Следвайте ни

Анести Тимчев: Клевета! Диана Таскова работи перфектно

viber icon

-Г-н Тимчев, в сигнал до премиера Бойко Борисов и Районна прокуратура Алекс Апостолова твърди, че с фиктивно назначение на Диана Таскова срещу заплата от 1776 лева се източва общинският бюджет, тъй като тя досега нищо не е свършила. С какво тя е ценна, за да получава възнаграждение, почти два пъти по-високо от средната работна заплата в Община Пловдив?

-Това е клевета, защото жалбата е написана от човек, който не знае истината, и обслужва някакви други интереси. Никой не е дошъл да види нейните отчети, които мога да представя на всеки гражданин, вместо да се вадят криминално. Според мен Алекс Апостолова не съществува, иначе щеше да си напише адреса и телефона.

Диана Таскова е завършила български език и история в ПУ „П. Хилендарски”, а след това и психология във Великотърновския университет. Има общо 23 г. стаж, от които шест години е била редови социален работник.

От 2000 до 2005 г. е работила в дирекция „Социално подпомагане” - Пловдив. В момента по проекта на МОН работи на втори трудов договор в ДГ „Бреза”, участва в редици други проекти и е член на Дружеството на психолозите в България. Вече не можем да намерим начинаещ психолог за по-малко от 1000 лева.

Минималната учителска заплата за старт в професията от 1 януари ще стане 1260 лв. При 23 г. стаж и ценен професионален опит колко да дадем на един специалист? Ако назначим човек на 700 или 1000 лева, е ясно какво ще е нивото.

-Защо Таскова е назначена на граждански договор, с който не се регламентира работното време? Нямате ли достатъчно психолози на щат?

-За 53 социални услуги, които са разкрити в общината, имаме 19 щатни психолози. От тях двама са без стаж, осем - със стаж до 2 години, четирима - до 5 години, и едва петима - над 5 г. Потребителите на социалните услуги имат специфични нужди от психологическа помощ.

Програмата, която състави Диана Таскова, визира една сериозна и дълбока политика за работа с психолозите като цяло.

За 53 социални услуги, които предлага общината, имаме едва 19 щатни психолози 

Ще посоча един пример. Като член на Съюза на психолозите Диана Таскова съгласно програмата си ще организира семинар - обучение на всички психолози как да работят в условията на COVID-19. Това е изключително важно. 

Освен това има услуги, в които нямат психолог - например в Центъра за възрастни хора с умствени проблеми „Св. Врач”, тъй като не са предвидени средства в бюджета на заведението. Ние трябва да имаме оперативен психолог и възможност да ангажираме психолози от другите социални услуги, като преди това да ги подготвим за това. Диана Таскова може да прави това.

 

-С какво реално се занимава г-жа Таскова?

-Към първоначалния граждански договор направихме  приложение с 13 точки, с което допълнително я натоварва със задължения - координация за развитие на дейностите в домове за стари хора, постоянни консултации, организиране на консултативни материали в помощ на социалните работници, съставяне на правилник за дейността на Независим експертен психологически съвет, работа с неправителствените организации и т.н.  

Ние не омаловажаваме работата на оперативните психолози, но само с тях не можем да свършим целия този обем от специфични и важни дейности. Трябва ни човек - активен и с модерно мислене, с който да въведем по-добро обслужване на потребителите на услугите и който да организира работата, да отговаря за образованието, обучението и практиките на психолозите. Има и още една важна дейност.

Всички социални услуги, възложени с договор на други организации, сред които например са Център за обществена подкрепа - „Столипиново” и „Деметра”, всеки месец правят отчети. Всеки един е от по 20-30 страници.

Те минават през зам.-кмета и отиват в дирекция „Социални дейности”. Тези отчети трябва да бъдат анализирани от професионалист, за да определи позицията на заместник-кмета и на Общината какво трябва да бъде допълнително променено в работата.

В тези анализи има конкретни предложения - например откриват се разминавания  в отчетния период, отчетът  не е достатъчно подробен, а на места е неясен, осъществени са супервизии, без да са цитирани дати, което може да хване само перфектен човек.

Сигналът е анонимен, "авторката" Алекс Апостолова не е посочила телефон за връзка или електронна поща 

-Диана Таскова отговаря ли на тези условия?

-Перфектна е.

Ще помага в създаването на Консултативен съвет по социална политика. Чрез него топ професионалисти на България ще консултират кмета и зам.-кмета по  важните социални теми, а вчера възложих подготовката на правилника за работа на този съвет. Целта е да излезем от обикновеното администриране на услугите.

Гражданите имат нужда от огромна помощ и тя може да бъде гарантирана от специалисти, които знаят. Ние трябва да сменим подхода към социалните услуги - всяка къща се ремонтира на 10 години.

 

Анести Тимчев е роден на 26.07.1950 г., инженер по професия. Бил е управител на Европейски логистичен център за строителни системи и технологии. Член на Съвета на президентите на UFEMAT /Европейска асоциация на производителите и търговците със строителни материали/ - Брюксел. Идва на работа в Община Пловдив в началото на 2020 г. от частния бизнес.    

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (18)

Diana Taskova

Diana Taskova

20.08.2020 | 21:23

https://www.facebook.com/profile.php?id=1293723082

Отговори
0 0
....

....

20.08.2020 | 22:20

Тази страница не е налична.

Отговори
2 0
Урод

Урод

21.08.2020 | 14:07

Налична е.... има доста уродливи снимки!

Отговори
0 0
Еййй

Еййй

20.08.2020 | 15:47

Много пари вземат тези психолози и едва ли има полза от тях особено.по домовете с болни с де мен жив и де.

Отговори
5 0
Хаджи Енчо

Хаджи Енчо

20.08.2020 | 12:39

Не е редовен един граждански договор, по който се плаща месечна заплата. Гражданският договор по закон е за свършване на определена работа и на края за изплаща договорен хонорар. Агенцията по труда, която иначе е много активна да тормози дребните бизнеси, да не се услушва, а да провери случая.

Отговори
10 0
Искате ли?

Искате ли?

20.08.2020 | 10:41

Искате ли ви да ви кажа за колко лева работи една медицинска сестра с висше образование, в инфекциозна клиника, примерно? По цял ден сред кръв, урина и екскременти. Искате ли, МУТРИ проклети?

Отговори
14 0
Ковидчо:

Ковидчо:

20.08.2020 | 11:41

Няма смисъл, ще те изкарат я руско, я на Божков мекере - просто капацитетът им толкова!

Отговори
8 0
медицинска сестра

медицинска сестра

20.08.2020 | 15:16

медицинска сестра с висше образование???

Отговори
2 4
ЗАПОЗНАТ

ЗАПОЗНАТ

20.08.2020 | 08:40

АХАААА, ЗНАЧИ ПСИХОЛОГ НА ПО-МАЛКО ОТ 1000 ЛВ НЕ МОЖЕ, А ИНЖЕНЕРИ - МОЖЕ. Я ВИЖ ТИИИИИИ

Отговори
17 0
партията така ли ще остане

партията така ли ще остане

20.08.2020 | 08:29

Защо този стар комунист е зам.кмет в Общината? Коакви заслуги има за "демократичното" развитие на града? Преди години, когато Партията го беше назначила за директор на "Балкан хляб", той тръбеше по медиите, че е потомствен хлебар. След като съсипаха и унищожиха предприятието се е преквалифицирал на потомствен "управленец".

Отговори
19 1
Ковидчо:

Ковидчо:

20.08.2020 | 11:44

Ако това ще внесе някакво успокоение в душата ти - от висшата държавна до най-мижавата регионална управа всички са такива! Няма НИТО ЕДИН, който да не е обременен по тази линия!

Отговори
9 0
червените маймуни от бекапе и греб са в стихията си, ще доопоскат квот

червените маймуни от бекапе и греб са в стихията си, ще доопоскат квот

21.08.2020 | 13:25

да лапа дебели пачки от балъците- данъкоплатци,,,как защо

Отговори
1 0
Пловдивчанин

Пловдивчанин

20.08.2020 | 07:52

Тимчев е висока топка за вас помиярите. Прочете първо анализа за работата му/ако може да го разберете, разбира се/и тогава го критикувайте.. Давай Анести, само така

Отговори
7 21
С 200 км в час...ги оправих...европейците

С 200 км в час...ги оправих...европейците

20.08.2020 | 08:13

"Помияри"...? Какъв изискан език, каква култура на общуване, какво европейско възпитание... Напълно в стила на Баш Сикаджийския Патрон.

Отговори
10 4
евем червени еуглени и ги сайдисваме

евем червени еуглени и ги сайдисваме

21.08.2020 | 13:26

езика ти е станал кат шпатола, лижеш яко сладоледа и се кефиш...все подобни минетчии сте от кликата

Отговори
0 0
Знаещ

Знаещ

20.08.2020 | 07:26

Както скриха биографията на Банкянския,така крияят биографията и на този помияр.Защо не пишите,че е бил комсомолски секретар,а след това е работил в ОК на ДКМС и РК на БКП.

Отговори
16 2
Досетлив

Досетлив

20.08.2020 | 07:34

Не го пишат, щото ще лъсне всеизвестната истина, че ГЕРП е Б-отбора на Партията - Майка - престъпната БКП! А това е най-голямата "тайна" на фалшивия ни ПСЕВДОпреход!

Отговори
13 5
Ковидчо:

Ковидчо:

20.08.2020 | 11:47

Нали знаеш какво налазване от троловете им те чака?

Отговори
4 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?