Следвайте ни

Адв. Екимджиев: Държавата трябва да пази мирните протести от провокатори

viber icon

Протестите понякога нарушават някои закони и наредби, но са конституционно право на гражданите   

Дори консервативният български съд е приел в три свои решения, че хвърлянето на домати и яйца е допустима проява на изразяване на политическо мнение

 

- Адв. Ек​имджиев, напоследък има доста сигнали от граждани до различни институции, че протестите ограничават правата им. Имат ли възможност тези, на които шествията и блокадите пречат, да потърсят правата си и да предявят иск в съда?

- Хипотетично, биха могли да предявят някакъв иск, но той няма как да е към протестиращите, понеже те не са организационно обединени. Ако протестът се прави от някаква партия или сдружение, оглавен и организиран е от тях, тогава може да се предяви иск срещу тях. Но в този случай, когато протестът е спонтанен, там има граждани от всички политически партии, отговорност може да бъде потърсена от Общината. 

Не изключвам възможността подобни искове да бъде уважен​и, защото в българското право доминира формализмът. Но ако разсъждаваме на ниво право в европейски съдилища, такъв иск би следвало категорично да бъде отхвърлен.

 

- Как ще коментирате ситуацията с протестите и блокадите в големите градове от гледна точка на правото?

- Всяко излизане на големи групи хора на улиците е символен жест. Никой не излиза от добро в студ и пек, през нощта, лишавайки се от комфорта на жилището си, лишавайки се от навиците си, от присъствието на близките. Този символен жест показва, че на ментално ниво са напуснали кожата си от гняв, омерзени от начина на поведение на управляващите, които са наши избраници. Чувстват се засрамени и омерзени от начина, по който са представлявани в политиката. Когато има системно и трайно натрупване на такъв тип неудовлетворение, когато твърде дълго твърде много хора се чувстват непредставени в публичните институции, тогава идва време за промяна, нарушават се правилата на представителната демокрация. Точно тези хора, които не се чувстват представени,  излизат на улицата и заявяват своя глас. Заявяват, че в тази държава властта принадлежи на тях, на всички нас, че трябва да се осъществява от наше име и в наш интерес. Този принцип е нарушен драстично. Системно е погазен и общественият договор.

Хората искат нов обществен договор,

но тъй като нямат доверие на тези свои представители, които преди 3,5 години са излъчили във властта, те искат незабавно оставки, незабавно нови избори, след което да предоговарят този обществен договор с новите лица, които ще бъдат избрани. Това е картината най-общо от политологична и философска гледна точка.

 

- Дали блокадите обаче са законосъобразни?

- Трябва да разделим термините „законосъобразни“ и „конституционно съобразни“. Ако се търсят формални нарушения на законите, сигурен съм, че ще бъдат намерени поне десетина или повече норми от Закона за движение по пътищата, от Закона за местното самоуправление, куп наредби за обществения ред и т.н., които се нарушават. Но в правото има така наречената йерархия на нормативните актове. Освен закони и наредби, има и конституция, която в най-голяма степен изразява и отразява този обществен договор, за който говоря. И в конституцията са заложени основните принципи на правото. Затова нормите на конституцията са с по-голяма юридическа сила от нормите на законите и подзаконовите нормативни актове.

От тази гледна точка, в тази ситуация протестите, включително и блокадите, представляват упражняване на две основни конституционни права - правото на мирно събиране и правото на изразяване на мнение.  От гледна точка на политическите традиции на Европа и практиката на европейските съдилища, имам предвид Европейския съд по правата на човека в Страсбург и Съда на Европейския съюз в Люксембург, правото на защита на правото на изразяване на политическо мнение е свято.

 

- Но е видно, че на барикадите има и хора с други подбуди...

- Да, но има съществена разлика между вандалстващи футболни агитки, които примерно изразяват любовта си към футболен отбор, и хора, които са излезли по улиците, търсещи политическа промяна. Защото от гледна точка на конституцията и Конвенцията за правата на човека

изразяването на политическо мнение е в основата на политическия плурализъм,

който пък е перманентна и много съществена черта на демократичните общества и правовите държави. Именно заради това, защото е немислимо демократично общество без политически плурализъм, правовата държава защитава доста екстремни прояви на изразяване на политическо мнение. Дори консервативният български съд е приел в три свои решения, че хвърлянето на домати и яйца е допустима проява на изразяване на политическо мнение. Има значение какво и как се прави. Съвсем различно е ​да хвърляш павета и камъни, които ще нарушат фасадата на ​парламента и на сградата, която е замеряна. В крайна сметка хвърлянето на яйца и домати по сградата на ​парламента, в контекста на недоволството срещу правителството на Орешарски или по време на някаква друга политически насочена акция - е конституционно съобразно. Тоест общественият ред е смутен, формално е нарушен Указът за борба с дребно хулиганство. Според някои това представлява дори и хулиганство по смисъла на Наказателния кодекс, но тъй като това е израз на политическо мнение, защитено от конституцията, то не е наказуемо и е конституционно съобразно.

От гледна точка на йерархията на нормативните актове тези действия, включително блокадите, протестите, хвърлянето на яйца и домати по Министерски съвет, са конституционно съобразни, макар формално да нарушават някои закони и подзаконови актове,  стоящи по-ниско в йерархията на нормативните актове от конституцията.

 

- Как подобни казуси се решават в Европейския съд? 

- Има и няколко решения на Европейския съд по правата на човека и те са интересни да илюстрират тези правни стандарти. В почти всички тях, с едно изключение, се приема, че многобройни демонстрации, протести и скандирания, без израз на насилие спрямо хора и вандализъм, са допустими.

Допустими са включително и блокадите,

макар да водят до известни смущения в трафика и придвижването. На фона на тази постоянна практика има единствено изключение. То е по едно унгарско дело, свързано с приложена автомобилна блокада на основния мост на Дунав, свързващ двете части на унгарската столица, която е предизвикала невъобразим хаос и невъзможност за преминаване на линейки и пожарни. Тогава тази блокада е била вдигната принудително именно заради екстремния характер и опасността да се стигне до ситуация, в която да не може да бъде оказана първа помощ. Тази блокада е довела до почти пълно изолиране на града. В сравнителен план, в България блокираните кръстовища, например при Ректората и при Орлов мост,  могат да бъдат заобиколени за 10-15 минути. Така че в случая става въпрос не за нарушаване на свободата на движение, а за смущаване на комфорта на придвижване, който си мисля, че бихме могли да преглътнем и изтърпим като разумни и съзнателни граждани.

Особено на фона на безкрайните прокорупционно насочени ремонти, които вървят целогодишно в големите градове и които сме принудени да търпим. Така че отговорът на въпроса е - да, макар протестите и блокадите да смущават обществения ред, каквато е функцията им по дефиниция, макар да нарушават някои закони и подзаконови актове, те съответстват на конституцията. Затова държавата не само трябва да ги толерира, а е длъжна да ги предпазва от провокатори и хипотетично - от други групи недоволни граждани, които правят опити да се саморазправят с протестиращите.

 

- И все пак къде е границата? Защото при ескалация от двете страни на барикадата и изпускане на нервите може да се стигне до големи бели. 

- Това е друг въпросът - докъде трябва да се разпростира толерантността към протестите. И границата е - докато няма насилствени действия. Става дума за непровокираното насилие, защото по стар милиционерски обичай се изпращат провокатори, които целят да повишат напрежението. Само да се стигне до някакъв, макар и формален акт на агресия, тогава разтурват това напълно легитимно  събитие, каквото са митингите, протестите и окупациите. 

 

Адв. Михаил Екимджиев е завършил СУ „Климент Охридски”. Бил е прокурор в Районна прокуратура - Пловдив. Практикуващ адвокат е в областта на международното публично право, наказателно право и защита на правата на човека. Осъществява процесуално представителство пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург и Съда на Европейския съюз в Люксембург.

Специализирал е в Съвета на Европа по защита правата на човека. Участва в редица международни семинари и обмяна на опит във Великобритания, Чехия, Полша и др.  

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (12)

Hélène Bakkour

Hélène Bakkour

14.08.2020 | 18:57

Блестящ анализ от адв. Екимджиев

Отговори
0 2
Кънчо ПеткоДЕРОВ

Кънчо ПеткоДЕРОВ

13.08.2020 | 17:56

Че няма пари за вратовръзка е простимо, ала неизпраната риза с кирливата яка от която се ...стича...

Отговори
4 3
Вал

Вал

13.08.2020 | 16:19

Хитроумните обяснения на адв.Екимджиев както и да звучат не са валидни за мнозинството граждани, които не подкрепят вече явния опит за метеж, оглавяван от президента Радев. Или законовите права на хората не са важни за г-н адвоката !? Разбиране че не, друго си е хонорара....

Отговори
7 4
irinka

irinka

13.08.2020 | 13:07

Този е "адвокат" на нивото поне на Хаджигенов, та даже и на Бабикян

Отговори
9 4
Протестант

Протестант

13.08.2020 | 10:11

Хитрите и подмолни провокации ги правят олигарсите. Избират си актьори за политици.

Отговори
8 2
АДВОКАТ

АДВОКАТ

13.08.2020 | 09:45

ЕКЕМДЖИЕВ НА НИВО КАКТО ВИНАГИ ВБЕСИ "НИСКИТЕ СТРАСТИ " НА НЕГРАМОТНИЦИТЕ КОИТО ИСКАТ ДА СА КАТО НЕГО НО НЕ БИ.... ХВАЛА ТИ МИШО!!!!!

Отговори
4 10
Подробности г-н адвокат

Подробности г-н адвокат

13.08.2020 | 09:38

Пропуснахте да споменете ал.2 от чл.43 на Конституцията - Редът за организиране и провеждане на събрания и манифестации се определя със закон. Такъв закон е приет и това е Законът за митингите, събранията и манифестациите. Там в чл.6, ал.2 е казано дали може да се търси отговорност от организаторите и от участниците в събрание, митинг или манифестация...

Отговори
13 2
С БЛАГОДАРНОСТ .....

С БЛАГОДАРНОСТ .....

13.08.2020 | 09:30

ТОВА МНЕНИЕ СИ ЗАСЛУЖАВА ДА БЪДЕ ПРОЧЕТЕНО ОТ ВСЕКИ УПРАВЛЯВАЩ И НАЙ ВЕЧЕ ОТ МИНИСТРИТЕ НА СИЛОВИТЕ ВЕДОМСТВА...ДРУГИТЕ АКО МОГАТ ДА ЧЕТАТ...КЪДЕ Е ОНЯ ША.ШАВИЯ ДАНИ КИРИЛОВ ЗА КЪВ ЧЕПП ГО МОТАТ В ПРАВИТЕЛСТВОТО..ЗАКРИЙТЕ ТОВА МИНИСТЕРСТВО И ТОЛКОВА ДАЙТЕ ГО НА МИНИСТЪРА НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ГОРИТЕ.... АДВОКАТ ЕКЕМДЖИЕВ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ШЕФ НА КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД......................... ЗА ДА МОЖЕ УДОБНИЯ ЦАЦАРОВ ДА ХАПНЕ ПОРЦИЯ "ЦАЦА " С ЕДНА СТУДЕНА БИРА..............................ПА ПОСЛЕ ПЪТЯ МУ ЩЕ БЪДЕ НАЧЕРТАН.... ТОЛКОВА НИСКИ ХОРА КАТО ЦАЦАРОВИ ДЕТО ЗАВЗЕХА ВСИЧКИ МЕСТА ОТ КОИТО МОГАТ ДА ЛАПАТ В ПЛОВДИВ НЯМА.....МЪЖ И ЖЕНА В СИНХРОН....ИМАШЕ ЗАПОВЕД ВСИЧКИ СДЕЛКИ БАНКОВИ ДА МИНАВАТ ПРЕЗ МЕГЛЕНА ЦАЦАРОВА....ДАЖЕ ИМАШЕ НАКАЗАНИ ЮРИСТИ КОИТО СИ ПОЗВОЛИХА ДА ИЗПОВЯДАТ СДЕЛКА ЕДНА ЕДИНСТВЕНА НА БИВШАТА БАНКА ХЕБРОС ПРИ НОТАРИУС ИВО ГОНЕВ /ПОЧИНАЛ/......ТО БЕШЕ НАПРАВО ДРАМА..... И ДРУГИЯ ПРИМЕР ПОМНИТЕ ЛИ КОГАТО ЦАЦАРОВ СТАВАЙКИ ГЛ.ПРОКУРОР СЕ РАЗДУ ИСТОРИЯ В КОЯТО СДЕЛКА ЗА ПОКУПКА НА ИМОТ ИЗПОВЯДАНА ОТ СЪПРУГАТА МУ ЗА ЕДНИ ПАРИ ПРИ СДЕЛКАТА....../ЗНАЧИТЕЛНО ПОД СТОЙНОСТТА/ ПОСЛЕ КОГАТО Я РАЗВАЛЯШЕ ГОСПОДИНА ЦАЦАРОВА ПОИСКА "РЕАЛНАТА " ЦЕНА....КОЛКО НАГЛО И НИСКО БЕШЕ ...НА НЯКОЙ ДА МУ НАПРАВИ ВПЕЧАТЛЕНИЕ И ДА МУ ПОИСКА ОБЯСНЕНИЕ НА ТОЗИ ФИНАСОВ КОРИФЕЙ....... ТАКА ЧЕ БРАВО НА ЕКИМДЖИЕВ.................... ДОСТОЕН ЗА ВИСОК И ОТГОВОРЕН ПОСТ............ОТНАСЯМ СЕ С БЛАГОДАРНОСТ КЪМ ЧЕСТНАТА И ПРОФЕСИОНАЛНА КАКТО ВИНАГИ ПОЗИЦИЯ.....

Отговори
4 7
хаха

хаха

13.08.2020 | 09:04

Адвокатче лъжлио.Я кажи кои протести са мирни бе глупак

Отговори
9 5
ЦвЦв

ЦвЦв

13.08.2020 | 09:03

Този хитрец, с неговите витиевати тези е Нелицеприятен тип. А влизат ли в категорията "мирен протест" вербалните заплахи в стил сицилианска мафия, бесилки по площадите, черни чували пред вратите, ковчези и т. н. Според теориите му макрон, меркел, пък и вучич не са никакви демократи щом разчисти ха площадите от демонстранти, знаем как. Ех, какво може да се очаква от този мастит адвокат щом се захранва от разните нпо-та.

Отговори
14 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?