49

Александър Александров: Войната ще завърши с руски коридор до Крим

Няма пряка опасност за България, напълно защитени сме като член на НАТО, смята депутатът от ИТН

- Г-н Александров, трябва ли да пращаме оръжие на Украйна?

- Има решение на правителството, трябва да се изпълнява. Немалко държави оказват военна помощ, но има и много други начини. Понякога се случва и така, всяка страна взима самостоятелни решения, съюзниците не оказват натиск. В определени ситуации анализатори го тълкуват като слабост, слаба брънка в НАТО. Няма такова нещо! Всяка страна изхожда от своята позиция за национална сигурност. Огромна помощ България може да оказва с всякакви други неща. Важното е войната да спре максимално бързо.

- Как виждате развитието на войната в Украйна с уточнението, че събитията се променят през час? Какъв е шансът за скорошно примирие?

- Трудно е да се правят прогнози на този етап. Може би има оптимизъм след срещата в Истанбул. И двете делегации нарекоха преговорите трудно, но конструктивни. Това е началото, но окончателното примирие и най-вече решение, което да удовлетвори двете страни, все още не е толкова близо.

- Чисто военните действия как оценявате? Като че ли двете армии са в клинч, казано на боксов език, и няма помръдване последните дни?

- Руската федерация го нарича специално "операция", но всъщност е война. Война, която обаче се различава от приетите способи. В началото руската армия с мощни удари в дълбочина успя да обкръжи редица градове. Тук основният проблем са хората в тях. Трябва да се пази техният живот, да има хуманитарни коридори. Към това и двете армии се стремят, доколкото е възможно.

Украинската армия показа много висока подготовка, нови способи на война и изключителна мобилност

Има добро разузнаване, което позволява на много места да отразява атаките на руснаците. В началото доста военни анализатори предвиждаха бърза развръзка. Но Украйна е огромна територия, има военен капацитет и население. Руските войски бяха около 140-150 хил. души. С такива сили трудно може да се постигне категоричен успех, както смятаха.

- Когато Русия нападна в четвъртък,  мнозина предричаха едва ли не в неделя да забие знамето върху президентския дворец в Киев?

- Абсурдно! Тук искам да споделя свое наблюдение. Все още Руската  федерация, нейните ръководители не са формулирали ясно каква е крайната политическа цел! Все още не я казват! От друга страна, украинските сили защитават домовете си. Сложно е на всеки фронт, което води до тази хуманитарна катастрофа с бежанци и жителите на атакуваните градове.

- Какво не дооцениха руснаците или не използват целия си потенциал?

- От всичко по малко. Най-напред външният министър Сергей Лавров заяви, че всички сценарии са проиграни. От друга страна, най-вероятно недостатъчно са преценени възможностите, особено системата за командване и управление, разузнаването и реагиране спрямо мобилно използване на украинските сили. Тук се оказва, че подготовката на украинската армия след 2014 година е на качествено ниво. Все пак военните потенциали на двете държи са несравними.

- Никой не го оспорва, но като че ли се пренаписва историята на войната с тези партизански действия и мобилни групи с леки оръжия, които не спират да устройват засади на руснаците.

- Модерните армии би трябвало да разчитат на мобилност, на разузнаване, на умения за киберзащита,  използване на леки оръжия - противотанкови, противовъздушни, които могат да бъдат задействани за кратко време. Разбира се, и много други фактори. Но основното е информацията във всеки момент за всеки етап.

- Тук Украйна като че ли води, тъй като има помощ от Запада, включително от самия Илон Мъск?

- Вероятно. Знаете само „Старлинк“ колко много сателити използва. Всичко това му се казва система за командване и управление.

- Казвате, Русия няма формулирана политическа цел, но ще ви контрирам с тезата на Путин за денацификация, автономия на Луганск и Донецк и т.н.?

- Всичко това са отделни цели, знаем интересите на Руската федерация. Но крайната политическа цел каква е?! Тотален неутралитет, разделяне на Украйна. Или разрушаване на системата за сигурност на Европа? Някои президенти, включително и украинският държавен глава Зеленски, казаха още в началото, че последното вече е факт. Обаче аз питам как, след като имаме ЕС, а НАТО е по-сплотен от всякога. Архитектурата на сигурността съществува. Ето това ме кара да се питам каква е крайната цел.

- Казахте НАТО, а защитени ли сме ние при евентуална ескалация?

- Разбира се, че сме защитени! Първо, няма пряка опасност за България, тук съм съгласен с премиера и президента. Страните от НАТО засилват своята отбрана, наблюдава се единство. Но Алиансът е отбранителен съюз. Това трябва да го разбираме. Като такъв главната задача е защита на териториалната цялост. Виждате изявленията и на Джо Байдън, и на другите фактори - всеки инч, както казва президентът на САЩ, НАТО ще защитава с всички възможни средства.

България трябва да работи за собствената си отбрана

Предстоят ни важни държавнически решения, които от години са изоставени. Преди всичко това е модернизацията на армията за всички родове войски. Военният министър Заков обяви 10 от първа необходимост за отбраната проекти. Тук ще се съглася и с вицепремиера Василев - да, финансиране ще има, но трябва да са много добре подготвени проектите. За корупция дори не ми се говори.

- Кога ще имаме тези прословути нови самолети F-16?

- Наскоро дойде отново потвърждение от посолството на САЩ, че първите самолети ще пристигнат през 2025 г. Закъснението е ясно - дойде основно от нарушените доставки покрай ковид. Президентът заяви, че до 2030 г. ще продължат доставките, но той имаше предвид цяла ескадрила. Това означава, че правителството ще трябва да работи за нови 8 самолета. Една ескадрила от 16 самолета ще може да поддържа задачите по охрана на въздушното пространство. И - не дай боже - при военни действия.

- Ще имаме ли обаче пилоти?

- Трябва да се готвят от съвсем млади. Да бъдат селектирани още като лейтенанти, дори курсанти и пращани на подготовка, която отнема от 2 до 3 години. Толкова е и при модерните системи за противовъздушна отбрана като „Пейтриът“. Но ние имаме програма за развитие до 2032 г.

Изтича една година от нейното приемане и може би трябва да се направи оценка.

Този стратегически преглед отне страшно много време, не биваше да се проточва толкова! Тук е важна и инфраструктурата на страната, не само военната. Неслучайно се говори за мостове, за бърз път от Констанца до Александруполис. Европа за първи път отдели пари по отношение на военната мобилност.

- Как ще коментирате идеята за допълнителни бази на НАТО в България?

- Имаме решение на правителството за тази многонационална група, но основата ще е български батальон. Разполагането на тези батальонни групи показват един вид солидарност. И в същото време укрепват границите на НАТО.

- Може би Путин чака този прословут сухопътен коридор до Крим, заради който в Мариупол се водят адски боеве?

- Мое мнение е, че ще има руски коридор до Крим. Руската федерация няма да отстъпи. Но какво точно цели, предстои да видим. Има предварително съгласие по отношение на неутралитет на Украйна, затова казвам, че започват да се приближават нещата към примирие, но бавно.

- Друга тема е колко ще се задържи този коридор. Колко обаче ще се задържи коалицията, от която сте част?

- Коалицията е стабилна, колкото и дребни търкания да се получават. Но за тези въпроси трябва да се обърнете към ръководствата на групите.

 

Александър Александров е офицер,  политик от „Има такъв народ“ и заместник-председател на Комисията по отбрана. Народен представител в 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно събрание.

Роден е на 15 септември 1958 г. в  Свищов. Завършва Висшето военно училище „Васил Левски“ във Велико Търново, а през 1990 г. - Военната академия на бронетанковите войски в Москва, а  през 1994 г. - Центъра на ООН по операции по поддържане на мира в Райхенау (Австрия). През 1996 г. преминава курс в  Командната академия на Бундсвера в Хамбург (Германия). Завършва също Висшия колеж по отбраната на НАТО в Рим и училището на НАТО в Оберамергау (Германия).

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
КИМ ЧЕН УН

КИМ ЧЕН УН

01.04.2022 | 17:22

ВОИНАТА ЩЕ ЗАВЪРШИ С ПРЯК КОРИДОР НА ВАРВАРСКАТА АЗИАТСКА "ИМПЕРИЯ" КЪМ СЕВЕРНА КОРЕЯ КАТО НИВО НА ДЕМОКРАЦИЯ И ЖИЗНЕН СТАНДАРТ.

Отговори
7 2
Логичният край на войната

Логичният край на войната

01.04.2022 | 15:48

https://scontent-cdt1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/277582185_1299855437170093_8067316539648620066_n.jpg?_nc_cat=106&ccb=1-5&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=iGOTKHqs7JsAX-Hp0sY&_nc_ht=scontent-cdt1-1.xx&oh=00_AT-hxa1TLndeSXFWnD5mDvjBUeTnIWgUVuDisdV1nMliyQ&oe=624B90EA

Отговори
2 1
Дии

Дии

01.04.2022 | 14:23

А на бас че няма да завърши с руски коридор до Крим? Даже има вероятност да върнат Крим на Украйна. Много мъка и глад ще има по руските земи. Ще върнат Крим и ще преговарят за Курилските острови.

Отговори
11 8
хапчета!

хапчета!

01.04.2022 | 15:57

вЕрваш ли си кре_тен?

Отговори
5 6

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?