49

Адвокат Михаил Екимджиев: Няма да уплашим с по-големи присъди трафикантите, ако те знаят, че ще им се размине

- Адвокат Екимджиев, не трябва ли да увеличим присъдите за трафик на хора? С тези условни присъди стигнахме до абсурди - бременни лекарки разкарват сирийци с микробуси!

- Ако един престъпник тръгва да прави престъпления, той не си прави сметка дали ще му дадат 10 или 20 години. Той се пита: Ще ме хванат или няма да ме хванат? И ако шансът да не го хванат, както сега се случва често, е голям, и 300 години да е наказанието, пак ще нарушава закона.

- Не трябва ли да има малко повече строгост? Сега ги пускат условно дори при доказан рецидив.

- Това вече е друга тема. Чрез прокуратурата някой сключва споразумение, знаем за онези, дето ги хванаха няколко седмици след като веднъж се бяха споразумели. Питайте за това главния прокурор Иван Гешев - той е цар на споразуменията.

Когато се сключват споразумения и се дават условни присъди, това не е защото законът ги задължава, а просто защото понякога паралелно със закона действа корупционният натиск. Тези, дето ги чадъросват, получават много пари. Те действат и за възпроизвеждането на този механизъм, като техните мулета и трафиканти биват освобождавани, защото се дават едни пари.

И има голяма възвръщаемост. Винаги ще се намери един недобросъвестен прокурор или съдия да каже, че има смекчаващи вината обстоятелства. Трябва разкриваемост и прилагане на закона от независим от корупцията съд и прокуратура.Това е!

А това за вдигането на присъдите е малко като оня рефлекс, социалистическия: Като чуя „култура” и се хващам за кобура! Винаги когато има проблем с престъпността, казват: Дайте да утежним наказанията.

Във Франция през 19-и век са правени изследвания, които показват, че най-много са се увеличавали кражбите сред хората, които наблюдават изпълненията на смъртните наказания. А тези гилотини уж трябвало да респектират враговете на държавата! Няма такова нещо!

- Но Гърция все пак промени законодателството си към много по-строго!

- Имате ли данни, че новите тежки наказания в Гърция са спомогнали да се намали трафикът на хора? Откъде знаем, че потокът е спрял заради тежките наказания, а не заради това, че има друга технологична причина - примерно по-лесно е да се мине през границата с Турция и България.

Твърде много са променливите тук. Никъде самоцелното увеличаване на наказанието не работи, ако не е съпроводено с мерки за разкриваемост. Затова не можем да кажем дали трафикът на хора в Гърция е намалял по политически, климатични или някакви други причини.

- Защо тогава се създаде впечатление, че заради жестоките присъди в Гърция трафикът там спря?

- Вижте колко фактори има. Първо е миграционният натиск. Второ, каква е организацията на охраната на границите. Трето, има ли някаква причина трафикантите да не предпочитат гръцкия маршрут, а да предпочитат българския, като тук не са само наказанията.

Не казвам да не се увеличат, но ако само на това се разчита, ефектът ще е съвсем миниатюрен. Като се започне с организационни мерки за опазване на границата, намаляване на корупцията в органите, от които зависи това, и едва накрая - като черешката на тортата - може да се направи нещо по-голямо като наказания. Без обаче да има никаква яснота как ще повлияе. 

- Натискът от външни институции срещу „чадърите" ще намали ли трафика?

- В някаква степен - да! По линия на Фронтекс и европейските пари за укрепване на границата това в някаква степен може. Но, където е текло, пак ще тече.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
не-адвокат

не-адвокат

15.03.2023 | 15:17

точно този пом... пък да говори за закони?!?

Отговори
1 1
мечо

мечо

17.03.2023 | 17:04

Този е толкова адвокат колкого е Христо Иванов. Той е едно голямо ПЛЯМПАЛО за човешките права - СОРОСОИД.

Отговори
0 1

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?