Следвайте ни

Акад. Богдан Петрунов пред "Марица": Ваксината не е рокля, лекарят трябва да ви я избере

viber icon

Акад. Богдан Петрунов е водещ специалист в областта на имунологията и алергологията в България с широка международна известност. Дългогодишен директор на НЦЗПБ - от 1993 до 2010 г. Специализирал е алергология и имунология в Чехословакия, Англия, Франция, Холандия и САЩ. Създател е на първата в България лаборатория по алергии. Активен член на Европейската академия по алергология и клинична имунология.

 

- Можем ли да се справим с ковид без ваксина?

- Категорично не, това е световното мнение на специалистите.  Всички те са категорични, че трябва да запазим тези противоепидемични мерки докъм края на годината, за да може и имунизацията да бъде успешна.

Важно е хората с бронхиална астма и ХОББ да продължат лечението си с инхалаторни кортикостероиди.

Само с  противоепидемичните мерки няма да можем да се справим с епидемията. 

 Няма начин да не се увеличат случаите на заразени след Коледа и Нова година.

 

- Акад. Петрунов, разумна мярка ли е връщането на децата до 4. клас в училище?

- Смятам, че е разумно връщането в училище, защото научните данни в момента показват, че децата от 0 до 11 години допринасят много малко за заразяването на възрастните. Трябва, естествено, да се прецени  дали и кога в училище могат да се върнат и по-големите ученици.  

- Да очакваме ли пик на заразените до края на януари?

- Имаме основание да мислим в тази насока, защото между Коледа и Нова година спазването на противоепидемичните мерки не беше на такова ниво, каквото очаквахме всички - независимо от затварянето на хотели, ресторанти. Това ме кара да мисля, че няма начин да няма увеличение на случаите на заразени. Това обаче ще стане ясно след една-две седмици.

Опитът, който имаме с рязкото увеличаване на случаите на заразяване и смърт след лятната ваканция на 2020 г., ме кара да мисля, че няма начин нещо подобно да не се случи и след изминалите зимни празници.

- Противопоказни ли са алергичните реакции за ваксинирането?

- В кратката характеристика на ваксината на Pfizer-BioNTech срещу COVID-19, а и на всички, които предстои да влязат на нашия пазар, алергичните реакции не са споменати като противопоказания. Напротив, всеки може спокойно да бъде имунизиран, ако обаче се намира в спокойно, а не в изострено алергично състояние, независимо от това каква е формата на алергия. Много е важно  хората с бронхиална астма и ХОББ да продължат лечението си с инхалаторни кортикостероиди. При това кортикостероидите се използват и в лечението на ковид инфекцията като мощно противовъзпалително средство.

Така че няма никакво противопоказание за ваксиниране, ако пациентът няма и не е имал в миналото тежка алергична реакция към някакви храни, медикаменти, от ужилване на пчели или оси. Тогава би трябвало да се внимава и личният лекар да прецени дали може пациентът да се имунизира.

Но бих препоръчал на всички, които имат някакви съмнения, че са алергични, а това са доста хора - до 30-35 процента от човешката популация днес, най-добре е   имунизацията да се проведе под т.нар. антиалергичен чадър. 3-4 дни преди имунизацията, в деня на имунизацията и 3-4 дни след нея да се приемат през устата антиалергични средства, които са масово разпространени и добре известни - ксизал, ериус, кларитин, зенаро. Моята препоръка е хората, които се съмняват, че имат или са имали алергични реакции, да направят имунизацията си под защитата на тези антиалергични средства.

- Могат ли да се ваксинират хората с автоимунни заболявания?

- В спецификацията на ваксината не е упоменато, че това е противопоказание. При подобно заболяване е задължителна консултация с лекуващия лекар, защото голяма част от хората с автоимунни заболявания използват за лечение средства, които потискат имунната система. В този случай не е подходящо хората да се имунизират. Принципно, ако такъв пациент е в добро, овладяно състояние, не взема никакви имуносупресиращи средства, спокойно може да се имунизира след консултация с лекуващия лекар.

- Нормални или тревожни са алергичните реакции, появили се при хора след ваксинация?

- Такива реакции са напълно нормални при всички ваксини, както и при употреба на всякакви препарати. А и случаите с алергични реакции са пренебрежимо малки - 4 при едната ваксина и от другите две такъв тип реакции, което на фона на 43-45 хиляди поставени имунизационни инжекции просто няма клинична стойност. 

- Ще се ваксинират ли масово хората според вас?

- Голяма част от хората в началото бяха скептични, но с постепенното идване на новите порции ваксини ще разберат, че това е напълно необходимо. За мене това е най-важното нещо. Само с  противоепидемичните мерки няма да можем да се справим с епидемията. Те трудно работят, зависят от субективното поведение на всеки от нас. За да постигнем поне желаните 50-60 процента колективен имунитет, да се създаде такава имунна прослойка, която да доведе до потискане на епидемията и до нейното ликвидиране, ще трябва задължително голяма част от населението да се имунизира. Аз самият ще се имунизирам, разбира се. Записал съм се първи в списъка в нашия Национален център по заразни и паразитни болести. Чакаме си реда, след като се ваксинират първо хората на  първа линия от Спешна помощ.

- Доколко сериозен проблем ще създадат новите мутации на коронавируса? Дали ваксините ще са ефективни?

- Това е много голям проблем. Няма съмнение, че ако започнат да се появяват мутации, които засягат тази част на вируса, от която е изготвена ваксината, ензимът, който се намира в шипчетата на вируса, тогава явно ще се наложи правенето и на ваксини, които съдържат новите мутации. И това е една възможност. И тогава може да се наложи, както при грипа, всяка година да се прави ваксина с нов състав. Но трябва да видим, поне до края на годината, до късна есен, какъв ще е резултатът от сегашната имунизация, колко траен и какъв ще е имунитетът. Тогава ще можем да говорим сериозно по въпроса.

- Колко все пак ще трае имунитетът в резултат на ваксинирането?  

- Наличните досега данни са единствено от мащабно проучване, проведено в Австралия, публикувано на 22 декември 2020 г. в най-авторитетното имунологично списание в света - Science Immunology.  Болните са проследени 8 месеца, на всеки са направени по 36 изследвания, за да се види как се променя имунитетът. Оказва се, че след 20-ия ден започва намаляване на антителата, а към третия месец практически ги няма. До осмия месец обаче се запазва клетъчният имунитет, който се състои от клетките на имунологичната памет, които пазят спомена за имунитета, както и клетките убийци, които унищожават вируси или бактерии. Така че по аналогия на данните при болните се предполага, че и ваксината, която „имитира” изкуствено заболяване, ще бъде активна до осмия месец.     

- Очакват се няколко ваксини - джипито ли ще ни каже коя да изберем?

- Ваксината не е като избор на рокля - дали да е червена, зелена, къса, дълга. Изборът се определя не от харесването, а от визитната картичка на ваксината, където са описани нейните показания и противопоказания. Всеки лекар ще ги знае много добре. И лекарят ще бъде този, който ще ви посъветва коя ваксина да си поставите с оглед на вашето състояние.

- Ще успеем ли да се справим с изпитанието ковид до края на 2021-ва?

- Според експертите във всички научни списания и сайтове, които следя, до края на годината би трябвало да видим светлина в тунела. Но в никакъв случай това не значи, че проблемът ще е ликвидиран. Смята се, че към късната есен вероятно вече ще виждаме резултатите от тази масова имунизация, която, вярвам, ще се осъществи в целия свят.

Извадил съм мнението на 23-ма водещи имунолози и ваксинолози в света - всички  одобряват ваксината, смятат я за колосално постижение на науката. Но са категорични, че ако искаме да има реален резултат, успоредно с това трябва да запазим задължително до края на годината основните противоепидемични мерки: носенето на маски, редовното миене на ръце, избягването на социални контакти.

А що се отнася до строгите мерки, вижте съседите ни ​- те са направо затворени, не могат да излязат на улицата без сериозна причина. Най-либералният режим беше в България - от март досега не виждам някой в Европа да е имал по-либерален режим.

- Това ли е новото нормално, така ли ще живеем оттук насетне ​- с очакване на поредната ковид криза?

- Като добре информиран реалист мятам, че доста дълго време ще живеем в тази обстановка. Трябва да свикнем с мерките, не да ги приемаме като страшна трагедия.  Въпреки имунизацията едва ли коронавирусът ще изчезне за година, а и повече.

КОВИД-19 е типично биологично явление, то се разпространява в животните и може да прескочи при човека.

  Противник съм на всякакви теории, че вирусът е изпуснат, че е пуснат нарочно ​- това са спекулации без подкрепа. Българите много харесват подобни теории като тази, че Бил Гейтс иска да ни чипира. Както казва Михаил Вешим, главен редактор на любимия ми вестник „Стършел” - направиха се много ваксини против КОВИД-19, но не направиха ваксина срещу глупостта. 

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Anatema

Anatema

09.01.2021 | 09:44

LEKARI,APTEKARI,ADVOKATI,POLITIKANTI,"BIZNESMENI"...,MAYKATA RAZPLAKAHA NA DARJAVA I NAROD ,OTKAKTO DOYDE"DEMOKRATSIYATA" !

Отговори
0 0
вирус

вирус

06.01.2021 | 10:25

".... от визитната картичка на ваксината, където са описани нейните показания и противопоказания. Всеки лекар ще ги знае много добре." - Г-н акад. Петрунов, самия Вие казвате, че много от противопоказанията на ваксината не са описани. От къде личните лекари ще знаят дали е подходяща или не? И кой ще носи отговорност при тежки алергични реакции или при отключване на автоимунно заболяване впоследствие, след като производителите не носят такава отговорност!? Защо държавата ни предплаща за ваксини, които не са одобрени или са с много нисък процент на ефективност?

Отговори
6 0
Вижте в нета

Вижте в нета

06.01.2021 | 13:16

Пфайзер глобена от американското правителство за раздаване на подкупи на лекари. Търсете в нета.

Отговори
2 0
Пловдив БГ

Пловдив БГ

06.01.2021 | 08:56

Не е редно некомпетентните и корумпирани така наречени лекари да определят ваксини. Те са единствено разпределители на направления. На всички е известно, че лекарите отдавна не лекуват, а гледат в ръцете на пациентите. Гювечари !

Отговори
7 0
Иво

Иво

06.01.2021 | 08:50

Мисля, че вече се начетохме на достатъчно мнения за това, че ковид е дело на прилепите, както и СПИН - на зелената маймуна. Свидетели сме как псевдо учени, заради политическа коректност, с лекота плюят на реномето си и говорят глупости. А Михаил Вешим правилно е казал за глупостта, въпросът е кой е глупавият!

Отговори
11 1
Schetovodstvo

Schetovodstvo

09.01.2021 | 09:46

Povecheto taka narecheni "ucheni" sa sharlatani,obslujvashti silnite vav vlastta i ikonomikata prestapnitsi !

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?