Следвайте ни

Пловдив е най-динамичният пазар на недвижимите имоти у нас

Броят на въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради за областта за трите тримесечия на 2019 г. са 217 на брой, с 836 жилищни единици в тях

viber icon

На финала на 2019-а Пловдив се очертава като най-динамично развиващия се пазар на недвижими имоти в страната, отчитат брокери от агенциите.  

Свежите инвестиции и подемът в бизнеса водят до развитие на индустриалните зони в региона. А това стимулира мигриционните процеси, което е добре дошло за местните строителни предприемачи. Какво се случва на имотния пазар под тепетата, който явно навлиза в своята „точка на прегряване“?

 

- Как приключва 2019 година за имотния пазар в Пловдив - стабилни ли са цените, нараснаха или намаляха обемите продажби?

- В последните години Пловдив се утвърди като най-динамично развиващия се пазар на недвижимите имоти в страната. Значителните инвестиции, които се реализираха, а и предстоящите такива, превръщат района в притегателен център за развиване на бизнес, за комфортен живот, в атрактивна туристическа дестинация. За нас, брокерите, 2019 г. беше една ползотворна година със стабилни цени на имотите. Ще я приключим оптимистично въпреки статистиката на НСИ и данните, които наблюдаваме за първото, второто и третото тримесечия за 2019 г., а именно по-малко сделки спрямо същия период на 2018 г.:

1-во тримесечие - 3569/3004; 

2-ро тримесечие - 4053/3707;

3-то тримесечие - 3817/3465.

Имаме също по-малко ипотеки, отново сравнимо със същия период през 2018 г.:

1-во тримесечие - 1243/834;

2-ро тримесечие -1400/1105;

3-то тримесечие - 1252/1031

Наличието на толкова активно строителство е предпоставка пазарът на имоти в града да застане в равновесно положение, особено след няколкото много силни години напоследък. Факт е, че предлагането изпревари търсенето. Броят на въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради за Пловдив област за трите тримесечия на 2019 г. са 217 на брой, с 836 жилищни единици в тях. Равнопоставен е дялът на новопостроени жилища с две стаи и на тези с три стаи. Най-малък дял заемат жилищата с шест и повече стаи. Възможността за избор на имот при по-добри условия провокира купувачите по-дълго да обмислят покупката и по-бавно да вземат решение.

- Как ще коментирате средните цени на продадените през годината жилища на база сключени сделки. Промениха ли се те в сравнение с миналата 2018 г.?

- Статистиката показва, че годишното увеличение на цените на имотите през деветмесечието на 2019-а е средно 4.5%. Средните цени на недвижимите имоти по райони изглеждат така: традиционно най-високи са цените в центъра на града - 920 евро/кв.м, атрактивен е и районът около Младежкия хълм, където средната цена е 910 евро/кв.м. Високи ценови нива държат кв. „Мараша“ - 860 евро/кв.м и „Кършияка“ - 829 евро/кв.м. Що се отнася до останалите квартали на Пловдив, картината е следната: в „Каменица 1“ - 780 евро/кв.м, в кв. „Съдийски“ - 700 евро/кв.м, в кв. „Смирненски“ купувачите броят по 709 евро/кв.м, а в „Кючук Париж“ - 779 евро/кв.м. Традиционно най-ниски са цените на жилищата в кв. „Изгрев“ - 509 евро/кв.м.

- Какви тенденции се наблюдават на имотния пазар в момента?

- Очакванията са за един спокоен пазар. Интензивното му насищане с готови проекти е предпоставка за равновесие на ценовите нива, без големи отклонения от сегашните. Достъпността до банково финансиране за покупката на имот също влияе положително на пазара. В момента лихвените проценти по кредитите са на исторически най-ниските си нива 2,75-3% за третото тримесечие на 2019 г. и се очаква те да се запазят и през следващата година. Така че факторът „евтин финансов ресурс” отново ще бъде двигател на пазара. Благоприятно влияе и фактът, че Пловдив и регионът продължават да бъдат притегателен център за български и чужди инвеститори. Именно това стимулира мигриционните процеси, които ще бъдат активни и в бъдеще. И не на последно място трябва да посочим, че двигател на пазара ще останат купувачите с инвестиционни намерения. Инвестицията в недвижим имот е най-малко рисков инструмент за трансформиране на „спящи“ спестявания в актив, която при ефективно управление носи удовлетворяваща доходност. 

- Каква е достъпността на новите жилища?

- Осигуряването на приемливо жилище на достъпна цена в безопасна среда е основна необходимост за много хора и тяхно право. Днес в световен мащаб за „достъпно” се определя това жилище, чиято цена е три пъти под годишния доход на едно домакинство. И у нас показателят за достъпност на цените измерва съотношението на цената на жилищата на кв.м към средната месечна заплата в града, като показва колко месечни заплати са необходими за покупката на 1 кв.м. Т.е. коефициентът на достъпност е съотношението на цената на жилищата на квадратен метър, отнесена към средната работна заплата за района. Каква е ситуацията в Пловдив по данни на НСИ, при средна брутна месечна заплата през 2019 г.:

- за януари - 1035 лв. - Кд- 1.53

- за септември - 1100 лв. - Кд- 1.44

Днес се наблюдава леко намаление на коефициента, което се дължи на повишаване на доходите и задържане на цените на недвижимите имоти. За съпоставка с периода 2008 г.-2009 г. този коефициент беше на стойности около 2.00-3.30.

 

Анна Димитрова е председател на Национално сдружение недвижими имоти (НСНИ) - Пловдив  от 2008 г. Три мандата е член на УС на НСНИ, а от 2018 г. отново е председател  на РУС - Пловдив. Ръководи една от водещите агенции за имоти в града - „Омега - А”.

Национално сдружение недвижими имоти (НСНИ) обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

 

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?