2374

Акад. Николай Денков: Искаме да превърнем местните каузи в национални, а не всеки да се спасява сам

 

- Оптимист ли сте, че ще се промени нещо след изборите на 2 април?

- Зависи от хората. Прави впечатление, че старите партии опитват внушения как нищо не зависи от обикновения човек, как няма нищо да се промени. Истината е точно обратната. Всичко зависи колко хора ще отидат да гласуват, важното е да го направят, независимо за коя политическа сила. 

Притеснен съм, че България може да бъде тласната в антиевропейска посока

Някои побързаха да забравят корупцията и източването на обществени средства

На първите редове в парламента се псуваше здраво, срам е да цитирам и други изрази

-  Академик Денков, в последните часове на парламента се впечатлих от ваше изказване как на първия ред до вас се псува зверски. Толкова ли е страшно?  

- Псува се здраво, да не цитирам какви други неща се говорят. И в последните дни ставаше все по-отвратително. Това е изключително просташко. Уж трябва да даваме пример, ако искаме хората да ни уважават. А не да призоваваме към насилие, както направи Костадинов във фейсбука си.

- Говорите за случката със сина на лидера на „Възраждане“, който събирал подписка в училище, макар и да е над 18 години, пък станал бой?

- Всяка политическа дейност в училище е пряко нарушение на закона, независимо за каква възраст става въпрос. Кой с кого се е бил, аз не знам. Важното е, че в поста на Костадинов директно се изказваше положителна идея за сбиване. Няма как да толерираме подобно поведение, ако искаме да няма агресия в училище.

- Кои бяха другите впечатляващи гафове на този парламент, освен хамалското псуване?

- Моят фокус е върху провала на парламента да свърши най-важните задачи -правителство, бюджет, от който хората имаха нужда. И третото са основните закони, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, сред които тези в правосъдието. От друга страна, парламентът ус​пя да прием​е няколко много важни законопроекта с дългосрочни последици. Н​ай-пресен е примерът с промените при здравното осигуряване. С тях се сменя начинът, по който ще се определят заплатите в болничните заведения. Отделно, ще бъде изработен механизъм, чрез който ще се отпускат допълнителни средства за болници в отдалечени или труднодостъпни райони. Так​а ще се повишат заплатите на лекари и сестри, голяма част от тях, надаваме се, ще престанат да търсят работа в чужбина. И щ​е обърнем посоката, както стана с учителите, които буквално изчезваха в България. Има и други положителни решения - например за ТЕЛК, за минималната заплата, което внесе БСП, но го имаше и в нашата програма. Няма значение кой го е предложил, трябва да се обединяваме при такива каузи. Ето вдигането на минималната заплата винаги беше съпътствано със страхове как ще се издъни бюджетът. Не, виждаме, че не се издънва. При управлението на ГЕРБ в България рязко нарастваше неравенството заради бюджета, който предвиждаше накрая излишъци, раздавани на определени фирми. Вместо планирането да е направено правилно, така че разходите за труд да намаляват неравенството. Няма богата икономика с бедни хора. Трябваше да излезем от модела на евтината работна ръка. Хората имат нужда от достойна заплата не само да посрещат належащите нужди, но да отделят средства за култура, спорт, отдих. За развитие на децата им, тъй като повечето дейности са платени. 

- И то не евтини, казвам го като родител. 

- Затова започнахме програмата за развитието на децата в спорта и изкуствата. Нека са с връстниците, да има нещо, което не само да ги занимава, но и вдъхновява.

- Накратко, да не са по телефоните.

- Дори телефонът е най-малкото. За наркотиците се говори малко, а и не чувам нищо като мерки. Неслучайно приемането ни в Шенген е свързано с „Капитан Андреево“. Всеки е наясно какво може да има в камион без контрол. Така че, напротив, работихме върху темата с наркотиците. Това става с пресичане на канали. За съжаление, с променлив успех, след като си тръгнахме като правителство.

- Човек на точните науки сте, може ли ПП и ДБ с общи листи да прескочат сегашната бройка от 73 депутати?

- За това работим, ние се допълваме с тях. ДБ има по-десен профил, ние сме повече в центъра. 

- Център-ляво дори?

- Това може да се спори, но истината е, че имаме доста социални мерки, които обаче винаги носят полза за бизнеса. Примери мога да дам с програмите в образованието. Това е подходът на „Промяната“, не знам дали е ляв или десен, но е полезен. Търсим и други партньори с ДБ, защото в България има много движения, които имат каузи, но се справят сами. Такива виждаме не само в София, но и за плажа „Корал“, в Пловдив са няколко, като пример обществената реакция за Панаира. Целта е с „Демократична България“ от различните каузи да направим национални. Това е най-силното, което предлагаме. Да станем платформата, която обединява различните каузи, а не всеки да се спасява сам.

- Има ли обаче опасност обединението да отблъсне част от най-десните избиратели на ДБ или съответни левите в ПП?

- ДБ държи на техния идеологически профил. Ние се опитваме да избягаме от рамките, а да се ориентираме от общите цели и ценности. Да бъдем честни и почтени, да изпълняваме каквото сме казали. Така че по-скоро се допълваме, а не си противоречим.

- Питах и г-н Владислав Панев, ако на 2 април станете първа сила, с кой ще правите коалиция, като сигурни са само ГЕРБ, ДПС, БСП и „Възраждане“?

- Ще дам пример отново с приоритети, които бяхме написали при втория мандат и всеки можеше да ги припознае. Дори и БСП, с някои уговорки. Въпросът е докъде ще продължава разминаването между декларирани цели и реални дела. Яркият пример е правосъдната реформа, всички са „за“ на думи. Но стигне ли се до гласуване, някои са против или въобще не влизат в зала. Ето това ще предопредели и следващия парламент. Ние държим вратите отворени.

- И стигаме до войната в Украйна, където всичко с БСП приключва.

- Не може общият интерес да е заложник на войната в Украйна. Ако някой има грижа за България, трябва да подкрепи политиките за просперитет на държавата. Поне БСП декларира, че е за европейско развитие, нека видим.

- Лично вие ще скачате ли отново в огъня на 2 април?

- Със сигурност, защото съм доста притеснен от желанието да се неглижира корупцията. Както и да се запазят изключително вредни практики за България, като плащания за строежите например, които водят до прокурор всеки министър. Сигурно е втръснало да повтаряме, но изтичат огромни средства, които могат да отидат за пенсии, за подкрепа на бизнеса. Не по-малко ме плашат опитите на „Възраждане“ да ни изпрати в някаква антиевропейска посока. Това е най-опасното нещо, защото светът е много бурен. Идеята, че ще застанем отстрани и ще бъдем неутрални, е опасна и ще ни остави без възможности да защитим националния интерес. Наивна е и се прокарва от хора, които абсолютно не са наясно.

-  В този смисъл съжалявате ли, че влязохте в политиката като министър и сега като депутат? Със сигурност имате доста работа като учен.

- Така е, в университета ми  е много по-уютно и приятно. Творческата работа ме въодушевява.

- И студентите на първия ред не псуват като хамали?

- Абсурд! Аз такова държание не съм виждал от детските си години. Не, благодаря - това казвам за първи и втория ред до мен. Но залогът е огромен. Аз съм постигнал много за науката за нашите условия. Важно е да осмисля живота си с каузи. Сега на дневен ред е накъде ще тръгне България. Какво ще стане  след 5 или 10 години. Къде ще отиват нашите деца - на Запад, на Изток?! Въобще, нивото на образование да е такова, за да не ходят въобще в чужбина. Да има заплати, болнична помощ, които не те карат да бъдеш чужденец в друга държава, а българин в родината си. Аз винаги съм бил оптимист, но не трябва да се отклоняваме от пътя с популистки идеи. Пак ще цитирам декларацията ни -трябва да бъдем на нивото на другите европейски народи. Не е наша мисъл, а на Васил Левски.

- Готов ли сте отново да бъдете номинацията за премиер?

- О, никога не ми е било самоцел. Има доста подходящи личности и в „Промяната“, и в ДБ. Въпрос на момент е кой да бъде предложен. По-важното е да бъдем екип.

 

Николай Денков е академик на БАН и редовен член на европейската научна академия Academia Europaea, професор и доктор на науките по физикохимия. Член е на експертна група „Физически науки“ към Европейската космическа агенция. Ръководи лаборатория във Факултета по химия и фармация на СУ „Св. Климент Охридски“. Според класация на университета в Станфорд от 2021 г. акад. Денков е в първия 1% на най-влиятелните учени в света в своята сфера. 

От 2014 до 2016 г. е зам.-министър на образованието и науката. През 2016 г. подава оставка поради несъгласие с политиката на тогавашното ръководство в МОН. През 2017 г. и 2021 г. e служебен министър на образованието и науката, а през 2021-2022 г. заема същия пост в редовното правителство на Кирил Петков.

Акад. Денков беше депутат от ПП в 48-ото народно събрание, като беше излъчен за премиер при получаването на втория мандат, върнат като неизпълнен. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Драган

Драган

13.03.2023 | 11:35

За корупцията във вашето ОПГ може да се напишат десетки томове въпреки краткия престой във власта.А за това какво сте правили преди това вие от първо лице трябва да кажете.

Отговори
0 0
899

899

06.02.2023 | 09:57

Разкарайте я тази соросоидна мишка

Отговори
3 2

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?