1553

Акад. Георги Марков: Фердинанд прави от вилает европейска държава, но не заслужава прошка за краха във войните

-  Акад. Марков, какъв знак е връщането на тленните останки на цар Фердинанд 76 години след кончината му?   

- Страстите не бива да се нажежават. Това е последната воля на цар Фердинанд: "Желая да бъда погребан на българска земя!".

През 2011 г. авторитетният политик  и национален омбудсман Гиньо Ганев състави инициативен комитет за връщането на тленните останки на Фердинанд по повод на 150-годишнината от рождението му. Участвах в инициативата и при обсъжданията Симеон Сакскобургготски предложи дядо му да бъде положен в католическата катедрала "Свети Лудвиг" в Пловдив, където е саркофагът на първата съпруга на царя - княгиня Мария-Луиза. Но нямаше съгласие, възразиха институциите, включително тогавашният пловдивски кмет Славчо Атанасов. А пренасянето на бивш държавен глава не можеше да е частно.

Добре е царят да бъде положен в семейната крипта в двореца "Врана", където лежи и най-големият син на Симеон - княз Кардам, който почина след години в кома след тежка катастрофа. Редно е да погребат там и Фердинанд - в двореца, построен от него.      

- Има и противници на връщането на Фердинанд. Кое според Вас натежава повече - ролята му за превръщането на България в развита европейска държава след Освобождението или вината му за две национални катастрофи и краха на националния идеал? 

- Трябва да се подходи съобразно балансирана историческа оценка. Фердинанд управлява твърде дълго - 31 години. Ако  беше починал през август 1912 г., когато в София и в Търново тържествено се отбелязва 25 години от възшествието му, Фердинанд щеше да остави спомена за един добър цар -  превърнал един изостанал Дунавски вилает в европейска държава.

Заслугите му за модернизацията на България не могат да се отрекат, страната ни преживява икономически, политически и културен възход.  Когато Мустафа Кемал, наречен по-късно Ататюрк, идва в България като военен аташе през 1913-1914 г., е удивен от факта, че в София има Опера, каквато няма в Истанбул.

Царят е инициатор за създаването и на Операта, и на Народния театър.

Полиглот, като отличен познавач на флората и фауната има заслуги към създаването на Природонаучен музей, на Зоологическата  градина, на ботаническите градини към дворците в София, в Евксиноград. Пътувал е чак до Бразилия да търси интересни растения.  


 Заслугите му са безспорни, но за съжаление, в следващите шест години от управлението ​си Фердинанд оставя лош спомен - водим три войни, сполетяват ни две национални катастрофи.  Това осъзнава и синът му цар Борис Трети, който не му е позволил да стъпи на българска земя след абдикацията му през 1918 г. Дори когато на сватбата на Борис и Йоана Савойска в Асизи бившият цар се качва на парахода "Цар Фердинанд",  за да отпътува за Бургас, пред двама адютанти Борис му казва: "Ваше Величество, не сте желан от българския народ!". Вбесен, Фердинанд го нарича "подлец", чел съм го в български и немски документи.  


Не мога да простя на Фердинанд, че решава да вкара България в Първата световна война на страната на Германия, като в същото време подписва с кайзер Вилхелм Втори  тайно споразумение да получава пожизнено възнаграждение, ако България загуби войната. Така и става - губим войната, сполетява ни национална катастрофа, а Фердинанд си гарантира пожизнена рента. Възнаграждение му изплащат както Ваймарската република, така и Хитлер - това не мога да му простя като българин и като историк. Както и загубата на националния идеал.  Но нека да се изпълни последната му воля, без да го реабилитираме за войните. 

- Но Фердинанд ли е единствен виновник за загубите ни? 

-  Написал съм четири книги за тези войни. Отговорности имат и политиците и военните ​тогава. От българска страна Фердинанд е главен, но не е единствен виновник за националните крушения.  Вина носят и министри, генерали от обкръжението му, които след  войните и катастрофите казват: "Царят беше виновен!". Но и те носят отговорност -  България не е абсолютна, а конституционна  монархия.  

Да вземем фаталната дата 16 юни 1913 г., началото на Междусъюзническата война. Царят и ген. Михаил Савов решават да засилят българската позиция с атака срещу сръбските и гръцките позиции.

Но ген. Савов подписва заповедта за атаката, не царят. Но след това  топят царя като виновник.

 


- Ценим ли по достойнство делото на владетелите си?  Не е ли време да върнем и костите на цар Самуил? 

- За съжаление, не знаем къде са костите на повечето от владетелите ни. Костите на цар Калоян са в църквата "Свети 40 мъченици", на цар Борис Трети са изхвърлени след 1944 г. и сега в Рилския манастир се съхранява само сърцето му. По чудо след 9 септември оцелява мавзолеят на първия български монарх княз Александър Батенберг в центъра на София. Комунистическите управници са искали да го взривят, но акад. Димитър Косев отива при Тодор Павлов и спасява мавзолея.    


 Покойният проф. Божидар Димитров положи усилия костите на Самуил да бъдат върнати у нас от Солунския музей. През 2007 г. президентът Георги Първанов, който е историк, постави въпроса при гостуването у нас на гръцкия си колега. Но и Каролос Папуляс, а по-късно и Вселенският патриарх Вартоломей поискаха срещу костите на Самуил да върнем на Атина попаднали у нас ценни ръкописи от гръцки манастири, бивши средновековни български манастири. Размяната обаче не стана. Може би е време отново да поискаме костите на цар Самуил от съседите гърци. 

Оцени новината

Оцени новината
4.1/5 от 27 оценки
4.1/5 от 27 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
11 коментара
Мицотакис топи Скопие пред НАТО заради Преспанското споразумение

Мицотакис топи Скопие пред НАТО заради Преспанското споразумение

03.06.2024 | 11:04

Гръцкият премиер отбеляза, че се забелязва тенденция за оспорване на практика на договореното от 2018 конституционно име на Република Северна Македония Атина отново заплаши новите власти в Скопие с последици, ако продължават да не спазват Преспанското споразумение и да не използват конституционното име на страната. Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис ще повдигне темата и на Срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Той предупреди политическите лидери в Скопие да не застрашават европейския курс на страната си. На национална пресконференция, излъчвана по гръцките телевизии от остров Крит, гръцкият премиер Кириакос Мицотакис отбеляза, че се забелязва тенденция за оспорване на практика на договореното чрез Преспанския договор от 2018 година конституционно име на Република Северна Македония - както вътре в страната, така и в чужбина. И предупреди, че Гърция няма да приеме това. Реално обръщайки се към новия президент Гордана Силяновска и лидера на спечелилата парламентарните избори ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, Мицотакис призова: "Да осъзнаят, че изборите минаха, както и че популизмът във външната политика може да е привлекателен, за да получаваш гласове, но това не издържа при правенето на сериозна външна политика, когато поемеш официално властта". Мицотакис поиска и от служебния премиер на страната да признае публично по ясен и недвусмислен начин, че спазва Преспанското споразумение и че името на неговата държава е Северна Македония. След като страната беше приета в НАТО точно след вдигането на ветото на Атина и след постигането на Преспанското споразумение, гръцкият премиер сега заяви, че неспазването му ще бъде повдигнато като тема на срещата на върха на НАТО във Вашингтон. За Мицотакис едно от важните измерения на договореното между Атина и Скопие е именно единното и общо за всички име на Република Северна Македония: "Това не може да бъде оспорено на практика от никого. Ние ще изискваме абсолютно спазване на този въпрос и не сме сами. Европейската комисия казва същото нещо. САЩ казват абсолютно същото нещо. Гърция не е изолирана. Скопие е изолирано, следвайки тази политика", заяви Кириакос Мицотакис. Гръцкият премиер все пак вярва, че в крайна сметка логиката на властите в Скопие ще надделее и съществуващото Преспанско споразумение ще бъде спазено докрай. Блиц

Отговори
2 0
Не сте прави!

Не сте прави!

31.05.2024 | 09:28

Ferdinand Maximilian Karl Leopold Maria von Sachsen-Coburg und Gotha си е чист българин и неговата родина е България!

Отговори
1 10
Боко тиквата

Боко тиквата

30.05.2024 | 17:00

Аз ще ви направя вилает на Турция отново сега като фалшифицирам изборите.

Отговори
7 4
пишещ

пишещ

31.05.2024 | 00:00

Както винаги трола е много *умничък*!

Отговори
2 4
пишещ

пишещ

31.05.2024 | 00:06

И изпитва все по-голяма болка!Защо ли?!?

Отговори
2 3
Анатема

Анатема

30.05.2024 | 16:41

Бас държа, че мадридският Комарджия пак е намислил нещо гнусно, този път с пренасянето на мощите на неговия дядо - Клюна-Безродник и Убиец на България, но няма да доживеем, за да разберем истинската цел на този високо-бюджетен Маскарад, който ни беше пробутан вчера. Ако СДС-Шайката ,под напътствията на англо- краварските шпиони не беше опростачила нацията ни чрез натрапване и налагабе на англо- краварските ценности и Морал, вчера щяхме да посрещнем процесията по подобаващ начин - с камъни, с павета и сопи. "Не народ, а Мърша" - бе казал един велик Българин, което сравнение е изключително актуално за днешното аморално време.

Отговори
12 4
комунист

комунист

30.05.2024 | 13:20

Гледах по телевизиите репортаж от полагането на костите на цар Фердинанд във Врана.И репортерките и Симеон и Стоянович говореха ,че тленните останки се погребват в Родината му. България не е Родина на Фердинанд и никога няма да бъде но много финно по царски ни се пробутва тази теза с далечна периспектива поколенията да забравят истината и Фердинанд исторически да се обяви за българин и бъдещете наследници да имат претенции за корона.

Отговори
26 4
СПБ

СПБ

30.05.2024 | 11:32

За починалите почит и да уважим последните им желания. Който не е грешил само той може да хвърля камъни

Отговори
8 23
Дидо

Дидо

30.05.2024 | 11:08

Този чиляк няма място на наша територия !Натрапен и безочлив крадец !

Отговори
24 7
Предатели

Предатели

30.05.2024 | 07:56

Славчо Атанасов е бил прав, че не е приел един виновник за националните катастрофи на България.

Отговори
39 13
Мнение

Мнение

30.05.2024 | 09:08

и да получава ренти въз основа на тайни споразумения / как се нарича такъв човек - м - ек/, нали ни ги получават сега наследниците ????

Отговори
26 4

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?