Следвайте ни

Адвокат Милена Кадиева: Пандемията превърна семейни караници в домашно насилие

viber icon

Консултациите при нас са безплатни и обикновено се извършват от юрист, психолог и социален работник

Проблемът е по-сериозен в малките населени места и отдалечените села

Вече има много случаи, в които се причиняват леки телесни повреди - блъскане, ритане, душеше, щипане, горене с цигара

 

- Мина година от началото на пандемията. Как изглеждаха последните 12 месеца през Вашите очи и през тези на фондация „Джендър алтернативи“? Отчете ли се бум на проявите на домашно насилие?

 - Мога да кажа веднага в цифри как изглежда ситуацията, понеже вече сме приготвили годишния си отчет за 2020 година и може да го сравним с този през 2019-а. През 2019-а в консултативния ни Център за борба и превенция на домашното насилие сме дали 515 консултации, от които са се възползвали основно жени и към 3,5% мъже. Във  всичките тези ситуации, с изключение на не повече от 5%, са замесени в случаите и деца. Тоест, засегнати са около 1000 деца. Стават общо около 1500 души, грубо казано, на които сме успели да дадем правна и психологическа помощ при случай на домашно насилие.

За миналата 2020 година общият брой на консултациите, които сме направили на жените, са 652. Пак около 4% са на мъже и около 1000 са децата, които са пряко или косвено засегнато от тези случаи. Тоест, нашата статистика показва, че с около 150 случая са се увеличи всички казуси, с които сме работили, в сравнение с 2019-а. Това, разбира се, беше продиктувано от необичайните условия, в които живяхме, заради затвореното пространство, в което се намираха хората.  Получи се така, че всъщност семейства и двойки, в които е имало само наченки на някакво неразбирателство, те са прераснали в конфликти. А такива, в които вече е имало определено насилие, било то психическо, физическо, емоционално, икономическо или сексуално, са прераснали вече в сериозни скандали, инциденти, включително в такива, които изискваха и медицинска подкрепа.

Най-много случаи сме регистрирали в периода май-юли, след отварянето и след карантината. Тогава хората имаха спешна нужда от физически консултации лично на място - в центъра, и всъщност тогава е образуван и най-големият брой дела за домашно насилие в Районния съд, както и най-големият брой дела, доколкото ми е известно, понеже нямаме официалната статистика, и на разводите.

Тежки случаи има винаги, като това не зависи само от пандемията. За щастие, те не са толкова много през годините, но сериозни инциденти са се случвали. Вече има много такива, в които се причиняват леки телесни повреди - блъскане, ритане, душеше, щипане, горене с цигара и т.н.

 - Но е факт, че към 70-80 процента от случаите остават скрити и че жертвите си мълчат?

 - Да, за съжаление, това е точно така. И проблемът не е това, което се случва в големите градове, понеже в почти всеки от тях има центрове, подобни на нашата организация, които подпомагат пострадалите. Проблемът е по-сериозен в малките населени места и отдалечените села. Там, където обичайно и най-често мъжете са контролиращите, водещите, лидерите в общността. Но от тях произлиза, разбира се, и домашното насилие. Много често хората там попадат в ситуация, в която примерно насилникът е местният полицай, кмет, магазинер, учители и т.н. Да кажем, че местният учител е насилникът. Той обаче е приятел и си пие ракията, грубо казано, с местния полицай. Така че каквото и да се предприеме, то няма да има абсолютно никакви последици за лицето, което извършва насилие.

-  А кои случаи на домашно насилие преобладават в практиката Ви напоследък? 

- По-голям е броят на случаите, в които различните форми на домашно насилие са комбинирани. Тоест, насилието, което се преживява, в един случай не е само физическо или само психическо, а обикновено е някаква комбинация от всички възможни, които са разпознати от нашето законодателство. 

- Може ли да посочим пример за случай на домашно насилие, който буквално Ви е потресъл?  

- Няма леки случаи при нас. Аз мога да реферирам примерно към един случай, по който все още работим и който, според мен, включва всички форми на насилие, за които можем да говорим в българското законодателство. Този случай е илюстративен за това какво се случва в ситуация на пандемия. Става въпрос за семейство без брак, с три деца, от които две малолетни и едно непълнолетно. Съпругът е с добро обществено положение, с добра професия и доходи, с хора, които работят за него, с перфектен имидж, който си е създал с годините и в професионалните си среди. Само че вкъщи е точно обратното на този образ. Зад стените на дома си той буквално е звяр. Първо през годините започнал, както обичайно се случва, да ограничава съпругата си къде, кога и с кого да ходи, с кого да общува, ограничил е максимално контактите <210> с близки роднини и приятели. С години не я е пускал да работи, тя била само домакиня, отглеждала е децата си и се грижила само за къщата.

Впоследствие, когато децата вече са пораснали и ​тръгват на училище, мъжът <210> позволява да работи, но е следена и проверявана през цялото време. Вкъщи е третирана като абсолютна слугиня, няма никакви права, включително и право на мнение. В момента, в който започва пандемията и учениците преминават в онлайн форма на обучение, тя била принудена от този си партньор да напусне работа. Затваря я вкъщи. Тотална слугиня, която е навиквана, обиждана, тормозена. Повтарял <210>, че е никаквица, нещастница, че от нея нищо не става, че не е добра майка, че ако решат да се разделят, ще <210> вземе децата. Казусът включва и физическо насилие в последните месеци, като той намирал поводи да я бие по възможно най-жестокия начин. Понеже се получи така, че тя издейства заповед за незабавна защита, ние я защитихме, изведохме я от жилището, но не бяхме в състояние да направим това и с децата, които се бяха отчуждили от нея. Отделно тя беше в такова физическо, психическо и емоционално състояние, че не можеше за себе си да се грижи, какво остава за някой друг. Така че трябваше да спасяваме първо нея.

Ние преминахме през психолози, невролози и психиатри, за да спасим тази жена. И вече в момента, в който я вдигнахме на крака, бяха минали месеци.

За съжаление, през това време тя не бе в състояние да търси контакт с тези деца, а в момента, в който беше в състояние вече да го прави, това отчуждение  беше факт. Те са толкова наговорени, толкова с промити мозъци, толкова изманипулирани тези деца, че в последните месеци тя си даде дори сметка, че вероятността да си ги върне е много малка. Представяте си каква драма е това за една майка, която цял живот, освен да бъде майка, не <210> е позволявано да бъде нещо друго. И когато и тази единствена и най-важна за нея роля <210> бе отнета, тя се срина буквално и трябваше наново да я спасяваме както психически, така и ментално.

Много тежък казус, който всъщност илюстрира точно това - че когато настъпи рискова ситуация, каквато беше пандемията, дори и малкото права и свободи, които жертвата на домашно насилие е имала, се отнемат и започва пълна саморазправа с нея.  И когато такъв човек потърси защита, както в нашия случай, след това започва толкова жестоко отмъщение през децата, че понякога се стига до точно тези крайно тежки случаи, в които дори и ние не знаем дали ще бъдем полезни като юристи, психолози и социални работници, за да върнем обратно контактите между майката и децата <210>.

- Нека да призовем жертвите на насилие да не си мълчат, а да говорят за всичко, което преживяват.

 - За домашното насилие трябва да се говори. С мълчание нещата никога няма да се оправят, само ще ескалират -  това е показала практиката. Желателно е по възможност жертвите да си изберат доверен човек, с когото да споделят това, което преживяват, и това, през което преминават. Това може да е роднина, приятел, съсед, колега, който сметнат, че по някакъв начин може да им бъде полезен. Когато са емоционално подкрепени, само тогава започват да предприемат някакви стъпки да се защитят.

На второ място, винаги им казваме - независимо от това какво им се случва, консултирайте се. Има организации, подобна на нашата, в цялата страна. Консултациите са безплатни и обикновено се извършват точно от тези три екипа, които и ние осигуряваме - юрист, психолог и социален работник.

Важно е хората да знаят какви са им правата, какви са им възможностите, какви са законовите процедури, на какво могат да разчитат от нашата социална  и съдебна система, включително полицейската. Макар да не са готови в днешния ден да споделят и на този етап от живота си да предприемат някаква по-радикална стъпка за промяна, могат да го направят след дни, месеци, когато са готови. Това решение е различно при всеки, но трябва да са информирани, за да могат да си осигурят, освен всичко останало, и нещо, което е много важно после за съдебните процеси - доказателства. Тоест, да посещават болници, съдебна медицина, ако се налага, прегледи да правят със специалисти, ако са необходими с оглед на състоянието, през което преминават. Ако е нужно, винаги да търсят помощ с позвъняване на тел. 112. Понякога това с налага, за да може буквално да оцелее човек.

--------------------------------------------

ВИЗИТКА: 

Адвокат Милена Кадиева е защитник на човешките права, основател и изпълнителен директор на фондация "Джендър алтернативи" за защита на жертви на насилие. Тя бе отличена на наградите "Жени на Европа за 2019" на официална церемония в Брюксел. Отличията се присъждат от Европейското международно движение и Европейското женско лоби и са в четири категории: "Жена с политическа сила", "Жена в бизнеса", "Жена в младежкия активизъм" и "Жена на действието". Милена Кадиева е победител в категорията "Жена на действието".

Организацията, която адвокат Милена Кадиева ръководи, е създадена през 2011 година. Оттогава през нея са преминали стотици жени, пострадали от домашно насилие. Психолозите и правистите от "Джендър алтернативи" им оказват безплатна помощ.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

Амиш

Амиш

20.03.2021 | 12:13

Какъв е тоя амиш на снимките?

Отговори
8 1
До Тони Михайлов

До Тони Михайлов

20.03.2021 | 11:38

Абе Тони ти нормален ли си да постваш подобни глупости бе ? Ти не се ли срамуваш и нямаш ли елементарно самочуствие на мъж да постваш подобни обиди и заклеймявания на българския мъж ? Що за иди-от си ти бе батко ?

Отговори
7 2
Андрей

Андрей

20.03.2021 | 11:36

Има един закон наречен ЗЗДН. Мръсен закон, по който един ден просто се събуждаш осъден, без никой да е взел твойте показания и гледна точка. Това е закон създаден не за запазване на българското семейство, а точно за обратното, за неговото бързо и безвъзвратно разпадане. Незабавна отмяна на ЗЗДН и други подобни закони, които се използват за изнудване, за разпадане на българското семейство и за унищожението на България!

Отговори
8 0
Дада

Дада

20.03.2021 | 11:21

Такава словесна диария рядко може да де види . Статията представлява изходен а фек-алия от Сорос след погълната от тази нещастна женица Кадиева и повърната от същата . Такива омраза такава жлъч от злоба може да се види само в една деградирала Ганьовица

Отговори
9 1
Майна

Майна

20.03.2021 | 11:13

От такива ФЕМИНИСТИЧНИ БО-КЛУЦИ като въпросната джендърка сексистка Милена Кадиева в България властва деградацията разврата и погрома на българските ценности семейстео морал и устои . Тази мъжемразка най вероятно и заклета лез.бийка би следвало да бъде наритана и изхвърлена от България . На тази държава и трябва семейнитф ценности родолюбието патриарха традициите националния суверенитет и МОРАЛА , а не такива отре-пки като въпросната МЪР-ША МИЛЕНА КАДИЕВА

Отговори
12 1
210

210

20.03.2021 | 10:24

Направо ще напиша едно 210 и без коментар за този бълвоч Да Междувпрочем имам въпрос и той е същия зададен от друг коментиращ Къде е адвокатското съсловие за да заведе дела срещу геноцида който се провежда от еврейската хунта срещу Българския народ ползвайки измислена някаква пандемия за терор полицейски мерки психически и икономически натиск над Народа

Отговори
6 1
Адвокат на дявола

Адвокат на дявола

20.03.2021 | 09:53

Колежке,а защо никой адвокат не заведе дело срещу държавата именно заради незаконните мерки, карантини и локдауни. Или е по добре да имаме клиенти......

Отговори
8 3
Млъквай

Млъквай

20.03.2021 | 09:31

Дрън-дрън! Г.лупост след г.лупост. Пандемията ви е виновна. П.ростотията и т.ъпоумието на Ганьо излязоха на светло. Стига сте говорили за психика,тормоз. Живота не обича слабите! Който исща да си психясва. Интересно защо другите държави,които са затворени за много по-дълго време нямат психясали.

Отговори
9 4
Нешо Тошков

Нешо Тошков

20.03.2021 | 10:26

Сигурен ли сте, че в другите държави няма подобни проблеми с домашното насилие ?

Отговори
3 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?