Следвайте ни

Акад. Георги Марков пред "Марица": Без Деня на победата щеше да има Европа на Хитлер

viber icon

Не приемам англосаксонската пропаганда, че откриването на втория фронт в Нормандия е решил войната. Решаващият фронт е Източният, а Червената армия има решаващо значение за победата

Някои политически коректни историци съзнателно избягват отношенията между Чърчил, Сталин и Рузвелт, които са много учудващи за историята

 

- Тази година 9 май ще бъде по-различен заради пандемията -  без традиционния Парад на победата. Ще ни даде ли това повече възможност да оценим истинската важност на знаменитата дата?

- Да, свикнали бяхме с парада, традицията идва от Червения площад. Всъщност първият Парад на победата е на 24 юни 1945 г., когато съветските войници хвърлят нацистките знамена в подножието на мавзолея на Ленин. Но от друга страна, мисля, че германците, японците и други народи, загубили войната, ще се чувстват по-добре без този Парад на победата, защото това е война не само на геополитическите интереси, а и война на идеологиите. Стига се до една чудновата антихитлеристка коалиция. Чърчил, който е върл антикомунист и който през 1926 г. казва, че ако е бил италианец, е щял да бъде фашист, изведнъж открива в Йосиф Сталин Чичо Джо - така го нарича в личните си писма. Т.е. тук има идеология, но има и геополитически интереси. Източният фронт е основният фронт на войната.  

Не приемам англосаксонската пропаганда, че откриването на втория фронт в Нормандия е решил войната. Той всъщност е трети фронт, тъй като има фронт и в Италия. Има англосаксонски канали, които превъзнасят Деня Д, десанта в Нормандия, и твърдят: Ние победихме Хитлер!

Трябва да приемем, че за разлика от Първата световна война, когато решаващият фронт беше действително Западният, по време на Втората световна война решаващият фронт е Източният, а Червената армия има решаващо значение за победата.

От 60 милиона жертви 26 милиона са съветски граждани.  Дълго време в Москва укриваха жертвите, след войната Сталин каза, че те са колкото тези на немците - около 9 милиона. После Хрушчов го изобличи - каза, че жертвите са 20 милиона. Оказаха се 26 милиона и непрекъснато растат.

Всъщност Западът заложи на болшевизма, тъй като без него не можеше да разгроми националсоциализма. Това сега се премълчава заради новата цензура, наречена политическа коректност, както преди имаше идеологическа коректност. Някои англосаксонски историци избягват отношенията между Чърчил, Сталин и Рузвелт, които са много учудващи за историята.

- 75 г. по-късно имаме ли сравнително безпристрастна оценка на значението на 9 май? Заздравяха ли раните?

- Преди няколко години издадох книгата „Друга история на най-голямата война" от гледната точка на победените. 45 години ни заблуждаваха, че ние сме победители. Това не е вярно! България не само не е призната за съюзник на антихитлеристката коалиция, но не е призната и за съвоюваща страна, за разлика от фашистка Италия. И това е пак благодарение на този българомразец Уинстън Чърчил. Ние сме победени, както германците, японците, италианците. Императрица Екатерина Втора казва, че победителите не ги съдят. Опитах се да покажа и военните престъпления на победителите, които са ужасни.

Ако изтъкна, че американският президент Хари Труман за мен е военнопрестъпник, масов убиец заради унищожението на Хирошима и Нагазаки, ще ми опонират. Казах това в една телевизия и водещият ме възпря: "Чакайте, Хари Труман е основателят на НАТО, а ние сме член на пакта". Контрирах го, че става въпрос за събития от 1945 г.

Така че победителите все още налагат този празничен ден 9 май като Ден на победата. Интересно, че бившите съюзници не могат да се разберат кога Германия е капитулирала безусловно. Първо има една капитулация в Реймс на 7 май, която Сталин не признава. Той настоява капитулацията да е в Берлин, който е превзет от Червената армия. Така че капитулацията е в късните часове на 8 май. А 9 май е първият ден на мира, денят на победата на анхитлеристката коалиция над нейните противници.

-  Преодоляхме ли най-сетне спора дали 9 май е Ден на победата, или Ден на Европа?

- Не бива да се противопоставят двете определения. През 2010 г. бях председател на инициативния комитет на честванията, покани ме колегата Георги Първанов. Тогава се получи противопоставяне - от страна на БСП казаха, че това е Ден на победата. Опозицията отсече: Това е ден на Европа! Тогава трябваше да обяснявам, че без деня на победата щеше да има една друга, нова  Европа. Имам една поредица на списание „Нова Европа на Хитлер", което се издава на седем езика, включително български, в Берлин.  Става въпрос за нова обединена Европа под нацисткото знаме от Атлантика до Урал, с мощна икономика. В историята няма ако, но все пак, ако друг беше победил във Втората световна война, щеше да има една друга Европа.

Така че без Деня на победата, нямаше да има Ден на Европа. И не бива да ги противопоставяме заради Червената армия! Публицистът Иво Инджев често иска да разруши паметника на Съветската армия, но до 1946 г. тя е Червена армия, не съветска армия.

И сега заради тази Червена армия обявяват 75 години от освобождението на концлагера Аушвиц, събират се държавници, не канят  руския президент Владимир Путин, а канят украинския президент Володимир Зеленски, защото Първи украински фронт освободил Аушвиц. Но това не са украинци, фронтовете носят имена съобразно развитието на бойните действия, СССР е многонационална държава.

Не бива да залитаме в крайности. Разбирам политиците, но не бива някои колеги историци, които се увличат, да произнасят името Червена армия с изкривено лице. Да, Червената армия воюва за съветската кауза, но Сталин разбира, че не може да мине без руския национализъм. И започва да реабилитара царските пълководци - Кутузов, Суворов, прави филми за Александър Невски, за Петър Велики, Иван Грозни. Сталин дори възстановява партиаршията. Така че нещата се променят - за Сталин идеологията минава на заден план, напред е империята.

Затова през май 1943 г. и Франклин Рузвелт, както Чърчил, нарича Сталин Чичо Джо в личната им кореспонденция, която американците издадоха. Чичо Джо -много мило, приятелски. Рузвелт пише: Нападат ме републиканците в Конгреса за това, че Червената армия настъпва и ще болшевизириш Европа. Нищо подобно, няма да изнасям революцията. Било каквото било при другаря Ленин, отговаря Чичо Джо - Сталин. Вика другаря Георги Димитров и му казва: До седмица да ви няма, разтурвам Коминтерна! Димитров се опитва да опонира: Как така, другарят Ленин е основал Коминтерна! Това го пише в дневника на Димитров, който издадохме през 1995 г. „Това е станало през 1919 г., не разбра ли, че комунизъм, световна революция в Англия и в Америка не може да има!",  обяснява Чичо Джо. И в Кремъл нещата се променят. Трябва да гледаме по-широко на тази най-голяма война, а не идеологически.

Колеги, които преди 1989 г. бяха идеологически коректни, сега са политически коректни. Някога питаха да не си антисъветчик, сега питат да не си антиамериканец или антиевропеец. Има обременяване, което трябва да преодолеем.

Днес няма визионери, мерят си само червените бутони

Дошло е време заплахата да ни свали на земята. Сега мечтаем да колонизираме Марс. Нека да не бързаме, нека първо да опазим нашата планета, тази синя точица във вселената. Може сред милиардите планети да има подобни условия на живот, но защо трябва да съсипваме този земен рай! И защо трябваше да има световни войни?! Добре че Студената война не прерасна в трета световна ядрена война! Тогава нямаше да ни има.

Трябва човечеството да се осъзнае, политиците да престанат да си мерят тия червени бутони. Тръмп се хвали, че червеният бутон на бюрото му е много по-голям, отколкото на Ким Трети в Северна Корея. Трябва да преодолеят чувството за всемогъщество. И политиците са хора, макар че имат много власт над милиони съдби. Точно затова трябва да внимават за всяка своя дума.

За съжаление, новото поколение политици - в Европа, в света, не са като ония от времето на Втората световна война. Нормално е епохата да ражда героите си. Днес няма визионери.

И хората не си дават сметка, че живеем вече 75 години без голяма война, което е нашият исторически шанс.

Нашите дядовци воюваха и загиваха по фронтовете. Моят дядо, строител на пътища, се връща от Унгария в Първата балканска война и загина на 34 г. на Бунархисар. А ние, съвременниците на Студената война, изкарахме живота си, без да воюваме.

Шарл де Гол не изключваше Русия от Европа

Има още неразбулени тайни и неудобни истини около последната голяма война. Вероятно са в съветските архиви. Борис Елцин започна да ги отваря, Владимир Путин ги спря. Например ние не можахме да се докопаме до досието на генерал Владимир Заимов, което е в архива на КГБ. Не го дават. Има още тайни. Те отричат дори очевидното  - пакта Рибентроп - Молотов. Американците след края на войната хванаха копието на германско-съветския пакт за ненападение. Молотов, тогава народен комисар на външните работи, го обяви за антисъветска провокация, въпреки че лично го е подписал.

 А иначе след войната най-важният урок за нас, европейците, е, че вече Европа не е център на света. Появиха се и други геополитически центрове. Днес някак си се премълчава казаното от генерал Шарл де Гол - Европа от Атлантика до Урал. Всъщност Де Гол не изключваше Русия от Европа. Преди петнайсетина години имахме международна конференция и предложих  "България между ЕС и Русия". Колегите скочиха - Русия е в Азия. И сега гледам сборник - „България между Европа и Русия”. Не бива да залитаме в крайности. Опитвам се да обяснявам, че Достоевски е най-превежданият автор в Германия, а „Война и мир" на Толстой е най-четеният роман в САЩ. Не бива да политизираме понятието Европа.

Няма как да изключим Русия от Европа - ясно е, като погледнем картата. Да, ЕС е най-развитата част на Европа, но това не е цялата Европа. Крайно време е да престанем да политизираме и географията!

Чърчил даде България на Сталин, за да запази Гърция

- Българският войник е прочут с храбростта си, няма загубена битка. Защо обаче все губим войните - и във Втората световна война сме сред победените?

-  Да, така е, нашият договор с други съюзници на Третия райх е договор на победена държава, въпреки че 45 г. твърдяха обратното. На конференция през 1995 г., на която присъстваха доста живи фронтоваци, казах: Вие сте победители на бойното поле, но ние сме победена държава! И фронтоваците скочиха. За съжаление, България след Втората световна война беше дадена на Сталин. Червената армия се изтегли, но съветската власт у нас остана, тъй като бяхме поставени в съветската зона. Това е по договореност между Тримата големи в Ялта - Чърчил, Сталин и Рузвелт. България беше подарена от Чърчил на Сталин, за да запази Гърция.

Това е предопределено. Още от май 1942 г., когато Молотов е в Лондон, за да се подпише съюзният договор с Великобритания, Чърчил казва: Вие си имате зона още от царска Русия. Ще получите, което ви се полага!

Това е голямата политика - не бива да гледаме на тези велики събития черно-бяло.

Българският войник извърши своя подвиг на бойното поле, но за съжаление политиците не заслужават българския войник. Това е тъжен извод.

Преди 2 години, когато се спореше за милиардите за самолетите, казах: Историята ни учи - има българска армия, има българска държава, няма българска армия, няма българска държава. Така че независимо от икономическото ни положение трябва да има българска армия. Стотици години сме хранили чужда армия, стига толкова! Това казах на политиците, когато някога оспорваха нуждата от даване на милиарди за нови самолети за нашите ВВС.

Не вярвам, че ще има втори план "Маршал", както и втори Стамболов

- Ще успее ли прокламираният план "Маршал 2" да изправи Европа на крака след пандемията?

- Историята не се повтаря, въпреки че понякога има сходства. Нито приемам, че има втори Стефан Стамболов в България, нито че ще има втори план "Маршал". Вече епохата е съвсем друга, хората са други. Оказва се, че Европа вече не е разделена на Източна и Западна, а на Северна и Южна.

Понеже държавите от Юга - Италия, Испания, понесоха най-силните удари от пандемията, се надяваха на т.нар. грантове. Северноевропейците обаче -германци, шведи, холандци, датчани, не са склонни да даряват пари, съветват засегнатите да вземат изгодни заеми, които да върнат.

Дано Европа да се обедини от общото нещастие за всички европейци, а и за целия свят. Светът вече е тесен, светът пътува и заразата се разнася. И преди век е имало страшни епидемии, но не са се разпространявали широко, тъй като тогава хората рядко са излизали от селищата си.    

Живот и здраве, когато се открие ваксина, сигурно науката ще го постигне, тази ваксина трябва да бъде достъпна не само за богатите, но и за по-бедните държави. Всички хора страдаме еднакво - както може да се разболее бедняк от улицата, така и британският премиер, когото лекарите спасиха.

 

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (13)

георги

георги

12.05.2020 | 16:09

Ако не беше червената армия днес всички грантояди нямаше да разказват вицове за либерални ценности евроценности и прочие хуморески.Всички щяха да са сапун и дезинфектант.

Отговори
0 1
Уроци

Уроци

09.05.2020 | 21:00

Днес в Белгия почетоха паметнице на загинали от Съпротивата, има и българин белгийски герой. В СС войските 57% са доброволци от Европа, французи са последната отбрана на Райхстаг. На оцелелите евреи от окупираните страни IBM изплаща по 5 000 долара, защото са предали на Хитлер изчислителни машини с перфокарти, което улеснило издирването на евреи, маршрутите на влаковете за концлагерите, а златото от зъбите им постъпвало в Швейцарски банки. И те изплатиха съща сума, тихо, да се не разчуе. Германия и досежно изплаща месечно репарации на евреи а на починалите на съпруг, съпруга. И днес възрастен европеец ще ви нарече ист юрупиян, подчовек, гузни не прощават

Отговори
0 0
Граматиков

Граматиков

09.05.2020 | 17:58

България ще е свободна, когато си отидат хора с мисленето на този "академик". Т.е. няма да е скоро.

Отговори
4 3
Иван

Иван

09.05.2020 | 17:25

А Европа на Сталин по-добре ли е, комуняга? Тази победа е дело на половината свят, далеч не само на мужиците.

Отговори
4 2
irinka

irinka

09.05.2020 | 16:02

Историческата истина е че именно англо-саксите решават войната, Сталин щеше да се предаде на Хитлер още няколко месеца след войната, ако на 7 ноември 1941 не беше получил $50 млн. от Рузвелт. Това този "академик" го пропуска но комунистическият бацил си отива само в гроба.

Отговори
4 3
Винаги предани

Винаги предани

09.05.2020 | 11:59

България е единствената страна в света, която оправдава фашизма. Няма парламент и правителство в Европа, които да не клеймят фашизма и да не почитат свято дейците на Съпротивата, дори фашистките някога Италия и Испания на Франко, да не говорим за окупираните от Райха държави. Единствено България верен сателит на Хитлер през войната, си позволява да постъпва и днес като нацистки сателит. На 9 май 1950 г., френският външен министър Робер Шуман прочита пред международната преса декларация, в която се призовават Франция, Германия и други европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана.

Отговори
12 9
Ти си винаги предан на Дзержински мекере лай..но

Ти си винаги предан на Дзержински мекере лай..но

09.05.2020 | 18:49

60 000 УБИТИ без съд, без да са свързани с политика, ДОСТАТЪЧНИ ли са да си храниш злобата срещу БЪЛГАРИЯ?

Отговори
3 2
Знаещ

Знаещ

11.05.2020 | 16:08

Добре , хайде , 9 май ден на победата, нямало да има Обединена Европа . За България това е край на хитлеризма и начало на фашизма и комунизма, което е едно и също . Обединена Европа означава - Европа без граници , свободно движение на хора,стоки,капитали - нали така ? Е, през 1940-1944г. Европа е била Обединена - от Осло до Атина и от Лисабон до Хелзинки няма стени -свободно движение на хора,стоки,капитали и с главен икономически мотор Германия . Ами сега пак е така и пак главен икономически мотор Германия . Пак си дойдохме на 1940г. , е с нови технологии , но пак сме си Обединена Европа без Англия и Русия , както и тогава . Какво спорите само !

Отговори
0 1
АСЕН ИЛИЕВ

АСЕН ИЛИЕВ

09.05.2020 | 11:45

КАТО БАЗА ИМАМЕ ЕДИН КЕ НЕФ, ТУРСКИ, ПЪЛЕН С ДОЦЕНТИ, ПРОФЕСОРИ, АКАДЕМИЦИ, ГЕНЕРАЛИ И, ГЕРАЦИ, ПОД ОБЩИЯ ЗНАМЕНАТЕЛ / ИЗЧАДИЯ АДОВИ, КАКТО Е НАПИСАЛ КАРАСЛАВОВ. И ТАЯ ИНТЕЛЕКТУАЛНА БАЗА УДОБНО ЗАБРАВЯ, КОЙ ДАДЕ МАКЕДОНИЯ НА БУЛГАНСКИТЕ П СЕТА, ТА ПОСЛЕ, КОГА МУ Е ТРУДНО ДА ГО ЗАЛАЯТ НА СТРАЦИН И КУМАНОВО :)

Отговори
9 4
е как щом казва мурзилката, значи е така

е как щом казва мурзилката, значи е така

09.05.2020 | 11:19

Тоя мухлясал чугун нема ли да гушне чемшира най- после...деа каскетите ви издухани

Отговори
6 10
Бела чао = Ерика

Бела чао = Ерика

09.05.2020 | 10:53

Вирусът на кУмунизЪмът броди из глупавите глави на зависимите от миналото интелектуални скелети

Отговори
11 9
Име

Име

09.05.2020 | 10:46

Рубладжия!!!

Отговори
12 8

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?