Следвайте ни

Александър Чобанов: Машините ще елиминират купения вот

Имиджът на страната само ще спечели от избори без съмнения за манипулация, казва техният създател

viber icon

Инж. МSc.  Александър Чобанов ръководи екип от ИТ специалисти, които заедно създадоха българската машина за гласуване и имат готовност да произведат 12 500 броя машини за следващите избори.  Машините са разработени в 3 модела: Портативен модел за мобилни секции с 15 инча монитор, Универсален с 17 инча монитор, както и Машина за хора с намалено зрение с 18,5 инча монитор.

Инж. Чобанов създава първата фабрика за производство на компютри в Чили, която произвежда компютри марка „Packard Bell". Инициатор е на асоциация „Информатици, математици и кибернетици без граници". 

Той е внук на капитан Никола Чобанов, участник в Съединението през 1885 г.

Защо е толкова важно въвеждането на машини за гласуване?

Основният мотив на нашия екип е да направим изборите в България наистина честни - т.е. да се сложи край на недействителните бюлетини и да няма поводи да се говори за купен вот. На последните избори се оказа, че недействителните бюлетини са стотици хиляди. Изследвания на наблюдатели на изборите показват, че недействителният вот се получава не в момента на гласуване на конкретния избирател, а при броенето. В този момент нормална бюлетина изведнъж получава втора отметка, което я прави недействителна.

Точно тези недействителни бюлетини объркват вота. При машинния вот това няма как да се случи. Апаратурата, която ние разработихме, елиминира тази възможност, тъй като бюлетините се отпечатват от самата машина в момента, в който избирателят гласува.Така се елиминира възможността да се купува вот. Според технологията на купуване, известна до момента, гласоподавателят снима с телефона си бюлетината в тъмната стаичка и снимката е своеобразната „разписка”, срещу която получава обещаните пари. При машините снимане на бюлетината е невъзможно, тъй като не са необходими тъмните стаи. Ако екранът на машината, където са изписани кандидатите, партиите, е обърнат към стената, никой не може да види вота на гласуващия. Той обаче е анфас към комисията и няма как да снима какво е маркирал. След гласуването екранът се затваря и тайната на вота е гарантирана.

Да припомним, че използването на каквито и да е телефони, таблети, снимащи устройства в секцията са забранени в изборния ден според Изборния кодекс. Контролът обаче често липсва. С машината пресичаме възможността някой да се изкуши и да снима бюлетината, с която е гласувал.    

Тези два положителни ефекта от машинното гласуване ни мотивираха да разработим българска машина за гласуване. Доусъвършенствахме процеса. Протоколът, който машината разпечатва в края на изборния ден, е готов за секунди с натискането на един бутон. Резултатът в края на този протокол показва броя гласували, т.е. брой бюлетини. Той може да бъде сравнен и сверен с броя бюлетини, пуснати в урната от началото до края на изборния ден. За успокоение на тези, които считат, че в машината може да бъдат заложени резултатите предварително, ще уточня, че сутрин машината се нулира от председателя в присъствието на всички членове на  съответната комисия в секцията, и се изважда протокол с нулево съдържание, който е неизменна част от изборните книжа, които секционната комисия ще предаде в края на деня на районната избирателна комисия. С други думи първоначалният (нулевият) протокол е в комплект с финалния протокол и съдържанието в тях е копирано в допълнителна флаш памет за сигурност. Той трябва да съвпада с резултатите в урната.

Доколко лесно и бързо се гласува с машините?

На българските машини за гласуване, които ние направихме, се гласува за около 15 секунди. Тествахме я с възрастни хора, пенсионери от Пловдив и от София. Половината не си носеха очилата, другата половина се страхуваха да пипнат екрана. След кратко разяснение от няколко минути, всички се справиха без проблем.

Те коментираха, че гласуването е по-лесно, отколкото да изтеглиш пари от банкомат. Такава беше и идеята ни - гласуването да става много лесно и бързо. Екранът се мести нагоре-надолу със стрелка, не се скролва, за удобство на всички, цифрите и буквите, с които са изписани партиите и кандидатите, са достатъчно големи, както и екранът на един от трите демонстрационни прототипа, които сме направили, са достатъчно големи, за да ги виждат хората с намалено зрение.

Гарантирани ли са машините срещу хакерски пробиви и фалшификации?

 

Този въпрос беше сред основните, с които започнахме работата по машината. Проучихме опита на други държави - Германия, Холандия, Исландия, които се отказаха от машините. Логично е да се запитаме: Защо техническа нация като германската се отказва от машините? Отговорът е прост. При машините за гласуване, използвани в Германия, автоматизацията е пълна - те ползват интернет. В Германия се разчита на интернет и за директното изпращане на изборните протоколи в централните избирателни комисии. Това се оказа подводна мина, която наистина избухна. Хакерите, които са много специфична каста, обичат подобни отворени системи и трупат рейтинг, като ги блокират. Ние елиминирахме възможността компютърни спецове да проникнат в нашата апаратура, защото българската машина за гласуване няма връзка с интернет. Умишлено елиминирахме интернет връзката, за да бъдат машините като регистриращо устройство за това кой как е гласувал и за излизането на протокола. Така могат да се извадят безброй копия с данните на протокола и да се раздадат на присъстващите в секционната комисия наблюдатели като гаранция, че това е вотът в тази секция и такъв ще бъде предаден на РИК. Тази практика с разпространяването на протоколи вечерта в края на изборния ден видях в Чили.

Друг важен момент е, че данните от машината - т.е. подадените гласове, се записват и на флашка. Така вместо чували с бюлетини председателят на секционната комисия ще занесе резултатите от двата протокола (нулевия от началото на деня и финалния в края на гласуването) на флашка, а бюлетините, които са като касови бонове - в една малка кутия. Да уточним отново, че броят на бюлетините трябва да отговаря на броя гласове, изписани на финалния протокол.

Така се постига двойно гарантиране на вота. Когато председателят на секционната комисия предава протокола, флашката и бюлетините в РИК, ще може да проследи данните, изпратени към ЦИК, да са същите, които той е донесъл. Защото отварянето на флаш паметта и изпращането на един файл към ЦИК ще коства няколко минути. Ето как е елиминирано зловредното вмешателство отвън - с двойна и тройна защита срещу човешка манипулация на вота. А липсата на интернет е гаранция срещу външната, хакерска манипулация. Демонстрирахме го в няколко тв студия. Питаха ме, ами ако спре токът. Да, и затова е помислено. Токът спира, но нашите машини продължават да работят на батерии, които са програмирани да работят без подаване на електричество в продължение на десетки часове.

Неслучайно пазарно проучване, възложено от ЦИК, квалифицира нашите машини като най-подходящи за България. Нови са, с 10 години гаранция, с ниска цена за смяна на софтуера. Основната машина струва около 2500 евро, но успяхме да свалим финалната цена до 1900 евро. Това е под цената на старите машини, които евентуално ще бъдат докарвани от Холандия.

Защо политиците толкова се боят от машинния вот?

Обърнахме се към тези, които предполагаме, че настояват за промени в Изборния кодекс, да бъде намален броят на машините. Дано парламентът вземе правилно решение. Убедени сме, че имиджът на България само ще спечели от машинното гласуване.  

Доста значими фигури са част от инициативния комитет, който настоява машинното гласуване да бъде въведено повсеместно още на изборите през май. Шансът на машинното гласуване на евроизборите обаче е "дано, ама надали".  За да стане, трябва депутатите да разберат, че времето за обявяване на конкурс  изтича. А не да се правят измислени обществени поръчки като тази през 2017 г., когато имаше абсурдни ограничения - например, че не може да кандидатства някой, който не е провеждал машинно гласуване. Как да се изпълни такова условия, като у нас до момента няма производство на машини!?

Ако не за тези избори, то за следващите би трябвало чрез въвеждането на машини да се прекрати историята със съмнителния вот. Това ще помогне на България не само да гарантира честни избори, а да нямат мотив чужденците да не инвестират у нас. 

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?