Следвайте ни

Акад. Богдан Петрунов: Който не иска да се ваксинира, да си плаща за лечението

viber icon

- Акад. Петрунов, СЗО предупреди, че ще платим висока цена за прибързаното връщане към нормалността. Очаква ли ни нова ковид вълна?

- Съвсем основателно е опасението на Световната здравна организация. Не трябва да се успокояваме, че пандемията е затихнала или свършила. Наблюдава се намаляване на случаите, но цикличността е типична за развитие на вируса.

Мисля, че през есента ни очаква нов подем на заболяванията с увеличаване на смъртните случаи. За мене няма съмнение, че това ще се случи - както у нас, така и в целия свят. Трябва да сме далече от всяко успокоение, отсега трябва да се мисли много сериозно в тази насока. 

 

- Т.е. трябва да продължим да спазваме противоепидемичните мерки?

- Няма нищо друго в момента, което може да се направи, освен масовата имунизация. Трябва да създадем имунизационна стена, която да намали значително разпространението на заболяването и смъртните случаи, както се изрази израелският премиер Нафтали Бенет.         

Трябва отговорно да се включим активно в имунизацията, да спазваме елементарните правила. Крайно време е да приемем необходимостта от носенето на маски в затворени помещения на публични места. Мащабно проучване, проведено в 92 страни с 8 млн. души, показва, че най-обикновените маски намаляват до 25 процента риска от разпространение на ковид. 

Виждаме как рязко се увеличиха случаите на заболявания в Русия, Испания, в Англия в резултат на струпванията на хора по време на Европейското първенство по футбол.

- Делта-вариантът ли е най-сериозната опасност в момента?

- Делта-вариантът наистина е сериозна заплаха. Разпространява се много бързо навсякъде и създава сериозен проблем, защото и ваксините, които се използват, не са така стопроцентово ефективни към него, както са към оригиналния британски алфа-вариант.

Всички данни до момента показват, че делта-вариантът засяга предимно младите хора. 50 на сто от инфектираните са именно младежи.

Тази изменчивост на вируса ще продължи, това е естествен биологичен процес.

Досега говорехме за 4 варианта, но вече има и пети - ламбда,

който ще продължи да се разпространява. Щом вече го има в Южна Америка - в Перу, Венецуела, Бразилия, ще дойде и в Европа - въпрос е на време. Ще има и още нови варианти, без съмнение.

- Т.е. ще се налага промяна на ваксините, за да се гарантира  ефективно действие срещу вариациите на ковид вируса?

- Да, за да бъдат пълноценно ефективни, ваксините трябва да бъдат ъпдейтвани. Всички големи фирми в момента работят върху това. Пътищата са два - трета доза наесен на съответната ваксина, която да бъде обогатена за въздействие срещу новите варианти или пък имунизация с принципно нова ваксина с една или две имунизации в началото на годината. Това е пътят за профилактиката срещу ковид. Както всяка година правим нова имунизация срещу най-актуалните грипни щамове, така вероятно ще бъде и с коронавируса.

Безспорно това ще бъде един от вариантите - имунизация всяка година или през година.

- Ще се наложи ли да си слагаме трета доза ваксина тази есен?

- Вероятно  ще се наложи - първо, за да се засили имунитетът, който сме си създали през годината, и, второ - за да се предпазим с ваксина, обогатена с възможности за действие срещу циркулиращите нови варианти.

- Трябва ли децата да се ваксинират?

- Трябва. Децата са принципно основният резервоар за разпространението на ковид вируса, въпреки че обикновено  прекарват заболяването много леко.

Затова е необходимо да се прилага на децата над 12 години изпитана и доказано безопасна ваксина. И у нас, както в ЕС и САЩ,  вече е официално разрешено да се прилага ваксина на деца над 12 години. В Китай прилагат ваксини на деца над 3 години и няма регистрирани негативни реакции до момента.

- Кога ще се появи лекарство срещу ковид?

- Има вече много сериозни пробиви в тази посока. Създават се цяла група препарати, т.нар. протеиназни инхибитори, които потискат ензимите, обуславящи репликацията на вируса.

Такива лекарствени средства,  потискащи размножението на вируса, вече са във фаза на изпитване. Надявам се скоро да навлязат в практиката като сериозно средство за справяне с пандемията.

Най-важни от имунологична гледна точка обаче са  т.нар. моноклонални антитела, насочени към отделния вирус или към рецепторите в човешкия организъм, блокиращи вируса. Това е най-съвременното лечение - т.нар. биологична терапия. Много от най-големите авторитетни фирми вече създават такива моноклонални антитела, на които двете най-големи световни агенции за лекарства - Американската и Европейската, дават предимство при разглеждане по спешност.

Оптимист съм, че до година-две ще имаме по-масово и достъпно за използване лекарство срещу ковид.

- Вниманието ни е фиксирано върху ковид, ще има ли обаче бум на летни вируси?  

-  Вече циркулират много летни вируси - аденовируси, ентеровируси, които причиняват разстройства, температура, гърлобол  при децата. Трябва да се имат предвид и инфекциозните болести, които ни съпътстват постоянно - баналните чревни инфекции, които се причиняват от чревните бактерии в резултат на топлия въздух, ниската хигиена при хранене на плажа.

- Могат ли да се объркат летните вируси с ковид? 

- Симптомите не се припокриват. Да, в първия момент може би температура, болка в гърлото, отпадналост може да предизвика колебание, но бързо става ясно, че не е ковид. При това голяма част от летните вируси започват рязко, с диария, повръщане и веднага личи, че това не е истинска коронавирусна инфекция с характерните загуба на вкус, обоняние, дихателни затруднения.

Точната диагноза не е толкова голям проблем за лекарите.

Проблем ще е диагнозата и разграничаването на ковид от грип

– в началото те често започват еднакво, въпреки че грипът започва остро, рязко, с гърлобол, кашляне, хрема, рязка отпадналост, температура, докато ковид инфекцията започва по-постепенно, но протича с тежки дихателни усложнения.

- При ковид, от една страна, и летни вируси, от друга - за какво да внимаваме?

- Да не забравяме хигиената - честото миене на ръцете, избягването на близки контакти. Това са  ефективни мерки и за летните ентеро- и аденовируси, така и за коронавируса. През лятото трябва да бъдем колкото може повече на открито, на чист въздух и слънце, да избягваме престоя в затворени помещения, особено зали, където се провеждат спортни състезания, концерти, театрални представления. Това са места, откъдето най-често може да тръгне разпространението на инфекцията.   

Слънцето е благоприятен, но не и решаващ фактор за ограничаване на епидемията.

- Защо ваксинацията у нас напоследък върви с толкова бавни темпове?

- Изпитвам срам да призная, че ние просто не искаме да пазим собственото си и общественото здраве. Противник съм на раздаването на ваучери, коли, апартаменти, томболи срещу ваксиниране. 

Бих приел да се въведе и у нас това, което са направили в няколко страни - който не желае да се имунизира, подписва декларация, че при заболяване ще заплати полученото лечение. Смятам, че това е най-добрият и справедлив начин.

Необяснимо и недопустимо е да се говори, особено от медици, че чрез ваксините ще ни чипират, ще ни отровят

Това е саботаж, за който трябва да бъде търсена отговорност. При подобно отношение на медици не е учудващо, че хората отказват да се ваксинират.  

 Но още Айнщайн е казал, че има две безкрайни неща - Космосът и човешката глупост, макар че за второто не е сигурен. Две са и най-големите постижения на медицината - имунизацията и антибиотиците. Ако ги нямаше, днес на Земята щяхме да сме 2, а не 7 милиарда души.    

- Ще се наложи ли да изхвърляме ваксини?

- Вероятно няма да могат да се използват всички налични ваксини и ще трябва да се даряват.

Някои хора у нас чакат руската ваксина, но от нея просто няма нужда. В момента имаме четири ваксини, най-добрите в света, доказали се при приложение на милиарди хора.

- Има доста хора, които след прекаран ковид поддържат високо ниво  на антитела. Трябва ли и кога могат да се ваксинират?

- Човек може да се ваксинира в деня веднага след боледуването,  но няма никаква нужда от това. А антителата не са основното в имунитета - до 4-6 месеца значително спадат, а след 8 месеца и напълно изчезват. Водещ е клетъчният имунитет, стимулирането на Т-цитотоксичните лимфоцити, които носят имунологичната памет. Тези т. нар. клетки убийци са важните за имунитета, те могат да продължават да се носят с години.

Така че хора, при които след преболедуван ковид имат добър план от антитела, могат да изчакат 4-6 месеца и след това да проведат нормална имунизация. Дори антителата да не са спаднали значително, имунизацията може спокойно да се направи и ще е чудесен бустер, т.е. стимулиращ ефект върху имунитета.

Визитка

Акад. Богдан Петрунов е водещ специалист в областта на имунологията и алергологията в България с широка международна известност. Дългогодишен директор на НЦЗПБ - от 1993 до 2010 г. Специализирал е алергология и имунология в Чехословакия, Англия, Франция, Холандия и САЩ. Създател на първата в България лаборатория по алергии. Активен член на Европейската академия по алергология и клинична имунология.

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (39)

Иванов

Иванов

14.07.2021 | 12:22

ОТносно т. нар. плащане и за какво става дума 1. Първо- ЛЕКУВАНЕ - няма...такова нещо.И какво значи това - раздавне на едни хапчета от сестрите....Няма ли хапчета и то за какво ...Вие ли се изучихте или гледахте от тоя и оня. 2. Ползвател ли си на технически средства. Изобщо знаеш ли какво значи ВИСОКИ ТЕХНОЛОГИИ....Ти нямаш такова образование и не можеш да говори за ЦЕНООБРАЗУВАНЕ 3. Лицата с медиц. дипломи са едни ОПЕРАТОРИ на машини. Това са хора , които натискат просто едни копчета......Хората с болни амбици /твоите колеги/ дори си приписват правото да ОЦЕНЯВАТ ТОВА. Пълна глупост. 4. За какво плащане става дума..Хайде да видим цените - колко хапчета се дават на ден на 1 човек....ИМАЙ предвид че прегледа го прави техника а не доктор /оператор на машина. Цена на един преглед - ПЕТ ЛЕВА СА МНОГО. Здравеопазване - превърнали сте го в ОСНОВНО СРЕДСТВО ЗА ЗАБОГАТЯВАНЕ. Необходим е ТОТАЛЕН РЕМОНТ

Отговори
1 0
A.Дамянов

A.Дамянов

13.07.2021 | 23:21

Господа от "Марица" има нещо което не разбирам. В три случая в други статии не поместихте коментара ми под претекст за нецензурни изрази. Бях изумен, защото нямаше НИТО ЕДНА НЕЦЕНЗУРНА ИЛИ ОБИДНА ДУМА (Не е в моя стил). Тук на тази страница има в излишък и нецензурни думи, безумни изрази на много ниско ниво, простотия до шия и въпреки това няма "цедка". Защо е този двоен аршин или нивото на администратора, който е на смяна е различно?

Отговори
1 0
лимбо

лимбо

11.07.2021 | 16:36

Принудително ваксиниране , обаче требе и доброволно да подпишеш декларация за информирано съгласие , т.е . си носиш рисковете , което си е изначално подразбиране. Не съм против ваксинацията , но да е доброволна

Отговори
1 0
лимбо

лимбо

11.07.2021 | 17:57

Недостойна позиция за човек набеден за хуманитарен работник

Отговори
2 0
Прав е

Прав е

11.07.2021 | 08:25

Абсолютно е прав академика и тук тези п.. ци които дават акъл и сипят простотии не знам дали са учили нещо, но за да стигне до това ниво на образованост се изисква ужасно много труд, но това няма значение за простолюдието, което тук се изказва много "компетентно". Сякаш когато по времето на соца когато задължително са ви ваксинирали още от раждането, някой ви е питал искате ли и пак нищо ви няма, нали, пак сте живи и сте си спестили много тежки заболявания. Стига сте се пазили от ваксините срещу ковида, няма да ви се затрие се ката, няма да ви намалее простотията. Заради такива като вас кой знае още колко години ще влачим тази пандемия. Като не искате да се ваксинирате ще плащате за лечението си още как.

Отговори
4 5
плащане

плащане

11.07.2021 | 08:14

Хората може да не искат или да не могат да се ваксинират по най-различни причини! Колкото до плащането при лечение - всички си плащаме лечението, даже два пъти - веднъж чрез здравните вноски, и втори път това, което ни поискат в болниците! По-добре се замислете за друго - защо Израел, при 845 хил. преболедували има около 6 хиляди починали от КОВИД, а у нас при 422 хил. са над 18 хиляди? Какво е здравеопазването там и какво е тук, г-н академик!?

Отговори
6 2
Румо

Румо

10.07.2021 | 21:03

Този дъртофелник академик е от Татово време. Сигурно и Чернобил е отричал навремето а сега за парички е готов и душата си да продаде. Гледал съм му различни изказвания - не става. Веднъж така а после инак. Добре академика докога ще ни ваксинираш-до пласиране ли?Нали до 6 месеца действат. По добре кажи кой го пусна а не да говориш глупости. Всички се осигуряваме здравно така че най много да те осъдим при отказ да лекуваш ако си лекар!

Отговори
14 6
безтрепане няма да

безтрепане няма да

10.07.2021 | 22:36

се измъкнем. трябва да ги унищожаваме

Отговори
2 2
Иван

Иван

10.07.2021 | 19:50

Да си плащат, щом не искат да се ваксинират.

Отговори
6 16
Спрете медицинският фашизъм

Спрете медицинският фашизъм

10.07.2021 | 19:03

НЮРНБЕРГСКИ КОДЕКС, ЗА КОЙТО НЕ Е ЗАПОЗНАТЗаконите не са добре познати, а в разните страни се различават, но има универсален закон. Нарича се Нюрнбергски кодекс.Нюрнбергският кодекс е международен документ, регулиращ принципите за провеждане на медицински опити и процедури с хората. Кодексът е бил разработен и приет след Нюрнбергския процес над лекарите през 1947 година, по решение на който, доста много граждани са били обесени, в частност за насилствено ваксиниране. В кодекса има само десет точки:1.Абсолютно необходимо условие за провеждане на експерименти с човека, е доброволното му съгласие.2.Експериментът трябва да носи за обществото положителни резултати, недостижими с други методи или начини за изследване; не бива да има случаен характер и не бива да е задължителен.3.Експериментът трябва да се основава на получени лабораторни изследвания върху животни, познаване историята при развитие на заболяването или други изучавани проблеми. Провеждането трябва да е така организирано, че очакваните резултати да оправдават провеждането.4.При провеждане на експеримент, трябва да се избягват всички излишни физически и психически страдания и повреди.5.Нито един експеримент не бива да се провежда в случай, ако има основания за предполагаема см.рт или инвалидизация на изпитвания; с изключение, когато лекари-изследователи провеждат експериментите си върху себе си.6.Степента на риска, при провеждане на експеримент, никога не бива да превишава хуманитарната важност на проблема, чието решение трябва да реши експеримента.7.Експериментът трябва да бъде предшестван от съответната подготовка и провеждането трябва да бъде подсигурено с необходимото оборудване, необходимо за защита на изпитвания от възможно нараняване, инвалидност или см.рт.8.Експериментът трябва да се провежда само от лица с научна квалификация. На всички стадии от експеримента, от провеждащите и изпитваните се изисква максимално внимание и професионализъм.9.В хода на експеримента, изпитваният трябва да има възможност да го прекъсне, ако според него, физическото или психическото му състояние, прави невъзможно продължаването на експеримента.10.В хода на експеримента, изследователят, отговорен за провеждането, трябва да има готовност да го прекрати на всеки стадий, ако професионални съображения, добросъвестност и предпазливост, дават основание да се предполага, че продължаване на експеримента може да доведе до нараняване, инвалидност или см.рт на изпитвания.Както пишат американските юристи, ключови са точките 1 и 6 т.е. ангажираното с ваксинация лице, трябва да е дееспособно, за да даде съгласие; лицето трябва да има възможност за избор, без намесата на някаква сила, измама, пряко или скрито принуждение; лицето трябва да има достатъчно знания и разбиране за разглежданата тема.

Отговори
12 2
Мими

Мими

14.07.2021 | 09:29

Това докторската дисертация ли ти е?

Отговори
0 0
Поредният сенилен медиатор на фармафията

Поредният сенилен медиатор на фармафията

10.07.2021 | 18:55

Който се ваксинира да си плаща сам погребението!

Отговори
13 3
Конспирационист

Конспирационист

10.07.2021 | 18:31

Ковид не преследва пенсионери а стресира народи, за контроли. От 1945 английски психиатър теоретизира общественото поведение при войни и ги превъзнася като най ефективни за масов стрес. Пенсионерът с критичен за достоен живот коифицент заместване не е цел, не е бъдещето на народ, биологичната му сила, тя е в неродените деца. Достатъчно да унищожиш, изчезнеш паметниците на историята на културата и след две поколения етноса няма да го има, Гьобелс за етноцида. На доведени до затъпяване народи пък отвън ръководство се полага

Отговори
9 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?