Следвайте ни

Александър Държиков: Искам работещ и отворен за гражданите Общински съвет

viber icon

Г-н Държиков, в града има мнение, че Общинският съвет особено в последните два мандата е гласувал по командата на кмета.  Нещо като кукла на конци. Така ли е и лично вие дали сте склонен на компромиси?

Не правя компромиси с принципите си в работата и в живота. Общинският съвет ще бъде мястото, където ще се дебатира по важните за Пловдив неща. 

Как си представяте работата в новия градски парламент като негов председател?

На тържествената сесия вече го казах - винаги съм се ръководел от принципите си да бъда открит, отговорен в работата, прям и честен спрямо хората, диалогичен и да не злоупотребявам с гласуваното доверие. Няма да наруша принципите си и като председател на Общинския съвет. Искам в Пловдив да има ефективно работещ, отговорен, авторитетен и открит към гражданите Общински съвет.

Трябва да насърчим гражданската инициатива,

защото до този момент не съм видял достатъчно граждани да присъстват на заседанията на постоянните комисии. Редно е да ги приемаме и да изслушваме тяхното мнение. Така ще знаем какво е настроението на пловдивчани, а от друга страна, и ние да им представяме нашите планове. Така се работи по-добре.

Какъв опит ще пренесете в местния парламент като заместник-кмет в два мандата?

Познавам наредбите на Общинския съвет, тъй като и аз съм участвал в подготовката на част от нормативните актове. Например с мое участие бяха изготвени наредбите за местата за престой и спиране на автомобили, а също така за обществения ред. Познавам правилника за работа на Общинския съвет, въпреки че ще се наложи да го актуализираме, и Закона за местното самоуправление и местната администрация. Много държа, когато един човек заема отговорен пост, да умее да изслушва и да се подготвя професионално, преди да изказва мнение или да предлага решение по една или друга тема.

В Общинския съвет има десет партии и коалиции. Как си представяте управлението на кмета на  ГЕРБ  Здравко Димитров със 17 съветници от общо 51 в такъв шарен парламент? И как ще се постигне единство, каквито послания се чуха на първата сесия?

Преобладаващите партии са дясноцентристки и аз считам, че изборът за председател ми дава добро самочувствие, че ще работя с всички политически сили, представени в Общинския съвет.

Надявам се да увеличим тази подкрепа,

разбира се, с действията на кмета Здравко Димитров, който е изключително диалогичен и нееднократно го е доказал, а и с желанието на самите съветници. Аз ще работя открито с всички групи. След като целта е благоденствието на пловдивчани, редно е да сме единни. Не мога да си представя съветниците да гласуват против важни и полезни за града предложения.

Как ще работите с опозицията? От БСП не ви подкрепиха за председател.

Това е политика на партията и аз не се чувствам обиден, нито притеснен. Ще бъда открит за диалог към всички групи в Общинския съвет. Единствената ми цел, каквато надявам се имат и останалите мои колеги, е да повиша авторитета на градския парламент и той да се превърне във важен орган на управление за пловдивчани. Затова държа на диалогичност и зачитане на чуждото мнение. Лично аз уважавам всяко мнение, дори и да не съм съгласен с него.

Какви промени според вас трябва да се направят в новия Общински съвет и в правилника за работата му?

Мисля, че се налага да регламентираме още по-ясно поведението на съветници в самата зала. Това ще създаде по-добър ред. Постоянните комисии са достатъчни на брой, но те трябва да отговарят на структурата на Община Пловдив, за да бъдат полезни на всеки ресорен заместник-кмет. Не считам, че комисиите трябва да бъдат увеличени, по-важно е в тях да участват съветници спрямо професионалната им подготовка, качества и инициативност.

От БСП казаха, че демокрацията е застрашена. Има ли такава опасност?

Демокрацията не само че не е застрашена, а пътят на България е отворен към още по-широка демокрация с влизането в Европейския съюз.

ГЕРБ е партия, ориентирана ясно към демокрация.

Не виждам защо някои колеги внушават обратното, особено при положение, че всеки от нас, а и най-вече в БСП, добре си спомнят какво представляваше България преди 30 години.

Как ще продължи работата на Общинския съвет?

Най-напред ще сформираме постоянните комисии и ще изберем заместник-председателите. Ще насърчавам комисиите да работят усърдно, компетентно и открито към гражданите. Според действащия правилник всяка политическа група трябва да има свой представител в председателския съвет. Групите са седем, което означава, че ръководството на Общинския съвет ще наброява осем души - достатъчно широко представителство, за да има повече прозрачност и откритост в работата.

Ще се излъчват ли директно сесиите на Общинския съвет?

Аз съм за публичното предаване на заседанията онлайн.

Кои грешки на предишния Общински съвет не трябва да се повтарят в новия мандат?

Грешката на някои съветници, че те са само едни посетители, чието единствено задължение е да натискат правилния бутон на лаптопа при гласуването, без да имат за това аргументи.

Всяко мнение трябва да бъде мотивирано и да се чуе.

Имаше доста съветници, да не кажа 80-90 процента, които нямат нито едно изказване за четирите години. Искам да насърча общинските съветници да правят отчет за своята дейност и предложенията, които са внесли за обсъждане. В мандата от 2007 до 2011 г., когато бях общински съветник в групата на ГЕРБ, макар и в опозиция, съм внесъл четири-пет предложения. В резултат на това например са налице площадките по безопасност на движението, които бяха построени по мое предложение. По този начин един съветник може да защити своята дейност и да покаже, че наистина се е срещал с граждани и решил техни проблеми. Ще изискам по районите да има приемни на общинските съветници от всички партии.

 

Александър Държиков е общински съветник в Пловдив от 2007 до 2011 г. Работил е в ДАИ - Пловдив като началник-сектор. През  есента на 2011 г. е назначен за заместник- кмет по транспорт и обществен ред и сигурност в Община Пловдив. След местните избори през 2015 г. се връща отново в ДАИ на същата длъжност, която е заемал и преди. Преди две години отново започва да работи в Община Пловдив, но като зам.-кмет по култура и туризъм. 

За председател на Общинския съвет е избран с 37 гласа от общо 51. 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?