1553

Адвокат Расташки: Когато 6 млн. българи са ужилени, държавата е длъжна да се намеси

Самите оператори неравноправно и едностранчиво повишават таксите на своите услуги, категоричен е той

Милиони българи са жертва на  мобилните оператори, колектори и ЧСИ-та, които системно нарушават гражданските ни права и ни превръщат в роби, понякога за цял живот, категоричен е адвокат Христо Расташки. През уикенда той организира граждански протест пред Съдебната палата в София, където призова всички абонати на мобилни оператори да се включат в колективния иск, като представят копие на договорите си с тях.

 

- Адвокат Расташки, призовахте всички абонати да се включат в колективния иск срещу мобилните оператори. Кои клаузи в договорите точно оспорвате?

- Самите оператори неравноправно и едностранчиво повишават таксите на своите услуги. Те казват, че ги повишават заради нарастващата инфлация и заради индекса на потребителските цени. Само че инфлацията се повиши с 3%, а увеличението на телекомите е 9.8%, т.е. почти 10%. Тези клаузи са уговорени в общите условия на договорите, които хората не могат да прочетат на крак в офиса. Така потребителят няма как да възрази срещу подобна клауза.

Точно тези клаузи ги оспорваме като неравноправни. Те могат да бъдат отменени от съда и таксите да бъдат върнати в предишното състояние.

Нашите телекоми не са в затруднено финансово положение. Техните разходи поевтиняват, а услугите им поскъпват за обществото. Така че има два варианта за действие - или всеки да води индивидуално дело, или държавата, в лицето на Комисията за защита на потребителя, да заведе колективно дело.

- Колко време отнема подобен иск да влезе съда?

- Различно е за всеки съд. Минимумът е 5-6 месеца - в по-малките градове. В София подобно дело може да отнеме и една година. Това наистина ще натовари съдилищата. Какво правим, ако всеки абонат тръгне да си търси правата, понеже месечната му сметка е скочила с 5 лева? Освен това човекът ще е принуден да плати на адвокат 500 лева за делото. Помислете си, 6 милиона абонати завеждат дела! Та ние ще задръстим съдилищата! Ето защо подаваме колективен иск. И питам: Защо имаме държавни органи, които следва да регулират тази материя, а те не реагират?

Когато мобилните оператори сами решат, че ще вдигнат таксите на 6 млн. абонати, държавата е длъжна да се намеси.

- Какви примери има вече в съдебната практика, може ли абонат да осъди оператора?

- Вече има такова спечелено дело. Пловдивският съд е обявил една такава клауза за неравноправна с мотива, че тя не е индивидуално уговорена с клиента, т.е. той не може да влияе върху нея. Телекомите имат клауза, ако инфлационният индекс се повишава, но не казват, че ако има дефлация, таксата ще се понижи. Тя може да облагодетелства само мобилния оператор и той е длъжен да ви попита дали сте съгласни с тази клауза. Ако на нас клаузата не ни харесва, трябва да имаме възможност да кажем "не, аз се отказвам", без да се плащат неустойки.

Какво се случва обаче - потребителите, които решат да се откажат от договора, се натоварват с такси и неустойки, за които телекомът дори би завел и дело.

- Какво очаквате да постигнете?

- Публичност, на първо място. Нека хората да видят, че имаме гражданско общество, което се противопоставя на това повишение на цените не само на телекомите. Другото, за което призовахме по време на протеста ни в столицата, беше всеки да си носи договора, за да може да се включи в колективно дело срещу телекомите. Целта е заедно да съберем повече хора и да обявим всички тези клаузи за масово неравноправни. Само така можем да подобрим ситуацията за всички - с едно такова колективно дело.

 


Каре 

 

Адвокат Христо Расташки е основател и главен двигател на инициативния комитет на политическа партия "Граждански права", която защитава българските граждани от незаконосъобразни действия на колекторските фирми, бързите кредити и частните съдебни изпълнители. „Над 1 милион българи са жертва на ЧСИ-та и колектори, няма как да им помогнем, ако не се промени законодателството", споделя той.

Адвокатът настоява за въвеждане на държавно съдебно изпълнение, защото частните съдебни изпълнители системно погазват законите. Разчитат на правната неграмотност на хората, които от страх плащат такси и неустойки. „Не е нормално при 500 лева кредит, хората да връщат над 5 хиляди лева. Отнемат им имущество, запорират сметки - превръщат ги роби за цял живот", допълва още адвокат Расташки.

 

Лош опит

Пловдивски съд поряза оператор за неустойки

 

От Станимир Кронев

Пловдивчанин вкара А1 в съда. Спорът е за надписани сметки, като човекът отказва да плаща последните 4 такси от договора му с телекома. Последващите разправии завършват със съдебно дело, в което операторът съди своя клиент за неизпълнение на договора. Освен дължимите суми и всички такси по тяхното събиране в искането си до съда адвокатите на А1 се опитват да осъдят бившия си клиент за направените отстъпки от устройство и месечни такси, които той е получил от тях като лоялен абонат още при подписването. 

Пловдивският съд обаче категорично отказва да признае подобна претенция с мотивите, че това представлява търговска отстъпка, предоставена към момента на закупуване на устройството, и чрез нея се формира крайната цена по договора за покупко-продажба. Съдът постановява, че е недопустимо впоследствие тя да се начислява към търсените от оператора обезщетения и би представлявала реално увеличение на продажната цена.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
4.7/5 от 12 оценки
4.7/5 от 12 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
12 коментара
в скута на Пеевски

в скута на Пеевски

24.02.2024 | 17:48

А къде е държавата? Държавата е за такива като Нотариуса, Трактора, Георги Семерджиев, Красьо-Черния.... Защото държавата е във владение на партийни мафии! Жадни за власт и пари!

Отговори
4 0
Ееее...  Да!

Ееее... Да!

22.02.2024 | 12:24

Ееее... Да! Ама Европа! Бъди крепостен селянин в Европа!

Отговори
1 1
ДРУГ АДВОКАТ

ДРУГ АДВОКАТ

21.02.2024 | 13:56

ОСТАНАХТЕ 4 МИЛИОНА. 940К ПЕНСИОНЕРА 800К ПОД 25 Г. OT ТЯХ САМО 300К ГЯ УРА И ОСТАНАЛИТЕ 2.26 МИЛИОНА СКО ТА 1/2 Н ЕГРАМОТНИ И НЕ КАДЪРНИ ЗА НИЩО :)

Отговори
2 6
Това

Това

22.02.2024 | 12:25

Това НЕ Е ВАЖНО! Ти си Адвокат колкото моите Цървули! Каквито нямам!

Отговори
2 0
Забрави да упоменеш останалите няколко милиона:

Забрави да упоменеш останалите няколко милиона:

22.02.2024 | 14:09

високопланински джентълмени, резЕните, закуската от мюсли и тем подобни категории хора. Иdиот, такъв!!! Мразя расизма, национализма, както и всякакви други дискриминации (възраст, пол, коефициент на интелигентност, религия, степен на образование, социален статус в обществото и още, и още). Обаче животът ми ме научи, че с добрия трябва да съм добър, с детето - дете, а с простака - простак (демек: обратно на мъдростта "по-умният отстъпва"). В противен случай рискувам да НЕ бъда разбран, защото в подобни случаи - доказано от житейски уроци, простакът НЕ схваща жеста!!! Така че: уважаеми неграмотнико, обирай си крушите от коментарите тук и си остани със здраве (в твоя случай със свещената ти простотия)! Знам, че ще ме разбереш, защото заговорих на собствения ти език!

Отговори
1 0
Няма държава

Няма държава

21.02.2024 | 13:31

Открадна я Боко Тиквата!

Отговори
12 4
Мда!!!

Мда!!!

22.02.2024 | 14:11

И още по-лошо то е, че НЕ иска да я върне!!! Всичко, което се случва от 2020 година насам, става поради липсата на желание да я върне.

Отговори
2 0
Виц

Виц

21.02.2024 | 11:58

Адвокате, вчера ли си завършил, щото ми приличаш на ЕКСПЕРТ?

Отговори
6 6
корупция

корупция

21.02.2024 | 11:28

Държавните комисии, уж създадени да пазят интересите на потребителите, повече от 30 години са ЛОБИСТИ на монополистите! Във всички сектори - съобщения, застраховане, търговия....

Отговори
23 0
Те пазят

Те пазят

22.02.2024 | 12:26

Те пазят потребителите на твоите праични средства!

Отговори
0 0
И като обобщение:

И като обобщение:

22.02.2024 | 14:31

Всички министерства, агенции, комисии, общини, съд, прокуратура, полиция (милиция), държавни и общински служители, всяка брънка и всяка частица на държавата/общината работи за... "нотариусите", НЕ за народа. Работи за всеки и всичко, ИЗВЪН народа!!! Ние сме за окайване щом мълчим, търпим и преглъщаме, щом не желаем да погледнем открито в чуждата болка на всякавите жертви в РБ!!! Жертви от ПТП, жертви на имотни измами, на финансови престъпления, на укриване на факти и обстоятелства, на корупция, на насилие, на изнудване, на репресии, на незаконни действия, на крадене на бизнеси, на мълчанието на съд и прокуратура, на политическата каста (която все ни омагьосва преди избори, а после продължава с грозните си дела вече над 35 години), на гнилите ябълки (които и френският посланик преди няколко години не успя да им отреже клончето, че даже и още повече се издигнаха)... Що ли изобщо ни има и като държава, и като народ? Снощи другарката Габриел започна знаковата си реч с "разговарях с един кой си и на тях казах какво ще правя и какво няма да направя" (цитат по спомени и по огорчение). Откъде накъде български политик ТРЯБВА да разговаря с НЯКОЙ си чужденец/ци ПРЕДИ да разговаря с народа си и с тези които са го избрали!!!??? Какъв знак ни се дава с подобна реч??? Че ще се обясняваме на нЕкви си чужденци??? Ами аз да питам Габриел - що беше европейски депутат от квотата на България, СЛЕД като от много години живее във Франция, омъжена за знаменит французин с много контакти в ЕС? Да си бЕха я избрали французите! Що герб слага в листите си подобни случаи? Същите тези чужденци обясняват ли ни се на нас??? Какво изобщо се е променило? Просто си сменихме големия брат, с друг голям брат??? Чужденците обясняваха ли ни се като искаха да подпишем, че "има Шенген, ама само ако приемате емигранти в България"???... "Глас без помощ, глас във пустиня...", Христо Ботев!!!

Отговори
0 0
4000

4000

21.02.2024 | 10:04

То няма държава, има мафия!

Отговори
20 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?