46

Анести Тимчев: Такса смет в Пловдив ще се вдига, чистотата на града трябва да е грижа на всички

Заместник-кметът по екологията и здравеопазването в Община Пловдив говори пред "Марица"

Огромно извинение на гражданите за неудобствата с ремонтите, но това е пътят, ако искаме да живеем в по-уреден град   

Сега пловдивчани плащат на ден 11 стотинки за почистването на града

Ще съставим картина за количеството отпадъци и разходите на всяко семейство 

 

- Г-н Тимчев, пловдивчани, а и кандидати за кмет, отправят остри критики за чистотата на града и недоволстват, че улиците са мръсни и прашни. Каква е Вашата оценка за състоянието на Пловдив?

- Гражданите имат основание за забележки и критики. Това е факт и никога по никакъв повод не сме омаловажавали оплакванията, предложенията и коментарите на хората. Ние получаваме много сигнали, включително и аз лично, и разговарям с много граждани по този въпрос. Има обаче нещо, което всеки трябва да разбере - в ​община Пловдив в настоящия мандат се изпълняват инфраструктурни проекти със сериозни строителни дейности. Това са Водният цикъл, пробивът под Централна гара, подлез „Модър - Царевец“, Южният обходен колектор. Всички тези обекти, както и по-малките улици „Даме Груев“ и „Хаджи Димитър“,  в голяма степен допринасят за замърсяването на града.

- Как Общината контролира почистването, включително и на места, където се правят пътни ремонти? 

- Строителите са длъжни да предприемат мерки  - да пазят чисти прилежащите територии и да овлажняват строителните площадки и ние сме създали организацията за контрол. Правим проверки, съставяме констативни протоколи и актове, налагаме санкции, но въпреки това при един пътен ремонт далеч невинаги може да се пази чистота. Какво оросяване трябва да се прави на такъв голям обект като пробива под Централна гара, където се работи с тежка техника? Вярно е, че ние търпим изключително много критики за това, че създадохме такава обстановка в града, но трябва да разберем, че

нашият град има нужда от подобни инфраструктурни проекти,

както и от перфектна организация на Общината, която ръководи тези процеси,  и едновременно ​- от малко повече търпение на гражданите. Нямаме друг вариант - ако не се изградят подлезите под Централна гара и на „Модър -Царевец“, ако не се направят и другите ремонти, ние ще затворим града още повече. През следващата година основните ремонти ще приключат, неудобствата ще се забравят, но всички ние ще бъдем доволни от резултата - ще имаме по-удобни транспортни връзки и по-малко задръствания. Да, строителите нямат добра организация, фирмите изпитват нужда от кадри, необходимо беше да се индексират техните договори заради инфлацията и индексацията се забави - това са фактите,  които допълнително създават проблемите. Но ние не можем без тези инфраструктурни проекти. Представете си, че ще се затворят централите в Стара Загора, Раднево и т.н. Къде ще търсят работа тези хора? Те ще дойдат в Пловдив, както направиха много други като тях. А за това трябва да има по-добър транспорт и  по-добра инфраструктура. Огромно извинение на гражданите за неудобствата, които създадохме, но това е пътят, ако искаме да живеем в по-уреден град. Пожелавам успех на всички кандидати за кмет, но и те, ако се захванат с инфраструктурни проекти, ще минат по същия път, по който ние минаваме в момента.

- Г-н Тимчев, за всички дейности, свързани с почистването на Пловдив, са предвидени близо 50 млн. лева.  Тази огромна сума не е ли достатъчна, за да е чист градът? 

-  Около 19 млн. лева се събират от такса смет от гражданите, която директно по закон отива за чистота. Ако тези 19 млн. лева разделим на 365 дни, ще излезе 52 000 лева на ден. Ако ги разделим на 450 000 жители, ще се получат на ден 11 стотинки, които плаща за почистването всеки пловдивчанин. Това прави 80 стотинки на седмица или 3,60 лева на месец, което е по-малко от една кутия цигари. Толкова плащат пловдивчани за чистота. Каквито и популистични коментари и да се правят, каквото и да се обещава, повярвайте ми - 

това са цени, с които не може да се поддържа в образцов ред град като Пловдив. 

Казвам го не защото търся оправдания за нашите действия - това е реалният факт, мои съграждани. Почистването на града става все по-трудно и по-скъпо, все повече хора ще бъдат ангажирани с този проблем и все повече трябва да се разчита на гражданите. 

- Освен от гражданите, в план-сметката за чистота са включени и приходите от такса смет от бизнеса и те са 27 млн. лева за тази година. Пак ли не стигат? 

- С общата сума, която събираме от населението и фирмите, освен почистването на обществените територии, са включени и други дейности, свързани със събирането, транспортирането и обработката на отпадъците. За 3,20 лева събираме сметта, плащаме разхода на камиона, отиваме до съответното депо, обработваме отпадъка, сепарираме го, депонираме го и правим обработка на тези депа. Проблемът няма да е толкова сериозен, ако гражданите участват в събирането на отпадъка. Аз съм изпратил десетки, стотици и хиляди снимки на ОП „Чистота“ за състоянието около металните съдове за смет. 

- Защо голяма част от тези съдове са без капаци, със счупени колелца, смачкани и грозни?  Толкова ли е трудно да бъдат подменени?

- В ​община Пловдив имаме съдове за отпадъци за население от един милион, или два пъти повече, ако ги смятаме според нормативите на МОСВ. Започваме постепенно да сменяме контейнерите. Но какъв е проблемът?  Когато сложим пластмасови съдове, граждани започват да хвърлят вътре пепел през зимата и ги увреждат. Този въпрос​ - как гражданите участват  в общата чистота на града​ - е много важен. 

Нима не знаете как се борим със сметището срещу КАТ? 

Хвърлихме огромни средства да реновираме този терен, насипахме трошен камък, валирахме, направихме красива площадка и докато още бяхме там, три буса, пълни с торби, чакаха да разтоварят отпадъци. Тези отпадъци, обикновено строителни, са дадени срещу 2, 4 или 5 лева  на „събирачите“ от граждани, вместо да поръчат специални контейнери, тип лодки, или да ги закарат  в депо. Липсата на култура и възпитание е изключително голям проблем, с който ние не можем да се справим. Затова предложихме на Общинския съвет теренът срещу КАТ да бъде предоставен на МВР, за да се съхраняват конфискувани автомобили. 

- Защо на много места в Пловдив няма контейнери за разделно събиране на отпадъци и често хартия и стъкло се струпват на камари на тротоара?

- Вярно е,  че на много места няма цветни съдове. Правим поредна среща с „Екопак“ и „Булекопак“ за увеличаване на броя на контейнерите. Но има и друг проблем, че гражданите не разкъсват кашоните и опаковките, за да ги пуснат в контейнерите, а ги оставят на земята. Работихме много по въпроса търговските обекти да си отделят кашоните и опаковките и да ги предават като балирана хартия.  Имаме сериозни успехи в това отношение, но все още сме много назад по този въпрос.

- Какви мерки предприема Община Пловдив за преминаване към модела „замърсителят плаща“, тоест такса да се начислява  срещу количеството отпадък, а не върху данъчната оценка на имота?  Законът предвижда тази промяна да влезе в сила от 1 януари 2025 г.

- Ние проведохме разговори с „Дойче телеком“ с една от техните фирми да започнем проверка и претегляне на  количествата отпадъци на различни места в Пловдив, за да сме наясно и да имаме статистика колко приблизително отпадък хвърля един човек в жилищни блокове с един или два входа. Това е изключително важно. Когато имаме точни данни от НСИ за преброяването на населението в Пловдив, ще съставим картина за количеството на отпадъците и разходите на всяко семейство. С въвеждането на новия модел  заплащането на таксите ще бъде значително по-голямо, отколкото е сега. Не искам да бъда носител на лоши вести, но гражданите трябва да се подготвят за значително увеличени такси и това няма да бъде само в Пловдив, но и в цялата страна, и в цяла Европа. Общата статистка на разходите и на заплащането от гражданите и фирмите е, че разходите за почистването надхвърлят сега многократно събраните приходи от такса смет.  

- Каква е прогнозата Ви за 2024 г.? План-сметката за чистота с разходите и приходите  трябва да се подготви в края на тази година, вече от новия кмет. Ще се  вдигне ли още отсега такса смет?

-  Такса смет ще се увеличи, веднъж ​- поне с 10-15%, през 2024 г., след това - от 1 януари 2025 г., по модела „замърсителят плаща“.

- Реално ли е Общината да е готова с новия модел за този срок? Или датата ще се отложи, както вече се е случвало неведнъж? 

- Според мен новата такса смет  може да се въведе до края на следващата година, защото моделът е заложен в европейските директиви не само как да се плаща, но и с оглед на капацитета на депата. Целта не е самоцелно събиране на повече приходи, а да се накарат гражданите предварително да сепарират отпадъка, полезната част да се преработва и само остатъчните малки количества да отиват в депата. Ще трябва да плащаме повече и да имаме по-отговорно отношение като граждани към чистотата на Пловдив. В основата на всичко, включително и на това как изглежда градът, стои културата на гражданите. Каквото и да направим, ако не се подобри културата ни, няма да има ефект. 

 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 4 оценки
5/5 от 4 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
31 коментара
крадем неуморно, другари

крадем неуморно, другари

23.10.2023 | 12:33

Всички крадци от предишните управления - в затвора! Разследване на всички общински проекти и сделки след 2012г. Закон за лустрацията! Всички бивши комунистически величия - вън от управлението на държавата и общините!

Отговори
17 0
Геро

Геро

22.10.2023 | 16:44

Некадърници, ламтящи за пари!

Отговори
19 0
а чии са заводът и сметището

а чии са заводът и сметището

20.10.2023 | 10:13

Комунистите Родината свободна ГРАБЯТ като своя майка родна комсомолците до тях вървят......

Отговори
16 2
Браво на Тимчев

Браво на Тимчев

18.10.2023 | 16:24

Начерта си работния план за следващите 4 години, а досега къде беше-печелеше обществени поръчки и нямаше време да свърши някаква работа/ама заплатата не пропусна да я вземеш/Стига с това предизборно *бля,бля*

Отговори
32 0
Спас Шуманов

Спас Шуманов

18.10.2023 | 13:42

Тая проскубана гарга скоро отива в пенсия......

Отговори
26 0
ДДРД

ДДРД

17.10.2023 | 09:42

Въпросът не е само за оросяване. Самосвалите и тежката техника и машини въобще не се мият от калта - излизат си камионите както са кални и прашни директно по улиците. Не слагат и покривалата върху каросериите. Отделно, че няколко човека от Столипиново с метли не могат да се справят с големите булеварди да ги чистят. На Запад са купили малки машини, като мотокарчета или електрокарчета, които засмукват боклука по тротоарите, докато ги кара човек. Нищо не се чисти, само се разхвърлят настрани боклуците и при силен вятър, както тези дни се вижда резултата. Целия град Пловдив е като едно голямо бунище - с прах, мръсотия и боклуци навсякъде. София далеч не е така вече от години. Пловдив изостава страшно много в това направление.

Отговори
32 0
Препоръка

Препоръка

16.10.2023 | 17:13

Анести, време ти е да си гледаш пенсията. Ако на твоята възраст трябваше да заработваш като простолюдието - щеше да бягаш като ожилен. Не си и специалист в тази област - маш. инж ? Има млади хора, които, бъди сигурен, ще се справят по-добре от теб! Всички от випуска в МЕИ, завършили през далечната 73 година вече сме отдавна пенсионери! Но ... пусто самолюбие - не те ли е срам, нямаш ли внуци да им се радваш - няма да живеем с орлите и костенурките. А и да ти кажа - костюм, че и вратовръзка отдавна ги зарязах - по леко е без тях. Но човек, който е специалист по всичко, щом партията го е сложила да захранва чекмеджета и шкафове, явно е на друго мнение. Та виж си "шефа" - Зико - не ти ли е неудобно да си солт@ш@к на толкова глупав и прост индивид?

Отговори
44 0
Гледна точка

Гледна точка

16.10.2023 | 15:10

Крайно време е такса смет да отчита реално изхвърляната смет от жилището. Апартамента ми не се ползва с години, но плащам таса смет? Това го няма никъде по света. И друго - тези контейнери за смет са като язва - лицето на блоковете. Навсякъде по белия свят тези контейнери са зад ограждения, тъй, че мръсотията да не се набива в очите!

Отговори
35 3
Петър Петров

Петър Петров

16.10.2023 | 10:48

Ако чистеха и миеха съм съгласен. А в действителност замитат боклука по ъглите и мокрят улиците. Няма една измита. За какво да плащаме по-висока такса?

Отговори
29 4
Н.К.

Н.К.

12.10.2023 | 21:10

Този бивш партиен секретар на пишещи машини ще дава акъл, цял живот работа не подхванал. До кога ще търпим такива. Хайде да изчистим Боклука.

Отговори
42 1

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?