Андрей Райчев: Борисов е готов да слезе, но не иска да го свалят

В момента виждаме паритет - митингът не расте, но не се спихва, правителството се клати, но не пада. 

Дори да стане първа политическа сила, БСП има проблем със съюзника - с кой би могла да управлява

След днешните протести ще има постоянен граждански натиск върху управляващите, които и да са те.

Пред президента има вариант за демонстративна оставка при съвсем непоносимо безобразие в държавата

- Ще подействат ли оздравително днешните протести на обществото и политиката ни?

- Протестите ще доведат до много важен резултат ​- следващите политици ще знаят, че не може така. Ще ни се с вълшебна пръчка да се решат проблемите в страната ​- няма да стане. Но така вече няма да може да се управлява. Ще стават все по-малко възможни всички тия кражби, уредени конкурси, всички негативи, представени  в лозунгите на протестърите. Ще има граждански натиск върху управляващите, които и да са те. И само това да свърши протестът - никак не е малко.

 

- Доколко е реален триумфът на Корнелия Нинова на преките избори за лидер на БСП? Консолидира ли се левицата? 

- Победата на Корнелия Нинова е значителна, сериозна и съвсем реална -няма никакво съмнение в това. Левицата донякъде показа някаква степен на консолидация, въпреки че проблемите, които Николай Добрев поставяше, остават. Това са проблеми на вътрешното обединение на партията, която не успява да интегрира привържениците си.  Остават и проблемите на обединението на левицата като цяло - АБВ, „Движение 21”  на Таня Дончева, Мая Манолова и така нататък. В това отношение БСП не е напреднала с нито една крачка. Сериозен е и проблемът със съюзника - с кой би могла да управлява. Досега БСП имаше поведение на партия, която е уникална, някак си сама искаше властта, което е нереалистично.

Така че и трите големи проблема остават. Със сигурност обаче Нинова постига нещо, което е важно и ще има големи последици - смяна на поколенията в партията. Главният резултат от тази нейна победа ще бъде, че в партията хората от моята възраст и нагоре ще загубят значение.  

- Възможно ли е на следващи избори БСП да е първа политическа сила?

- Зависим до голяма степен от това как ще се представят другите партии.

Не мисля, че е възможен някакъв висок сензационен резултат на БСП

Разбира се, ако всички загубят или се изравнят, възможно е и нещо подобно, но е малко вероятно и във всеки случай няма да е достатъчно, за да управлява БСП сама. Това е 100 процента сигурно.

- Доколко ГЕРБ ще ерозира до едни следващи избори, когато и да са те?

- Донякъде ще ерозира. Докъде - е магически въпрос. Но дали ГЕРБ ще запази първа позиция, или ще отстъпи, не е толкова важно. Съществено е, че няма да може да управлява самостоятелно.

- Има ли премиерът Бойко Борисов полезен ход?

- В някакъв смисъл има, но той не иска да го направи. Борисов прекалено много се е вгледал в това да не предаде властта на президента Радев. А като цяло митингът печели, а премиерът губи  във всички случаи,  тъй като рано или късно се стига до избори.

Т.е. колкото по-рано Борисов слезе, толкова по-добре за него. Той иска да слезе, но не иска да го свалят, това е тънката разлика. По тая причина е принуден да стои до момента, в който някак си може да каже: „Аз правя избори!”, а не „Те ме накараха!”.

Борисов се грижи за твърдия електорат на ГЕРБ

Какво ще си кажат герберите, ако той слезе сега? Ще си кажат: Слабушко! Това ще е реакцията ​- че Борисов е слабак. А като си слаб в политиката, нали знаете какво те правят - само те бият.

Така че по-скоро Борисов иска да слезе, но не може.

- Докога ще продължат протестите?

- Според мен ще продължат до края - до края на мандата ще имаме протести или до момента, до който правителството има сили  да издържи. Образувал се е някакъв особен баланс на силите и често казано, не виждам как едните ще надделеят. На тоя етап, разбира се. В момента виждаме паритет -митингът не расте, но не се спихва, правителството се клати, но не пада. Това е.

Но хората на улицата се борят с всички сили. Не знам как издържат, но издържат. Борят се със зъби и нокти. Какво лошо правят?

- Вариантът предсрочни избори изглежда ли по-малко вероятен в средата на септември?

Първата „спирка”, където Борисов може да слезе, е в началото на ноември,

когато вариантът за съставяне на нова конституция и свикване на Велико народно събрание трябва да бъде гласуван в парламента. Ако БСП си спази думата и гласува против, Борисов може да каже: имах идея, не стана, слизам!

Това някак си ще прилича повече на слизане, отколкото на падане. Но дори да стане така, това означава в средата на ноември да тръгнат да съставят правителство. Докато минат първа, втора, трета рулетка за съставяне на кабинет, отиде януари и се доближаваме до редовните избори. Да не говорим, че ГЕРБ могат да определят някакъв премиер и един вид да направят свое служебно правителство.

Но това не звучи добре. Ако Борисов докара до средата на ноември, какъв е смисълът да слиза!? В тоя смисъл ми се струва, че така ще си остане - до редовните избори. Поне на тоя етап, ако не настъпи ново обстоятелство.

Но може да станат нови скандали - в България често стават скандали, дотук средно по един на месец за последните 4 години. Така че може да стане още някой скандал, който да бутне работата в едната или в другата посока.

- Печели ли президентът от тази динамична ситуация? Втори мандат ли е целта му?

- Не, не.

Президентът истински си връща за нанесената обида,

така да се каже - сега ще ти покажа какво е да ме правиш на идиот! Не забравяйте, че въоръжени хора влязоха в офиси на служители на главнокомандващия. Това наистина никъде го няма!  Това беше истински скандал, но и истински лошо за България. Не може така да се прави - да се ползват частни армии. Ако има частни армии, направо да започваме гражданска война!

Това беше отвратителна работа и преля чашата. И президентът каза: като искате да се бием, да се бием! И впрочем дотук г-н Радев се държи по-добре, защото рейтингът му е два пъти по-висок.

Не мисля, че г-н Радев в момента гледа перспективата втори мандат. Да не говорим, че има вариант демонстративна оставка - при съвсем непоносимо безобразие.  Но поведението му казва: няма смисъл да подавам оставка, просто ви показвам, че това място за мен не е нещо на всяка цена. Президентът има много висок авторитет. А и вицепрезидентът Йотова е лоялен и силен играч.  Така че те имат и такъв вариант.

- Кой е с по-големи шансове в сблъсъка между двамата генерали - премиер и президент?

- Точно така, имаме две воли, изправени една срещу друга. На този етап резултатът е реми.

- Очаквате ли ескалация през горещата есен и зима, които ни предстоят?

- Ще зависи от икономическата ситуация.  Изглежда, че

управляващите имат достатъчно пари да запушват дупки,

да премостват проблеми. В тоя смисъл не ни чака някаква особена ситуация.

- Всички се боят от твърде фрагментиран следващ парламент. Това толкова лош сценарий ли е?

- Главната задача на един парламент е да състави правителство, както знаем. Ако му е трудно или не успее, това е дестабилизация. Чувал съм го много пъти:  ​много страшно, няма да стане! И никога не става страшно, винаги се формира някакъв кабинет. Че няма да бъде идеално правителство - сигурно няма да бъде. Трудно е да се каже отсега.

- Как ще се отразят на ситуацията у нас негативните публикации в западната преса за България, критики в Европарламента за управляващите?

- Ще се отразят на България, за съжаление. Това е лошо. Другото много лошо и против държавата, което направихме, е това, че започнахме да пишем доноси в чужбина: ​вижте колко е лоша България!  И третото много лошо е, че е възможно премиерът на тая страна да бъде подслушван, сниман, като снимките са публикувани, без последици. Това са все неща, които развалят държавата, всички ги критикуваме.       

С риск да прозвуча като глас в пустиня, смятам, че министър-председателят не може да бъде подслушван и сниман без негово знание - ако това става, не можем да говорим, че имаме държава. Егати службите, които допускат това да става! И егати службите, които допускат въоръжени лица да влизат при един главнокомандващ! И

егати държавата, в която, който е в опозиция, ходи и доносничи в Европа!

И трите факта са много лош атестат.  Всички участват в това и всички участници развалят държавата - това се случва в момента. Единствените, които не развалят държавата, са част от хората на митинга - тези, които са отишли да протестират, а не да провокират и да предизвикват леене на кръв. Защото има и такива на улицата, естествено. 

 

Андрей  Райчев е завършил  философия и социология в Софийския университет.  Известен с цветистия си език. Един от собствениците на „Галъп интернешънъл - България“. Бил е издател на в. „Сега“, сп. „Жената днес" и други издания. Автор на „Привилегировани гледни точки“. През 2008 г. в съавторство с Кънчо Стойчев издава книгата „Какво се случи“, в която интерпретира т.нар. „български преход“ и обявява неговия край. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
9 коментара
О ле ле...

О ле ле...

16.09.2020 | 14:32

Ееее сега цяло село се е.. Бе пена К. УР... Вата?!? Ние го попиляхме той вече е никой, бил готов ма не да го свскяъ а да си идел... Ами да си върви че йсктп сме поели с шутове ще го изпратим.... Стига с тия глупави ваши съждения.... Да си събира дисагите и друм... Кво се е запристисквал и вие му поддадаквате... Тоя умрял мисир... Да си бега...

Отговори
3 5
Тошко

Тошко

16.09.2020 | 15:40

Долу бездарника РАДЕВ, хвърлил България в братоубийствена война!

Отговори
4 6
Бтв

Бтв

16.09.2020 | 10:19

Ние сме повече анадолкси съюз, от колкото европейски. Нищо не пишат по този въпрос.

Отговори
4 6
z z z

z z z

16.09.2020 | 11:22

Точно това представлява т.н. Европейски съюз.

Отговори
3 5
Ще му помогнем щом

Ще му помогнем щом

16.09.2020 | 10:03

не знае как да слезе. По време на Френската революция и Луи 16 не е знаел как да слезе, ама така му помогнали, че накрая отишъл на ешафода, та тукашната мутра ли...

Отговори
11 9
HSBC

HSBC

16.09.2020 | 08:50

Мутрата Борисов я чака олово.

Отговори
11 10
Само питам

Само питам

16.09.2020 | 07:39

Защо давате трибуна на този червен плазмодий? Прогнозите винаги са му грешни и са чиста проба пропаганда. Да си стопанисва голф игрището и да не облъчва общественото мнение.

Отговори
13 9
Щон

Щон

16.09.2020 | 09:25

Свикнахте да ви лъжат, не всеки може. Когато падне Герб, ще видите реалната картинка.

Отговори
11 7
Цветанка Ризова

Цветанка Ризова

16.09.2020 | 07:16

Не му е лесно на колегата, кривогледство получи да се чуди на кого да угоди. Всички кривогледства на журналисти и социолози би трябвало да се водят като трудова злополука.

Отговори
10 4

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?