2374

Александра Корчева, депутат от ПП: Увеличението на пенсиите ще изпревари инфлацията

Кирил Петков и Асен Василев ми преподаваха в рамките на харвардските курсове

Предвиждаме помощ от 50 лева за децата под 18 години, но още уточняваме критериите

Към момента от Украйна у нас са влезли над 255 000 души, а 103 682 са потърсили временна закрила

- Г-жо Корчева, да започнем с безспорно тежката икономическа ситуация, в която се намира България, а и голяма част от света. Как ще се помогне на хората да преодолеят шока от високата инфлация?  

- От страна на изпълнителната власт се готви голям пакет от мерки срещу инфлацията. На първо място е освобождаване от акциз на електрическа енергия и газа. Намаляване на ДДС на 9 процента при доставките на природен газ и компенсация за крайните потребители. Обсъждат се мерки за отстъпки при зареждане на горива за физическите лица, което вече стана известно. Специално в социалната сфера се предвижда сериозно увеличение на пенсиите, изпреварващо инфлацията. Също така това увеличение ще цели намаляване на разликите между стари и нови пенсии, което е едно сериозно предизвикателство. Другата социална мярка по отношение на семействата е предоставяне на 50 лева на дете под 18 години.

- Предполагам, 50 лева за дете в социално слаби семейства под определен праг на доходи? И за какъв срок ще действа мярката?

- Да, по 50 лева на всяко дете, но за критериите ще има допълнителна информация. В момента се правят изчисления от експертите в изпълнителната власт, за да се види, от една страна, колко пари може да бъдат отделени от бюджета, а от друга - каква ефективност ще имат мерките. Скоро ще бъде публикувана цялата информация. Засега беше посочено ясно, че пакетът ще е на стойност от около 1,5 милиарда лева. Обсъжда се периодът да бъде до края на годината. Но нека видим финалните решения, защото не са прости изчисленията, а парите трябва да бъдат разпределени по най-ефективния начин. Вярвам, българските граждани ще го оценят. Предприемането на мерки за борба с нарастващите цени - това в момента е един от приоритетите на правителството.

- Относно пенсиите министър Гьоков заговори за две увеличения, като юлското ще е с 10 процента, а идеята е да останат и добавки от 60 лева, но вече ще са инфлационни, а не ковид? Реално ли е?

- Отново въпрос на координация между министерствата. Има работни групи, разработват различните варианти. Нека изчакаме данните от изпълнителната власт, там са експертите. Тогава мога и аз да коментирам кое е реалистично.

- Дали всичките тези мерки ще успеят да компенсират поне инфлацията в т.нар.  малка потребителска кошница?

- Идеята е мерките да подпомогнат хората така, че негативните ефекти от инфлацията да бъдат преодолени или по-малко осезаеми. Дори да изпреварят инфлацията, що се отнася до особено по отношение на пенсиите.

- Интересно ми е, какви са най-честите проблеми, които ви споделят хората, когато ви срещат на улицата?

- Като член на социалната комисия имам доста активни срещи с различни хора и институции. Много са проблемите. Хубаво е да се спомене, че пенсионерите добре разбират усилията на правителството и ги оценяват. Аз лично получавам положителна обратна връзка и разбиране от страна на гражданите и организациите. Въобще, страхотно съм впечатлена от разговорите с пенсионерите. Проблеми, уви, винаги ще има, но с координация, с желание и време - нещата ще се случат. Трябва да ги наредим по приоритет и да се заредим с търпение за дълга работа. Често се сблъскваме с мнение в обществото - „нищо не става“. Всъщност, много неща се случват в държавата. Беше оказана невероятна помощ по отношение на енергийния сектор - над 4 милиарда лева. Увеличиха се значително парите за хора с увреждания с приемането на бюджета. Проведе се актуализация на пенсиите. Бързо успяваме да регулираме различните кризи, макар, за съжаление, някои от тях са безпрецедентни в новата история. Но правителството се справя.

- Справя ли се България с наистина невиждания бежански натиск заради войната в Украйна? Всеки ден чета в мрежата разтърсващи истории на майки с деца, които пристигат без пари, нямат храна, подслон, малките са жестоко травмирани?  

- Проблемът е многопластов, а наистина с такава криза не сме се сблъсквали. За три години бежанска вълна от Близкия изток имахме около 25 000 мигранти, цитирам по памет. Към момента от Украйна са влезли над 255 000 души, а 103 682 са потърсили временна закрила. За нашите стандарти това е сериозна, огромна вълна! Имам и лични наблюдения - много бързо успяхме да се организираме, при условие че заварихме една неефективна система. В момента държавата управлява бежанския поток успешно. Твърдя, че се справяме.

- Млад човек сте, не сте ли мислили за емиграция като хиляди други ваши връстници?

- Всеки е бил на този кръстопът. Моят живот се стече така, че останах в България и не съжалявам за избора си. 

- 31 май наближава. Какво става с десетките хиляди украинци, които трябва да освободят хотелите по Черно море заради туристическия сезон?

- Екипите работят наистина денонощно за намирането на най-добрите решения и продължаването на тези мерки. Очаквам всичко да бъде обявено скоро в следващите дни.

- Европа ни разреши да харчим за целта парите, останали от неусвоените програми - около 100 милиона евро. Но доколкото разбирам, чисто технически трябват 3 месеца, за да се усвоят тези прословути 40 лева за бежанец, които, незнайно за мен защо, са трън в очите на куп наши сънародници?

- Разбирам притеснението на някои хора за въпросните 40 лева. В крайна сметка, Европа ни помага за тях, не е някаква приумица. Трябва ясно да се подчертае, че тези пари не се вземат от българския гражданин. Имам и лична позиция, тъй като съм пряко ангажирана с темата, но ще я запазя за себе си. Важното е, че видях едно спокойствие от страна на самите украинци, на българите, които им оказват помощ. Когато се разхождаш, ти наистина виждаш майки с деца и по-рядко пенсионери. Говоря за хората, които са потърсили закрила. Наясно съм, че има и други групи украинци, но те притежават жилища или работят в България преди старта на войната. Поне аз виждам при обиколките си много голяма съпричастност у българите. Посрещат бежанците с отворени обятия. Така трябва и да бъде. Сигурно има и недоволни, с предразсъдъци към бежанците. Тяхно право е! Но ние сме длъжни да помогнем на тези над 103 000 украинци, които и към момента имат абсолютно несигурно бъдеще.

- Член сте и на Комисията по външна политика. Адекватна ли е позицията на България по отношение на войната в Украйна?

- Да, приехме декларация в Народното събрание още в самото начало на конфликта. Ние сме последователни. Оръжията за Украйна обаче се оказаха разделителна линия.

- Според едни сме твърде колебливи в помощта, други пък не искат „и един патрон“ на фронта?

- България взе решение по отношение на военнотехническата помощ в отговор на нуждите, които бяха заявени от украинска страна. Тоест, отново сме последователни.

- Ние с Полша станахме пионерите в Европа относно спирането на доставките от руски газ. Там също обществото се раздели - „за“ и „против“ условията на „Газпром“ за плащане с рубли?

- Вярвам, че при така създалата се ситуация българското правителство предприе много бързи и рационални мерки. Нека припомним, че в крайна сметка прекратяването на договора стана едностранно и не от наша страна. Правителството имаше предварителни сценарии. Тази далновидност позволи бърза реакция.

- Последен въпрос - как едно младо момиче като вас се озова в парламента, внасяйки безспорна свежест с дънки и кецове?

- Образованието ми е в сферата на политическите науки - завършила съм Международни отношения. Приключвам докторантура по икономика, в общи линии - от академична страна винаги съм била „на ти“ с политическия процес. Но не съм намирала себе си в нито една формация. „Продължаваме промяната“ е наистина отборът, който иска да помогне на България. Да я направи мястото, с което всички се гордеем, в което сме щастливи да живеем. Кирил Петков и Асен Василев ми преподаваха в рамките на харвардските курсове. Последните са от добрите примери, че ако човек има желание, може да направи нещо с много висока добавена стойност в България.

 

  Александра Корчева е депутат от „Продължаваме промяната“, член на Комисията по труда, социалната и демографска политика, както и на Комисията по външна политика. Родена е в София, завършва езикова гимназия, а после Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и УНСС, специалност „Международни отношения".

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
10 коментара
007

007

17.05.2022 | 23:00

Страхотна ма'цка , сладко пу'тенце , че и умна .....

Отговори
1 0
Гост

Гост

17.05.2022 | 13:32

Средно на калпак, може би. Само че, ще стане същото, както при вица за свинското със зеле: за някои свинското, за други зелето.

Отговори
0 0
Иво

Иво

16.05.2022 | 20:58

Дъртаняните фенове на Боко тиквата как се надъхват в коментарите. Супата знаете ли как се духа, дърти комуняги?!?

Отговори
1 5
Дискриминация е също ...

Дискриминация е също ...

16.05.2022 | 13:54

Увеличение само на минималните пенсии и приравняване на всички останали към тях. Каква наглост още не могат да изравнят доходите на пенсионерите с доходите от миналата 2021-ва година. Наглост и дискриминация. Къде е справедливостта?

Отговори
9 0
Прав си щом има условия и ограничения значи има дискриминация

Прав си щом има условия и ограничения значи има дискриминация

16.05.2022 | 13:44

Щом изключват част от пенсионерите пенсиониране за осигурителен стаж и възраст от системата за увеличение и преизчисление на пенсиите това е дискриминация. С дискриминация ли ще продължавате промяната господа управляващи.

Отговори
4 0
Курчива тези ги разправяй на баба си от Бусманци

Курчива тези ги разправяй на баба си от Бусманци

16.05.2022 | 13:30

Схемата в пенсионната система е ясна без справедливост и дискриминация. Отново ограничения и изключване над 1 милион пенсионери да им бъде увеличена пенсията. Показва го статистиката от месец януари тази година. С лека ръка зачертавате всички пенсионери положили Труд първа и втора категория. Мръсници. Безсрамно лъжете. Стига с вашите курвенски номера!

Отговори
7 0
Сем

Сем

16.05.2022 | 13:30

Мъри,прав си да зададеш този въпрос.Защото всички виждаме-увеличават пенсии,но едновременно с това моментално се вдига всичко.А това е на гърба на тези които не получават още.

Отговори
9 0
Питане

Питане

16.05.2022 | 12:10

Фамилията и с О ли е или с У?

Отговори
4 1
Богдан Попов

Богдан Попов

16.05.2022 | 11:48

Знае си урока това момиче което извьрта истината като нейните учители Тьпото Кире и Кокорчо.

Отговори
10 1
Мъри

Мъри

16.05.2022 | 11:32

А тези, който не взимат пенсии? Какво се случва с хоарата, който искарват парите за пенсии? Силно се надявам тези да ги няма до септември, защото ще ни закопаят още по надълбоко!!!

Отговори
11 2

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?