Следвайте ни

Акад. Трайков пред „Марица“: COVID-19 не засягал мозъка! Не съм съгласен

Вирусът ще е още дълги години сред нас, няма място за паника

viber icon

 

Не се срамувайте да ръкопляскате на лекар! Заслужава го

Вирусът ще е още дълги години сред нас, няма място за паника

Светът не помни такова обединение на експертна мисъл от времето на СПИН

 

Академик Лъчезар Трайков оглави Медицинска академия-София преди броени седмици. Той е сред водещите невролози не само у нас, смятан е за световна величина специално при болестта на Алцхаймер. Ректорът даде интервю за „Марица“ след днешното откриване на учебната година в най-стария и голям медицински университет у нас.

 

- COVID-19 e темата не само на годината, вероятно на по-дълъг период, как се отразява това в учебния план?

- Навсякъде е залегнала, няма как. Поне това, което е известно. Виждате, че нямаме европейски отговори нито за диагноза, нито за лечение. Примерно, аз в неврологията съм заложил лекция, която ще засегне това, което знаем до момента. В началото стартирахме малко смело, че COVID-19 не засяга мозъка, не засяга нервната система. Не е съвсем вярно. Няма как да влезе един вирус в организма и главният мозък да не го отрази. Може би не директно, но по различни механизми, било съдов или възпалителен. Това че пациентите не правя менингити и енцефалити е добре дошло. Но не е достатъчно. За другите специалности – всеки си решава, но темата присъства. Плюс това студентите питат, вълнуват се. Те имат право да знаят!

- Бихте ли разказал?

- Специално в катедра „Неврология“, чийто шеф съм от 12 години, винаги съм казвал, че трябва да продължим да пишем учебници, но знанието вече идва от публикации онлайн. Има безплатни сайтове, където е налице цялата медицинска информация. Всеки мой цикъл на обучение започвам със слайд, където написвам сайта с необходимата информация.  И все по-често студентите идват с въпроса „Какво ще кажете за статията, която дадохте за Паркинсоновата болест преди два месеца?“. Това е било моята мечта от първия ми ден на преподавател.

- Вашата прогноза за пандемията от COVID-19?

- Този вирус ще е тук сред нас още много дълги години. Искрено се надявам да има ваксина, която да реши проблема, но със срокове не се ангажирам. Имаше забавяне на клинични проучвания заради заразата. Имаше и едно неудачно проучване, което също забави процеса.

Убеден съм обаче, че ще стигне до успех. Аз по-голямо обединение на световната експертиза не съм виждал от времето на СПИН. Но СПИН е още сред нас.

- Но се живее с него?

- Да, не бива да се създава паника. Ние сме достатъчно отговорни и няма да пропуснем ред от това, което се измисли в света. Било за лечение, било за диагностика. Човечеството не се изправя пред първата пандемия. Но и да не си мислим, както в началото, че ще дойде пикът, после ще се върнем към нормалния начин на живот. Не става така. Или стаден имунитет! Сложете 4 милиона души да правят необходимите 70 процента. До момента колко са заразените? Ако чакаме да се случи групов имунитет, ще чакаме сигурно 15-20 години. Нека подобрим хигиенните навици, да не се съмняваме в експертните качества на медиците ни. Много се спекулира. Няма лекар, който да си позволи укриване на информация, подменяне. Не мога да го вместя в моя морал.   Днес гледаме тези деца в очите и…Няма място за съмнения. Освен на децата трябва да дадем вяра на обществото ни – ние сме тук, ние сме отговорни. Не е добре, че дойде кризата, но никога преди не съм мислел: някой ще ръкопляска на български лекар. Е, случи се! Защо трябваше да дойде това предизвикателство, за да се сетим, че българските лекари са на своето място, свършиха работата си. Успяха да изведат нашия народ до едно от най-закътаните места на заболяваемост и смъртност в Европа. Това е признание! Апел към всички – не се срамувайте да ръкопляскате на българския лекар, той го заслужава.

- Най-важната цел, която си поставяте на старта на учебната година?

- Обща платформа за онлайн обучение. За месец и половина от времето на моя избор успяхме да я направим. Ние ще въведем хибридно обучение, защото медицина без практика няма как да стане! Всички теоретични занимания – лекциите, ще бъдат дистанционни, в реално време. Платформата дава възможност да се наблюдава от 150 човека. В практиката ще разделим групите до по-малки – максимум 5-6 човека. Ще има и до 10 студенти в определени лаборатории. Разбира се, при спазване на всички мерки. Аз съм невролог, започнахме седмица по-рано обучението, за момента върви без проблеми. Дано в края на годината се видим отново и да ви кажа – опазихме студенти, преподаватели, пациенти.

Малко сме длъжници на термина симулационно обучение, тренажори. Тук Пловдив и Варна са стъпка напред. Но ще успеем да го осъществим. Симулационният център ще е тук, в Александровска болница.

- Откривате и катедра „Ревматология“?

- Нормално, колегите отдавна показаха, че имат криле сами да летят, а не да използват широкия гръб на „Вътрешни болести“. Заслужена автономия.

Ивайло Йолчев

Ивайло Йолчев

Редактор

Ивайло Йолчев е работил във вестниците "7 дни спорт", "Планета спорт" и "Стандарт", агенциите Standartnews и OFFnews, както и в PR сферата. Носител на журналистическата награда "Черноризец Храбър" за 2011 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Граматиков

Граматиков

06.10.2020 | 05:12

Категорично засяга мозъка. Но на вярващите в Силата Му. Като този "академик".

Отговори
1 2
Сори

Сори

05.10.2020 | 19:13

Обаче има примери досатачно че ковид уврежда мозъка Примери Бил Гейтс с увреден мозък но с набъбнала сметка И до него наш Тиквун с увреден мозък и пълно нощно шкафче Сори Академикос

Отговори
9 2
Хора БДЕТЕ

Хора БДЕТЕ

05.10.2020 | 18:09

Короната е старт на тотална диктатура: Футуролог №1 Световноизвестният футуролог Ювал Ноа Харари заяви: „След десетилетия хората ще си спомнят за пандемията не като носенето на маски и икономическа криза. А като началото на пълното следене на хората и изгряването на диктатури. Които обвиняват някой друг за вируса и се затварят. Но и можем да предотвратим този сценарий с точно обратното. Като си сътрудничим и всъщност насърчим демокрацията. Струва си да се замислим за ценностите си и къде отиваме. Към диктатурата на повсеместната профанизация. Или към ново просвещение”.

Отговори
13 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?