1939

Ангел Найденов пред “Марица“: Партиите ще преглътнат доста неща, за да останат във властта

- Г-н Найденов, да не излезе прав Порошенко, който каза пред наша медия - дайте ни оръжие да воюваме с Русия на украинска земя, за да не ви се наложи да воювате с тях на българска? 

- Продължавам да смятам, че за България няма непосредствена заплаха. Но всеки ден се сблъскваме с рисковете от войната. Да - тях ги има. Дори само мините в Черно море да вземем. Или „Царевна“. На практика прекратяване на търговските отношения с Украйна през морето. Всичко това са последици за България от войната.

 

- Вие сте военен експерт, да започнем с Украйна. Русия очевидно се готви за нова атака, какво да очакваме?

- Наблюдаваме план „Б“. Русия се опитва да удвои или утрои бойните си части в Източна Украйна. Все още не е предприела активни действия спрямо украинските части в Донбас. Вероятно се изчаква пълното превземане на Мариупол. Ясно, градът е морската врата към Донбас. Концентрират се сили в района на Харков, както за контрол там, така и за операция на юг с цел обкръжаване на украинската военна групировка, която е точно срещу Донбас. Русия вече осъществява предварителни операции, като атакува снабдителните линии на украинците. Ще продължат действията по брега на Азовско море и обезопасяването на коридор до Крим. Всички очакват активни бойни действия в следващите две седмици. 

- Мариупол е на практика руски без подземията на завода „Азов стал“. Колко бойци има в тях и не е ли задачата им просто да задържат огромен руски ресурс, за да се прегрупират останалите украински фронтови линии? 

- Няма абсолютно никаква информация колко са останали от украинските сили на територията на завода. Появиха се единствено информации, че вече остават без боеприпаси, храна и вода. Те са напълно обградени, наблизо няма други украински войски. Но да, продължават да са точка на съпротива и отнемат значителен руски ресурс. 

- Ролята на потапянето на флагмана на руския черноморски флот -„Москва“?

- Изключително сериозна загуба за руските бойни части. Това потопяване има не само символично значение. „Москва“ е един от четирите надводни кораби с най-мощни въоръжения. Русия губи сериозна огнева мощ ​- не само противоракетна и противовъздушна отбрана, „Москва“ даваше ракетна подкрепа в дълбочина до 700, с усилването - до 1000 километра. Можем да си представим какво означава това. Вероятно потапянето ще забави евентуален десант в района на Одеса или другаде по черноморското крайбрежие.

- Не виждам мерки срещу обедняването на българина, инфлацията при основните стоки мина 20% 

- Този план „Б“ дали приключва с областите Луганск, Донецк плюс коридор до Крим, или включва тотален контрол на морските брегове и превземане на Одеса? 

- Трудно е да кажа как ще се осъществи атаката в Източна Украйна, но очевидно Русия цели пълен контрол на двете области Донецк и Луганск, които призна официално. Срещу себе си имат упорита съпротива, изключително разумно поведени​е в тактическо отношение на украинските части. Плюс подкрепа от Запада ​- вече 36 държави снабдяват Киев с оръжие, включително и тежко. Налице е и готовност на местното население за отбрана. Руските бойни части не успяха да сломят нито украинската армия, нито духа на населението. Те едва ли не очакваха да бъдат посрещнати като освободители. Предполагам, че една от целите на Русия е да лиши Украйна от какъвто и да е излаз на Азовско и Черно море. Така се накърняват и основни икономически интереси. През тези пристанища се изнася голямата част от продукцията на Украйна - торове, зърно, метали. И тук ще направим още един ход. Може ли при овладяване на украинското крайбрежие руската армия да продължи към Приднестровието, към проруската територия в тази част на Молдова! 

- Смятате, че ако превземе Одеса, руската армия може да нахлуе и в Молдова, конкретно към Тираспол?

- Анексирането на територия е част от плана на Русия. В зависимост от развоя на войната е напълно реално. Това ще доведе до огромно напрежение за всички съседни държави. 

Ясно е, че на 9 май Владимир Путин трябва да обяви победа. Въпросът е какво означава победа в неговите очи? 

- Не бих казал победа, а успех. Успех би бил превземането изцяло на Мариупол, вероятно на Харков или Суми. Това са изходните райони за обкръжаване на украинските части. Най-вероятният успех за Русия ще е превземането на целия Донбас плюс контрол на големите градове в двете републики.

- България трябва да изпрати военна помощ на Украйна, но без тежко оръжие

- Кога ще спре всичко това?

- След разкритите зверства в Буча, които са обект на международни разследвания, на практика преговорите са спрени. Никой нищо не споменава за срещи на екипи, камо ли външни министри или президенти. В момента има пълно блокиране.

- Може ли Путин да бъде спрян вътрешно, тъй като Русия търпи огромни загуби във всякакъв аспект? 

- Така е, но не бих искал да правя прогноза. Не вярвам нито хората в Русия, нито близкото му обкръжение да имат подобна нагласа. Там има по-скоро консолидиране, ако може да се вярва на социологическите изследвания.

- В същото време има масово бягство на част от руския елит, самата Алла Пугачова емигрира.

- Сигурно е така. Губейки надежда за промяна, хората емигрират. 

- Директно - трябва ли България да дава оръжие на Украйна официално, тъй като неофициално вероятно има такова на фронта, в този бизнес не остава празно? 

- Позицията ми е ясна ​- трябва да предоставим въоръжение на Украйна, но средства за защита и отбрана. Както на военните части, така и на цивилното население. Аз съм против предоставяне на тежко оръжие, като танкове, самолети, зенитни комплекси, защото просто ще отслабим фатално и без това не толкова боеспособната българска армия. Но защо да не изпратим леко стрелково въоръжение, гранатомети, преносими зенитно-ракетни системи и боеприпаси. Аз обаче съм скептичен относно решение на парламента в тази посока. Наблюдаваме политически театър, в който две от управляващите формации са застанали в героични пози една срещу друга - БСП и „Демократична България“. Всеки се надпреварва да показва как единият много иска, а другият не дава. 

- Ако Русия превземе цялото крайбрежие на Украйна, може да нахлуе и в Молдова

- Това противоборство може ли да разклати коалицията?

- Не вярвам, това прилича все повече на политически театър за пред избирателите. Гледаме го над 50 дни. 

- „Продължаваме промяната“ мълчи по темата.

-  Както по много от злободневните теми.

- Може ли темата  „Северна Македония“ да обърне каруцата на коалицията?

- Бих отговорил така - всеки ден се сблъскваме с проблем, чието решение управляващите или отлагат, или пращат в пленарна зала. По същество означава, че вървим с бързи стъпки към предсрочни избори. На практика скоро няма да съществува управляваща коалиция, ако всички спорни въпроси се решават с плаващи мнозинства в пленарна зала.

- Тук емблематичен е примерът с БНБ.

- Точно. Но той е само единият. Споменахме оръжието за Украйна, Република Северна Македония - какво и пред кого е обещано, парите за пътищата. Сега вероятно ще излязат въпросите с подпомагането на българските домакинства. Все пак са нужни някакви мерки срещу галопиращите цени на основни хранителни стоки. Обещават се мерки, но в бъдеще време. А инфлацията стигна двуцифрено число. Над 20  процента е само скокът при хранителните стоки, за които отиват близо половината от разходите на едно домакинство. 

- Може ли въобще да бъде спряна тази инфлация, тъй като, честно казано, е основно привнесена заради войната?

- Това вече е на границата на моята компетентност. Като гражданин не виждам подкрепа за домакинствата и уязвимите групи на обществото ни. Не приемам аргумента, че инфлацията не е само в България. Той не е задоволителен, дори да е истина, защото не ме успокоява. 

- Значи цените са по-голяма опасност за коалицията от Украйна?

- Вероятно да, всеки един проблем разклаща коалицията. Има обаче нещо, което твърдях и за предишната коалиция на Борисов с Патриотичния блок - не бива да се подценява желанието за оставане на власт. Участниците в коалицията са готови и сега да преглътнат много, за да бъдат в управлението.

- Честно казано, не знам дали и някой иска властта точно сега? 

- И това го има, но основното е желанието да се остане на власт.

- Лично вие планирате ли връщане в голямата политика? 

- Категорично - не. Занимавам се с изследвания в областта на отбраната и сигурността и  това ми харесва много повече. 

Визитка

Ангел Найденов е роден на 28 септември 1958 г. в Кърджали. Завършва специалност „инженер-навигатор“ във ВНВМУ „Н. Й. Вапцаров“, Варна. Той е народен представител от парламентарната група на Коалиция за България в 37-ото, 38-ото, 39-ото и 40-ото Народно събрание. Бивш кмет на община Димитровград и бивш областен управител на Хасково.  Министър на отбраната в правителството на Пламен Орешарски. 

 

 

234595

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?