Следвайте ни

Александър Държиков: Цветанов няма шанс да пробие в Пловдив

viber icon

Протестите Анти ГЕРБ нямат изявени лидери и ще стихнат, а правителството ще изкара мандата си до края 

Категорично не е вярно, че групата на ГЕРБ работи на контра срещу администрацията, защото повечето предложения на кмета и заместниците му се приемат.

Управлението на Здравко Димитров е различно - при него надделяват  мъдростта,  по-широкото обсъждане на решенията и повече съгласуване

 

- Г-н Държиков, на последната сесия  приехте нов Правилник  на Общинския съвет.  Кое наложи промените и можем ли да  очакваме повече прозрачност и публичност  в работата на пловдивския парламент?

-  В  предишния Правилник имаше текстове, които вече не съответстват на новите законови уредби и трябваше да бъдат променени. Едновременно с това 11-членната комисия, в която участваха представители на всички политически групи и двама нечленуващи, подготвиха и други предложения, насочени към повече откритост и прозрачност на работата на Общинския съвет.  С новия Правилник сесиите  ще се излъчват  на интернет страницата на Община Пловдив в реално време с информацията за разглежданата точка и начина на гласуването на съветниците.  Така гражданите, които желаят, могат да наблюдават не само заседанията, но и всички обществени обсъждания, организирани от Община Пловдив и Общинския съвет.

 

- Кога ще можем да гледаме сесиите онлайн?

- От 1 септември. Единодушно беше прието и предложението на  Йордан Иванов от Демократична България, с което след 1 януари решенията  на Общинския съвет и информацията за  начина на гласуване на съветниците по всички точки от дневния ред ще се оповестяват на гражданите  на електронната страница  на Общинския съвет.  Другата новост е, че с новия  Правилник  от 1 септември кметът на Пловдив се задължава  ежемесечно  да изпраща по електронен път до председателя на Общинския съвет списък и  копия на административните актове, заповеди  и договори, издадени в изпълнение на решенията на Общинския съвет. Аз съм задължен  да ги препращам на електронната поща на всеки от съветниците. Мисля, че това е най-голямото постижение от първите месеци на мандата, с което съществено променяме  начина на  работата.

 

- С новия Правилник общинските съветници си увеличиха заплатите. Считате ли, че това е редно сега, в кризата - един съветник да взима 400 лева за три-четири часа сесия?

- По закон председателят на Общинския съвет не участва в дебатите и гласуването на Правилника, за да няма конфликт на интереси. Аз не участвах  в разглеждането на тази точка от дневния ред. Но искам да уточня, че реално 

максималните възнаграждения се вдигат от 675  до  1018 лева,

което е под летвата, определена в Закона за местното самоуправление и местната администрация /ЗМСМА/. За една сесия ще се плащат 402 лева, а средното увеличение на месец е около 340 лева.

 

- Съветниците  имат ли  право и на тъй наречените представителни пари, каквито получаваха в предходните мандати?

- Представителните са в размер до 40%  от председателската заплата и невинаги се взимат, а само когато са направени съответните разходи във  връзка с работата в ОбС и за тях са представени фактури. Сега  заседанията на комисиите се провеждат онлайн и всеки съветник трябва да се снабди с необходимата техника, която се купува с лични средства. Важно е да напомня, че възнагражденията не са променяни от 2012  г. Тогава със ЗМСМА те бяха определени до размера на 2,5 минимални заплати, или до 675 лева при 270 лева заплата за страната. През 2020 г. минималната работна заплата  вече е 610 лева.

Ако следваме принципа, възнагражденията трябва да са много по-големи в сравнение със ставките, които  се приеха. Според ЗМСМА в общините с над 100 000 жители съветниците могат да взимат до 70% от заплатата на председателя, но в Пловдив през 2012 г. те бяха ограничени до  50% и сега  с новия  Правилник  - до 38%, което реално прави 1,5 от минималната работна заплата.

 

- Каква е вашата оценка за работата на Общинския съвет и администрацията?

- Голяма част от съветниците са много активни и работят не само на сесиите, което гражданите виждат, но и  през целия месец. На практика две трети от осемте месеца на новия мандат са минали под сянката на COVID-19 и доста от намеренията  претърпяха коренни изменения. Администрацията беше принудена да взима нестандартни решения, и то бързи, гъвкави и често променливи, отговаряйки на условията на пандемията. Мерките, които през тези няколко месеца бяха предприети, се насочваха предимно за опазване на здравето на гражданите и облекчаване на живота на гражданите и на бизнеса. Неслучайно оценката на Националния кризисен щаб и на представителите на правителството е, че  Пловдив се справи категорично добре в извънредната обстановка. Надявам се, че сега с по-бързи темпове  ще може да се навакса в развитието на града.

 

Упреквахме предишното кметско управление, че се взимат еднолични и авторитарни решения. А сегашният екип  не е ли лабилен и плах?

Ако Иван Тотев не беше подхождал към управлението по смел и на моменти дързък начин, може би нямаше да имаме Цар-Симеонова градина

в този й вид, площад „Централен“, „Капана“, нови галерии. Управлението на Здравко Димитров  е по-различно, при него надделяват  мъдростта,  по-широкото  обсъждане на решенията и повече съгласуване, включително с  професионалните гилдии и неправителствени организации. Това обикновено води  до забавяне. Но да не бързаме с  оценките. По-справедливо е те да се дават към средата на мандата.

 

- За разлика от двата предишни мандата, когато  групата на ГЕРБ в Общинския съвет  козируваше на кмета, сега  наблюдаваме друга тенденция -  несъгласие  от страна на ГЕРБ с предложенията на администрацията, включително за бюджета. Това означава ли, че между местното ръководство на ГЕРБ, чийто лидер е бившият кмет Иван Тотев, и настоящата местна власт има видими противоречия?

Мантрата, че съветниците от  ГЕРБ бойкотират администрацията, се изтърка

В повечето случаи причината за  разногласия  при приемане на решенията  беше късното внасяне на предложенията в Общинския съвет, заради което няма достатъчно време съветниците да се запознаят с материалите. Но има взаимно разбирателство  и намерение от страна на администрацията по-рано да ни предоставят проекторешенията. Категорично не е вярно, че групата на ГЕРБ работи на контра срещу администрацията, защото повечето решения се приемат.

 

- Не се ли дърпат конците в местния парламент  от Иван Тотев?

- Не може да се говори нито за дърпане на конци, нито за натиск. Ние все по-често  се събираме  на срещи,  на които  присъстват и  Иван Тотев, и Здравко Димитров, и председателят на групата на ГЕРБ Йордан Илиев,  за да обсъждаме елементи от развитието на града, стабилизиране на бюджета, отношението към бизнеса и хората. Ние сме в един отбор  и няма друг начин, освен да гледаме в една посока.  По традиция ГЕРБ в Пловдив  постига  добри резултати на всички избори, откакто партията е създадена. Вече трети мандат ГЕРБ определя политиката на Пловдив.

 

- Вие сте член на ГЕРБ от 2006 г.  Познавате  добре структурите в Пловдив. Възможно ли е Цветан Цветанов да откъсне част от активистите за новата си партия?

- Шансовете  на Цветанов в Пловдив са нулеви. Едно  е да бъдеш втори зад гърба на  ръководителя на партия, която управлява  вече 10 години,  и съвсем друго е да бъдеш първи на новоучредена партия, където тепърва трябва да се доказваш.  Г-н Цветанов проявяваше своите организаторски  качества под  благодатното крило  на лидера на ГЕРБ.

 

- Възможно ли е Тотев да мине при Цветанов, с когото бяха приятели?

- Тази вероятност е под нулата. Организацията на ГЕРБ в Пловдив е много сплотена и доказала, че може да работи с устрем, реални идеи  и има енергия.  Като член на една от районните структури знам, че доста млади хора  имат желание да работят за каузата на ГЕРБ.

 

- Каква е вашата прогноза за протестите анти ГЕРБ?

- Досега съм имал възможност да видя, че един протест може да бъде успешен, ако  се ръководи от достоен водач,  припознат от по-голямата част от хората. В случая не виждам такъв  лидер.  Има недоволни  и е демократично  те да изразяват своята позиция, но те не биха  застанали зад  неизвестни фигури с неизяснени искания. Моята прогноза е, че  протестът ще стихне, а правителството ще изкара мандата си докрай. Лидерът на ГЕРБ помъдря за тези години,  а и видя, че когато  два пъти  подаде оставка, резултатът беше един и същ - България стремглаво падна надолу.

 

Александър Държиков е роден на 17 април 1958 г. Магистър-инженер по транспорт, завършил университет „Ангел Кънчев“ в Русе. Работил е като началник-сектор в „Автомобилна администрация“ - Пловдив,  а по-късно и като главен инспектор. През 2011-2015  г. беше зам. -кмет по обществен ред и транспорт в Община Пловдив, през 2017-2019  г. - зам. -кмет по култура и туризъм.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

НВК

НВК

16.07.2020 | 10:41

Сила и чест. Много здраве.

Отговори
0 0
Медик

Медик

16.07.2020 | 09:26

Ей, тва протеста не се води от цветанов! Стига сте манипулирали хората! Той народа е прост и не се усеша... Стига сте Ни обиждали, пробутвайки ни пропаганда! Етикета "мафия" ще ви седи и след Бройко! Толкова ли са ви притиснали?!

Отговори
2 1
мафия

мафия

16.07.2020 | 08:32

Държиков, и ти си от същата мафия! Колко от далаверите на Тотев показахте? Колко от близкия му кръг уволнихте?

Отговори
8 0
Цв.Це.

Цв.Це.

16.07.2020 | 07:56

Вие и изброените от вас ,мега прости но мега големи крадци нямате шанс да изкарате този мандат!За това че прикривате кражбите,золумите и съсипаните човешки съдби от вашия местен лидер и бивш кмет на който и вие бяхте негово вице,тръгвате директно към затвора за съучастничество и прекриване на нанесените щети на града и неговия бюджет!

Отговори
9 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?