва работа по специалността си в „Градини и паркове“ като помощник-техник, технически ръководител на район, главен експерт. След това работи в частна фирма за озеленяване. Оглави Общинското предприятие "Градини и паркове" през ноември м. г.

 


Оцени новината

Оцени новината
4/5 от 5 оценки
4/5 от 5 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
12 коментара
Без коментар

Без коментар

29.04.2024 | 13:17

Ами клоните, които стигат почти до земята, или така да се каже до стъклото на автомобила? Преди време гледах шофьора на боклукчийския камион сам да реже клони, понеже му късали неведнъж шлаухките с въздух. Един познат има бус, трябваше да изкарваме багаж от съседи, освен за транспорт им взе пари и за преден прозорец. Но всичко е точно.

Отговори
0 0
Спешно!!Йовчева!!

Спешно!!Йовчева!!

25.04.2024 | 08:16

Давам жокер: Междублоково пространство Пловдив,бул"България"170-172.. 67 години една плочка не е сменена,никаква санитарна сеч няма,има пейки от онези детските жълтици, червени и сини-разбира се вече без цвят.. Възстановете поливния кран . Хвърлете шепа трева под дърветата...

Отговори
3 0
Минаващ

Минаващ

23.04.2024 | 14:43

Лъжеш

Отговори
4 0
Колега озеленител

Колега озеленител

23.04.2024 | 11:12

Първо -градските градини,второ кварталните,трето булевардите,четвърто между блоковите пространства ,тепета,реката,Гребна база,Лаута ,Парк Отдих и култура..,височината на дърветата по улици и булеварди....щото са определена височина..,сухи клони ,опасни дървета...ситуацията с горските,маркиране,санитарна сеч,борба с вредители..стига популизъм има работа,ама пусти капацитет инъче 9 000 000 лв. бюджета ще го похарчим.. само косенето и ще си говорим..то вече ви куца,.съобразяването с дезифекционна,кърлежи и комари...много си далеч от реалната работа ,една буря и 3 месеца непочистено....още да казваме ли или популизъм в действие...или акции и снимки...а почистването след вашия труд....има работа, ама нямате виждане...това не са доматите в двора на баба

Отговори
13 3
Янка

Янка

23.04.2024 | 11:09

Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe!:---- https://shorter.me/keto

Отговори
1 5
Пловдивчанин

Пловдивчанин

23.04.2024 | 10:04

Господин Георгиев, направете акция по премахването на големите сухи дървета намиращи се на улици и булеварди в града ни. Наближава сезонна на лентите бури. Трябва ли да пострадат хора за да го направите?!?

Отговори
12 0
Бултрас

Бултрас

23.04.2024 | 09:48

Ул Кукуш има градина която може да стане нова Лаута.

Отговори
5 0
Аз занимая парк Студенец в Южен кога господин директор?

Аз занимая парк Студенец в Южен кога господин директор?

23.04.2024 | 09:45

А общинския парк Студенец в район Южен кога? Частно лице е обградило част от парка стелина ограда и го е приобщил към имота си! Докога часни лица в Пловдив ще вграждат и ползват незаконно съобразно публична общинска собственост и ще решавам гражданите от ползването на паркови територии!

Отговори
10 0
Тиганева ДНСК кога

Тиганева ДНСК кога

23.04.2024 | 09:43

Към ДПС Смолян ли е член?

Отговори
1 2
Мисия Лаута

Мисия Лаута

23.04.2024 | 09:11

Най бегла разходка в Лаута показва че събрани на купчета дърва не са изнесени и седят там. От там може да разберете колко е успешна Мисия Лаута 4.

Отговори
16 2

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?