Следвайте ни

Ангел Киров: За чистия въздух трябва да работим всички заедно в една посока

Мисля, че всички знаем, че чист въздух  е една от централните теми в Европа. Тя е приоритет, включително и за новия европейски парламент, за новите комисии, които са ситуирани вече и готови за работа. През май бяхме във френския град Нант и там видяхме, че тези цели, които европейската комисия е поставила през 2050 г. - 50 процента съкращение на вредни емисии, които на нас ни звучат малко фантастично, всъщност се приемат съвсем широко от страните малко по на запад от нас. И там хората не само са  разработили планове, но и работят по тези планове. И тези, които работят, са държава, общини и бизнес, т. е. всички заедно работят в една посока. Като пример мога да ви дам, че един град като Нант, който е общо взето колкото Пловдив - около 300 хил., хората вече са си изградили съвместно с общината топлопреносна мрежа в половината град и имат планове до 3-4 г. да обхванат целия град., т. е. там се мисли фокусирано за централизирани решения за проблема с отоплението. И това е може би разликата от това, което се случва малко по на запад от нас, и това, което се случва при нас. Когато има цел, се работи целенасочено по нея с всички сили и концентрирано. А ние тук малко повече разсъждаваме по темата и малко по-малко действаме. 

Каква е ситуацията при нас? 

Всички знаем, че една от причините за замърсяването на въздуха е битовото горене. И основното са твърдите горива - дърва и въглища. Направихме едно изследване сред нашите клиенти. Беше интересно да разберем какво е разбирането на хората, какво те чуват от медиите и възприемат. Резултатът ни изненада. Вижда се, че много голям процент от хората всъщност разбират темата и я определят от първостепенна важност. При 85 процент чистотата на въздуха в града, в който живеят, е фактор при избора на вида отопление.

Ние събираме редовно домоуправителите и упълномощените лица на сгради и на среща през октомври, за наша изненада, се оказа, че първата тема, която ги интересува, е чистият въздух. Т. е. ясно е, че това, което се прави в медиите, има отзвук. И това е една добра база  за работа и за развитие в тази посока.

Как могат да се случат нещата от наша гледна точка?

Това, което ние можем да направим съвместно с всички останали. Ние и преди сме презентирали, че новостроящите се жилищни сгради е добре задължително да се изграждат с централизирани решения за отопление, за охлаждане, като след това хората сами ще изберат дали ще ползват централно отопление от "Топлофикация", дали котел на газ, дали друго решение на термопомпи. Защото една сграда изградена без централизирано решение е ясен резултатът - много трудно след това може това централизирано отопление да бъде въведено в практиката.

Също така да не се допуска строеж на сгради в райони с ТЕЦ, газ, без предвидена вътрешна инсталация. Това е според мен много важно. За съществуващите сгради там имаме програми за реконструкция. Реконструкцията на старите отоплителни инсталации тук трябва да е мярка, за да се случват нещата по правилния начин и естествено въпросът наистина е да се насърчават централизираните решения за сметка на горенето на въглища и дърва в града. Нещо, което не  е много лесна задача, но според мен изпълнима.

Какво правим ние?

Имаме една нова съвременна централа, която е вече на 8 г. Това е централа, която не отделя никакви прахови частици, екологично и чисто производство, и осигурява сигурност за доставките на града.

Какво продължаваме да правим по темата?

Съвсем наскоро направихме първа копка, като целта на петте водогрейни котли, които ще построим, е да заменим изцяло производствените мощности, които имаме в момента. Тоест след 1-2 г. ние ще имаме чисто нови производствени мощности, като старите мощности ще бъдат спрени. Естествено това е много важна стъпка както за нас, така и за града. Екологичният аспект смятам, че тук е много сериозен.

Какво имаме като мрежа в града?

Имаме 185 км мрежа, като за тези 10 г. направихме около 40 км нова мрежа и влязохме в нови райони. Имаме над 1230 абонатни станции, като съвместно с общината сме присъединили доста детски градини, училища, болници, хотели и търговски обекти.

Какво се случва със старите сгради?

Две сгради участваха в програмата за рехабилитиране. Това са на бул „Дунав” 4 и в „Тракия”  бл. 216 , които са успели да се преборят да им се предпише мярката смяна на инсталация. Общо взето, те напредват и за следващия сезон вече ще бъдат присъединени. Ние им помогнахме в процеса, но това са първите лястовички по темата. Както и имаме две сгради, които се самофинансират и изграждат подобни инсталации - на „Борислав" 7 и „Свобода” 19. Защо има смисъл? Защото големият проблем, който клиентите споделят пред нас, е колективното ползване на енергията, т. е. на всички е ясно, че централизирането решение е дар и най-добрият начин за решение. Проблемът за съжаление е това, че трудно живеем колективно, ние търсим малко повече индивидуалното. А този вариант дава индивидуалния нюанс в колективното захранване, т. е. всеки се захранва индивидуално и знае какво ползва и може във всеки един момент да си контролира консумацията.

Как би могло повече сгради да го правят?

Централизираните инсталации да се предвиждат още на ниво проект. И аз мисля, че инвестицията за строителя не е чак толкова голяма, ако я сравним с другата инвестиция, която той прави при изграждането на една такава сграда. Но пък дава едно наистина трайно и сериозно и важно решение за ползването на енергия в сградата.

Какво правим ние пък по другия въпрос - темата транспорт и трафик?

От тази година имаме три зарядни станции предвидени, те са две реално изградени за електромобили. Едната зарядна станция е пред ТЕЦ „Север” на Карловско шосе. Втората е пред централата на ЕВН, които в момента са свободни за ползване, т.е. може да отиде електромобил и да зареди без пари в момента. И също така ползваме два електромобила. Единият е в „Топлофикация" и с него ние си вършим работата в града. Надявам се че повече фирми и повече хора ще пристъпят към тази стъпка.

В допълнение искам да кажа още няколко думи към темата за доходите и решението на проблема. Вярно е, че ние нямаме доходите на Западна Европа, но пък не сме и Африка, т. е. има какво да направим. Също така е вярно, че има и фондове, които да ни подпомогнат в тази дейност, както представители на общината споменаха. Важното е обаче да направим така, че да оползотворим по възможно най-ефективен начин тези ресурси. И моят апел към всички, които тук сме се събрали - бизнес, община, е наистина да седнем и работим в една посока. Защото това, което мога да кажа, макар и нескромно е, че ЕВН-Топлофикация мисли, работи и инвестира с желанието да имаме едно трайно решение на проблема с чистия въздух. И ще бъде добре наистина всички, които работят по тази тема, да седнем и работим заедно и при съставянето на програми, и при реализирането им, защото тогава ефектът ще бъде най-добър за всички.

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?