Следвайте ни

Акад. Георги Марков: Да покажем червен картон на Скопие

Историята и бъдещите поколения ще ни съдят за това, че правим компромиси с паметта на националните си герои

Акад. Георги Марков е един от най-авторитетните български историци. Роден е в Пловдив, внук на герой от Първата световна война. Специализира в Института за европейска история в Майнц. Дългогодишен директор на Института по история към БАН.

Защо точно спорът за Гоце Делчев предизвика такива бурни реакции и се превърна на практика в препъникамък на уж тръгналите ни в добра посока отношения със Северна Македония?

Това е провокация от страна на Скопие, защото предложеният за общо честване на Гоце Делчев 7 октомври 1946 г. е черна дата в новата българска история. Тогава са предадени на Скопие костите на Гоце Делчев и архивът на Македонския научен институт. Тогава е заявено от страна на правителството на Отечествения фронт, че  Гоце Делчев е македонски национален герой.

Това е веднага след пленума на ЦК на БКП през август 1946 г., когато под натиска на съветския лидер Йосиф Сталин се взема решение да се признае македонската нация и да се македонизира тогавашната Горноджумайска, сега Благоевградска област. Има връзка между двете събития, така че сега сме свидетели на опипване на почвата от страна на Скопие, което, разбира се, получи сериозен отпор. Ние не можем да приемем точно тази дата за общо честване. Можехме да приемем или рождения ден, или деня на гибелта на Гоце Делчев, който се е самоопределил като българин преди 130 години.


Не е възможно да се поставя такова условие и да се предлага такава дата. Но това е тяхна отдавнашна тактика, която съм изпитал лично. Колеги в Скопие са ми казвали: Има много герои, ние като нация трябва да имаме национални герои. Дайте да ги разделим - Гоце Делчев и Даме Груев са наши, ония „фашисти” Тодор Александров и Иван Михайлов си ги вземете. Или за разделението на въстанието - то е голямо, има за нас, има и за вас, нашето е Илинденското, вашето е Преображенското. Дай да стане сделката, да стиснем  ръце на третата ракия. Няма как да стане това. Не може да се бърка в гробовете, да се ровят костите на тези герои!


Но съседите втвърдиха тона, извадиха дори внучката на Гоце Делчев, която се вайка, че дядо й се обръща в гроба!

Използват хора, чиито мозъци са промити след Втората световна война.

В Скопие много добре знаят за какво става дума. Въпреки че задигнаха архива на Македонския научен институт, отдавна писмата на Гоце Делчев, в които той се самоопределя като българин, са издадени. Той си е доказано български герой. Дори да искаме да правим политика на добросъседство със Скопие, нямаме реално право да отстъпим своите национални герои. Това, че те нямат други герои освен маршал Тито, е техен проблем, на тяхната нация.

Възможно ли е изобщо някога в Скопие да се пречупят и да признаят, че Гоце Делчев, Даме Груев, Яне Сандански са българи, каквато е историческата истина?

Още преди да се състави смесената българо-македонска комисия, изразих убеденост, че тя ще бъде използвана от Скопие, за да печелят време. Ще залъгваме София, ще лицемерим, докато преговаряме за НАТО, после за ЕС и живот и здраве, като влезем в НАТО и ЕС, ще им ритнем топката. Общо взето това е тяхната тактика. Време е да се каже: или приемате, или дотук! Няма как да правим от историята политика,

стига сме мачкали и унижавали историята,  за да я приспособяваме към Дядо Иван или чичо Сам!

Отстъплението на Скопие за цар Самуил част от същата тактика на изчакване спрямо нас ли е?

Скопие не е отстъпило за цар Самуил. Външният министър Екатерина Захариева не осведоми правилно обществото, тя просто реши да направи дипломатически завой. Казаха: голямо царство е Самуиловото, бил е цар и на македонци, и на българи, и на ромеи. Както нашият Иван Асен Втори е бил цар на българи и ромеи. Така че съседите не са отстъпили - според тях Самуил е първо цар на македонците, после и на българи. Това е техният тактически ход. Напразни са надеждите да отстъпят, защото позициите им се крепят на антибългарска основа. Ако те признаят, че общата история до края на Втората световна война е българска, т. нар. македонска нация рухва. Те нямат история, нямат герои! Но ние не можем да правим политическа сделка и да делим историята и героите!

Защо толкова сложен междудържавен казус беше поверен на комисия историци?

Съжалявам колегите българи в тази комисия. Казах им, че ще бъдат употребени, както много пъти историци са били употребявани. Това е много гадно чувство - да бъдеш употребен от политиците. В тази комисия не могат да стигнат до споразумение, напротив - стават съучастници на тези скопски фалшификатори. Ако продължава това нахалство, провокациите на Скопие, трябва да се прекрати работата на комисията и да се покаже жълт картон на съседите.

Има ли в момента полезен ход?

Любчо Георгиевски го каза: Ние ще признаем миналото, вие признайте настоящето. Ние да кажем: Добре, Тито ви е направил македонската нация във Вардарска Македония за сметка на българската нация, вие признайте, че историята до края на Втората световна война е обща история, българска. Това Любчо Георгиевски го предложи преди 2-3 години. Но няма как ние да признаем т.нар. македонска нация и да признаем, че най-славната част от българската история не е българска. Кое правителство ще го признае под натиска на тази или онази велика сила!

Нека си имат тяхната македонинска митология, но трябва да знаят, че те са я измислили. Това не е история. В това отношение не трябва да има никакво колебание при нашите политици -

всяка отстъпка е национално предателство.

Как гърците се справиха толкова добре със спорните проблеми със Скопие?

Намериха правилния път. Ние както гърците трябваше да преговаряме по спорните исторически въпроси, преди да подпишем договор за приятелство и добросъседство. След като го подписахме, съседите от Скопие решиха да протакат и да печелят време, докато влязат в НАТО и ЕС. Не можем да бъдем изиграни, не сме ние най-глупавите на Балканите. Защо не се справихме като гърците? Грешен ни бе подходът. Сега трябва да помислим за натиск - няма да ги подкрепим за ЕС за сметка за фалшифицирането и кражбата на българската история. Да ги подкрепим, означава да плюем върху гроба на Гоце Делчев! Как ще го правим македонец, за да угодим на съвременната политика! Никой политик да не си е и помислил да извърши такова национално предателство!

Чуха се предложения за анекс към договора ни със Скопие за общата ни история - това реално изпълним вариант ли е?

Юристите трябва да кажат дали е възможен анекс към договора, свързан с историческите въпроси, след като нещата не се решават със споразумение. Така ще се направи това, което не беше направено в договора ни, както го направиха гърците. Бързайки, българското правителство пропусна това важно уточнение и натовари историците да отговарят и да бъдат употребени. В никакъв случай обаче не трябва да се гаврим с паметта на нашите национални герои -

историята и потомствата ще ни съдят!

Не може да предаваме нашата историческа памет в името на някакво фалшиво добросъседство. Бившият премиер Никола Груевски дори имаше нахалството да каже: Откъде накъде в България ще има градове на името на Гоце Делчев и Яне Сандански! Бил учил, че това са македонски герои! Явно Груевски е учил фалшива история и е с промит мозък! Не е виновен, но поне да прочете писмата на Гоце Делчев! Директорът на Института за национална история в Скопие се назначава от парламента, той е политическа фигура. Това, което говори съпредседателят на смесената комисия за Скопие, му е казано от съответните политици: Няма да отстъпваш!

Не вярвам и на премиера Зоран Заев, който толкова пъти се прегръща с българския си колега. Такава им е играта на политиците. Историята е доказала, че са лицемери, гледат да постигнат нещо за днешния ден за сметка на историята и взаимно се надлъгват. Трябва да престанат да бъркат с мръсни ръце в историята, която е точна наука, наука на фактите. Нека да спрат да се споразумяват за сметка на историческата ни памет.

Какво трябва да се направи, за да защитим националния си интерес?

Комисията в българската си част спира да преговаря. За кого ще преговаряме след Гоце Делчев? Не може след него да намерим компромис за друг наш национален герой. Да, компромиси могат да се правят в политиката и в дипломацията, но не и в историята.

Като чуя, че безусловно признаваме и подкрепяме Сърбия и Северна Македония, се възмущавам! Откъде накъде - ами какво постигнахме за Западните покрайнини? Цариброд и Димитровград получи две имена - това ли е успехът? Безусловната подкрепа е погрешна! Ние трябва да поставяме условията, не те. В състояние сме да извадим и червен картон, но трябва да имаме държавници с твърд характер като Орбан в Унгария, не просто политици!

Коментари

За да публикувате коментари трябва да имате профил в сайта

Коментари (6)

20.06.2019 | 17:49
1 0

На вас Скопие ви показа червения картон още миналата година, кретени.

Гео 20.06.19

20.06.2019 | 16:46
2 4

Имаме си много хубава поговорка:Като не щеш мира,на ти секира.

ефрейтора

18.06.2019 | 11:57
2 5

Да не излезе , че тези келеши са ни излъгали за договора?

иван

18.06.2019 | 11:08
8 4

КРАЙНО ВРЕМЕ Е.ДА СЕ ОЗЪБИМ.ВЗЕМЕТЕ ЗА ПРИМЕР ГЪРЦИТЕ-ИЗПЛЕТОХА СИ КОШНИЦАТА И НАПРЕД...НУЖНО Е ДА ИЗНЕСЕМ КОСТИТЕ НА НАШИТЕ ВОЙНИЦИ С ПОДОБАВАЩ ТРАУРЕН РИТУАЛ,ДА ГИ ПРЕПОГРЕБЕМ НА НАША ЗЕМЯ В МЕМОРИАЛ И ОТТУК НАТАТЪК"СИРЕНЕТО С ПАРИ". ТАЗИ БЛУДКАВО-САНТИМЕНТАЛНА ИСТОРИЯ Е ВРЕДНА ЗА БЪЛГАРИЯ.А КОЙТО МУ Е МИЛА СМ,ДА ХВАЩА ВЛАКА И ТОЛКОЗ!!!!

Роко

18.06.2019 | 10:40
9 6

А къде бяхте от 1946 до 1990г. Мълчахте и папкахте! Нали ?Приемахте партийната доктрина на Коминтерна и си траехте.Кога точно станахте критикари на Скопие ? Вижте си годините,къде мълчахте докато бяхте млади .Гиди дърти лицемерни боклуци.Лустрация и за вас трябва да има.Мълчахте и спахте 50г.сега вече големи родолюбци се извъдихте.

Ооооо,

18.06.2019 | 09:24
10 2

Кажи си го направо - не като п. тката Боко!

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?