71

Анализаторът Тихомир Безлов: Вкарването на Брендо в политическа схема е спекулация

Много е вероятно Брендо да се е предал, за да намери решение за присъдите си в Италия и Румъния

Да изчезнеш в някое българско село, е по-сигурно, отколкото да влезеш в затвора

Брендо е единственият българин на толкова високо ниво в международния наркотрафик

 

 

 

- Г-н Безлов, защо така изненадващо издирваният от години Евелин Банев - Брендо доброволно влезе в затвора? 

- Нямам хипотеза. Можем да спекулираме, че е свързано с политическата ситуация, но не мисля, че има нещо рационално в търсенето на подобна връзка.

Предаването на Брендо  е по-скоро усилие, насочено към съдебната система. Не мисля, че има видима връзка с политиката. Може в затвора той да напише втора книга и там да ни разкаже истината.               

 - Безпочвено ли е търсенето на връзка с изразеното съжаление  на Бойко Борисов, че Алексей Петров вече го няма и няма кой да помогне за формирането на нова сглобка и кабинет? 

- Не, не мисля. Алексей Петров го имаше през 2022 г., но тогава не възникна правителство. Търсенето на връзка на случая "Брендо" с политиката е доста насилено действие. 

Знаем, че Банев е много предпазлив човек, а вероятно с възрастта е станал още по-внимателен.

Но със сигурност предаването на Брендо засенчи политическата тема. В маса медии, включително телевизиите, праймтаймът бе превзет от дискусиите защо Брендо се върна точно сега. Темата е по-интересна и привлича повече аудитория, повече кликове, отколкото политическият вакуум. 

- Какви сметки все пак може да са подтикнали Брендо към решението да се предаде доброволно?  

- Има някаква логика в това, че той търси решение за другите си две присъди - тези в Италия и в Румъния, желаейки да ги обедини. Предвид факта, че неговият адвокат е подал четири молби към съда, който обаче няма как да гледа подобно дело в отсъствието на Брендо, е възможно да предположим, че се е предал с идеята, че решението тук ще бъде по-благоприятно. В Италия той би трябвало да изтърпява присъда от 20 години, а в Румъния трябва да лежи 10 и половина. Вместо това избира да изтърпи присъдата си тук. Имаше оценки, че у нас би трябвало италианската присъда да се приравни спрямо българските закони, които предвиждат 15 години за това деяние. Но това са дискусии сред юристите, тъй като  рамката е много широка, а няма практика и достатъчно устойчива схема на решение у нас.

Сега всичко зависи от това колко е склонен съдът да рискува. Преди време определени съдебни състави са го правили - Апелативният съд го оправдава. Сега обаче времената са различни, много хора ще гледат внимателно какво ще решат родните магистрати. А вече има и италианска присъда. Когато Брендо е оправдан през 2014 г. в България, присъдата му в Италия още не е произнесена. Там върховният съд връща решението на апелативен съд, защото се твърди, че няма доказателства за вината на Банев. Вторият апелативен съд добавя нови факти по делото, отново потвърждава решението и го връща на италианския Върховен касационен съд, който приема тази присъда през 2017 г. Така че сега вече Банев има присъда и в Италия, и в Румъния от 2016 г., затова решението на българския съд ще се гледа много внимателно и отвън. 

- Да не би Брендо просто да иска да си спаси живота заради провалени сделки с пратки кокаин, които бяха заловени?  По-сигурно място ли е затворът? 

- Има и такава хипотеза. Но не виждам защо си мислят, че затворът е по-сигурен, отколкото Банев да изчезне в някое българско село. Но прави впечатление, че хора, които следят темата, твърдят, че има такива сигнали и може би такова е решението. Но ако се погледне колко отдавна - от 2022 г.,  неговите адвокати се опитват да получат решение от съда, е възможно още оттогава Брендо да мисли за подобно легално излизане от ситуацията. 

- МВР се видя в чудо как Брендо е влязъл в България. Откога той би могъл да пребивава у нас?

- Най-рано от момента, в който го пускат от Украйна. Там го задържаха през септември 2021 г.  Украинският съд го е пуснал под домашен арест може би през ноември-декември същата година. 

На основание, че е приел украинско гражданство, е отказана екстрадицията му  в България, както и в Италия и в Румъния. Но след това украинското гражданство му е било отнето. 

- Изключено ли е идването на Брендо да е свързано с инцидента с мистериозния двумоторен самолет Beechcraft, прелетял ниско над въздушното пространство на Унгария, Румъния, Сърбия, преди да бъде открит изоставен между Търговище и Шумен през юни 2022 г.? 

- Да, експерти допускат и подобна възможност. Но ми се струва, че такъв вариант е много рисков за Брендо, защото, да прелетиш с малък самолет от Украйна през половин Европа, крие сериозни опасности - могат да те свалят например. По-скоро, предвид значително по-ниския риск от влизането с фалшиви документи например, е по-вероятно Брендо да е избрал подобен по-сигурен и лесен вариант.  

Но като имате известна фигура, която мълчи, се появяват спекулации. Същото беше с Алексей Петров, с Васил Божков. 

- Колко рисков играч е Брендо?

- Няма как да не е рисков, щом се е хванал с кокаин за милиарди долари. А това, че е параноичен, че се пази, е част от нормалното поведение на организатор в кокаиновите мрежи като него.  

- Какво ще се случи с кокаиновата империя, която Банев е създал? 

- О, това е метафора, а и името на операцията беше "Кокаинови крале". 2003-2004 г. са първите разследвания, на няколко пъти се провалят операциите -  през 2005 г., 2007-а, 2008-а. Последната е от 2012 г., когато Брендо е задържан.

От тогава до сега нещата се развиха много - навремето испанските пристанища бяха номер 1 за внос на кокаин. Имаше български яхти, задържани за трафик, а вече няма такива случаи от години. Количеството кокаин, пренасяно към Европа, е огромно - за 2023 г. са заловени 350 метрични тона, при положение че целият кокаинов пазар на ЕС е нещо от типа 120-140 метрични тона, т.е. кокаиновите картели от Латинска Америка и Мексико си позволяват да губят 3 и повече килограма кокаин на един преминал.

Вече има други организации в най-големите западноевропейски пристанища. В Амстердам и Ротердам  се смята, че са входните точки - там са най-големите заловени количества. В Хамбург също има големи хванати пратки, т.е. е много широка мрежата и различни криминални групи участват. Специално за Ротердам са марокански банди. Испания продължава да има важна роля. Има кокаинови преминавания в Гърция, в Турция. Ние дори имаме някакви канали. 

- Къде стоим ние в цялата тази огромна световна наркомрежа? 

- Много в периферията. Първо, много малък консуматор сме и по тая причина нямаме такива големи мрежи за продажби на дребно. Встрани сме от големите атлантически пристанища, а претоварванията стават основно в Атлантическия океан, главно около Африка, край Латинска Америка. 

Български участия, за които има данни, са в логистиката - транспортни фирми, шофьори на камиони, които са втори-трети в звената след пристанището в Ротердам например. Но това са малки дялове, може да се сравним с участието ни в хероиновите канали, където най-горе са турски семейства, албанци. Ние сме по-надолу. 

- Кой ще наследи Брендо? Последният ли е той от големите ни ъндърграунд играчи? 

- За Европа Брендо е бил нещо като оперативен мениджър за канала Латинска Америка-Испания-Италия. Навремето е бил от първите играчи в бранша в Европа. Може е бил единственият българин на такова ниво. Но явно има и други нашенски участници. Това показва и залавянето от французите на тон и нещо кокаин на рали "Дакар" през 2013 г. Оказа се обаче, че случаят  няма нищо общо с Брендо, а източник от Варна е дал информация за пратката. Има организация на гълтачи, които са залавяни периодично в Западна Европа. 

Може би Брендо има някакви наследници, които участват в европейския пазар - той е голям и криминални фигури се изкушават да влязат на него, защото се правят големи пари. За момента този пазар за Европа расте, а България е част от тези криминални мрежи. Но не е както някога - докато бяхме много бедни, имаше по-масово участие в разни криминални организации. Сега обикновените хора предпочитат да не рискуват. 


Тихомир Безлов е главен експерт в програма "Сигурност“ на Центъра за изследване на демокрацията. Магистър по философия и немска филология от Софийския университет. Работи по въпросите на престъпността в България. Като политически анализатор през последните 10 години той е част от екипи, осигуряващи подробен и регулярен анализ на риска. Лектор в Софийския университет по магистърска програма „Глобализация”, както и гостуващ лектор в Академията на МВР и Дипломатическия институт към МВнР.

Оцени новината

Оцени новината
4.3/5 от 7 оценки
4.3/5 от 7 оценки

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?